آنالیز شاخص های اقتصادی و انرژی در تولید محصولات گلخانه ... |
![]() |
۲-۳-۱- ازیاد خیار
اغلب ارقام خیار یک پایه بوده و گلهای نر و ماده جدا از هم روی یک بوته قرار دارند. گرده افشانی
گلهای خیار اغلب به وسیله زنبوران عسل صورت میگیرد. ارقام جدید اصلاح شده خیار گلخانهای فقط دارای بوتههایی با گلهای ماده هستند. امروزه در تولید خیار گلخانهای ارقام پارتنوکارپ استفاده می شود که بدون تلقیح بارور میشوند. هنگام استفاده از این واریتهها باید از کاشت خیارهای معمولی با گلهای نر در کنار گلخانه ها خودداری شود (Singh, 2006).
۲-۳-۲- شرایط محیطی رشد خیار
خیار محصول فصل گرم بوده نسبت به سرما حساس بوده حتی درجه حرارتهای نسبتاً پایین را نمیتواند تحمل کند. چنانچه دمای هوا در شبها پایینتر از پنج درجه سانتی گراد باشد میوه ها به حد کافی تشکیل نشده یا اختلالات فیزیولوژیکی در آنها ظاهر میگردد. دمای بالا برای جوانهزنی، رشد رویشی و رشد زایشی لازم است. حداقل دما برای جوانه زدن بذر خیار ۱۲ درجه سانتی گراد و برای رشد و نمو دمای بالای ۱۰ درجه سانتی گراد لازم است. گلها ابتدا در دمای ۱۵ درجه سانتی گراد به بالا باز شده و عمل لقاح در دمای ۲۶ تا ۲۹ درجه سانتی گراد انجام میگیرد. تغییرات شدید دمای شب و روز و میزان دمای کم در شب می تواند موجب کاهش طعم و مزه و سبب تلخی خیار، بد شکل شدن میوه ها و ریزش آن گردد. شبهای سرد و مرطوب در تابستان نیز موجب بروز سفیدک دروغی می شود. مطلوبترین درجه حرارت برای رشد و نمو خیار بین ۲۷ تا ۳۵ درجه سانتی گراد است. رطوبت بالا همراه درجه حرارتهای بالا برای میوهدهی مناسب نبوده و آلودگی به سفیدک حقیقی را افزایش میدهد (Singh, 2006).
۲-۳-۳- برداشت و نگهداری خیار
از مواردی که باید در انجام آن دقت بسیاری کرد تا آسیبی به گیاه وارد نشود چیدن خیار از بوته است که به دلایلی با اهمیت است. به محض اینکه خیار به اندازه مطلوب رسید باید برداشت شود. در صورتی که شرایط گلخانه عادی باشد میوه ها خیلی زود رشد می کنند و به همین جهت حداقل دو تا سه بار برداشت در هفته ضروری است و هر چه فاصله برداشت طولانیتر باشد تعداد خیارهای درشت که خارج از اندازه مطلوب بازار است بیشتر می شود و از طرف دیگر ماندن خیارهای رسیده روی بوته مانع رشد خیارهای کوچک می شود و محصول کاهش مییابد. فاصله بین برداشتها باید طوری تنظیم شود که اگر یک خیار رسیده روی بوته نادیده بماند و برداشت نشود در برداشت بعدی هنوز قابل عرضه به بازار باشد. خیار گلخانهای را باید با چاقوی تیز یا قیچی، از دم گل برید، به طوری که حدود یک سانتیمتر از دم میوه روی خیار بماند. کندن خیار بوسیله کشیدن یا پیچاندن، کیفیت خیار را کاهش میدهد و به بوته آسیب میرساند. ضمناً خیار با دم گل مشتری بیشتری دارد. خیار گلخانهای باید با احتیاط و ظرافت کامل برداشت شود تا به میوه هیچگونه فشاری وارد نشود. بعد از برداشت باید خیار را به آرامی در کارتن یا صندوق گذاشته و از انداختن آن خودداری شود. هر گونه خراش یا ضربه هر چقدر هم که سطحی باشد به کیفیت خیار لطمه وارد می کند زیرا خراش و ضربه وارد شده در طول زمان توسعه پیدا کرده و ظاهر بازار پسند آن را خراب و نامرغوب میسازد. کیفیت خیار گلخانهای و قیمت بالای آن تا حد زیادی به صافی و خوشرنگی و شفافیت آن بستگی دارد. به همین جهت نباید آن را به طور درهم و چپ و راست در صندوقهای بزرگ بستهبندی کرد زیرا در این صورت فشار وزن خیارها و فرو رفتن هر خیار در دل خیار دیگر باعث می شود که وقتی خیار به بازار میرسد صافی و زیبایی اولیه خود را از دست بدهد و کاهش قیمت پیدا کند. توصیه می شود که خیار گلخانهای را در کارتنهای کوچک و با لفاف کاغذ بستهبندی کنند و خیارها را تماما در یک جهت در کارتن قرار دهند. برای افزایش بازارپسندی خیار باید سعی شود که حتیالمقدور خیارهای ریز و درشت را از هم جدا کرده و خیارهای هم اندازه را در یک کارتن بستهبندی نماید.
