و پس از مصاحبه‌های انجام‌شده ۸ عامل فناوری اطلاعات، انسان افزار، سازمان افزار، نقش مدیران ارشد سازمان، رویه‌ها و قوانین، استراتژی سازمان، ساختار سازمانی، فرهنگ‌سازمانی دارای بیشترین تأثیر در استقرار مدیریت دانش در سازمان آی تی تعیین گردیدند. در اولویت‌بندی میان عوامل، فناوری اطلاعات، فرهنگ‌سازمانی و مدیران ارشد سازمانی دارای بیشترین میزان اهمیت و اولویت شناسایی و سایر عوامل به ترتیب زیر رتبه‌بندی شدند: استراتژی سازمان، ساختار سازمان، انسان افزار، سازمان افزار، رویه‌ها و قوانین و مقررات.
لیلا خواجه دهاقانی (۱۳۸۹). نقش و راهکار استفاده از فناوری اطلاعات در مدیریت دانش ” یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که همبستگی بالایی بین فناوری اطلاعات، محیط داخلی سازمان و شاخص توسعه مدیریت دانش (چرخه دانش) وجود دارد. همچنین نقش فناوری اطلاعات بر اجرای فرایند کسب و توسعه دانش مشهودتر بوده و فاکتور راهبری و فرهنگ، نقش فناوری اطلاعات بر اجرای فرایندهای شناسایی دانش، اشتراک دانش، استفاده از دانش و نگهداری دانش را کمرنگ‌تر کرده است.
جوشی و سارکر در مطالعه‌ای که در مراکز ارائه خدمات سلامت در ژاپن (۲۰۰۷) با هدف عوامل تأثیرگذار بر انتقال دانش در گروه‌های توسعه سیستم‌های اطلاعاتی انجام دادند دریافتند که اگر در گروه‌های سازمانی ارتباطات باز در تمامی جهات امکان‌پذیر باشد روند انتقال اطلاعات و همچنین صحت اطلاعات بیشتر خواهد بود. ازاین‌رو پیشنهاد کردند که مراکز با بهره گرفتن از ساختار ارگانیکی و آموزش جهت ایجاد و حفظ فرهنگ اشتراک‌گذاری اطلاعات روند انتقال دانش را تسهیل کنند.
در پژوهشی که بابک رستگاری مهر (۱۳۹۰) با عنوان رابطه عوامل ساختاری و فرهنگی سازمان با استراتژی مدیریت دانش در مراکز آموزشی درمانی و عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام داد. نتایج نشان دادند که بین ابعاد ساختار سازمانی و فرهنگ‌سازمانی با مدیریت دانش در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران ارتباط معنادار وجود دارد؛ که بین رسمیت و پیچیدگی با ابعاد خلق دانش و انتقال دانش رابطه به‌طور منفی برقرار بود اما بقیه ابعاد ساختار و فرهنگ‌سازمانی با این دو بعد مدیریت دانش رابطه مثبت داشتند. یافته‌های به‌دست‌آمده بر وجود ارتباط بین عوامل سازمانی و مدیریت دانش تأکید می‌کند و مؤید این است که هرچه رسمیت و پیچیدگی در سازمان کمتر باشد و در عوض جریان ارتباطات آزاد و روان باشد مدیریت دانش در سازمان با کمترین مشکل قابل‌اجرا بوده و در رابطه با ارتباط عوامل فرهنگی سازمان که شامل فرهنگ تسهیم و فرهنگ یادگیری مستمر با مدیریت دانش می‌باشد این نکته حاصل می‌شود که اگر در مراکز درمانی فرهنگ تسهیم و یادگیری مستمر غالب شود خلق و انتقال دانش به‌راحتی انجام می‌گیرد؛ و در رابطه با خلق دانش و انتقال دانش رابطه معناداری وجود دارد بدین معنا که با افزایش انتقال دانش، خلق دانش نیز بیشتر می‌شود و بالعکس. به‌عبارت‌دیگر این دو بعد تسهیل‌کننده یکدیگر هستند.رستگاری مهر (۱۳۹۰: ۱۱۰-۱۱۳).
در یک پژوهش انجام‌شده توسط شاه بندر زاده به کمک مدل هونگ و چن از فرایند تحلیل شبکه‌ای برای سنجش سرمایه‌های فکری در بخش بهداشت و درمان استفاده‌شده است. شبکه تحلیلی با ۴ شاخص سرمایه فکری (سرمایه انسانی، سرمایه مشتری، سرمایه فرایند و سرمایه نوآوری) و فاکتورهای هر بعد ساختاردهی شده است. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که در میان شاخص‌های سرمایه فکری، سرمایه انسانی بیشترین اهمیت را در میان سایر شاخص‌ها در بیمارستان‌ها دارد. در میان فاکتورهای مربوط به هر بعد نیز دانش و خبرگی کارکنان، رضایت مشتریان، کیفیت خدمات بیمارستان و سهم بازار بیشترین میزان اهمیت را در میان فاکتورها به خود اختصاص داده‌اند.شاهبندرزاده (۲۰۰۹).
