روزنهک (۲۰۰۱ ) در تحقیق تحت عنوان «رابطه سرمایه اجتماعی با اعتیاد در بررسی بی خانمان های معتاد الکل ومواد مخدر» متوجه شد همبستگی مثبت معناداری بین الکلی بودن وسرمایه اجتماعی وجود دارد درحالی که همبستگی بین اعتیاد به مواد مخدر و سرمایه اجتماعی مثبت اما معنادار نبود . در تفسیر چنین یافته هایی باید دقت بیشتر به خرج داد ، چه بسا پیوند های شدید درون گروهی در بعضی گروه ها از جمله گروه های محروم یا بزهکار همبسته بتواند منجر به ترویج رفتارهای مخرب و ناسازگار با سلامت گردد. این همان سویه تاریک سرمایه اجتماعی است که پورتس (۱۳۸۴) ازآن نام می برد ودر تشریح کار کردهای سرمایه اجتماعی از آن با عنوان پیامد های منفی سرمایه اجتماعی سخن گفته شد.
دسیلوا و همکاران (۲۰۰۵) پژوهشی تحت عنوان «رابطه سرمایه اجتماعی و سلامت روان » پس از جستجوی۲۰ پایگاه انجام داده و پس ازمرور سیستماتیک ۱۶۹۳ چکیده ، ونیز بررسی ماخذ برخی از این مقالات و مکاتبات با نوین مقالات و مکاتبات با نویسندگان ، در نهایت ۲۱ مقاله یافتند که با معیار های مورد نظر مطابقت می کرد، در این مطالعه ، بررسی مقالاتی که در رابطه سرمایه اجتماعی ، همبستگی اجتماعی[۳۳] واثرجمعی[۳۴] با بیماری روانی (طبق ملاک های تشخیصی ICD یا DSM )را بطور تجربی آزمون کرده بودند ؛ مورد نظر محققان بود. در این بین ۱۴ پژوهش سرمایه اجتماعی ( ابعاد آن یا مفاهیم نزدیک به آن )را در سطح فردی و ۷ پژوهش در سطح اکولوژیک اندازه گیری کرده بودند.
بوستانسی[۳۵] و همکاران (۲۰۰۸) پژوهشی را به عنوان « نشانه شناسی افسردگی در میان دانش جویان » در ونیز ترکیه انجام دادند. در این مطالعه ۵۰۴ دانش جو ( ۲۹۶مذکر و ۲۰۸ مؤنث) به روش تصادفی انتخاب شدند.نتایج نشان داد که ۲/۲۶ درصد از آزمودنی ها در تست افسردگی نمره ۱۷ به بالا را کسب نمودند. شیوع افسردگی در بین دانشجویان ۱/۳۲ درصد بوده است. براساس نتایج این پژوهش ۷/۳۴ درصد ازدانش جویانی که در موقعیتهای اقتصادی اجتماعی پایین قرار داشتند، دچار افسردگی بودند. ۲/۳۱ درصد از دانشجویان ترم های آخر و۹/۶۲ درصد از دانش جویان با عملکرد پایین تحصیلی مبتلا به افسردگی بودند. بر اساس نتایج این مطالعه بین نشانه های افسردگی و عملکرد پایین تحصیلی و بین افسردگی و موقعیت های اقتصادی – اجتتماعی پایین رابطه معنی داری وجود داشته است. بر اساس نتایج این مطالعه، آزمودنیها مشکلات زیر را بیان نموده اند:فقدان فعالیتهای اجتماعی و کمبود تسهیلات خوابگاهی(۶۹%) ، کیفیت پایین نظام آموزشی(۸/۵۴%) ، مشکلات اقتصادی(۳/۴۹%) ، مشکلات مرتبط با دوستیابی(۹/۲۵% )، یأس و نومیدی در رابطه با مشکلات مرتبط دانشگاه(۲/۴۳% ) بوده است.
لی و همکارانش(۲۰۰۷) در تحقیقی با عنوان«حمایت اجتماعی به عنوان سپر استرس های فرهنگ پذیری»به مطالعه ر ابطه حمایت های اجتماعی و سلامت روان دانشجویان کره پرداختند. آنها به این نتیجه رسیدند که حمایت اجتماعی رابطه مثبتی با سلامت روان دانشجویان دارد و دانشجویانی که دارای سطح بالا هستند، فشارهای روانی و استرس فرهنگ پذیری کمتری دارند.
