پروژه های پژوهشی دانشگاه ها درباره تعیین چندشکلی ژن دوپامین در مرغ بومی خوزستان |
![]() |
و شکل تاج( ممکن است قابل مشاهده باشند یا در ظاهر )مقاومت و سرعت رشد، مصرف غذا، تولید تخممرغ و غیره) دیده نشوند )زهری، 1388).
2-5-1 نژادهای بومی مرغ در ایران
نژادهای مرغ موجود در ایران به سه گروه تقسیم میشوند، که عبارتند از:
-1 نژادهای خالص ایرانی
-2نژادهای خارجی که از سال 1333 به ایران وارد شده اند و بعضی از آنها به صورت بومی در آمدهاند.
3- مرغهای آمیخته که نمی توان آنها را در دسته نژاد معینی طبقه بندی کرد )زهری، 1388).
نژادهای خالص مرغان بومی در ایران دو دستهاند:
الف- مرغان تخمگذار مانند. مرغ زرده کرک، مرندی، حماری، دشتیاری
ب- مرغان گوشتی مانند: مرغ لاری )مخاوات و محب الحجه، 1381).
در شکل 2-1 تصاویر نژادهای مرندی و لاری نشان داده شده است.
مرغ و خروس نژاد لاری
مرغ و خروس نژاد مرندی
شکل 2-1 مرغان بومی ایران
2-6 خصوصيات مهم مرغان بومی
طیور بومی در حدود 80 درصد از گلههای بومی را در آفریقا و آسیا تشکیل می دهند. مرغان بومی پتانسیل بالایی برای تنظیم مسئله کمبود پروتئین مصرفی در مقایسه با بیشتر گونه های حیوانی دیگر دارند که ناشی از فاصله نسل کوتاه و توانایی آنها برای زنده ماندن در شرایط محیطی سخت میباشد. مرغان بومی با شرایط روستاها سازگاری پیدا کرده و نسبت به بیماریهای منطقهای مقاوم هستند، از نظر غذا قانعند و غذای آنها از ضایعات کشاورزی، مازاد غذای روستائیان و پسچر غلات میباشد. مرغان بومی معمولاً کوچک، اما فعال هستند )لاگونا[18]، 2008). عیب طیور بومی در مقایسه با گونه های امروزی این است که، طیور بومی عموماً تولیدکنندگان ضعیف گوشت و تخممرغ محسوب میشوند، در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، طیور بومی به وسیله سویههای تجاری جایگزین شدند. در برخی از کشورها این روش برای افزایش بهره دهی تحت سامانههای روستایی برای دهههای متمادی دنبال شد، اما در بهبود قابلیت سازگاری ناموفق بود )تکلولد[19] و همکاران، 2006). با نگاهی به گذشته به خوبی میتوان دریافت که مرغ بومی شایستگی خود را بهخوبی ثابت نموده است. حفظ نژادهای مرغ در ایران و برنامه ریزی جهت افزایش تولید و سودآوری آنها امری بسیار ضروری است.
2-6-1مرغ بومی خوزستان
با توجه به شرایط آب و هوایی که استان خوزستان دارد مرغ بومی آن حائز اهمیت میباشد. برخی از خصوصیات
مرغ ، مرکز مرغ بومی استان خوزستان (شرکت نهادههای دامی جاهد- مرکز تولید مواد ژنتیکی دام):
منشاء این مرغها از استانهای فارس و کهگیلویه و بویر احمد میباشد. شامل 5000 قطعه مرغ و 600 قطعه خروس میباشد. میانگین تولید تخم مرغ به ازای هر مرغ حدوداً 160 تخم در سال میباشد. طول دوره کرچی در این جمعیت حدوداً 12 روز است.
2-7 خون مرغ
گلبولهای قرمز پرندگان به دلیل هسته دار بودن، از پستانداران، متمایز بوده و از نظر اندازه نیز آنها بزگتر هستند. گلبولهای قرمز پرندگان، بیضی شکل و هسته دار است. نیمه عمر گلبول قرمز در پرندگان کوتاه و حدود 45-28 روز میباشد (جونز[20]، 2015).
