ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی درباره :https://okba.ir/wp-admin/post.php?post=362778&action=edit&classic-editor |
![]() |
از سرمایهانسانی به شدت فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی را تحت تاثیر قرار میدهد. در این مطالعه سعی شده از شاخص دیگری تحت عنوان شاخص آسایش حرارتی که نقش عوامل اقلیمی را بر روی میزان بهره وری نیرویار موثر میداند جهت تخمین میزان بهره وری نیرویکار در بخش ساخت وساز استفاده شود.
۱-۳-اهداف تحقیق
تعیین عوامل محیط حرارتی موثر بر بهره وری نیروی کار در بخش ساخت و ساز .
تعیین شاخص میانگین آراء پیش بینی شده (PMV)[8] جهت بررسی عوامل موثر بر بهره وری نیرویکار در بخش ساختمان و کمک به ارتقاء بهره وری نیروی انسانی در این بخش.
تعیین مقادیر محاسبه شده بهره وری نیروی کار در بخش ساخت وساز با بهره گرفتن از شاخص PMV و مقایسه این مقادیردر مناطق مختلف ایران بر اساس درجه حرارت منطقه ای
تعیین مقادیر محاسبه شده بهره وری نیروی کار در بخش ساخت وساز با بهره گرفتن از شاخص PMV و مقایسه این مقادیر با آمار منتشره از سازمان ملی بهره وری ایران
۱-۴- سوالات تحقیق
۱-آیا عوامل محیط حرارتی بر میزان بهره وری نیروی کار تاثیر گذار است؟
۲-در محاسبه بهره وری نیرویکار در بخش ساخت و ساز با بهره گرفتن از شاخص ( PMV ) کدام یک از متغییرهای اقلیمی و انسانی نقش تاثیرگذارتری بر بهره وری نیرویکار دارد؟
۳-آیا تفاوت معنی داری بین شاخص PMV در مناطق مختلف ایران بر اساس درجه حرارت هوا وجود دارد؟
۱-۵- فرضیه های تحقیق
بین بهره وری نیرویکاردر بخش ساخت و ساز و محیط زیست گرمایی ارتباط وجود دارد.
شاخص آسایش حرارتی ((PMV توانایی توضیح ارتباط بین بهره وری نیرویکار در بخش ساختمان و محیط زیست گرمایی را دارد.
بر اساس شاخص ((PMV بهره وری نیرویکار در مناطق مختلف ایران مقدار متفاوتی خواهد بود.
۱-۶- حدود تحقیق
در این مطالعه سعی برآن شده از یکی از شاخصهای تخمینآسایش حرارتی بهنام شاخص میانگین آراء پیشبینی شده(PMV) برای محاسبه بهره وری نیرویکار در بخش ساخت و ساز اقتصاد ایران با بهره گرفتن از آمار سال۱۳۸۶ و در مناطق مختلف ایران استفاده گردد.
۱-۷- روش انجام تحقیق
روش انجام تحقیق در این مطالعه، شیوه کشفی و تحلیلی میباشد. روش کشفی- تحلیلی در پژوهش روشی است که محقق بر پایه فرایندها و الگوهای گذشته به تکمیل مدلها و یا تلفیق مدلهای گذشته و ارائه مدل جدید می پردازد.
۱-۸- ساختار تحقیق
این پایان نامه شامل پنج فصل میباشد فصل اول که فصل حاضر میباشد و به تشریح کلیات تحقیق اختصاص دارد. در دومین فصل پیشینه تحقیق آورده شده است که در آن مطالعات صورت گرفته در ارتباط با موضوع تحقیق یا نزدیک به آن در داخل و خارج از کشور مورد بررسی قرار گرفته شده است. در فصل سوم به مبانی نظری و ادبیات موضوع پرداخته شده و نظریه های موجود در زمینه پیش بینی تغییرات بهره وری نیروی کار در بخش ساخت و ساز با بهره گرفتن از شاخصPMV و سپس روش تحقیق استفاده شده توضیح داده خواهد شد. در چهارمین فصل نتایج تحقیق و تجزیه و تحلیل نتایج استخراج شده از مدل ریاضی مربوطه ارائه میشود و سرانجام در فصل پنجم به ارائه نتایج تجزیه و تحلیل این مطالعه و پیشنهادات پرداخته خواهد شد.
