تحقیقات انجام شده با موضوع : ارزیابی ارتباط محافظه کاری سود و زیانی و محافظه کاری ترازنامه ای- فایل ... |
![]() |
آزمون همخطی عامل تورم واریانس
آزمون نرمال بودن پسماندهای مدل رگرسیون
جهت بررسی و ارتقای دقت در انجام آزمونهای فوق از فرم نرمافزاری آماری Eviews 6 و Minitab 15 استفاده میشود. در ادامه به تشریح جزئیات و فرمولهای آماری پرداخته و هدف از به کارگیری آزمونهای فوق بطور مجزا تشریح خواهد شد.
۳-۷-۱٫ آزمون اضافی اثرات ثابت
ابتدا باید ببینیم استفاده از مدل تلفیقی (pooled) بهتر است یا مدل اثرات ثابت[۲۱۷]و یا از مدل اثرات تصادفی[۲۱۸] که این امر با آزمون چاو (یا آزمون F) صورت میگیرد.
H0 : α۱ = α۲= α۳= …= αN تمام عرض از مبداها باهم برابرند pooled مدل
H1 : r≠s αr ≠ αs حداقل یکی از عرض از مبداها با بقیه متفاوت است مدل اثرات ثابت
در صورتی که احتمال آمارههای F و کااسکوئر بزرگتر از ۵ درصد باشد فرضیه صفر پذیرفته می-شود و مدل تلفیقی ارجح میباشد و در غیر این صورت مدل اثرات ثابت.
۳-۷-۲٫ آزمون هاسمن
در صورتی که در آزمون اضافی اثرات ثابت فرضیه صفر رد شود، باید جهت تعیین مدل ارجح از بین مدلهای اثرات ثابت و اثرات تصادفی از آزمون هاسمن استفاده میشود.
H0: بین اثرات فردی و متغیرهای توضیحی همبستگی وجود ندارد مدل اثرات تصادفی
H1: بین اثرات فردی و متغیرهای توضیحی همبستگی وجود دارد مدل اثرات ثابت
در هر روشی برآورد که انتخاب میکنیم، بهتر است از روش حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS) استفاده شود. زیرا با این کار به مشاهدات نزدیک به خط برازش وزن بیشتر و به مشاهدات دورتر وزن کمتری داده میشود و به این ترتیب برآورد دقیقتر صورت میگیرد.
۳-۷-۳٫ آزمون همخطی عامل تورم واریانس
برای اندازه گیری همخطی میتوان از عامل تورم واریانس[۲۱۹] (VIF) استفاده نمود. عامل تورم واریانس، تعیین میکند که چه میزان واریانس ضرایب رگرسیون برآورد شده در مقایسه با زمانی که متغیرهای مستقل رابطه خطی ندارند، متورم شدهاند. یا به عبارت دیگر، تعیین میکند که چه میزان واریانس ضریب رگرسیون برآورد شده افزایش مییابد، اگر متغیرهای مستقل (پیش بینی کننده) همبستگی داشته باشند. اگر VIF مساوی ۱ باشد، همخطی وجود ندارد، اما اگر ۵VIF<>1 باشد، همبستگی ممکن است قابل اغماض باشد. زمانیکه ۱۰VIF<>5 باشد، همبستگی قوی وجود دارد و ضرایب رگرسیون به صورت ضعیف برآورد شدهاند. VIF بزرگتر از ۱۰ نشان میدهد که همخطی، نتایج رگرسیون را به میزان بسیار زیادی تحت تاثیر قرار داده است. در این شرایط، برای کاهش همخطی میتوان متغیرهای مستقل بیاهمیت را از مدل حذف کرد.
۳-۷-۴٫ آزمون نرمال بودن پسماندهای مدل رگرسیونی
یکی از مفروضات مدل رگرسیون خطی این است که پسماندهای مدل رگرسیون، نرمال باشند که از آزمون جارک- برا استفاده میشود. فرضیه صفر حاکی از نرمال بودن توزیع پسماندها است. اگر احتمال آماره جارک- برا بیشتر از ۵ درصد باشد فرضیه صفر پذیرفته میشود.
