راهنمای نگارش پایان نامه و مقاله درباره ارزیابی اقتصادی استفاده از انرژی بادی برای تأمین روشنائی راه های ... |
![]() |
۱
۷۰-
۸٫۴۴۰٫۹۹۵٫۳۴۰
۲
۲۰-
۹٫۳۲۳٫۵۰۴٫۹۰۰
۳
۲۰+
۱۰٫۰۲۹٫۵۱۲٫۵۴۰
۴
۷۰+
۱۰٫۹۱۲٫۰۲۲٫۱۰۰
منبع: محاسبات محقق
همانطور که قابل پیش بینی بود، تأثیر افزایش هزینه های عملیاتی، در هر دو روش تأمین روشنائی پارکینگهای کنار جاده ای، مثبت بوده و باعث افزایش ارزش فعلی هزینه ها خواهد شد.
۳-۱۴- خلاصه فصل
در فصل سوم، مفهوم ارزیابی پروژه، تحلیل هزینه فایده، جنبه های ارزیابی طرح و سابقه تاریخی استفاده از ارزیابی اقتصادی و تحلیل هزینه فایده بیان شد و شاخص ها و معیارهای تحلیل هزینه – فایده و توضیح مختصری در مورد ساختار داده های نرم افزار کامفار آورده شد.
در ادامه فصل، اطلاعات مربوط به هزینه های طرح در هر دو روش ارائه گردید که بخشی از این اطلاعات، از طریق مصاحبه با کارشناسان وزارت حمل و نقل جاده ای کشور و سازمان انرژی نو، جمع آوری شده است. در خصوص درآمد طرح دو روش مطرح شده، نخست درآمد طرح را فواید حاصل از روشن کردن پارکینگ های محور قزوین- رشت تعریف نموده و با توجه به اینکه منابع تأمین مالی، در هر دو روش از طریق دولت می باشد، لذا نمی توان درآمدی را تحت این عنوان در نظر گرفت.
روش بعدی که برای محاسبه فواید تحقیق طرح گردید، استفاده از میزان کاهش تلفات و تصادفات جاده ای در اثر روشنایی می باشد. اما از آنجا که تحقیق حاضر به مقایسه دو روش تأمین روشنائی در پارکینگ های کنار جاده ای می پردازد، سهم بسیار اندکی از کاهش تصادفات جاده مذکور را می توان به پارکینگ ها اختصاص داد.
لذا روش مورد استفاده، مقایسه هزینه های دو روش است. بنابراین در قسمت درآمد در نرم افزار کامفار، در طول سال های پروژه عدد صفر قرار داده و از آنجا که ارزش حال خالص سرمایه گذاری عددی منفی شده و NPV منفی توجیه اقتصادی ندارد، به مقایسه ارزش حال هزینه ای دو روش پرداخته شد، که استفاده از پایه های روشنائی بادی، دارای ارزش حال هزینه ای کمتری نسبت به پایه های روشنائی فسیلی هستند. در ادامه فصل نیز، به اثرات تغییر نرخ تنزیل، سرمایه گذاری اولیه و هزینه عملیاتی، بر ارزش فعلی هزینه ها در هر دو روش تأمین روشنائی پرداخته شد.
فصل چهارم
نتیجه گیری و پیشنهادات
۴-۱- نتیجه گیری
طرح تأمین روشنائی پارکینگ های کناره جاده ای را، می توان یکی از طرح های دولتی و عام المنفعه دانست. همانطور که در بخش هزینه ها در فصل قبل بیان شد، هزینه احداث و راه اندازی تجهیزات در هر دو روش تأمین روشنائی از طریق پایه های بادی و فسیلی، بسیار بالا بوده، و منافع احتمالی که برای طرح در نظر گرفته می شود، یا قابل استفاده نبوده و یا تفاوت آن با هزینه های طرح به قدری چشمگیر است که می توان از آن چشم پوشی کرد، بنابراین بخش خصوصی به دلیل به صرفه نبودن پروژه و وجود سود منفی، حاضر به احداث و راه اندازی تجهیزات نخواهد بود، و دولت با بودجه عمومی موجود به راه اندازی پروژه می پردازد.
لذا برای مقایسه دو روش مذکور جهت ارزیابی مالی دو روش تأمین روشنائی از دیدگاه سرمایه گذاران، شاخص های نرخ بازده سرمایه، دوره بازگشت سرمایه، و مواردی که در صورت وجود درآمد قابل محاسبه است پرداخته نمی شود، و همانطور که گفته شد به دلیل منفی شدن ارزش خالص فعلی و نرخ بازده داخلی، به مقایسه ارزش فعلی هزینه های دو روش پرداخته شد.