هارفام ، گرنت و رودریگز (۲۰۰۵) در تحقیقی با عنوان «رابطه بین سرمایه اجتماعی و سلامت روانی انجام و در جوانان ۱۵ تا ۲۵ ساله در اجتماعی کم درآمد در شهر کالی کلمبیا » مورد بررسی قرار داده اند. آن ها درنهایت رابطه ای بین سرمایه اجتماعی ساختاری ( که به شبکه روابط اجتماعی مربوط می شود)و سلامت روانی نیافتند و سرمایه اجتماعی شناختی ( که به هنجارها و جنبه ذهنی سرمایه اجتماعی اطلاق می شود) هم واریانس زیادی از متغیر وابسته را توضیح نداد. آن ها استنباط کردند که احتمالاً تاثیر بعد شناختی بر سلامت روانی بیش از بعد ساختاری است چون بعد شناختی رابطه نزدیک تری با سلامت روانی دارد.
مارجوریبانکس[۳۶] (۲۰۰۴) طی پژوهشی طولی با عنوان «تاثیر موفقت اجنماعی دانش آموزان بر پیشرفت تحصیلی» با تعداد ۶۷۷۸ آزمودنی از کشورهای استرالیایی، ۳۵۰ نفر از آسیا، ۳۵۰ نفر از اروپا با میانگین سنی ۷/۱۴ سال طی مدت ۹ سال مطالعه به این نتیجه رسیدند که دانش آموزانی که در موقعیت های اجتماعی متوسطی قرار داشتند نسبت به دانش آموزانی که زمینه های اجتماعی پایین تری داشته اند پیشرفت تحصیلی بیشتری داشته و سابقه ی ترک تحصیل کمتری داشته اند.
کاواچی ، کندی و گلس(۱۹۹۹) از جمله کسانی بودند که یکی از اولین تحقیقات را در مورد رابطه سرمایه اجتماعی وسلامت را انجام دادند . آن ها با بهره گرفتن از داده های “سامانه پایش عامل خطر رفتاری[۳۷] ” در ۳۹ ایالت امریکا مشاهده کردند که عوامل سطح فردی از قبیل درآمد پایین ، کم سوادی ، مصرف دخانیات ، شدیداً با وضع نامناسب سلامت همبسته است ، اما حتی پس از کنترل این متغیرها ، اثر زمینه ای سرمایه اجتماعی بر وضع سلامت مشاهده می شد.
فرانک[۳۸] و همکاران (۱۹۸۹) در مطالعه ای با عنوان «مقایسه اضطراب امتحان دانش آموزان با موقعیت های اقتصادی بالا و پایین» دریافتند که اضطراب امتحان بین دانش آموزانی که در موقعیت های اقتصادی اجتماعی پایین بوده اند نسبت به دانش آموزانی که در موقعیت های اقتصادی، اجتماعی بالایی قرارداشتند، بیشتر بوده است.
راسیا[۳۹] و همکاران (۱۹۹۸) در تحقیقی با عنوان « رابطه بین سلامت روان و سطح تحصیلات » به این نتیجه رسیده اند که اختلالات روانی یا عدم سلامت روانی دربین افرادی که تحصیلات پایین تری دارند، برونگرا نیستند، و سابقه ی بیماری روانی در خانواده دارند، بیشتراست. بین جنسیت و سلامت روانی رابطه معنی داری وجود داشته است.
جمع بندی و نتیجه گیری
در این فصل پژوهشگر ابتدا به بررسی مفهوم سرمایه . سرمایه اجتماعی و در ادامه سرمایه مادی ،سرمایه انسانی و سرمایه فرهنگی پرداخته و سپس سرمایه اجتماعی از دیدگاه صاحب نظران مختلف مورد بررسی واقع شد. و در ادامه نظریه های مربوط به سرمایه اجتماعی و عامل و ساختار آن و مزایای سرمایه اجتماعی مطرح شد. تربیت نیروهای کارآمد از وظایف اصلی دانشگاه ها است و افزایش سطح علمی و کارایی کشور وابسته به این قشر آینده ساز می باشد. در این راستا، کمک به پیشبرد وضعیت تحصیلی و جلوگیری از افت و ترک تحصیل در دانشجویان لازم است. دانشجویانی که دچار افت تحصیلی می شوند، مستعد گرایش به رفتارهای منفی بوده و خساراتی را به خود و جامعه وارد می کنند. زندگی دانشجویی به دلیل شرایط خاص، با بروز استرس های گوناگونی همراه است. بسیاری از دانشجویان با ورود به محیط دانشگاه و جدایی از خانواده، دچار احساس تنهایی و انزوا می شوند. از سوی دیگر، مواجهه با تیپ های شخصیتی مختلف در محیط حرفه ای و خوابگاه، عدم کفایت امکانات رفاهی، کمبودهای اقتصادی، کاهش منابع حمایتی و نظارت خانواده، آنان را در معرض آسیب های روانی و اجتماعی قرار می دهد. وجود مخاطرات دیگر نظیر بی علاقگی و نارضایتی نسبت به رشته تحصیلی و حرفه نیز احتمال افت تحصیلی، ترک تحصیل و رفتارهای پر خطر اجتماعی را افزایش می دهد. ایجاد نگرش مثبت به زندگی، تعادل عاطفی و خودپنداری مثبت و روابط اجتماعی متعادل، نقش مؤثری در بهبود عملکرد تحصیلی و شغلی دارد. همچنین داشتن هدف، شرایط عاطفی مناسب، انگیزه، علاقه و احساس رضایت بر پیشرفت تحصیلی مؤثر است. از سوی دیگر، اضطراب و انزوا می تواند اثرات منفی داشته باشد. همچنین اختلال روانی باعث کاهش توانایی فرد در انجام فعالیت ها و وظایف شده و عواقب سویی نیز بر جامعه دارد. ابتلا به مشکلات روانی با کاهش توانمندی، خستگی، احساس گناه، بی اشتهایی، گرایش به خودکشی، عدم تمرکز و تغییر در عملکرد ذهنی و شناختی همراه است، و ریتم های بیولوژیک نظیر خواب و تغذیه فرد را نیز مختل می کند.
