(منبع: تحقیق حاضر)
لازم به ذکر است که در ابتدای پرسشنامه سؤالاتی در جهت شناخت ویژگی­های فردی و سازمانی جامعه آماری مطرح شده است. ضمناً سؤالات پرسشنامه براساس مقیاس ترتیبی و طیف ۵ گزینه­ای لیکرت و موضوع فرضیات تحقیق طراحی شده است. نحوه­ امتیازدهی نمرات پرسشنامه براین اساس به شرح زیر است:
پایان نامه - مقاله - پروژه
جدول ۳-۳- طیف پنج گزینه­ای لیکرت

 

 

کاملاً مخالفم

 

مخالفم

 

نظری ندارم

 

موافقم

 

کاملاً موافقم

 

 

 

۱

 

۲

 

۳

 

۴

 

۵

 

 

 

(منبع: تحقیق حاضر)
۳-۸- روایی و پایایی ابزار تحقیق
۳-۸-۱- روایی یا اعتبار[۴۸] تحقیق
به طور کلی دو سؤال مهم در بررسی یافته­های یک طرح تحقیق مطرح می­ شود، اول اینکه نسبت به یافته­های تحقیق یک طرح تا چه اندازه می­توان اطمینان داشت؟ در پاسخ به این سؤال باید اعتبار درونی تحقیق را مورد نظر قرار دهیم. سؤال دوم این است که تا چه اندازه می­توان یافته­های تحقیق را به جوامع دیگر و شرایط گوناگون تعمیم داد؟ این سؤال با اعتبار بیرونی تحقیق سر و کار دارد. روایی و پایایی از ویژگی­هایی هستند که برای مفید و مؤثر واقع شدن روش­های جمع­آوری داده ­ها شرط اساسی به شمار می­روند (بست، ۱۳۷۷).
همان طور که بیان گردید پرسشنامه تحقیق حاضر از مقاله پژوهشی لئو و همکاران (۲۰۱۲)، اقتباس شده و استاندارد می­باشد، با این حال جهت اطمینان بیشتر از نظرات برخی از اساتید روش تحقیق دانشگاه تبریز و نیز اساتید راهنما و مشاور بهره گرفته­ایم و در نهایت بعد از دخالت دادن نظرات اصلاحی، پرسشنامه­ نهایی تدوین و در اختیار نمونه انتخابی از جامعه آماری قرار گرفت.
۳-۸-۲- پایایی و اعتماد[۴۹] تحقیق
کسانی که برای تحلیل داده ­های خود از نرم­افزار SPSS استفاده می­ کنند، می­توانند قابلیت اعتماد ابزار اندازه ­گیری را با روش آلفای کرونباخ محاسبه نمایند که البته برای محاسبه آن فرمولی نیز وجود دارد. هرچه درصد به دست آمده به ۱۰۰% نزدیکتر باشد بیانگر قابلیت اعتماد بیشتر پرسشنامه است (مقیمی، ۱۳۷۷، به نقل از نظری، ۱۳۸۶). در این پژوهش که از پرسشنامه برای اندازه ­گیری داده ­ها استفاده گردیده و برای تحلیل داده ­ها، نرم­افزارهای SPSS و لیزرل به کار گرفته شده ­اند، پایایی یا قابلیت اعتماد پرسشنامه با بهره گرفتن از روش­ آلفای کرونباخ محاسبه شده است. این روش برای محاسبه هماهنگی درونی ابزار اندازه ­گیری از جمله پرسشنامه یا آزمون­هایی که خصیصه­ های مختلف را اندازه ­گیری می­ کنند به کار می­رود. برای محاسبه ضریب آلفای کرونباخ ابتدا باید واریانس نمره ­های هر زیر مجموعه سوال­های پرسشنامه و واریانس کل را محاسبه کرد (سرمد و همکاران، ۱۳۸۰). ضریب آلفای کرونباخ به طریق زیر محاسبه می­ شود:
 که در آن:
n = تعداد سوال­های تست
Si= واریانس سوال i
St2 = واریانس کل تست
در این تحقیق مقدار آلفا با توجه به فرمول بالا و با بهره گرفتن از تحلیل داده ­های بدست آمده از ۱۶۳ پرسشنامه توزیع شده، ۷۵۴/۰ درصد به دست آمد که نشان می­دهد پرسشنامه­ استفاده شده پایا است.
جدول ۴-۳- مقدار ضریب آلفای کرونباخ

 

 

ابعاد مدل (متغیرها)

 

تعداد سؤالات

 

ضریب آلفای کرونباخ

 

ضریب کل

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...