پایان نامه - مقاله - پروژه
پایان‌نامه دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد به بررسی رابطه بین فرایندهای مدیریت دانش و سرمایه‌های فکری شرکت‌های موجود در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان پرداخته است.اطلاعات و داده‌های پژوهش با بهره گرفتن از پرسشنامه جمع‌ آوری گردیده و با بهره گرفتن از تحلیل فریدمن و مدل معادلات ساختاری تحلیل گردیده‌اند. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهند که وجود سرمایه‌های فکری در شرکت‌های موجود در شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان بر توسعه فعالیت‌های مختلف مدیریت دانش شامل: خلق، کسب و توسعه دانش، انتقال و به‌کارگیری دانش، تسهیم دانش، ارزیابی و ذخیره دانش، تأثیرگذار بوده و رابطه معناداری را نشان می‌دهد (بدیعیان ۱۳۸۷).
خاتمیان فر ۱۳۸۶ در پایان‌نامه کارشناسی ارشد خود به بررسی وضعیت دانش، زیرساخت‌ها، بسترها و شیوه‌های به اشتراک گذاشتن مدیریت دانش در سازمان کتابخانه‌های آستان قدس رضوی پرداخته است. در اجرای این پژوهش از روش تحقیق موردی از نوع پیمایشی استفاده‌شده است. به‌منظور گرداوری داده‌ها از کتابداران.و مدیران از پرسشنامه و برای ثبت نتایج تحلیل محتوایی اسناد موجود در سازمان کتابخانه‌ها از سیاهه وارسی استفاده‌شده است. ۱۰۹ کتابدار و ۳۱ نفر از رؤسای بخش‌های کتابخانه مرکزی و مدیران کتابخانه‌ها به پرسشنامه پاسخ دادند. یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهند که به‌طورکلی وضعیت زیرساختی اشتراک دانش در سازمان کتابخانه‌ها به نسبت مناسب است. مصداق‌های مرتبط با ۳ گروه از فعالیت‌هایی که به اشتراک دانش کمک می‌کنند در متون شناسایی‌شده بود یعنی آموزش، بهره‌گیری از فناوری اطلاعات و فعالیت‌های رسمی و غیررسمی در این سازمان مشاهده‌شده است؛ اما در رابطه با گروه چهارم یعنی سیاست‌ها و راهبردهایی برای نهادینه کردن فعالیت‌های اشتراک دانش، مصداق‌های مرتبط مشاهده نشد. افزون بر این در رابطه با عوامل مشوق و بازدارنده اشتراک دانش در این سازمان‌ها یافته‌ها نشان داده که از میان عوامل فردی و سازمانی مؤثر بر اشتراک دانش، نبودن زمان کافی برای شرکت در فعالیت‌های اشتراک دانش به‌عنوان مانعی برای این فعالیت‌ها بود. در این میان کسب دانش، ایجاد ارتباط و کسب وجهه اجتماعی، احساس مسئولیت، اعتماد میان کتابداران و اعتماد سازمانی به‌عنوان عوامل مشوق اشتراک دانش شناخته شد. در مورد برسی وضعیت بسترهای اشتراک دانش و میزان بهره‌گیری از آن‌ها در انطباق با الگوی توناکا و تاکه اوچی هم نتایج نشان داد که بسترهای مناسبی برای تبدیل دانش ذهنی به عینی در سازمان فراهم‌شده و میزان بهره‌گیری از بسترهای موجود در دو مرحله ذهنی به ذهنی و عینی به عینی در حد مناسب و در مرحله تبدیل دانش ذهنی به عینی تا حدودی مناسب ارزیابی شد.
در تحقیقی که محمد فاتح (۱۳۸۹) در پایان‌نامه خود در موسسه عالی آموزش‌وپرورش مدیریت و برنامه‌ریزی تحت عنوان ” شناسایی عوامل کلیدی توفیق سیستم مدیریت دانش در دانشکده‌ها و مراکز آموزش عالی مدیریت تهران ” انجام داده است ۶ عامل اساسی در توفیق مدیریت دانش به‌دست‌آمده است این ۶ عامل عبارت‌اند از:

 

  • جهت‌گیری راهبردی دانایی محور

 

  • فرهنگ مشارکتی

 

  • ارزیابی و انتقال دانش

 

  • زیرساخت سیستم‌های اطلاعاتی

 

  • توسعه منابع انسانی

 

  • الگو گیری و درگیری افراد.

 

کاندلوال و گوشجاک ۲۰۰۳ طی پژوهشی با عنوان ” مدیریت دانش در شرکت‌های حقوقی استرالیا، به‌صورت پیمایشی و با توزیع پرسشنامه بین ۵۰۰ شرکت حقوقی استرالیا به این نتیجه رسیدند که بین به‌کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در این شرکت‌ها و میزان به اشتراک گذاشتن دانش رابطه مستقیمی وجود دارد. البته در این میان انگیزش و پاداش نیز نقش بسزایی دارد. چنانچه کارکنان درنتیجه به اشتراک‌گذاری دانش و اطلاعات خود تشویق شوند بیشتر به این کار خواهند پرداخت و درنتیجه فرهنگ‌سازمانی مبتنی بر اشتراک‌گذاری دانش شکل خواهد گرفت.
در تحقیقات به‌عمل‌آمده توسط افراد زیر فناوری اطلاعات به‌عنوان یکی از عوامل حیاتی موفقیت مدیریت دانش اشاره‌شده است. ونگ (۲۰۰۵) وانگ (۲۰۰۲ ) اخوان و جعفری (۲۰۰۶) بیکسلر (۲۰۰۲) اگبو (۲۰۰۴) تبین (۲۰۰۳ ) دانپورت و پروساک (۲۰۰۲) اسکیرمی و آمیدون (۱۹۹۷) مافت و همکاران (۲۰۰۳) دانپورت و دیگران (۱۹۹۸) کینک (۱۹۹۶) منبع اینترنت مقاله الزامات نظام مدیریت دانایی در سطوح ملی…
۲-۳-۶ معرفی بیمارستان‌های جامعه آماری پژوهش
الف بیمارستان آیت ا… کاشانی
این بیمارستان بیمارستانی تأمین اجتماعی – آموزشی است که در سال ۱۳۴۲ با ظرفیت ۲۰۰ تخت ثابت، تأسیس و در حال حاضر ۱۵۴ تخت دایر دارد.تخصص‌های موجود در این بیمارستان عبارت‌اند از:
۱ داخلی ٬
۲ جراحی ٬
۳ کودکان ٬
۴ چشم‌پزشکی ٬
CCU 5
, Post CCU 6.
ب بیمارستان شهید دکتر لواسانی
این بیمارستان بیمارستانی تأمین اجتماعی – درمانی است که در سال ۱۳۳۲ با ظرفیت ۳۰۱ تخت ثابت، تأسیس و در حال حاضر ۲۷۵ تخت دایر دارد.تخصص‌های موجود در این بیمارستان عبارت‌اند از:
۱ داخلی ٬
۲ جراحی ٬
۳ روان‌پزشکی ٬
۴ قلب ٬
۵ جراحی قلب
۶ ٬ ICU ٬ CCU ٬ Post CCU
ج بیمارستان شهید  دکتر لبافی نژاد
این بیمارستان بیمارستانی تأمین اجتماعی – آموزشی است که در سال ۱۳۶۰ با ظرفیت ۴۰۰ تخت ثابت، تأسیس و در حال حاضر ۲۹۴ تخت دایر دارد.تخصص‌های موجود در این بیمارستان عبارت‌اند از:

 

  • داخلی

 

  • عفونی

 

  • ارولوژی

 

  • نفرولوژی ٬

 

  • چشم‌پزشکی

 

  • CCU.

 

فصل سوم
روش تحقیق

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...