فصل دوم
مروری بر مطالعات پیشین
۲-۱- مقدمه
۲-۲- مطالعات انجام گرفته در داخل
۲-۳- مطالعات انجام گرفته در خارج
۲-۱- مقدمه
تاکنون از روش های اقتصادی و همچنین ریاضی مختلفی جهت محاسبه بهره وری نیرویکاراستفاده شده است وتلاشهای فراوانی جهت ایجاد مدل ریاضی که منعکس کننده رابطه بین محیط حرارتی و بهره وری نیرویکار در بخش ساخت و ساز باشد صورتگرفته است .ولی این مدلها ماهیتکار در حال انجام وسایر متغیرهای محیطی را در نظر نگرفته اند، در این تحقیق سعی شده است تاثیر عوامل محیطی را بر بهره وری نیرویکار در بخش ساخت و ساز ایران با بهره گرفتن از یکی از شاخص های آسایش حرارتی به نام شاخص میانگین آراء پیشبینی شده بررسی نماید.شاخص میانگین آراء پیشبینی شده در ارزیابی شرایط اقلیم آسایش از منظر گردشگری مورد استفاده قرار گرفته است ولی در زمینه پیشبینی تغییرات بهره وری نیرویکار در بخش ساخت و ساز با بهره گرفتن از این شاخص تحقیقات چندانی صورت نگرفته است. در زیر برخی از مطالعات انجام گرفته در این زمینه یا موضوع نزدیک به آن آورده شده است.
۲-۲- مطالعات انجام گرفته در داخل کشور
زهرا قیابکلو در سال (۱۳۸۰)[۹]، به بررسی عوامل مهم تأثیرگذار بر آسایش فیزیکی نیروی کار در رابطه با محیط پیرامون پرداخته و به صورت توصیفی چهار روش مختلف جهت تخمین و تعیین محدوده آسایش مورد ارزیابی قرار داده است. این چهار روش عبارت است از:۱-استفاده از دمای موثر۲،-تعیین دمای آسایش بر اساس متوسط دمای محیط ۳- استفاده ازجدول سایکرومتریک برای تعیین محدوده آسایش ۴-تخمین محدوده آسایش براساس شاخص آراء پیشبینی شده(PMV) [۱۰] را مورد مقایسه قرار داده که نتیجه این مطالعه نشان می دهد روشPMV به دلیل بررسی همزمان معیارهای آسایش از قبیل متغییرهای اقلیمی، پوشاک و فعالیت کاملترین و دقیقترین روش تعیین محدوده آسایش می باشد.
زراء نژاد و قنادی در سال (۱۳۸۴)[۱۱]،به تخمین تابع بهره وری نیروی کار در بخش صنایع استان خوزستان پرداخته اند. در این مطالعه از مدل کاب داگلاس تعمیم یافته با متغیرهایی نظیر موجودی سرمایه، شکاف بین تولید بالقوه و بالفعل و هزینه های تحقیق و توسعه برای سالهای ۱۳۸۰-۱۳۵۰ استفاده شده است.
(۲-۱)
که در آن، PRDO بیانگر بهروری نیروی کار (نسبت تولیدی به نیروی کار)، K نسبت موجودی سرمایه به نیروی کار، GAP شکاف بین تولید بالقوه و بالفعل و R هزینه های تحقسق و توسعه است.
نماد Ln معرف لگاریتم طبیعی متغییرهاست.
به منظور خطی کردن معادله فوق از معادله لگاریتمی آن به صورت زیر استفاده می شود:
(۲-۲)
که در آن است
نتایج نشان میدهد که میزان بهره وری نیروی کار با موجودی سرمایه و هزینه های تحقیق و توسعه رابطه مستقیم و با شکاف بین تولید بالقوه و بالفعل رابطه معکوس دارد. ضمن اینکه بهره وری واقعی در صنایع این استان روند نزولی داشته به طوری که مقدار بهره وری واقعی در سال ۱۳۸۰ تنها ۱۰ درصد مقدار واقعی بهره وری سه دهه قبل است.