فصل سوم
روش شناسی پژوهش
مقدمه
بشر در گذشته های دور از طریق روش های مختلف به دنبال پاسخ سوالات خود بوده است. اما این روش ها در طول زمان تغییر نموده و از اوایل قرن بیستم میلادی، روش علمی به عنوان مطمئن ترین روش جهت پاسخ به سوالات متنوع جای خود را در جوامع باز کرده است. در دنیای امروز، پژوهش علمی به عنوان عنصر کلیدی در حل مسائل مدیریتی، مالی اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و آموزشی و نظایر آن نقش بسزایی دارد. بنابراین درک مفاهیم پژوهش علمی، محقق را قادر خواهد ساخت تا بتواند از طریق روش ها و ابزارهای مناسب به اطلاعات مفید و سودمندی برای حل مسائل دست یابند(احمدی، ۱۳۹۱، ص۱۷)
پایان نامه - مقاله - پروژه
در این فصل مواردی از قبیل روش پژوهش جامعه آماری تعیین حجم نمونه و روش نمونه گیری روش جمع آوری اطلاعات ابزار و پژوهش چگونگی تعیین و اعتبار ابزار پژوهش روش تجزیه و تحلیل داده ها بررسی و تشریح می شود.
روش پژوهش
در پژوهش حاضر از روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد. تحقیق توصیفی شامل مجموعه روش هایی است که هدف آن توصیف کردن شرایط یا پدیده های مورد بررسی است. اجرای تحقیق توصیفی می تواند صرفاً برای شناخت بیشتر شرایط موجود یا یاری دادن به فرایند تصمیم گیری باشد. یکی از انواع روش های تحقیق توصیفی)غیرآزمایشی(، تحقیق همبستگی است. در این نوع تحقیق رابطه بین متغیرها بر اساس هدف تحقیق تحلیل می گردد(حسن زاده، ۱۳۸۹). این پژوهش از نظر روش گردآوری داده ها «توصیفی» از نوع «همبستگی» و از نظر هدف «کاربردی» می باشد.
جامعه آماری تحقیق
جامعه آماری: جامعه آماری در این تحقیق شامل کلیه دانشجویان دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان مازندران می باشد که در سال ۱۳۹۳ مشغول به تحصیل می باشند و بر اساس آمار ثبت شده تعداد آنها در سال ۱۳۹۳ برابر با ۴۷۱۱ نفرمی باشد. طبق آمار مأخوذه از معاونت آموزشی دانشگاه تعداد دانشجویان به تفکیک جنسیت در سال۱۳۹۳بالغ بر ۴۷۱۱ نفر(۱۷۹۶مرد و۲۹۱۸زن) می باشد.
نمونه و روش نمونه گیری
تعیین حجم نمونه: به منظور تعیین حجم نمونه از جدول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان استفاده شده است که بر طبقه جدول با توجه به تعداد جامعه آماری، نمونه تحقیق برابر با ۳۵۵ نفر تعیین شده است.
روش نمونه گیری: برای انتخاب نمونه های تحقیق از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر حسب جنسیت استفاده شده است .
جدول۳-۱: فراوانی جامعه و نمونه بر اساس جنسیت

 

جنسیت حجم جامعه نسبت به درصد حجم نمونه
مرد ۱۷۹۶ ۳۸% ۱۳۵
زن ۲۹۱۸ ۶۲% ۲۲۰
مجموع ۴۷۱۱ ۱۰۰% ۳۵۵

روش و ابزار گردآوری داده ها
روش گردآوری داده ها شامل: کتابخانه ای و میدانی بوده است.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...