هشت عدد مخروط
هشت متر نواری برای اندازه گیری تست تعادل، زمان نشستن برخاستن و تست ستاره
دانلود پایان نامه - مقاله - پروژه
گونیامتر MSD ساخت کشور بلژیک شرکت درمان کالا
۸٫۳٫ روش جمع آوری داده ­ها و مراحل انجام کار
محقق پیش از اخذ رضایت نامه و اعلام موافقت آزمودنی­ها توضیحات کاملی در ارتباط با هدف پژوهش، روش انجام آن و محرمانه بودن اطلاعات اخذ شده در اختیار آنان قرار داد. قبل از آغاز تحقیق، از مجموع ۳۲ آزمودنی انتخاب شده دو نفر به دلایل شخصی از شرکت در تحقیق انصراف دادند. تمامی آزمودنی­ها فرم رضایت نامه (پیوست ۲) شرکت در آزمون­های تحقیق را امضاء کرده و سپس طی یک جلسه نحوه انجام آزمون­­ها برای آنها تشریح شد. برای اجرای آزمون­ها، آزمودنی­ها در گروه ­های پنج نفره هماهنگ شده و تست­های مورد نظر تحقیق به ترتیب زیر اجرا گردید:
فرد لبه تخت نشسته و با دستهایش لبه تخت را گرفته تا لگن ثابت شود و به عقب تکیه می­دهد تا کشش عضلات همسترینگ کم شود. چون درد و ناراحتی در این عضلات، اکستانسیون زانو را مهار می­ کند. سپس از فرد خواستیم زانویش را صاف نگه دارد. با بهره گرفتن از گونیامتر میزان باز شدن (اکستنشن) زانوی افراد داوطلب شرکت در آزمون گرفته می­ شود. اندازه گیری دامنه حرکتی (ROM) در صفحه حرکتی ساژیتال به گونه ­ای که محور گونیا روی کوندیل خارجی فمور قرار می­گیرد انجام می­ شود. کسانی که دارای اکستنشن زانوی کمتر از ۱۸۰ درجه بودند به عنوان افرادی با محدودیت حرکتی مفصل زانو شناخته شدند (آموزش حرکت درمانی، ۱۳۸۹) که در نتیجه افراد به دو گروه دارای محدودیت حرکتی و بدون محدودیت حرکتی تقسیم گردیدند. از ۳۰ آزمودنی باقی مانده ۱۵ نفر در گروه با محدودیت حرکتی زانو و ۱۵ نفر بدون محدودیت حرکتی زانو قرار گرفتند.
قد و وزن هر آزمودنی با بهره گرفتن از قد سنج فلزی استاندارد و ترازو اندازه گیری شد.
تعادل ایستا با چشمان باز و بستهبرای اندازه ­گیری تعادل ایستا از تست شارپند رومبرگ (پایایی: با چشم باز ۹۱/۰-۹۰/۰ و با چشم بسته ۷۷/۰-۷۶/۰) استفاده گردید (پاولا و لاورا، ۲۰۰۰). روش اجرای این تست به این صورت است که آزمودنی با پای برهنه طوری قرار می­گیرد که یکی از پاها (پای برتر) جلوتر از پای دیگر و بازوها به طور ضربدر روی سینه قرار گیرند. مدت زمانی که هر آزمودنی قادر است این حالت را با چشم باز و بسته حفظ نماید امتیاز او محسوب می­ شود (پاولا و لاورا، ۲۰۰۰). برای آشنایی با تست، آزمودنی­ها چند بار آن را تمرین کردند. سپس هر آزمودنی سه بار با چشمان باز و سه بار با چشمان بسته تست را اجرا کرد. مدت زمانی که هر آزمودنی قادر بود این حالت را با چشم باز و بسته حفظ نماید، امتیاز او محسوب (جفری و نیل، ۲۰۰۵) و میانگین این سه تست بعنوان رکورد او ثبت گردید.

(الف)
(ب)
شکل ۱٫۳: نحوه اجرای تست شارپند رومبرگ از نمای روبرو (الف) و جانبی (ب)
تعادل پویابرای اندازه گیری تعادل پویا از تست برخاستن و رفتن (TUG) (پایایی: ۹۹/۰ و خطر افتادن را پیش بینی می­ کند) استفاده شد (پاولا و لاورا، ۲۰۰۰). اجرای این تست نیازمند این بود که هر آزمودنی بدون استفاده از دست هایش از روی یک صندلی بدون دسته برخاسته، پس از طی کردن یک مسیر سه متری برگشته و دوباره روی صندلی بنشیند (ترسا و همکاران، ۲۰۰۴، پاولا و لاورا، ۲۰۰۰). از آزمودنی­ها خواسته شد در سریع­ترین حالت ممکن و بدون دویدن این عمل را تکمیل کنند و زمان کل تست ثبت گردید. برای آشنایی با تست، آزمودنی­ها قبل از ثبت تست­ها، هر کدام سه بار این عمل را تمرین کردند. ثبت زمان با جدا شدن فرد از پشتی صندلی آغاز و با تماس دوباره وی با پشتی صندلی صورت می­گیرد. این آزمون ۳ بار تکرار و میانگین سه اجرای آزمون به عنوان رکورد هر فرد ثبت می­گردد (نیوتن، ۱۹۹۵و بررسی کشوری سلامت سالمندان، ۱۳۷۷).
شکل ۲٫۳: تست زمان بلند شدن و رفتن

