کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در «بیانیه ریاض » که در واقع می توان آن را بعنوان سند همکاری های راهبردی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس مد نظر قرار داد ، جمهوری اسلامی ایران را بعنوان مهمترین تهدید خود مطرح نموده و در واقع هدف نهایی و اصل و زیربنای همکاری های راهبردی خود را جهت مقابله با تهدیدات احتمالی ایران مطرح نموده اند که این امر حاکی از موفقیت سیاست های آمریکا در خلیج فارس مبنی بر ایجاد اختلاف بین کشورهای عربی با جمهوری اسلامی ایران می باشد .
تجهیز کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به تجهیزات پیشرفته نظامی از یک سو و سرسپردگی آنها به کشورهای غربی بخصوص آمریکا و ارائه همه گونه خدمات پشتیبانی و لجستیکی به آنها از سوی دیگر ، همواره این خطر را مطرح می نماید که در صورت بروز هرگونه بحران منطقه ای علیه جمهوری اسلامی ایران ، اکثر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بصورت مستقیم و یا غیرمستقیم و آشکار یا پنهان علیه ایران فعالیت خواهند نمود .
در حال حاضر ایالات متحده آمریکا با همکاری کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس دارای پنج پایگاه نظامی عمده و مهم در خلیج فارس می باشد که هر یک از این پایگاه ها از مراکز عملیاتی اصلی آمریکا در فرماندهی مرکزی ارتش این کشور بوده و دارای استقلال عملیاتی و توانایی پشتیبانی نزدیک از
عملیات های زمینی ، هوایی و دریایی ارتش در مناطق مختلف محدوده فرماندهی مرکزی آمریکا می باشند . بررسی آرایش پایگاه های نظامی آمریکا در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا حاکی از آن است که
پایگاه های واقع در منطقه خلیج فارس از برجسته ترین و کارآمدترین پایگاه های آمریکا در خاورمیانه
می باشند ، لذا در صورت حمله نظامی احتمالی غافلگیرانه به جمهوری اسلامی ایران ، پایگاه های نظامی این کشور در کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس می توانند نقش بسزایی در پشتیبانی و حمایت از حملات علیه جمهوری اسلامی ایران ایفا نمایند .
طرح عادی سازی روابط اعراب بویژه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس با رژیم صهیونیستی از جمله طرح های دیگر آمریکا در منطقه خلیج فارس می باشد که با توجه به مواضع ضد ایرانی مقامات عربستانی در حال حاضر ، بنظر می رسد این طرح از کشور عربستان آغاز گردیده و بتدریج به سایر کشورها نیز تسری خواهد یافت . لذا با توجه به اینکه رژیم صهیونیستی دشمن درجه یک جمهوری اسلامی ایران محسوب می گردد ، برقراری و توسعه ارتباط سیاسی ( آشکار یا پشت پرده ) این رژیم با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس تهدیدی جدی علیه امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران محسوب می گردد و بایستی از هم اکنون با روشنگری اعراب و متوجه ساختن آنان به ضدیت صهیونیسم ها با دین اسلام ، از این طرح آمریکایی جلوگیری بعمل آید .
از جمله دیگر تهدیداتی که به آن اشاره شد ، همکاری کشورهای عضو شورا با ناتو می باشد . جمهوری اسلامی ایران بدلایل راهبردی ، سیاسی و ایدئولوژیک و نظامی از هر دو جنبه گسترش جغرافیایی و کارکردی ناتو به رهبردی آمریکا متاثر می باشد.ازیک سوء حضور و فعالیت ناتو در مناطق پیرامونی کشورمان،این واقعیت عینی و غیر قابل انکار را در پیش روی ما قرار داده است که امروز ناتو یک همسایه برای جمهوری اسلامی محسوب می شود.لذا صرف نظر از آثار مستقیم این مسئله، حضور آن در حوزه های امنیت ملی کشورمان و دستکاری در نظام های امنیتی منطقه از طریق ایجاد ترتیبات و مناسبات مغایر با منافع کشورمان، در نهایت می تواند به تحدید میدان بازی جمهوری اسلامی ایران منجر شود . از سوی دیگر، با توجه به اتهاماتی که مجموعه غرب در موضوعاتی نظیر تروریسم و تسلیحات کشتار جمعی علیه کشورمان مطرح می کند، ناتوی جدید با دستور کارهای نوین اش، بعنوان بازوی اجرایی غرب در مقابل ج.ا.یران قرار می گیرد. تحت این شرایط اگر در چارچوب ناتو اجماع علیه کشورمان صورت بگیرد، فعلیت یافتن تهدیدات دور از انتظار نیست.
مقاله - پروژه
در نهایت با توجه به عدم وجود اراده سیاسی و توان نظامی در کشورهای عضو شورای همکاری
خلیج فارس جهت حمله نظامی به جمهوری اسلامی ایران بدون حضور کشورهای غربی ، بنظر می رسد تهدیدات نظامی این کشورها علیه ایران زمانی به فعلیت خواهد رسید که کشورهای غربی و یا
رژیم صهیونیستی نسبت به ایجاد بحران نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران اقدام نموده و در این زمان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نیز بصورت مستقیم و یا غیر مستقیم از پتانسیل نظامی خود جهت ضربه زدن به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بهره برداری می نماید .
چشم انداز آینده
با عنایت به بررسی بعمل آمده در خصوص اقدامات نظامی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس از سال ۲۰۰۳ الی ۲۰۱۳ میلادی و مشخص شدن تلاش روزافزون این کشورها جهت خرید و بدست آوردن تجهیزات نظامی مدرن که هیچ تطابقی با عمق سرزمینی ، جمعیت ، تهدیدات و نیازمندی های کشورهای مذکور ندارد ، بنظر می رسد در دو دهه آینده شاهد وجود منطقه ای سرشار از تسلیحات و تجهیزات نظامی مدرن بویژه در کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس باشیم که منجر به ادامه روند نظامی گری و امنیتی شدن منطقه گردیده و جو بی اعتمادی بین کشورهای منطقه خلیج فارس و عدم ایجاد ثبات و آرامش دائمی منطقه نیز ره آورد این وضعیت خواهد گردید .
کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس با تجدید ساختار و مدرنیزاسیون تدریجی نیروهای مسلح خود و بکارگیری تجهیزات مدرن نظامی و اجرای رزمایش های مشترک با کشورهای غربی ، بتدریج دچار نوعی احساس قدرت کاذب شده و بدون توجه به جایگاه منطقه ای خود و صرفاً با اتکاء به تجهیزات نظامی ، به موضع گیری بیش از پیش علیه جمهوری اسلامی ایران روی آورده که این موضوع منجر به واگرایی روابط ایران و شورای همکاری خلیج فارس در طولانی مدت خواهد گردید که با توجه به موقعیت استراتژیک و ژئواکونومیک منطقه خلیج فارس ، این امر در راستای منافع هیچ یک از طرفین نبوده و صرفاً مسیر نفوذ بیشتر سایر کشورها از جمله کشورهای غربی و حتی شرقی ( چین ) را به خلیج فارس هموارتر خواهد نمود .
ارتقاء روابط سیاسی بین کشورهای منطقه می تواند منجر به ایجاد فضای اعتمادساز بین این کشورها شده و از بروز بحران های امنیتی در منطقه جلوگیری نماید .
پیشنهادات
با عنایت به مطالب مطروحه در تحقیق مذکور ، پیشنهاد می گردد به منظور جلوگیری از افزایش دامنه تهدیدات امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران از سوی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس ، نسبت به اتخاذ سیاست های ذیل اقدام گردد :

