ارائه الگوی انواع استراتژی های ارزیابی عملکرد برای سازمان های نظارتی ... |
![]() |
در عصر کنونی محیط ناپایدار و پیچیده، رقابت فزاینده، تغییر و نحولات سریع و توسعه ی روز افزون ارتباطات(شیخ زاده و بهرام زاده،۱۳۸۷) از سویی وتحولات شگرف دانش مدیریت از سوی دیگر وجود نظام ارزیابی را اجتنابناپذیر نموده است.
معمولاً قوانین و مقررات بسیاری از سوی دولت و سایر مراجع ذیصلاح وضع می گردد. این قوانین، مسئولان سازمان را ملزم می کند روشهایی برای ارزیابی کارکنان و سازمان طراحی کنند که با بهره گرفتن از آن نه تنها حق و حقوق کسی ضایع نشود، بلکه مزایای چون افزایش حقوق یا ترفیع نیز به طور عادلانه میان کارکنان شایسته توزیع گردد(شنیف و دنا، ۱۹۷۸: ۲۴). علاوه بر عوامل برون سازمانی(یعنی قوانین و مقررات کشوری و دخالت دولت و بستر ارزشی اسلامی جامعه)، عوامل درون سازمانی نیز در چگونگی ارزیابی کارکنان و واحدهای سازمانی نقش دارند. در این سازمانهای بزرگ امروزی به دلیل ارتباط و اثرگذاری متقابل بسیاری از مشاغل، ماهیت کار به گونه ای است که عملکرد افراد در یک شغل خاص، به عملکرد دیگران در سایر مشاغل و واحدهای سازمانی بستگی پیدا می کند. از این رو، فرهنگ سازمان و بلوغ سازمانی به عنوان یک عامل درون سازمانی می تواند در عملکرد کارکنان تاثیر مثبت یا منفی داشته باشد. اگر اعضای سازمان اعتماد و اطمینان چندانی به یکدیگر نداشته باشند، تشریک مساعی و همکاری در کار نیز که لازمه انجام موفقیت آمیز وظایف است وجود نخواهد داشت . در چنین شرایطی، بر خلاف خواسته فرد و علی رغم سعی و کوشش او، عملکردش ضعیف خواهد بود و در نتیجه عملکرد سازمان نیز ضعیف خواهد بود.
در حقیقت، بستر ارزیابی تاثیر قابل ملاحظه ای بر انتخاب الگوها و استراتژی های ارزیابی عملکرد دارد. مطالبات و خواسته های مردم و قوانین دولت و آمادگی خود سازمان و بستر جامعه اسلامی ایران بر شیوه انتخاب این استراتژی های ارزیابی عملکرد اثر گذار خواهد بود.
- شرایط مداخلهگر: عوامل سازمانی
وجود ارزیابی عملکرد در ابعاد مختلف سازمان اعم از ارزیابی استفاده از منابع و امکانات، کارکنان، اهداف و راهبردها، به عنوان یکی از علائم پویایی، استمرار و سازگاری سازمان قلمداد میشود. هر سازمان به منظور آگاهی از عملکرد خود بالاخص در محیطهای پیچیده پویا، نیاز مبرم به نظام ارزیابی دارد. از سوی دیگر فقدان وجود نظام ارزیابی در یک سیستم به مبنای عدم برقراری ارتباط با محیط درون و برون سازمانی تلقی میگردد که مشکلات زیادی را برای سازمان بوجود خواهد آورد. بنابراین، همه ی سازمان ها به نوعی درگیر مقوله ی ارزیابی عملکرد سازمانی هستند؛ اما عدم توافق ها بر سر چارچوب ها، روش ها و فرایندهاست(لوستائوس و همکاران،۲۰۰۲). بنابراین می توان چنین نتیجه گیری نمودکه عوامل انسانی نظیر منابع انسانی و دانش مداری و عوامل سازمانی نظیر منابع مالی، ساختار و محیط سازمانی بر توافق بر سر انتخاب روش ها و استراتژی های ارزیابی عملکرد سازمانی موثر هستند.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 07:46:00 ق.ظ ]
|