۲-۴- گوجه فرنگی
۲-۴-۱- ارقام گوجه فرنگی
گوجه فرنگی گیاهی علفی و یکساله است. گلهای آن دو جنسی و میوه گوجه فرنگی میوه حقیقی آن است. اگر گوجه فرنگی در هنگام نشاکاری، عمیق نشاکاری شود ریشهها از ساقه تولید و منشعب میشوند. روی ساقه گوجه فرنگی کرکهای فراوان و غدههای غنی ترشحی مشاهده می شود که در جابجا شدن نبات غدهها میترکد. برگها مرکب بوده و به صورت متناوب روی هم قرار دارند. گوجه فرنگی دارای واریتههای متفاوتی است. عدهای گوجه فرنگی را براساس زمان رسیدن تقسیم بندی می کنند که در این صورت به واریتههای زودرس، میانرس و دیررس قابل تقسیم است. عدهای دیگر براساس اندازه بوته روی گوجه فرنگی تقسیم بندی انجام می دهند که از این نظر واریتههای گوجه فرنگی به سه تیپ پا بلند، نیمه پا بلند و پا کوتاه تقسیم میشوند (Singh, 2006).
۲-۶- تولید محصول گوجه فرنگی در گلخانههای خاکی
۲-۴-۲- شرایط محیطی رشد گوجه فرنگی
این گیاه محصول فصل معتدل و گرم بوده و به سرما حساس است. درجه حرارتهای بالا و پایین و بادهای خشک، ریزش گل را تشدید کرده و میوه تولید نمی شود. درجه حرارتهای پایین و بالا در تشکیل میوه موثر است. گوجه فرنگی سرمای صفر درجه را تحمل نکرده و در دمای پایینتر از صفر درجه سانتی گراد بوته های آن یخ میزند. نور و دما بلافاصله پس از ظاهر شدن لپهها می تواند تأثیر زیادی در دوره زایشی داشته باشد. این گیاه در دمای پایین تا یک درجه سانتی گراد غالباً بدون خسارت بالا مقاومت نشان میدهد. مقاوم کردن صحیح نشاءها باعث می شود که گیاهان در مراحل بعدی تا سرمای ۲- درجه سانتی گراد را در کوتاه مدت تحمل کنند (Singh, 2006). افزایش محصول، بهبود کیفیت و مقاومت در مقابل برخی از بیماریها در این محصول مستلزم مصرف متعادل کودهای شیمیایی و افزایش مواد آلی چه در خزانه و چه در مزارع گوجه فرنگی است.
۲-۴-۳- برداشت و نگهداری گوجه فرنگی
گوجه فرنگیها باید سفت و رنگ کامل باشد وقتی که آنها در تابستانها و با متوسط دمای روزانه تابستان در حدود ۷۵ درجه فارنهایت برسند دارای بهترین کیفیت هستند. زمانیکه دمای هوا بالا است (دمای هوا ۹۰ درجه فارنهایت یا بیشتر) فرایند نرمشدگی تسریع مییابد و تسریع رنگ عقب میافتد، در نتیجه کیفیت محصول کاهش پیدا می کند. به خاطر این دلایل در طول آب و هوای گرم تابستانی گوجه فرنگیها را باید هر روز یا دو روز یک بار چید. گوجه فرنگیها باید در کاغذ در دمای ۶۰ تا ۶۵ درجه فارنهایت نگهداری شوند. آنها بعد از چندین هفته به آرامی میرسند.
۲-۵- توتفرنگی
۲-۵-۱- ارقام توتفرنگی
ارقام توتفرنگی به گروه ارقام بهاره یعنی بوتههایی که در سال یک بار میوه می دهند و ارقام چهار فصله که در سال بیش از یک بار میوه می دهند، تقسیم میگردند. مهمترین ارقام بهاره عبارتند از گورلا، آلیسو، تیوگو، رد گانتلت، اسیتا، کاتس کیل، فرستا، ارقام چهار فصله: این ارقام بسیار قویالرشد و خزنده بوده و از اواخر اردیبهشت تا اواخر تابستان و گاهی اوایل پاییز میوه می دهند. میوه ها ریز و به تعداد زیادتری در هر بوته تولید میشوند. ارقام چهار فصله مانند: استرا، هومی جنتو میباشد. از رقم کاماراسو چهار فصل در گلخانه ها بهره میگیرند (بنائیان، ۱۳۸۹).
