شکل (۶-۱) دستگاه پانج موجود در آزمایشگاه لایه­نشانی جهت برش ورقه­ی آلومینیوم به شکل قرص­هایی با قطر cm2/1
۶-۱-۱-۲- تمیز کردن نمونه
حال نمونه­های پانچ شده را درون بشر حاوی استون (بهمراه کمی آب) قرار داده و درون
حمام آلتراسونیک گذاشته تا تحت لرزش ناشی از امواج صوتی، به مدت پنج دقیقه چربی­زدایی گردند. بعد از اتمام این زمان، نمونه­ها را تک­تک با پنس و بدون تماس دست در آورده و با آب دوبار مقطر شسته و در جایی تمیز می­گذاریم تا خشک شوند.
۶-۱-۱-۳- بازپخت نمونه
برای این­کار نمونه­ تمیز شده به روش آلتراسونیک را به مدت حدود سه ساعت در دمای c4500 قرار می­دهیم، که با توجه به عدم مشاهده­ تفاوت محسوس در نتایج حاصل از آزمایشات مختلف بعدی، به بازپخت چند نمونه­ محدود اکتفا کردیم.
پایان نامه - مقاله - پروژه
۶-۱-۱-۴- پالیش کردن نمونه­
برای بدست آوردن سطحی صاف و آینه­ای و برطرف کردن ناصافی­های ریز میکروسکوپی سطح، نمونه را پالیش الکتریکی می­کنیم. برای این­کار نمونه را بر روی فلنچی که در شکل (۶-۲) مشاهده می­ شود می­بندیم و بر روی راکتور سوار کرده و محلول الکتروپالیش که شامل پرکلریک اسید و اتانول به نسبت حجمی یک به چهار است را درون آن می­ریزیم.

شکل (۶-۲) سمت راست قبل از سوار شدن فلنچ بر روی راکتور و سمت چپ بعد از سوار شدن آن (نمونه بر سر فلنچ بسته شده است)
موقع کار با محلول پالیش ضروری است که دقت داشته باشیم، زیرا وقتی پرکلریک اسید با اتانول استفاده می­شوند، در دماهای متوسط[۶۸] قابلیت انفجار وجود خواهد داشت.
دمای محلول را قبل از انتقال به راکتور به زیر c100 می­رسانیم. هر چه دما به صفر نزدیک­تر باشد، از پالیش جواب بهتری حاصل می­ شود، ضمن اینکه اگر جریان نهایی پالیش کمتر باشد سطح حاصل آینه­ای­تر و یک دست­تر می­ شود.
برای پالیش ابتدا ولتاژ را بر روی v20 بصورت ولتاژ مستقیم قرار داده و مدار را وصل می­کنیم تا به مدت سه دقیقه فرایند ادامه یابد. در لحظه­ شروع، مقدار جریان را روی mA60 قرار داده که با گذشت زمان حالتی نزولی خواهد داشت. نمودار چگالی جریان-ولتاژ و بار برحسب زمان برای یک نمونه پالیش در شکل (۶-۳) آورده شده است. با کاهش برجستگی­ها و ناصافی­های روی سطح نمونه که جریان زیادی را به سمت خود می­کشند، مقدار جریان رفته رفته کاهش یافته و بعد از سه دقیقه با توجه به بعضی شرایط پالیش از جمله تازگی محلول (هر چه محلول کهنه­تر بوده و بیش­تر استفاده شده باشد، وجود ناخالصی­های بیش­­تر و کاهش الکل آن که فرار است سبب پایین آمدن کیفیت محلول می­گردد.) ، پایین بودن دمای آن و کیفیت سطح اولیه­ نمونه، جریان نهایی از
شکل (۶-۳) نمودار پالیش یک قطعه آلومینیوم در محلول پرکلریک اسید و اتانول به نسبت حجمی یک به چهار
حدود ۱۲ تا mA20 متغیر خواهد بود، که پایین بودن جریان نهایی تایید کننده­ کیفیت پالیش می­باشد.
۶-۱-۲- آندایز نمونه
نمونه­ها با اهداف مختلف کاربردی، با شرایط مختلفی آندایز می­شوند. روند کلی ما در آزمایشگاه لایه­نشانی استفاده از رژیم پتانسیل ثابت است. حالات مطلوب و مورد استفاده­ی ما در آزمایشگاه بیشتر شامل روش­های عنوان شده در جدول (۶-۱) می­باشد. همانطور که مشاهده می­ شود، نمونه­ آندایز شده در حالت v130 هم می ­تواند بطور مستقیم استفاده گردد و هم برای تهیه­ حفره­هایی با نظم و یکنواختی بیش­تر، بعد از انحلال آلومینای آن، با فرایند آندایز مجدد در ولتاژ V104 مجدداً آندایز شود. برای ادامه­ آزمایشات جهت انباشت، بیشتر از نمونه­های آندایز شده در V130 استفاده کردیم، زیرا از جهت گشادی حفره­ها و نظم مناسب در تخلخل از رژیم­های مناسب می­باشد. در زیر به تشریح مراحل آندایز در این رژیم می­پردازیم.
جدول (۶-۱) آندایزهای انجام گرفته با اهداف انباشتی و شرایط آن­ها

 

اسید(آندایز دوم) ولتاز(v) اسید(آندایز اول) ولتاژ(v) نوع آندایز
- - اکسالیک M3/0 V130 سخت
اکسالیک M05/0 و فسفریک M02/0 V104 اکسالیک M3/0 V130 سخت + نرم
اکسالیک M3/0 V8/68 اکسالیک M4/0 و سولفوریک M02/0 V86 سخت + نرم
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...