اثر حرارتی آب خروجی نیروگاه اتمی بوشهر بر دما و شوری ... |
![]() |
در تاریخ آذر ۱۳۵۳ قرارداد اولیه طراحی و ساخت دو واحد نیروگاه بین سازمان انرژی اتمی ایران و شرکت کرافت ورک اونیون[۵] آلمان منعقد گردید، محل ساخت آن در تاریخ اردیبهشت ۱۳۵۴ در ۱۸ کیلومتری جنوب بندر بوشهر بین دو روستای هلیله و بندرگاه انتخاب گردید، در تاریخ تیر ۱۳۵۵ کار ساختمانی آن آغاز شد و در تاریخ ۱۴ تیر ۱۳۵۵ قرارداد به امضای نهایی رسید.
با پیروزی انقلاب اسلامی عملیات ساخت این نیروگاه متوقف و در طول جنگ تحمیلی تأسیسات موجود چندین بار موردحمله هوایی واقع گردید. در مرداد ۱۳۷۷ بار دیگر این قرارداد مورد بازبینی کلی قرار گرفت و ساخت نیروگاه به شرکت اتم استروی اکسپورت روسی محول گردید.
راکتور این نیروگاه از نوع آب سبک تحتفشار با قدرت تولید انرژی الکتریکی ۱۰۰۰ مگاوات است. برای سوخت این راکتور از اورانیوم ۲۳۵ (بهصورت اکسید اورانیوم) استفاده می شود که تا حدود ۳ درصد غنیشده است. برق تولیدشده در این نیروگاه بهوسیله خطوط انتقال ۴۰۰ کیلوولتی به شبکه سراسری منتقل می شود. کلیه ساختمانها و تجهیزات نیروگاه در زمینی به مساحت تقریبی ۲۰۰ هکتار قرارگرفته است.
شکل ۱-۳- نیروگاه اتمی بوشهر
راکتور نیروگاه هستهای بوشهر توان تولید Mw3000 انرژی گرمایی را داشته و متشکل از یک پوسته از جنس فولاد کربنی است که با فولاد ضدزنگ پوشش دادهشده است و درون آن قلب راکتور[۶]، سپر حرارتی و نوترونی[۷]، نگهدارنده قلب[۸]، محافظ کانالهای هادی[۹] قرارگرفته و توسط درپوش راکتور[۱۰] بسته میشود. آب که بهعنوان کند کننده نوترون و خنککننده استفاده میشود، توسط پمپهای مدار اول با فشار bar157 و حرارت C˚۲۹۱ از طریق ۴ نازل خط سرد[۱۱] وارد راکتور میشود و پس از برداشت حرارت از قلب راکتور با حرارت C˚۳۲۱ از طریق ۴ نازل خط گرم[۱۲] به سمت مولدهای بخار هدایتشده، و در آنجا با تبادل حرارت با آب مدار دوم بخار تولید میشود.
منبع تولید گرما، سوخت هستهای از نوع دیاکسید اورانیوم غنیشده با غنای % ۰۲/۴، % ۶۲/۳، % ۴/۲، % ۶/۱ میباشد. سوخت هستهای بهصورت قرصهای استوانهای به قطر ۵۷/۷ و ارتفاع ۱۲ میلیمتر ساختهشده که درون میلههای سوخت قرار دارد. ( حسینی، ۱۳۸۶ )
-
- قلب راکتور هستهای
-
- میلههای کنترل سرعت سوخت
-
- دیگ بخار
-
- توربین بخار
-
- موتوربرق
-
- لولههای انتقال و پمپ آب برای رادیاتور داخلی
-
- پمپ و مسیر انتقال آب برای تولید بخار
-
- سیستم خنککننده نهایی شکل ۱-۴- طرح نیروگاه اتمی بوشهر (www.articles.ir)
-
- آبهای آزاد
تعداد ۳۱۱ میله سوخت با آرایش ششضلعی، یک مجتمع سوخت را میسازند و تعداد ۱۶۳ مجتمع سوخت در کنار هم قلب راکتور را تشکیل میدهند. مکانیزم تولید گرما، واکنش هستهای شکافت اورانیوم و تبدیل آن به پارههای شکافت سبکتر است که همراه با آزاد شدن انرژی و تولید نوترون برای ادامه این زنجیره است. کنترل واکنش هستهای و درنتیجه کنترل راکتور به کمک اسیدبوریک محلول در آب، به همراه میلههای کنترل که به محرکهای سیستم کنترل و حفاظت متصل است، انجام میشود. ( حسینی، ۱۳۸۶ )
-
-
-
- خنککننده نیروگاه اتمی بوشهر
-
-
علیرغم پیچیدگی فناوری یک نیروگاه هستهای از نوع نیروگاه بوشهر، فرایند تولید انرژی الکتریکی در نیروگاه هستهای را میتوان بهطور ساده به سه مرحله کاملاً مجزا تقسیم نمود که در سه مدار مستقل شامل مدار اول، مدار دوم و مدار خنککننده انجام میپذیرد.
-
-
-
-
-
- مدار اول
-
-
-
-
شکافت اورانیوم غنیشده در راکتور، منبع تولید انرژی بهصورت گرمایی است. این انرژی گرمایی توسط آب مدار اول که در یک مسیر بسته (چهار حلقه) جریان دارد به مولدهای بخار منتقل میشود. مولد بخار یک مبدل حرارتی است که آب مدار اول درون لولههای U شکل فولادی آن جریان دارد و آب مدار دوم در یک چرخه کاملاً مجزا با گردش در اطراف این لولهها، ضمن برداشت حرارت به بخار تبدیل می شود. آب مدار اول پس از خروج از مولد بخار توسط پمپ مدار اول برای برداشت مجدد گرما به راکتور بازگردانده میشود.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-08-04] [ 11:55:00 ب.ظ ]
|