2-8 جایگاه کروموزومی
در زمینه های ژنتیک و محاسبات ژنتیکی، یک جایگاه کروموزومی (لوکوس)، قسمتی خاص از یک ژن یا توالی دی. اِن. اِی در کروموزوم است. کروموزومهایی که دارای آللهای مختلف از یک ژن خاص در یک مکان هستند، هتروزیگوت در حالی که کروموزومهایی که دارای آللهای مشابه هستند هموزیگوت نامیده میشوند. مواد توارثی مرغ بر روی 39 جفت کروموزوم واقع شده است. کروموزومها در داخل هسته سلول قرار دارند و حاوی واحدهای توارثی میباشند (لی نور[21] و همکاران، 2009).
2-9 توارث تخممرغ
تولید تخممرغ مثل سایر صفات تحت تاثیر عوامل محیطی و ژنتیکی است. وراثتپذیری میزان تولید تخممرغ متوسط تا پایین گزارش شده و تعداد ژنهایی که در تخمگذاری مؤثرند فراوان بوده ولی تخممرغهائی که در طول سال توسط یک مرغ تولید می شود به عوامل محیطی مانند تغذیه، نور، دما و مدیریت بستگی دارد. به همین دلیل اصلاح کنندگان رکوردهای خانوادگی را برای بهگزینی این صفت به کار میبرند. میزان وراثتپذیری تولید تخممرغ به صورت مرغ روز معمولاً کمتر از مقدار آن برای تولید تخم به صورت مرغ- لانه و مرغ زنده است (مینگ[22] و همکاران، 2003).
2-10 میزان تخمگذاری
هر چرخه تخمگذاری 12 ماه میباشد. تولید تخم مرغ وقتی به سن 22-18 هفتگی میرسند بسته به نژاد و فصل آغاز می شود (جاکوب[23] و همکاران، 2011). سرعت تخمگذاری به طول سیکل و توقف کوتاه بستگی دارد. هرچه طول سیکل بیشتر و تعداد روزهایی که مرغ تخم نمیگذارد کمتر باشد سرعت تخمگذاری و در نتیجه تعداد تخممرغهائی که در سال گذشته می شود بیشتر است )مینت[24] و همکاران، 2010). با افزایش سن مرغ تعداد تخم مرغها کمتر می شود ولی اندازه آنها بزرگتر می شود. )جانیر[25] و همکاران، 1987).
2-11 کرچی
کرچی یک پدیده فیزیولوژیکی طبیعی است که در طیور ظاهر می شود. در مدت کرچی مرغ روی تخم مرغها میخوابد و آنها را به جوجه تبدیل می کند و در این مدت تخمگذاری مرغ متوقف می شود. بعضی از نژادها و یا سویهها ممکن است در سال چندین بار کرچ شوند و تعدادی نیز آن را به ندرت و یا اصلاً نشان ندهند. از لحاظ فیزیولوژیکی در زمان کرچی ترشح هورمون پرولاکتین افزایش پیدا می کند. اگر به یک مرغ هورمون پرولاکتین تزریق شود کرچ می شود.
از لحاظ ژنتیکی دو جفت ژن (Aa و Cc) بدنی باعث کرچی میشوند و در موقعی که دو جفت ژن به صورت غالب وجود داشته باشند مرغ از خود کرچی نشان میدهد. علاوه بر عوامل ژنتیکی برای بروز کرچی پارهای عوامل محیطی نیز مؤثر هستند و باعث تسریع در بروز آن میشوند. مثلاً تاریک شدن محیط، جمع شدن تخم مرغ در آشیانه و بالا رفتن حرارت محیط باعث بروز کرچی میگردند. اگر مرغی در سال چندین بار از خود کرچی نشان دهد، تخمگذاری سالیانه آن مرغ کم خواهد شد لذا با انتخاب و به نژادی میتوان به آسانی ژنهای عامل این صفت را حذف نمود (توکلیان، 1378).