طبق جداولی که در قبل تر آورده شد، با بهره گرفتن از نرم افزار کامفار و انجام محاسبات مربوطه، در طول بیست سال که دوره طرح در نظر گرفته شد، استفاده از پایه های توربین بادی برای تأمین روشنائی پارکینگ های کنار جاده ای در محور آزاد راه قزوین – رشت، در مقایسه با بهره گرفتن از پایه های فسیلی از هزینه کمتری برخوردار بوده، و لذا در شرایط برابرِ ابعاد پارکینگ و محوطه استفاده از پایه های توربین بادی به جای پایه های فسیلی متصل به شبکه برق سراسری پیشنهاد می شود. بنابراین فرضیه تحقیق مبنی بر اینکه، استفاده از برق تولید شده از انرژی بادی به صرفه تر از برق نیروگاه های فسیلی، برای تأمین روشنائی جاده ها می باشد، مورد تأیید قرار گرفت.
۴-۲- پیشنهادات
۴-۲-۱- راهکارهای اجرائی
هزینه تولید برق از انرژی باد در دو دهه گدشته بطور قابل ملاحظه ای کاهش یافته است. در چند سال اخیر با بزرگتر شدن اندازه توربین های تجاری، هزینه سرمایه گذاری آن ها کاهش یافته است. صنعت انرژی باد منافع اقتصادی و اجتماعی مختلفی را به همراه دارد که از جمله مهم ترین آن ها عبارتند از:
- نداشتن هزینه اجتماعی – این هزینه ها در تمام گزینه های متعارف انرژی (فسیلی) وجود دارند، لیکن علی رغم مبالغ قابل توجه آن ها معمولاً در بررسی های اقتصادی لحاظ نمی شوند. انجمن جهانی انرژی بادی (WWEA) این هزینه ها را به کوه یخی تشبیه کرده است که حجم عظیم و ناپیدای آن در زیر آب قرار می گیرد.
- کاهش اتکا به منابع وارداتی – این مسئله یکی از مهمترین دلایل رویکرد کشورهای صنعتی به انرژی های تجدیدپذیر و انرژی باد است، لکن در کشورهای تولید کننده نفت نظیر ایران نیز از جنبه دیگری می توان به آن نگریست و آن افزایش فرصت صادرات در قطعات و ماشین آلات توربین بادی است.
- تقویت ساختار اجتماعی و اقتصادی مناطق روستائی – بدلیل ماهیت انرژی باد که به تولید غیرمتمرکز و اغلب به نقاط دور افتاده و روستائی می پردازد، توسعه این صنعت چه در کشورهای سرمایه داری و پیشرفته و چه در کشورهای در حال توسعه تحولات و پیشرفت های آشکاری را در مناطق روستائی به دنبال خواهد داشت.
- اشتغال زایی - ایجاد شغل این صنعت در میان دیگر صنایع انرژی از همه بیشتر است. در اروپا نصب یک مگاوات برق بادی برای ۱۵ الی ۱۹ نفر شغل ایجاد کند که این رقم در کشورهای در حال توسعه نیز می تواند ایجاد گردد. در سال ۲۰۰۰ که ظرفیت نصب شده برق بادی در اروپا در حدود ۸۰۰۰ مگاوات بود، بیش از نیم میلیون نفر در این صنعت به کار اشتغال داشتند.
بازار تأمین انرژی یک بازار رقابتی است که در آن تولید برق در نیروگاه های بادی در مقایسه با نیروگاه های سوخت فسیلی برتری های نوینی را پیش روی کاربران قرار داده است. از برتری های نیروگاه های بادی این است که در طول مدت زمان عمر خود، سال های زیادی انرژی بدون نیاز به هزینه سوخت تولید خواهد کرد، در حالی که هزینه دیگر منابع تولید انرژی در طول این سال ها افزایش خواهد یافت. فعالیت گسترده بسیاری از کشورهای جهان برای تولید برق از انرژی باد، سرمشقی برای دیگر کشورهائی است که در این زمینه راه درازی در پیش دارند. بسیاری از منابع اقتصادی در حال رشد، در منطقه آسیا واقع شده اند و اقتصاد رو به رشد کشورهای آسیائی از جمله ایران، باعث شده تا این کشورها بیش از پیش به تولید برق احساس نیاز کرده و اقدام به تولید برق از منابع غیر فسیلی کنند. افزون بر این موارد، نبود شبکه برق سراسری در بسیاری از بخش های روستائی در کشورهای آسیایی نیز مهر تأییدی بر سیستم های تولید برق از انرژی باد زده است.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 02:15:00 ق.ظ ]
|