 

    1. اندازه گیری پارامترهای راه رفتن

 

برای بررسی آزمودنی­ها در مسیر تعیین شده با سرعت ممکن و بدون دویدن راه رفتند که محقق با کرنومتر سرعت گام برداری آزمودنی­ها را اندازه گیری و ثبت نمود و آزمودنی­ها پس از طی مسیری از جعبه گچ گذشتند که بوسیله رد پای باقیمانده دیگر پارامترهای راه رفتن مانند طول گام، پهنای گام و تعداد گام آنها اندازه گیری گردید.
۹٫۳٫ روش تجزیه و تحلیل آماری و نوع آزمون­های استفاده شده
در این مطالعه پس از جمع آوری داده ­ها از میانگین، انحراف استاندارد و رتبه درصدی در آمار توصیفی، نرمال بودن توزیع داده ­ها با بهره گرفتن از آزمون نرمالیته کلوموگروف اسمیرنف[۱۰۱] و برابری واریانس­ها با بهره گرفتن از آزمون لوون[۱۰۲] بررسی می­گردد و برای مقایسه ویژگی­های بیومکانیکی در دو گروه آزمون t مستقل در آمار استنباطی استفاده شد. آزمون­ها از نوع میدانی می­باشند. جهت تجزیه و تحلیل داده ­ها از نرم افزار spss نسخه ۲۱ استفاده گردید.
برای محاسبه میانگین و انحراف استاندارد سن، قد، و وزن آزمودنی­ها و نیز گزارش نتایج اندازه ­گیری­های هر گروه از آمار توصیفی و برای مقایسه دو گروه از آزمون t مستقل در سطح معنی­داری ۰۵/۰≥P استفاده شد.
ملاحظات اخلاقی:
۱- از تمامی افراد مورد مطالعه موافقت آگاهانه اخذ شد.
۲- مراقبت و نظارت کامل و کافی از طرف محقق در حین انجام آزمون­ها برای پیشگیری از هر گونه آسیب یا زمین خوردن پیش بینی شد.
۳- اطلاعات شخصی افراد که در طی تحقیق در اختیار محقق قرار گرفت، محافظت می­گردید.
۴- افراد مورد مطالعه مختار بودند تا در هر مرحله از تحقیق بنا به میل خود و به هر علتی یا حتی بدون هیچ­گونه علت خاصی از شرکت در تحقیق منصرف شوند.
۵- در صورت مشاهده هر گونه بیماری یا ناتوانی جدی، محقق آمادگی هماهنگی لازم جهت پیگیری امور درمان و توانبخشی سالمندان مورد مطالعه را داشت.
فصل چهارم
(استخراج و تحلیل داده‌های تجربی)
۱٫۴٫ مقدمه
در این فصل، ابتدا اطلاعات توصیفی به دست آمده از تحقیق شامل تعادل، طول گام، ریتم گام، سرعت راه رفتن، و پهنای گام در دو گروه افراد سالمند با و بدون محدودیت حرکتی زانو به صورت جدول و نمودار گزارش شده و سپس فرضیه ­های تحقیق با بهره گرفتن از آزمون‌ آماری t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. کلیه تجزیه و تحلیل­های آماری با بهره گرفتن از نرم­افزارSPSS نسخه ۲۲ در سطح معنی­داری ۰۵/۰ انجام شده است.
۲٫۴٫ تجزیه و تحلیل توصیفی یافته­های پژوهش
۱٫۲٫۴٫ اطلاعات و ویژگی­های توصیفی آزمودنی­ها
جدول ۱٫۴ میانگین و انحراف استاندارد (  ) ویژگی­های فردی را در دو گروه افراد سالمند با و بدون محدودیت حرکتی زانو نشان می­دهد.
جدول ۱٫۴: میانگین و انحراف استاندارد (  ) ویژگی­های فردی

 

  گروه با محدودیت حرکتی
(۱۵=n)
گروه بدون محدودیت حرکتی
(۱۵=n)
سن (سال) ۹۸/۴ ± ۷۸/۶۶
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...