سدیم از عناصر مشخصه خاکهای شور و قلیایست که به فرم یون­های تبادلی یا املاح کلرور، کربنات و بیکربنات در این خاکها وجود دارد. در خاکهای شور مقداری از سدیم به صورت NaCl وجود دارد که حتی گاهی در مناطق خشک تولید رسوبات نمکی در سطح خاک می­نماید. در خاکهای شور و قلیایی بخش مهمی از سدیم به صورت کربنات و بیکربنات یافت می­ شود[ ۱۸].
میزان سدیم از جمله کاتیون­های خاک می باشد که در منطقه مورد مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. تغیرات سدیم خاک در منطقه جزئی بوده و مقدار آن در کل منطقه در دو کلاس قرار گرفته است. مقدار سدیم در نیمه شرقی منطقه بین ۵۰۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی اکی والان بر لیتر بوده و هر چه به سمت غربی منطقه پیش می­رویم از مقدار سدیم کاسته شده و مقدار آن به کمتر از ۱۰۰۰ میلی اکی والان بر لیتر می رسد. نقشه میزان سدیم خاک در شکل۴-۹ آورده شده است.
بالا بودن مقدار درصد سدیم باعث تخریب ساختمان خاک شده و نفوذپذیری خاک را به شدت پایین می ­آورد، حتی خاکهای درشت دانه شنی که به خوبی زهکشی می­شوند، اگر بوسیله آبی که دارای ۸۵ درصد یا بیشتر سدیم باشد، آبیاری شوند، پس از مدتی غیر قابل نفوذ می­شوند به این ترتیب آب آبیاری برای خاکهای سنگین بایستی از درصد سدیم پایین تری برخوردار باشد [ ۱۷].
دانلود پایان نامه - مقاله - پروژه
شکل ۴-۸- نقشه میزان کلر خاک در منطقه مورد مطالعه
شکل ۴-۹- نقشه میزان سدیم خاک در منطقه مورد مطالعه
با توجه به مطالعات و بررسی­های به عمل آمده، امتیاز هر شاخص در هر واحدکاری تعیین شد و پس از محاسبه میانگین هندسی شاخص ­ها، امتیاز معیار کیفیت خاک تعیین شد. این امتیازها در جدول ۴-۲ آورده شده است. نقشه معیار خاک نیز در شکل ۴-۱۰ نشان داده شده است.
امتیاز کلی این معیار برابر ۳۲/۱۴۸ محاسبه و پس از تهیه نقشه، کلاس کیفیت معیار خاک در دو کلاس متوسط و پایین تعیین شد. همان گونه که پیش بینی می­شد قسمت­ های جنوب شرقی و شمالی منطقه که بیشتر در واحد پلایا قرار دارند، دارای کیفیت پایین خاک هستند و شامل رخساره ­های زرده، اراضی پف کرده و اراضی گچی می­باشد. به علت کیفیت خاک نامناسب پوشش تاغ در رخساره منطقه حمل همراه با پوشش دست کاشت در واحد پلایا رشد چندانی نداشته و رشد آنها ناموفق بوده است. رخساره اراضی دست کاشت در دشت سر پوشیده نیز علی رغم وجود پوشش تاغ ولی به علت شوری زیاد و کمبود مواد غذایی از کیفیت خاک پایینی برخودار است. این کلاس ۲۸/۲۸ درصد از منطقه را دربر می­گیرد.۷۲/۷۱ درصد از منطقه نیز در کلاس متوسط قرار می­گیرد. نقشه معیار کیفیت خاک در شکل ۴-۱۰ آورده شده است .
جدول ۴-۳- امتیاز شاخص­ های معیار خاک در واحدهای کاری

 

کیفیت خاک
کد امتیازات شاخص ها امتیاز معیار خاک
(میانگین هندسی)
بافت هدایت الکتریکی درصد گچ درصد مواد آلی نسبت جذب سدیم میزان اسیدیته میزان کلر میزان سدیم
۱-۱-۱ ۱۰۰ ۱۶۵ ۱۵۰ ۱۸۰ ۱۸۵ ۱۵۰ ۱۴۰ ۱۴۰ ۹۵/۱۴۸
۱-۱-۲ ۱۱۰ ۱۵۰ ۱۴۵ ۱۹۰
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...