پایان نامه درباره :بررسی تأثیر سرمایه فکری و سرمایه در گردش بر عملکرد ... |
![]() |
۳-۱۱-۱- آزمون پایایی در داده های تابلویی
اغلب مدلهای اقتصادسنجی که در دهههای قبل مورد استفاده قرار میگرفت، بر فرض پایایی سریهای زمانی استوار بود. بعداً که ناپایایی اکثر سریهای زمانی مشخص شد، بکارگیری متغیرها منوط به انجام آزمونهای پایایی مربوطه گردید. به چند دلیل بررسی پایایی سری داده ها مهم است. پایایی یا ناپایایی یک سری می تواند تأثیر شدیدی روی رفتار و ویژگیهای آن داشته باشد. اگر متغیرها ناپایا باشند، در عین حال که ممکن است هیچ رابطه مفهومی بین متغیرهای مدل وجود نداشته باشد، ضریب تعیین بدست آمده آن می تواند بسیار بالا باشد و موجب شود تا محقق استنباطهای نادرستی در خصوص ارتباط بین متغیرها انجام دهد. همچنین وجود متغیرهای ناپایا در مدل سبب می شود تا آزمونهای t و F نیز از اعتبار لازم برخوردار نباشند و در نهایت رگرسیون بدست آمده رگرسیون کاذب باشد (نوفرستی، ۱۳۷۸). در این پژوهش پایایی تک تک متغیرها از طریق آزمون ریشه واحد لوین، لین و چو[۵۳] (LLC) مورد بررسی قرار میگیرد.
۳-۱۱-۱-۱- آزمون ریشه واحد لوین، لین و چو (LLC)
آزمون ریشه واحد سریهای زمانی به گونه ای است که پایایی یا عدم پایایی متغیرها را با بهره گرفتن از یک معادله بررسی می کند. لوین لین چو نشان داد که در داده های تابلویی، استفاده از آزمون ریشه واحد برای ترکیب داده ها ، دارای قدرت بیشتری نسبت به استفاده از آزمون ریشه واحد برای هر مقطع به صورت جداگانه است.
وی آزمون ریشه واحد ثابت برای هر مقطع را به صورت رابطه (۳-۱۳) ارائه کرده است:
ΔXi,t= ρixi,t-1+ δt+ αi+ εi,t (۳-۱۳)
که در آن N تعداد مقطعها، T دوره زمانی، Pi پارامتر خود همبسته برای هر مقطع، δاثر زمان ، αi ضریب ثابت برای هر مقطع و itε خطای مدل که دارای توزیع نرمال با میانگین صفر و واریانس است.
این آزمون بر اساس آزمون دیکی فولر تعمیم یافته[۵۴] به صورت رابطه (۳-۱۴) در نظر گرفته شده است:
ΔXi,t= ρixi,t-1+δt +αi + ij Δxi,t-j +εi,t (۳-۱۴)
در رابطه (۳-۱۴)، iρ پارامتر خود همبسته برای هر مقطع، Li طول وقفه، δ اثر زمان، iα ضریب ثابت برای هر مقطع و i,tε خطای مدل که دارای توزیع نرمال با میانگین صفر و واریانس است.
آزمون LLC، آزمون ترکیبی ADF با روند زمانی است که در صورت وجود ناهمگنی مقطعها و ناهمسانی واریانس جملات خطا، دارای قدرت بالایی است.
فرضیه های این آزمون به صورت زیر است:
H۰: عدم وجود پایایی
H1: وجود پایایی
اگر آماره آزمون از مقدار بحرانی جدول (۵%) بیشتر بود، فرضیه صفر مبنی بر عدم وجود پایایی رد می شود. حال اگر تمام متغیرها پایا بودند، بلافاصله باید آزمون F لیمر برای تعیین تلفیقی (Panel) یا ترکیبی (Pooled) بودن انجام گیرد. ولی چنانچه حتی یکی از متغیرها پایا نباشد، باید آزمون همجمعی یا پایایی بلندمدت را برای آن دسته از فرضیههایی که متغیرهای ناپایا در آن فرضیه ها قرار دارند، انجام داد.
۳-۱۱-۲- انتخاب نوع مدل از طریق آزمون F لیمر
پس از تأیید پایایی متغیرهای پژوهش، اقدام به انتخاب نوع مدل از طریق آزمون F لیمر مینماییم. در واقع آزمون F لیمر مشخص می کند که مدل مورد استفاده تلفیقی (Panel) است یا ترکیبی (Pooled). چنانچه آماره Cross-Section F کمتر از ۵% سطح معناداری باشد، نوع مدل انتخابی تلفیقی (Panel) و چنانچه بیشتر از ۵% سطح معناداری باشد، نوع مدل انتخابی ترکیبی (Pooled) خواهد بود. چنانچه مدل ترکیبی انتخاب گردد، کار تمام است و با آن ادامه میدهیم ولی چنانچه مدل تلفیقی انتخاب گردد، در مرحله بعد باید از طریق آزمون هاسمن، الگوی مناسب یعنی اثرات ثابت (FEM[55]) یا اثرات تصادفی (REM[56]) انتخاب شود.