2-12 بهبود جوامع حیوانی
هدف از اصلاح دام، بهبود ژنتیکی یک حیوان نیست بلکه هدف، بهبود جوامع حیوانی به منظور بهبود نسلهای بعدی است. برای این هدف متخصصین اصلاح دام دو موضوع مهم انتخاب و آمیزش را مطرح کرده اند که هر دو نیاز به تصمیم گیری دارد. اولین ابزار برای ایجاد تغییر ژنتیکی توسط متخصصین اصلاح دام، انتخاب و دومین ابزار آمیزش است )بوردن[26]، 1391). امروزه با توجه به رشد روز افزون جمعيت انساني و نياز به منابع پروتئين حيواني، رشد سريع حيوانات اهلي از اهميت ويژهاي برخوردار است. پيش بيني ارزش اصلاحي افراد به طور معمول با بهره گرفتن از فنوتيپ انجام ميشود. با وجود صحت بالاي انتخاب فنوتيپي در پيش بيني ظرفيت ژنتيكي افراد، در برخي صفات نميتوان از روي فنوتيپ به عملكرد واقعي حيوانات پي برد. امروزه در راستاي حل اين مشكل متخصصان اصلاح دام تلاش ميكنند تا به كمك روشهاي ژنتيك مولكولي اطلاعات بيشتري از مكانيسم ژنتيكي صفات اقتصادي به دست آورند و با اطلاعات فنوتيپي تلفيق كنند، تا با انتخاب صحيحتر و سريعتر، به روند اصلاح دام سرعت ببخشند. بررسي ميزان تنوع و چند شكلي حاصل از اين ژنهاي مؤثر در رشد و توليد در حيوانات ميتواند راهنماي مفيدي براي اصلاح گران دام در زمينههاي بهنژادي و انتخاب حيوانات با تولید بهتر و با کیفیتتر باشد. تحقیقات نشان دادهاند پیشرفت برنامه های اصلاح نژادی تا حدود زيادي به ميزان تنوع ژنتيكي در جمعيتهاي مورد بررسي بستگي دارد، بنابراين شناسايي تنوع نژادهاي بومي كشور و حفاظت آنها از وظایف اصلی متخصصین اصلاح نژاد دام میباشد (محمدآبادی و همکاران، 2010).
شناسايي و استفاده از ژنهاي مؤثر بر صفات اقتصادي اهميت زيادي در برنامههاي بهنژادي حيوانات دارند (مؤذنی و همکاران، 1391).
2-13 نشانگرهای ژنتیکی
نشانگرها به عنوان نشانهای برای شناسایی حامل آن صفت مورد استفاده قرار میگیرند. به طور کلی هر صفتی که بین افراد متفاوت باشد، ناشی از تفاوت موجود بین ردیف دی. اِن. اِ کروموزومهای آن است که به نتاج منتقل می شود. این تفاوتها میتوانند به عنوان نشانه یا نشانگر ژنتیکی به کار گرفته شوند (نقوی و حسینی سالکده، 1384).
تنوع در توالیهای دی. اِن. اِ موجودات زنده به شکلهای متفاوتی ظاهر می شود. این تفاوتها می تواند در صفات مورفولوژیکی تجلی یابد یا اینکه در پروتئینهای یک موجود زنده (چه از نظر اندازه یا ساختار فضایی) نمود پیدا کند و یا اینکه از سطح دی. اِن. اِ فراتر نرود. تفاوتهای اخیر را تنها با آنالیز دی. اِن. اِ میتوان ارزیابی کرد.
انواع نشانگرهای ژنتیکی به شرح زیر میباشند:
-
- نشانگرهای مورفولوژیکی
- نشانگرهای فیزیولوژیکی
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 12:45:00 ق.ظ ]
|