سنتز NO از طریق اکسیداسیون  NH2بر روی کاتالیزور پلاتینی – ردیوم

 

 

 

روش های تهیه گاز سنتز و هیدروژن:
رفرمینگ هیدروکربن ها با بخار بر روی کاتالیزور نیکل
تبدیل (  H2O CO2+H2 + CO) بر روی کاتالیزور اکسید آهن یا مخلوط اکسید های Zn و Cu و Cr

 

 

 

مجموعه عظیم فرایند های پالایش نفت خام و تولید واسطه های اولیه ی پتروشیمی :
کراکینگ کاتالیزوری گازوئیل، بنزین، هیدروکربن های آروماتیک، اولفین ها و غیره
رفرمینگ کاتالیزوری بنزین و آروماتیک
هیدرو ایزومریزاسیون کاتالیزوری بنزین سبک و ایزو پارافین های سبک
آلکیل زدایی کاتالیزوری، آلکیل های آروماتیک با هیدروژن بنزن و نفتالین
هیدروژناسیون انتخابی بنزین های پیرولیز

 

 

 

هیدروژناسیون :
بنزن سیکلو هگزان

 

 

 

۱-۵- انواع کاتالیزورهای جامد ناهمگن
انواع کاتالیزور های جامدی که دارای فعالیت و انتخاب پذیری در اکسایش اولفین ها و الکل ها هستند، به پنج دسته عمده ی زیر تقسیم می شوند[۷]:
۱- اکسید های فلزی نشانده شده بر بستر جامد
۲- الک های مولکولی مبادله ی یون شده
۳- ترکیبات لایه ای
۴- کاتالیزور های جامد متنوع
۵- کاتالیزور های همگن تثبیت شده بر بستر جامد.

شکل ۱-۱- شمایی از مراحل انجام فرایند کاتالیزوری
۱-۵-۱- اکسیدهای فلزی نشانده شده بر بستر جامد
اولین کاتالیزور ناهمگنی که جهت اپوکسایش اولفین ها مورد استفاده قرار گرفت TiO2 نشانده شده بر بستر SiO2 با ۵- ۵/۰% وزنی TiO2 می باشد. این کاتالیزورها از نشاندن ترکیبی نظیر TiCl4 بر بستر سیلیکا تهیه شده و میزان TiO2نشانده شده توسط گروه های سیلانول آزاد موجود در سطح سیلیکا تعیین می شود.
۱-۵-۲- الک های مولکولی مبادله ی یونی شده
این مواد ریز حفره کریستالی اغلب بر پایه ی تیتانیم، سیلیسیم و اکسیژن بنا شده اند. این کاتالیزور های جدید ساختار سیلیکات – ۱ یا MF1 را دارا بوده و به تیتانیم سیلیکات (TS-1)1-موسومند و در بسیاری از فرایند های اکسایش نظیر اکسایش الکل ها، اکسایش آمین ها و ترکیبات سولفور دار، هیدروکسیل دار کردن فنول و اپوکسایش از خود فعالیت کاتالیزوری نشان می دهند.