۲-۷- تولید محصول توتفرنگی در گلخانههای هیدروپونیک
۲-۵-۲- ازدیاد توتفرنگی
ازدیاد به طریق جنسی و غیر جنسی صورت میگیرد (بنائیان، ۱۳۸۹):
الف)ازدیاد جنسی: ازدیاد توتفرنگی به وسیله بذر مخصوص ارقامی است که طبیعتاً تولید ساقه رونده نمیکنند و یا ارقامی که ساقههای رونده کمی دارند و همچنین جهت تولید ارقام جدید از روش ازدیاد بذری استفاده می شود.
ب) ازدیاد غیرجنسی: در ازدیاد غیرجنسی که تقسیم بوته خوانده می شود بوتههایی را که خوب رشد کرده و قوی هستند. پس از خارج کردن از زمین به چند بوته کوچکتر که هر کدام دارای مقداری ریشه میباشند، تقسیم کرده و سپس آنها را در محل اصلی نشا می کنند. در این روش باید از بوته های سالم پایه های مادری استفاده گردد. روش ازدیاد از طریق ساقههای رونده بدین صورت میباشند که پس از ریشهدار شدن ساقههای رونده در تابستان از بوته مادری جدًا و در محل سایه نشاء کرده و سپس در فصل پاییز بوته های انتخابی را به زمین اصلی انتقال می دهند.
در گلخانههای توتفرنگی از روش غیرجنسی یعنی استفاده از استولن یا نشاء بهره میگیرند.
۲-۵-۳- شرایط محیط و خاک رشد توتفرنگی
توتفرنگی گیاهی است که در خاکهای مختلف تقریباً سازگار است. با این وجود خاکهای عمیق نرم با بافت شنی رسی (سبک) را ترجیح میدهد. بهترین pH مناسب برای توتفرنگی ۵/۵ تا ۵/۶ میباشد. اگر میزان آهک خاک از حد مجاز بیشتر باشد. عارضه کلروز یا زرد شدن برگها بروز خواهد کرد. از لحاظ آب و هوا در شرایط مرطوب و شرایط نسبتاً گرم محصولدهی مناسب خواهد داشت. در شرایط گرم و مرطوب باید آب کافی در اختیار گیاه قرار گیرد و همچنین ارقام مقاوم به گرما انتخاب گردد. در ارتفاع ۴۰۰ تا ۸۰۰ متری از سطح دریا می تواند رشد مناسبی داشته باشد. نیمه مقاوم به سرما بدون پوشش کاه و کلش می تواند تا ۵- درجه سانتی گراد را تحمل نماید، ولی با پوشش ویژه تا ۱۸-درجه سانتی گراد را متحمل است. از نظر نیاز سرمایی جز گیاهان کم نیاز به سرما تقسیم بندی می شود به طوریکه در ۲۰۰ تا ۴۰۰ ساعت دمای کمتر از هفت درجه سانتی گراد نیاز سرمایی و ناچیز آن منتفی میگردد. سطحی بودن ریشهها که معمولاً تا عمق ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتری خاک توزیع میگردد گیاه را حساس به کم آبی می کند. چنانچه دما، رطوبت، خاک، نور در محیط گلخانه به خوبی کنترل شود میتوان نُه ماه از بوتهها، توتفرنگی برداشت کرد. جهت تولید محصول بهاره باید ارقامی استفاده گردد که طالب روزهای کوتاه و نیاز دمایی پایینتری باشند تا گلانگیزی و محصولدهی آنها به خوبی انجام گیرد. در ارقام چهار فصل روز کوتاهی یا روز بلندی و همچنین پایین بودن و بالا بودن درجه حرارت زیاد مطرح نیست و این گروه از توتفرنگیها معمولاً در شرایط مختلف به راحتی گل می دهند (اقتداری و همکاران، ۱۳۸۴).
