بهر حال نابهنجاریها و جابجایی زمانی حالتهای مختلف سرد، گرم، آسایش گویای تغییر اقلیم منطقه و افزایش گرمایش ایستگاه یزد است.
۴-۷- مقایسه مدل های آسایش اقلیمی
برای مقایسه مدل های آسایش اقلیمی به کار برده شده در این پایان‌نامه، ابتدا به معرفی اجمالی هر یک از این مدل‌ها پرداخته می‌شود.
دانلود پایان نامه - مقاله - پروژه
مدل گیونی: در این مدل از میانگین دما و رطوبت، کمترین و بیشترین دما و رطوبت استفاده می شود، بدین صورت که کمترین دما و بیشترین رطوبت جهت تعیین آسایش اقلیمی شب، کمترین رطوبت و بیشترین دما برای محاسبه آسایش اقلیمی روز و میانگین رطوبت و دما برای محاسبه آسایش اقلیمی شبانه‌روز استفاده می‌شود. بعد از انجام این موارد، میانگین های محاسبه شده را وارد نمودار های زیست اقلیمی مدل گیونی کرده و ماه هایی که در محدوده آسایش اقلیمی واقع می‌شوند شناسایی شده و با توجه به دوره‌ای بودن آمارهای اقلیمی، می‌توان تغییرات و جابجایی این ماه ها را مشخص کرد.
مدل ماهانی: در این مدل برخلاف مدل گیونی، از میانگین ها استفاده نمی‌شود و فقط از بیشترین و کمترین دما جهت تعیین ویژگیهای آسایش اقلیمی استفاده می‌شود. این مدل یک جدول اساسی دارد و با توجه به آن و میانگین بیشترین و کمترین دما و رطوبت، ماه های آسایش اقلیمی تعیین می‌شوند.
مدل اوانز: این مدل نیز همانند مدل ماهانی از بیشترین و کمترین دما و رطوبت استفاده می‌کند و با بهره گرفتن از جداول مختلف و جایگذاری آمارهای اقلیمی، ماه های آسایش اقلیمی مشخص می‌شوند.
با توجه به موارد گفته شده در رابطه با مدل های آسایش اقلیمی و کارائی آنها در تعیین ماه های آسایش اقلیمی، در مورد مقایسه آنها چنین می‌توان گفت که همه این مدلها نقاط قوت زیادی دارند، اما در مقایسه با یکدیگر چنین می توان تحلیل کرد که مدل گیونی دارای نقاط قوت بیشتری نسبت به دو مدل دیگر است، به دلایل زیر:

در مدل گیونی بر خلاف دو مدل دیگر(اوانز و ماهانی) علاوه بر استفاده از کمترین و بیشترین دما و رطوبت، از میانگین های دما و رطوبت نیز استفاده می‌شود.
در مدل گیونی از نمودارهای زیست‌اقلیمی جهت تعیین ماه های آسایش اقلیمی استفاده می‌شود و به این دلیل که نمایش تصویری از محدوده آسایش اقلیمی را دارد، ساده‌تر وبهتر به بیان مفاهیم می‌پردازد.
در نتیجه با توجه به دلایل ارائه شده، در بین مدل های استفاده شده برای تعیین ماه های آسایش اقلیمی، مدل گیونی بهتر از دیگر مد‌ل‌ها است.
فصل پنجم
نتیجه گیری و پیشنهادات
روند کلی مولفه های مختلف اقلیمی شهر یزد
آب و هوای هر منطقه ای تحت تاثیر موقعیت جغرافیایی آن منطقه قرار دارد بدین صورت که با توجه به گردش عمومی جو و فصول سال سیستمهای مختلفی وارد منطقه شده و اقلیم آن را تحت تاثیر قرار می دهند(کاویانی و علیجانی ۱۳۸۴)، شهر یزد در محدوده جغرافیایی ایران مرکزی واقع شده است که در فصول مختلف سال تحت تاثیر سیستمهای مختلف اقلیمی قرار می گیرد(علیجانی،۱۳۷۵)
بررسی روند مولفه های مختلف اقلیمی ( دما، بارش، رطوبت نسبی…) ایستگاه یزد و بیان یک دیدگاه کلی از این تغییرات از روش رگرسیون استفاده گردیده که نتایجی بصورت زیر حاصل شده است:
۱- با توجه به جدول کمترین و بیشترین رطوبت دوره ۵۰ ساله شهر یزد ، چنین نتیجه گرفته می شود که رطوبت این شهر در حال کاهش بوده و این کاهش رطوبت به استثنای ماه های ژانویه ، جولای ، نوامبر و دسامبر، برای ماه های دیگر در سطوح ۵ ، ۲ و ۱ از درصد معناداری برخوردار هستند، لازم به ذکر است که در جدول کمترین رطوبت، کاهش رطوبت برای ماه آوریل به طور قطعی معنادار است.
۲- در میانگین رطوبت، علاوه بر ماه های فصل زمستان به اضافه جولای و دسامبر، دیگر ماه های سال در طول ۵ دوره در سطوح ۱/۰ ، ۱ ، ۲ و ۱۰ درصد به صورت کاهشی معنادار هستند ، از این موارد چنین می توان نتیجه گرفت که رطوبت شهر در حال کاهش است.
۳- در نمودارهای کمترین دما ملاحظه می شود که علاوه بر ماه های فصل زمستان یعنی ژانویه، فوریه و مارس، دیگر ماه های سال در سطوح مختلف ۱/۰ ، ۱ و۲ درصد به صورت افزایشی معنادار هستند ، لازم به ذکر است که ماه های ژانویه ، اکتبر و نوامبر به طور قطعی و کامل دارای روند افزایشی معنادار می باشند که از این موارد چنین نتیجه گرفته می شود که دماهای حداقل شهر یزد در حال افزایش است.
۴- با توجه به نمودارهای دماهای بیشینه ایستگاه یزد چنین نتیجه گرفته می شود که دماهای بیشینه فصل بهار در سطوح مختلف دارای روند افزایشی معنادار هستند، و علاوه بر این فصل، ماه های سپتامبر، نوامبر و دسامبر در سطوح ۵و۱۰ درصد به صورت افزایشی معنادار می باشند ، که به طور کلی چنین می توان گفت که دماهای بیشینه این ایستگاهها نیز در حال افزایش است..
۵- نمودارهای مربوط به بارش ماهانه ایستگاه یزد نشان می دهد که بارش این شهر به صورت کاهشی بوده بدین صورت که در ماه های فوریه، مارس، آوریل، جولای و آگوست دارای روند کاهشی معنادار بوده و در بقیه ماه ها بارش به طور تصادفی معنادار است.
۶- با توجه به نمودارهای سرعت باد چنین نتیجه گرفته می شود که سرعت باد کاهشی است که در ماه های فوریه ، نوامبر و آگوست به صورت معنادار و در بقیه ماه ها به صورت تصادفی است.
در پایان بعنوان مثال، شکل(۱) نشان دهنده روند صعودی و کاملا معنادار دمای روزانهR=0/45 برای اکتبر، است، که در همین ماه کاهش میانگین رطوبت نسبی با R=0/22 روندی معنادار را نشان می دهد. این کار برای تمام ماه ها و مولفه ها انجام گرفته که نتایج آن در بالا ذکر گردید اما بدلیل وسعت زیاد کار به عنوان نمونه به نمودار شماره(۳-۸) اکتفا شده است.