۱-۵-۳- ترکیبات لایه ای
هیدروتالکیت ها یا خاک های رسی سنتزی شامل منیزیم و آلومینیوم، پایه های کاتالیزوری مناسبی برای برخی از واکنش های آلی نظیر اپوکسایش آلکن های غنی از الکترون توسط H2O2 هستند. گروه های ترشیوبوتوکسی در فواصل بین لایه ای هیدروتالکیت ها، از طریق مبادله ی یون وارد شده است. از کاربرد های هیدروتالکیت های لایه ای مثل Mg10Al2(OH)24CO3 در اکسایش انواع مختلف آلکن های خطی و حلقوی توسط H2O2 در حظور بنزونیتریل ها می باشد.
دانلود پایان نامه
۱-۵-۴- کاتالیزور های جامد متنوع
برخی از مواد کاتالیزوری جامد هستند که قادر به اپوکسید کردن اولفین ها می باشند اما در هیچ کدام از طبقات بالا قرار نمی گیرند. زئولیت  ۴ که در حضور  برای کاتالیز اپوکسایش نامتقارن به کار می رود نمونه ای از این مواد است. حتی در برخی از واکنش ها مثل فضاگزین و فضاویژه ی الکل های آلیلی، خود زئولیت  ۴ بدون وارد نمودن هیچ یون فلزی قادر به انجام واکنش می باشد.
۱-۵-۵- کاتالیزور های همگن تثبیت شده بر بستر جامد
تحقیقات نشان می دهد که دسته ای از کاتالیزور های همگن هنگامی که بر بستر جامد قرار می گیرند فعالیت و گزینش پذیری بیشتری را از خود نشان می دهند، در ضمن قابلیت استفاده مجدد را دارا هستند. تکنیک های مختلفی جهت جایگیری این کمپلکس ها بر روی بستر های جامد وجود دارد و این بستر ها شامل زئولیت ها، رزین ها، خاک های معدنی، سیلیکا و پلیمر های مختلف می باشند.
۱-۶- ویژگی های کاتالیزور های ناهمگن
انتخاب یک کاتالیزور برای یک واکنش معمولاً با توجه به چند مورد انجام می گیرد. فعالیت بالا، گزینش پذیری مناسب، پایداری حرارتی و مقاومت مکانیکی مناسب و قیمت ارزان از مهم ترین عوامل برای انتخاب یک کاتالیزور می باشند.
۱-۶-۱- فعالیت[۲۳]
فعالیت نوعی بیان سرعت واکنش می باشد و در حقیقت مقدار ماده ایست که در واحد زمان، توسط مقدار مشخصی کاتالیزور تبدیل می گردد. در بررسی فعالیت کاتالیزور ساده ترین روش، محاسبه درصد تبدیل می باشد.
(۱-۱) ۱۰۰ ×  = درصد تبدیل[۲۴]
در مواردی که مجموعه ای از کاتالیزور ها با درصد های مختلفی نسبت به فلز فعال مورد بررسی قرار می گیرند، درصد تبدیل به تنهایی نمی تواند مشخص کننده مناسب ترین کاتالیزور از نظر فعالیت باشد و می بایست از بیان های دیگر فعالیت مانند سرعت ویژه[۲۵]، سرعت فضایی[۲۶] و عدد بازده[۲۷] (عدد چرخشی) استفاده نمود. سرعت ویژه: عبارت است از تعداد مول های ماده تبدیل شده در ساعت توسط یک گرم فاز فعال که در مورد کاتالیزور های توده ای[۲۸] فاز فعال خود کاتالیزور می باشد.
درصد تبدیل × ( جرم مولکولی/ دانسیته × دبی حجمی خوراک)
جرم کاتالیزور × درصد فلز فعال
= سرعت ویژه
(۱-۲)
همچنین تعداد مولکول های ماده تبدیل شده توسط یک اتم در دسترس، در ساعت را عدد بازده می گویند.
(۱-۳)  × سرعت ویژه =۱-T.Nh
۱-۶-۲- گزینش پذیری[۲۹]
درصد تبدیل مطلوب را نسبت به درصد تبدیل، گزینش پذیری کاتالیزور می گویند.
(۱-۴) ۱۰۰× = گزینش پذیری
گزینش پذیری در حقیقت جهت دهی کاتالیزور را در مواردی که امکان تشکیل چند محصول وجود دارد نشان می دهد. گزینش پذیری به فشار، دما، زمان اقامت و طبیعت کاتالیزور بستگی دارد. گزینش پذیری معمولاً مهم تر از فعالیت است. زیرا گزینش پذیری بالا باعث حذف یا کاهش مراحل جداسازی نهایی محصول می گردد. این در حالی است که فعالیت را می توان با افزایش مقدار کاتالیزور در صورتی که محدودیت نفوذ مطرح نباشد افزایش داد.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...