نتایج آزمایشات این تحقیق در مورد اثر تماسی E. occidentalis روی T. castaneum مشابه نتایج باقری و همکاران (۱۳۹۰) است که نشان دادند اسانس E. globulus دارای سمیت تماسی برای شپشه‏آرد می‏باشد.
دانلود پروژه
بررسی‏های الجابر (۲۰۰۶) نشان داد که حساسیت شپشه‏دندانه‏دار به اسانس‏های C. camphora، C. winterianus، M. chamomallia، M. viridis، P. amygdalus R. afficinalis و S. chinensis در آزمایشات تماسی بیشتر از شپشه‏آرد است. میانگین مرگ‏ومیر ایجاد شده توسط این اسانس‏ها روی O.surinamensis به ترتیب ۸/۷۲، ۷/۶۶، ۷/۶۹، ۹۲، ۳/۵۶، ۷/۴۲ و ۳/۶۱ درصد و برای T. castaneum به ترتیب ۲/۵۲، ۷/۴۹، ۷/۳۲، ۱/۴۷، ۸/۶۱، ۱/۱۷ و ۴۷ درصد بود. مقایسه‏ی LD50 شپشه‏آرد (۹۹/۰ میکرولیتر بر سانتی‏مترمربع) و شپشه‏دندانه‏دار (۴۴/۰ میکرولیتر بر سانتی‏مترمربع) در برابر اسانس E. occidentalis نیز حساسیت بیشتر شپشه‏دندانه‏دار را نشان می‏دهد.
تجزیه واریانس داده‏ها نشان داد که بین میانگین مرگ‏ومیر تصحیح شده غلظت‏های مختلف اسانس اکالیپتوس برای سوسک کشیش (۰۵/>P؛ ۵۶۸/۷۴=F؛ ۲۹و۵=df)، شپشه‏آرد (۰۵/۰>P؛ ۳۴۴/۷۴=F؛ ۲۹و۵=df) و شپشه دندانه‏دار (۰۵/۰>P؛ ۳۰=F؛ ۲۹و۵=df) اختلاف معنی‏داری وجود دارد. شکل‏های ۴-۵، ۴-۶ و ۴-۷ روند مرگ‏ومیر حشرات بالغ را در غلظت‏های مختلف اسانس اکالیپتوس نشان می‏دهد. با توجه به شکل‏ها، با افزایش غلظت اسانس، میزان مرگ‏ومیر حشرات بالغ هر سه گونه افزایش معنی‏داری داشته است.
شکل۴-۵ میانگین درصد مرگ‏ومیر حشرات کامل شپشه‏دندانه‏دار در غلظت‏های مختلف اسانس اکالیپتوس در آزمایشات تماسی
شکل۴-۶ میانگین درصد مرگ‏ومیر حشرات کامل سوسک کشیش در غلظت‏های مختلف اسانس اکالیپتوس در آزمایشات تماسی
شکل۴-۷ میانگین درصد مرگ‏ومیر حشرات کامل شپشه‏آرد در غلظت‏های مختلف اسانس اکالیپتوس در آزمایشات تماسی
۴-۲-۲-۲ سمیت تماسی اسانس برگ نارنج
نتایج به دست آمده از اثر تماسی اسانس برگ درخت نارنج روی سه گونه آفت انباری مورد بررسی در جدول ۴-۶ نشان داده شده است. بررسی کای-اسکور در این آزمایشات حاکی از برازش یافتن داده‏های به دست آمده با مدل پروبیت بود. میزان LC50 محاسبه شده اسانس نارنج برای شپشه‏دندانه‏دار، سوسک کشیش و شپشه‏آرد به ترتیب ۱۱/۰، ۱۳/۰ و ۸۴/۱ میکرولیتر بر سانتی‏مترمربع برآورد گردید. علیرغم وجود تفاوت در میزان LC50 حشرات، مقایسه‏ی حدود اطمینان مقادیر LC50 نشان داد که میزان LC50 محاسبه شده برای R. dominica و O. surinamensis تفاوت معنی‏داری باهم نداشت ولی مقدار LC50 اسانس نارنج برای T. castaneum بسیار بیشتر از دو حشره‏ی دیگر محاسبه شد و تفاوت معنی‏داری در این مقدار وجود داشت. بنابر این نتایج، میزان سمیت تماسی اسانس نارنج علیه R. dominica و O. surinamensis بیشتر از T. castaneum بود.
جدول ۴-۶ میزان کشندگی اسانس برگ C. aurantium روی حشرات کامل سوسک کشیش، شپشه‏آرد و شپشه‏دندانه‏دار در آزمایشات تماسی

 

حشره تعداد χ ۲(df) p-value شیب±خطای استاندارد LC50 (µL/cm2)
(حدود اطمینان ۹۵%)
LC90 (µL/ cm2)
(حدود اطمینان ۹۵%)
سوسک کشیش ۶۰۰ (۳)۷۶/۱۳ ۰۰۳۲/۰ ۹۵/۰±۱۸/۴ ۱۳/۰
(۱۹/۰-۰۹/۰)
۲۶/۰
(۱۰/۲-۱۸/۰)
شپشه‏آرد ۶۰۰ (۳)۳۱/۸ ۰۳۹۹/۰ ۲۹/۰±۷۱/۱ ۸۴/۱
(۲۱/۳-۰۸/۱)
۳۸/۹
(۰۱/۱۱۲-۴/۴)
شپشه‏دندانه‏دار ۶۰۰ (۳)۹۶/۱۵ ۰۰۱۲/۰ ۹۳/۰±۶۳/۳ ۱۱/۰
(۱۵/۰-۰۴/۰)
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...