امینی در سال (۱۳۸۴)[۱۲]، در مطالعهای روند بهره وری را به تفکیک بخشهای اقتصادی ایران اندازه گیری و تحلیل نموده، که دراین مطالعه شاخصهای بهره وری نیروی کار، سرمایه و کل عوامل تولید به تفکیک بخشهای معرفی شده در قانون برنامه پنج ساله چهارم توسعه برای دوره ۱۳۸۲-۱۳۷۰ اندازه گیری و روند آن تحلیل شده است.در این مطالعه برای اندازه گیری شاخص های بهره وری جزئی نیروی کار و سرمایه از نسبت های ارزش افزوده (به قیمت ثابت سال ۱۳۷۶) به مقادیر استفاده شده از نیروی کار و سرمایه و برای محاسبه بهره وری کل عوامل تولید با بهره گرفتن از روش شاخص دیویژیا[۱۳] استفاده گردیده است.
که مدل مطالعه حاضر به شکل زیر آمده است:
(۲-۳)
که در آنK,L بیانگر نیروی کار و سرمایه و و کشش های تولیدی نسبت به سرمایه و کار می باشند. بر اساس نتایج به دست آمده، شاخص بهره وری نیروی کار در سطح کل کشور در دوره مذکور بطور متوسط سالانه ۹/۰درصد افزایش یافته و بالاترین رشد مربوط به بخش ارتباطات و بیشترین کاهش به بخش بازرگانی، رستوران و هتلداری اختصاص داشته است. شاخص بهره وری سرمایه نیز در این دوره در سطح کل اقتصاد بطور متوسط سالانه حدود ۵/۰درصد کاهش یافته و بالاترین رشد در بخش ارتباطات و بیشترین کاهش در بخش بازرگانی، رستوران و هتلداری اتفاق افتاده است. به رغم بهبود در شاخصهای مربوط به سرمایه انسانی و فناوری، شاخص بهره وری کل عوامل در این دوره بطور متوسط سالانه ۰۴/۰ درصد افزایش یافته که حاکی از عملکرد مطلوب اقتصاد در زمینه استفاده بهینه از منابع نیست. نتایج بدست آمده بیانگر آن است که بهترین بخش از نظر استفاده بهینه از منابع بخش ارتباطات و ضعیفترین بخش بازرگانی، رستوران و هتلداری بوده است. سهم رشد بهره وری کل عوامل در تأمین رشد تولید در بخشهای صنعت، ساختمان، ارتباطات، آب و برق، خدمات مؤسسات مالی، پولی، بیمه، مستغلات و حرفهای و تخصصی و حمل و نقل و انبارداری در محدوده ۴/۱۰ درصد تا ۷/۸۴ درصد بوده که کمترین به بخش صنعت و بیشترین مقدار به بخش ارتباطات تعلق داشته و در سایر بخشها رشد بهره وری کل عوامل منفی بوده است که حاکی از عملکرد ضعیف این بخشها در استفاده بهینه از منابع است. بنابراین، براساس نتایج این مطالعه میتوان به میزان ضرورت تصحیح سیاستهای گذشته و اتخاذ سیاستهای جدید برای تحقق هدف ارتقاء بهره وری در بخشهای اقتصادی پی برد.
حسن ذوالفقاری در سال (۱۳۸۶)[۱۴]، در پژوهشی با بهره گرفتن از شاخص های دمای فیزیولوژی PET))[15] و متوسط نظرسنجی پیش بینی شدهPMV)) زمان مناسب گردشگری در در شهر تبریز را مورد بررسی قرار داد.
PMV= (0.303 e -0036M + ۰.۰۲۸)[(M-W)-H-EC- Crec-Erec] (4-2)
E=3.05xl0′3 (۲۵۶ tsk -۳۳۷۳ -Pa) + Esw (۲-۵)
Ec=3.05x10′3 [۵۷۳۳ - ۶.۹۹ x (M-W) - Pa] + 0.42 (M-W -58.15) (2-6)
Crec = ۰.۰۰۱۴ M(34-Ta) (2-7)
Erec= 1.72 x 10′5 M (5867 - Pa) (2-8)
H مستقیما قابل اندازه گیری بوده و از طریق معادله زیر نیز قابل محاسبه است:
H=KC| = tSk - tci / Ici (7) (2-9)
که در معادلات فوق :
= تبادل حرارت همرفتی تعرق (w/
= تبادل حرارت تبخیری تعرق (w/
= تلفات حرارت تبخیری تعرق (w/
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 12:10:00 ق.ظ ]
|