نمودار ۳-۸: روند تغییرات میانگین دما و رطوبت نسبی ایستگاه یزد(۲۰۰۶-۱۹۵۷)
۶-۱-تاثیرات جابجایی ماه های آسایش اقلیمی در برنامه ریزی توریسم شهر یزد
۶-۲- آب و هوا، تغییرات آب و هوایی و توریسم شهر یزد
جهت بررسی تاثیرات تغییرات آب و هوا بر توریسم شهر یزد، به علت موجود نبودن آمار توریسم در یک دوره بلند مدت، از آمار موجود توریسم شهر یزد که از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۶ را شامل می شود، استفاده شده است. این آمار هر چند محدود است، اما می تواند بیانگر وضعیت موجود توریسم منطقه، جهت برنامه ریزی توریسم باشد.
۶-۳-بررسی تاثیرات آب و هوا بر توریسم داخلی شهر یزد در سال ۱۳۸۰
با توجه به نمودار شماره ۶-۱ که آمار توریسم داخلی شهر یزد را در سال ۱۳۸۰ نشان می دهد، ملاحظه می شود که بیشترین تعداد توریسم خارجی در ماه فروردین (آوریل) در این شهر حضور داشته اند و کمترین آن مربوط به ماه خرداد (ژوئن) بوده است.
با توجه به بررسی های انجام شده بر روی ویژگیهای اقلیم آسایش شهر (فصل چهارم) یزد و همچنین آمار و اطلاعات توریسم شهر یزد، در رابطه با تعداد توریسم خارجی این شهر، چنین می توان نتیجه گرفت که، ماه های فروردین که دارای شرایط آب و هوایی بسیار مساعدی جهت فعالیتهای انسانی و گردشگری بوده و به طور کلی ماه آسایش اقلیمی در شهر یزد است، بیشترین تعداد توریسم را در خود جای داده، و بالعکس ماه خرداد به دلیل محدودیتهای اقلیمی مانند گرمایش کمترین تعداد توریسم خارجی را در خود جای داده اند.

نمودار۶-۱: توریسم داخلی شهر یزد در سال ۱۳۸۰
۶-۴-بررسی تاثیرات آب و هوا بر توریسم داخلی شهر یزد در سال ۱۳۸۱
با توجه به نمودار شماره۶-۲ که آمار توریسم داخلی شهر یزد را در سال ۱۳۸۱ نشان می دهد، ملاحظه می شود که بیشترین تعداد توریسم خارجی در ماه فروردین (آوریل) در این شهر حضور داشته اند و کمترین آن مربوط به ماه خرداد (ژوئن) بوده است.
با توجه به بررسی های انجام شده بر روی ویژگیهای اقلیم آسایش شهر (فصل چهارم) یزد و همچنین آمار و اطلاعات توریسم شهر یزد، در رابطه با تعداد توریسم خارجی این شهر، چنین می توان نتیجه گرفت که، ماه های فروردین که دارای شرایط آب و هوایی بسیار مساعدی جهت فعالیتهای انسانی و گردشگری بوده و به طور کلی ماه آسایش اقلیمی در شهر یزد است، بیشترین تعداد توریسم را در خود جای داده، و بالعکس ماه خرداد به دلیل محدودیتهای اقلیمی مانند گرمایش کمترین تعداد توریسم خارجی را در خود جای داده اند.

نمودار۶-۲: توریسم داخلی شهر یزد در سال ۱۳۸۱
۶-۵- بررسی تاثیرات آب و هوا بر توریسم داخلی شهر یزد در سال ۱۳۸۲
با توجه به نمودار شماره۶-۳که آمار توریسم داخلی شهر یزد را در سال ۱۳۸۲ نشان می دهد، ملاحظه می شود که

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...