 

    • افزایش قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران از طریق برگزاری رزمایش های نظامی

 

    • افزایش قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران از طریق خرید تجهیزات مدرن نظامی

 

    • اتخاذ راهبرد دفاع غیر تحریک آمیز توسط جمهوری اسلامی ایران

 

    • تقویت روابط سیاسی با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس

 

    • تلاش برای فراهم نمودن تدریجی زمینه انعقاد پیمان های نظامی و دفاعی با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در صورت برقراری روابط سیاسی در سطح عالی

 

    • تقویت روابط سازنده با کشورهای غیرمتخاصم

 

    • تلاش برای اعمال سیاست بومی سازی امنیت در منطقه خلیج فارس

 

    • ارائه پیشنهاد تشکیل مجمعی تحت عنوان « مجمع امنیت منطقه ای خلیج فارس » با این توضیح که در مجمع مذکور کشورهای شمالی و جنوبی خلیج فارس اعضاء اصلی محسوب خواهند شد و امکان عضویت معمولی سایر کشورهای دارای منافع در خلیج فارس در این مجمع در نظر گرفته شود .

 

    • تلاش برای جلوگیری از توسعه روابط سیاسی آشکار و پنهان کشورهای عضو شورای همکاری
      خلیج فارس با رژیم صهیونیستی با متوجه ساختن آنها در خصوص دشمنی رژیم صهیوینستی با دین مبین اسلام

 

    • تلاش برای بهره برداری از اشتراکات مذهبی جهت آگاه سازی سران شورای همکاری خلیج فارس در خصوص خطر نهایی اتکاء به کشورهای غربی .