۳-۸٫ روش آزمون فرضیه های پژوهش
در این پژوهش هر یک از فرضیه ها بر اساس مدل رگرسیونی مربوط به دو فرض آماری (H0) و مخالف یا جایگزین (H1) تقسیم میشوند تا با بهره گرفتن از آمار تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند که در زیر به تفصیل در مورد آزمون هر یک از فرضیه های مدل خواهیم پرداخت:
۳-۸-۱٫ آزمون فرضیه اصلی
با توجه به اینکه هدف اصلی این پژوهش بررسی ارتباط بین سود و زیان و ترازنامه از دیدگاه محافظهکاری میباشد و سئوال اصلی این پژوهش در پی بررسی ارتباط منفی بین این دو معیار محافظهکاری است فرضیه اصلی این پژوهش به صورت زیر بیان میشود:
فرضیه اصلی: «بین معیار عدم تقارن زمانی سود و نسبت (P/B) اول دوره رابطه منفی معنیداری وجود دارد.»
برای آزمون فرضیه های پژوهش حاضر از مدل رگرسیونی خطی چند متغیره استفاده خواهد شد که مبنای اصلی آن توسط باسو در سال (۱۹۹۷) به شرح زیر ارائه گردید:رابطه (۱)
متغیرهای مدل فوق به شرح زیر هستند:
Xit : بیانگر سود سال t بر قیمت سهام در ابتدای دوره مالی t-1
Rit : بازده سهام شرکت I در سال t
Dit : یک متغیر دو ارزشی صفر و یک است در صورتی که بازده سهام منفی باشد این متغیر مقدار یک و در غیر این صورت مقدار صفر اختیار میکند.
در رابطه فوق از بازده های سهام به عنوان جانشین از اخبار خوب و بد استفاده شده است، بدینگونه که بازده مثبت بیانگر اخبار خوب و بازده منفی بیانگر اخبار بد میباشد. عامل Dit در مدل فوق نقش مهم و مؤثری در تعیین ضرایب واکنش سود نسبت به اخبار خوب و بد دارد. حال جهت روشن شدن مطلب با جاگذاری Dit ، مدل فوق را به شرح زیر بسط خواهیم داد:
اگر فرض کنیم اخبار مثبت باشد، آنگاه
و از حل رابطه مقابل، رابطه زیر بدست میآید: رابطه (۱-۱)
و در صورتی که بازده (اخبار) را منفی فرض کنیم. آنگاه
رابطه (۱-۲) به این ترتیب با توجه به روبط (۱-۱) و (۱-۲) خواهیم داشت:
ضریب b2 در رابطه (۱-۱) حساسیت واکنش سود نسبت به اخبار خوب را میسنجد و ضریب (b2+b3) در رابطه (۱-۲) حساسیت واکنش سود را نسبت به اخبار بد میسنجد.
باسو در سال (۱۹۹۷) بیان نمود که واکنش سود نسبت به اخبار بد به هنگام تر از واکنش سود نسبت به اخبار خوب است. که با بررسی روابط فوق و ضرایب مربوطه بیان باسو از معیار محافظهکاری را میتوان به شرح زیر بیان نمود: (b2+b3) > b2 ، یعنی b3 > ۰ و این همان عدم تقارن زمانی سود از دیدگاه باسو در سال (۱۹۹۷) بود.
با شرح مختصری از مدل باسو، حال جهت بررسی فرضیات پژوهش حاضر از مدل رگرسیونی خطی چند متغیرهای استفاده شده است که توسط پائه و واکلر در سال (۲۰۰۵) ارائه گردیده است. آنها نیز به منظور بررسی رابطه بین معیار (P/B) ابتدای دوره و عدم تقارن زمانی سود معیار (P/B) نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سهام در ابتدای دوره را وارد مدل باسو کرده و در نهایت مدل زیر را بسط دادهاند:
رابطه (۲)
رابطه ۲ مدل اصلی پژوهش حاضر میباشد، در حقیقت مدل ۱ اثبات شده درنظر گرفته شده است. بدین معنی که عدم تقارن زمانی سود و واکنش سود نسبت به اخبار خوب و بد در رابطه ۱ به اثبات رسیده است و موضوع این تحقیق نمیباشد و ما با فرض محافظه کارانه بودن سود، از معیار عدم تقارن زمانی سود در رابطه ۲ بهره میجوییم.
در مدل فوق:
Xit : بیانگر سود خالص، اقلام تعهدی و جریان وجه نقد عملیاتی بر قیمت سهام در ابتدای دوره مالیt
Rit : بازده سالانه سهام شرکت I در سال مالی t
PBit : نسبت ارزش بازار سهام به ارزش دفتری سهام در ابتدای دوره t
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-08-04] [ 10:40:00 ب.ظ ]
|