۳-۱۱-۳- آزمون هاسمن برای انتخاب اثرات ثابت یا تصادفی
رایجترین آزمون برای تعیین نوع مدل داده های تلفیقی آزمون هاسمن[۵۷] است (یافّه، ۲۰۰۳). آزمون هاسمن بر پایه وجود یا عدم وجود ارتباط بین خطای رگرسیون تخمین زده شده و متغیرهای مستقل مدل استوار است. اگر این ارتباط وجود داشت، مدل اثر تصادفی و اگر این ارتباط وجود نداشت، مدل اثر ثابت کاربرد خواهد داشت. فرضیه H0 نشان دهنده عدم ارتباط بین متغیرهای مستقل و خطای تخمین و فرضیه H1 نشان دهنده وجود ارتباط است. چنانچه آماره Cross- Section Random کمتر از ۵% سطح معناداری باشد، الگوی اثرات ثابت (FEM) و چنانچه بیشتر از ۵% سطح معناداری باشد، الگوی اثرات تصادفی (REM) انتخاب میگردد.
۳-۱۲- خلاصۀ فصل
در این فصل، روش تحقیق مورد استفاده در پژوهش تشریح شد. جامعۀ آماری، روش نمونه گیری و حجم نمونه و نیز قلمرو پژوهش که شامل قلمرو موضوعی، قلمرو مکانی و قلمرو زمانی میباشد، بیان شد. سپس مبانی مختلف سنجش متغیرهای مستقل و وابسته و نحوه استخراج و اندازه گیری آنها و نیز روش گردآوری اطّلاعات که در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفته، ارائه شد. در نهایت اینکه توضیحاتی در مورد مفروضات مدل رگرسیون خطی و تعریف و مزایای بکارگیری داده های پنلی و آزمونهای آماری مورد استفاده جهت آزمون داده های پنلی ارائه شد.
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل داده ها
۴-۱- مقدمه
تجزیه و تحلیل اطّلاعات، اجرای فرآیندی است که طی آن داده ها جمعآوری، تلخیص، گروهبندی و در نهایت پردازش میشوند. این فصل به ارائه تجزیه و تحلیل یافتههای پژوهش اختصاص دارد. پژوهشگر پس از اینکه روش پژوهش خود را مشخص کرد و با بهره گرفتن از ابزارهای مناسب، داده های مورد نیاز را برای آزمون فرضیه های خود جمعآوری کرده، اکنون نوبت آن است که با بهره گیری از تکنیکهای آماری مناسبی که با روش پژوهش، نوع متغیرها و … سازگاری دارد، داده های جمعآوری شده را دستهبندی و تجزیه و تحلیل نمایند و در نهایت فرضیههایی را که تا این مرحله او را در پژوهش هدایت کرده اند در بوته آزمایش (آزمون) قرار دهد و تکلیف آنها را روشن کند و سرانجام بتواند پاسخ یا راه حلی برای پرسشی که پژوهش (تلاشی سیستماتیک برای به دست آوردن آن بود) بیابد (خاکی، ۱۳۸۸). دراین پژوهش برای تجزیه و تحلیل دادهای جمع آوری شده و آزمون فرضیهها از روشهای آمار توصیفی و استنباطی استفاده میشود. در روشهای توصیفی، تلاش بر آن است تا با ارائه جداول و استفاده از ابزارهای آمار توصیفی نظیر شاخصهای مرکزی و پراکندگی، به توصیف دادههای پژوهش پرداخته شود تا این امر به شفافیت موضوع کمک کند. از روشهای آماری استنباطی نیز جهت آزمون فرضیهها استفاده میکنیم. تجزیه و تحلیل داده ها مشتمل بر سه بخش زیر خواهد بود:
-
- توصیف نمونه (در فصل قبل تشریح شد)
-
- توصیف یافته ها (آمار توصیفی)
-
- تجزیه و تحلیل یافته ها (آمار استنباطی)
همانطور که قبلاً نیز توضیح داده شد، اطّلاعات لازم برای آزمون فرضیه های پژوهش، از منابع مختلفی از جمله سایت کدال (www.Codal.ir) و سئو (www.Seo.ir) استخراج شده و سپس داده های خام به صفحه گسترده Excel انتقال یافته و مورد پردازش قرار میگیرند. سپس با توجه به نوع فرضیه ها، به تجزیه و تحلیل اطّلاعات با بهره گرفتن از نرم افزارهای آماری SPSS و EViews و Stata میپردازیم.
۴-۲- آمار توصیفی
۴-۲-۱- توصیف متغیرهای پژوهش
در توصیف متغیرهای پژوهش، تلاش بر آن است تا با ارائه جداول و استفاده از ابزارهای آمار توصیفی نظیر شاخصهای مرکزی و پراکندگی، به توصیف دادههای پژوهش پرداخته شود تا این امر به شفافیت موضوع کمک کند.
جدول (۴-۱) نتایج آمار توصیفی متغیرهای تحقیق
CEE | HCE | SCE | VAIC | WCR | ROA | ROE |
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 12:19:00 ق.ظ ]
|