 

منابع پایان نامه
۱- لیست منابع فارسی
- افتخاری ، اصغر (۱۳۸۱) مراحل بنیادین اندیشه در مطاعات امنیت ملی ، تهران : پژوهشکده مطالعات راهبردی .
- بیک علیزاده ، بهروز(۱۳۸۵) گزارش کشوری انرژی عربستان سعودی، تهران : موسسه مطالعات بین المللی انرژی
- بوزان ، باری( ۱۳۸۷) مردم ، دولت ها و هراس ، ترجمه ناشر ، تهران : پژوهشکده مطالعات راهبردی .
- تاجیک ، محمدرضا (۱۳۸۱) مقدمه ای بر استراتژی های امنیت ملی ، جلد اول ، رهیافت ها و راهبردها ،
تهران : مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری .
- چمنکار، محمدجعفر(۱۳۸۹) آرایش نظامی آمریکا در خلیج فارس ، فصلنامه مطالعات خاورمیانه ، سال هفدهم ،شماره ۴
- دوئرتی، جیمز و فالتزگراف، رابرت (۱۳۸۸) نظریه های متعارض در روابط بین الملل، ترجمه وحید بزرگی و علیرضا طیب، تهران: قومس.
- سیفی ، حسن (۱۳۸۶) آشنایی با کشور کویت ، ارتش جمهوری اسلامی ایران . تهران: مرکز آموزشی و پژوهشی شهید سپهبد صیاد شیرازی .
- طباطبائی ، سید علی (۱۳۸۹) تأثیر قراردادهای همکاری ناتو و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس بر امنیت ملی ج.ا.ا، راهبرد ، شماره ۵۵
- عبداله خانی،علی( ۱۳۸۶) تهدیدات امنیت ملی (شناخت و روش ) ، تهران : ابرار معاصر .
- غرایاق زندی ، داود (۱۳۹۱) دفاع غیر تحریک آمیز : راهبرد جمهوری اسلامی ایران برای کاهش معمای امنیتی غرب آسیا ، فصلنامه مطالعات راهبردی ، سال پانزدهم ، شماره سوم .
- قوام، سید عبدالعلی (۱۳۹۰) روابط بین الملل: نظریه ها و رویکردها، تهران: سمت.
- کریمی مله ، علی ، بابایی ، اکبر ، امیرخانی ، کاوه (۱۳۸۹) تهدیدات سیاسی امنیت ملی از دیدگاه امام خمینی (ره)،
فصلنامه مطالعات راهبردی ، سال سیزدهم ، شماره سوم .
- لیتل، ریچارد (۱۳۸۹)تحول در نظریه های موازنه قوا، ترجمه غلامعلی چگنی زاده، تهران: موسسه فرهنگی مطالعات و تحقیقات بین المللی ابرار معاصر تهران.
- محمدی،محمود(۱۳۸۸) اثر ماموریت های جدید ناتو بر منافع و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران ، تهران : مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام .
- مرادی ، غلامعلی( ۱۳۹۲) روابط امنیتی استراتژیکی آمریکا و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس(۲۰۰۱ – ۲۰۱۰) ، تهران : انتشارات مرکز آموزشی و پژوهشی سپهبد صیاد شیرازی .
- مورگنتا، هانس جی (۱۳۸۹) سیاست میان ملتها، ترجمه حمیرا مشیرزاده، تهران: دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی.
- معاونت پزوهش های سیاست خارجی مرکز تحقیقات استراتژیک (۲۰۰۹) ، ” سیاست هسته ای در منطقه خلیج فارس ” ، CSR، قابل دسترس در http://www.csr.ir/departments.aspx?lng=en&abtid=06&&depid=44&semid=1508،۲۲/۱۰/۹۳
-"ائتلاف جدید اعراب و رژیم اسرائیل علیه ایران ” ، دیپلماسی ایرانی ، آذر ۹۳ ، قابل دسترس در
http://www.irdiplomacy.ir/fa/page/1941817/ ، ۲۲/۱۰/۹۳
۲- لیست منابع لاتین
- Haas,E(1953)." The Balance of power : prescription , concept , or Propaganda ” , World Politics , 5 (4)
- H. Cordesman, Anthony, R. Al-Rodhan, Khalid (2006)" The Gulf Military Forces in an Era of Asymmetric War Bahrain” , csis , available at http://csis.org/files/media/csis/pubs/060728_gulf_bahrain.pdf , Retrieved at 93/10/16
- H. Cordesman, Anthony(2012) MOVING TOWARDS UNITY , EXPANDING THE ROLE OF THE GCC IN GULF SECURITY , CSIS , available at :

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...