۲-۵-۴- برداشت و نگهداری توتفرنگی
برداشت توتفرنگی در ایران بیشتر با دست صورت میگیرد که به همین علت تعداد کارگر در این قسمت زیاد میباشد. با مکانیزه کردن برداشت در گلخانه میتوانیم از سختی کار در این مرحله از تولید بکاهیم. پس از برداشت آنها را باید دستهبندی کرده و آماده برای بازار فروش کنیم. توتفرنگیهای چیده شده با توجه به اندازه و وزن آنها به سه درجه تقسیم بندی شده و در بستههای مخصوص قرار میگیرند. با تزریق مواد غذایی مناسب به خاک از هر بوته به طور میانگین یک کیلو و ۴۰۰ گرم محصول توت برداشت می شود. در توتفرنگی با در نظر گرفتن هزینه های بالای تولید و حساسیت زیاد محصول به شرایط نگهداری، به حداقل رساندن ضایعات پس از برداشت و افزایش کیفیت و مدت نگهداری و کاهش هزینه های آن از اهمیت خاصی برخوردار است. فاکتورهایی نظیر نور، دما، کوددهی، آبیاری، رطوبت، کنترل آفات و بیماریها و آلودگی هوا در زمان برداشت، تعیین کننده کیفیت توتفرنگی در زمان تولید میباشد و به طور غیر مستقیم در طول عمر توتفرنگیها مؤثر هستند. گروه دیگر عوامل پس از برداشت نظیر دما و رطوبت نسبی محیط، میزان تولید اتیلن، آلودگی به میکروارگانیسمها، تنفس، میزان از دست دادن آب و روش برداشت، زخم یا آسیبهای وارد شده و نامناسب بودن شرایط حمل نیز دوام توتفرنگی پس از جدا شدن از بوته مادری را تحت تأثیر قرار می دهند. بنابراین برداشت توتفرنگی باید صبح یا عصر انجام شود، میوه کاملاً قرمز شده باشد و باید بلافاصله پس از برداشت محصول را خنک بستهبندی نموده و به بازار مصرف ارسال کرد (بنائیان، ۱۳۸۹).
۲-۶- انرژی
انرژیِ نهادههای تولید در کشاورزی را میتوان به دو گروه عمده تقسیم نمود: انرژی مستقیم و انرژی غیر مستقیم. انرژی مستقیم می تواند انرژی سوختهای فسیلی (دیزل، بنزین، LPG، CNG، زغال سنگ و الکتریسیته نیروگاه حرارتی) یا سوختهای زیستی باشد. در کشورهای در حال توسعه علاوه بر اینها از کشش دام نیز استفاده می شود. سوخت دیزل به مقدار زیادی در انرژی مستقیم مصرف دارد (۸۰-۶۰ درصد). انرژی غیرمستقیم مربوط به انرژی مصرف شده در تولید تجهیزات و سایر مواد مصرفی در کشاورزی است. تقریبا یک سوم انرژی مصرفی در مزرعه شامل انرژی غیرمستقیم است. مصرف غیرمستقیم عمده انرژی برای کودها و به ویژه کود نیتروژن است. سایر اقلام مهم مصرف غیرمستقیم انرژی ماشینهای کشاورزی، آفتکشها و آبیاری مزارع میباشد. به منظور برآورد انرژی مصرفی در تولید نهادههای کشاورزی ضروری است که ارزش گرمایی (آنتالپی) آنها بهعلاوه انرژی لازم برای فرآوری و همچنین در اختیار کشاورز قرار دادن این نهادهها را لحاظ کرد (Kitani, 1999).
۲-۶-۱- شاخص های انرژی
شاخص ها به عنوان ابزاری هستند که امکان مطالعه و مقایسه سامانهها با یکدیگر را ارائه می دهند. در مکانیزاسیون کشاورزی سه شاخص مهم انرژی وجود دارد که امکان ارائه یک شناخت جامع از وضعیت انرژی در کشاورزی، شیوه های مختلف انجام مراحل گوناگون تولید محصول و مقایسه بازدهی انرژی در تولید محصولات مختلف با شیوه های متفاوت در مناطق گوناگون را با یکدیگر به محققین، مدیران و سایر دستاندرکاران ارائه میدهد. این شاخص ها عبارتند از:
۲-۶-۱-۱- نسبت انرژی (ER[4])
نسبت بین کالری گرمائی محصولات خروجی و کل انرژی صرف شده در عوامل تولید بوده، فاقد واحد میباشد و تأثیر واحد انرژی نهاده در دستیابی به اهداف مصرف کننده را نشان میدهد. اهداف مصرف کننده می تواند غذا، زیست توده[۵] و یا سوخت زیستی[۶] تولیدی باشد (Kitani, 1999).
(۲-۱) |
که در این رابطه، ER نسبت انرژی، Eou انرژی خروجی و Ein انرژی ورودی میباشد.
۲-۶-۱-۲- بازده خالص انرژی ([۷]NEG)
بازده خالص انرژی یا انرژی خالص تولیدی تفاضل بین انرژی ناخالص تولید شده و کل انرژی مورد نیاز برای تولید است. در فرایند کشاورزی واحد NEG وابسته به واحد تولید است (مثلا مگاژول در هکتار).
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-08-04] [ 08:43:00 ب.ظ ]
|