مطالب درباره بررسی رابطه بین جهت گیری مذهبی و سلامت روان با ... |
![]() |
مربوط به مدرسه است را تکمیل کند، درباره ی آینده شغلی خود تصمیم بگیرد. توجه به سلامت روان در دوره نوجوانی و جوانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا به دلیل نقش بسیار مهمی که در این دوره در انتقال از کودکی به دنیای بزرگسالی فراهم می شود. هر گونه اختلال می تواند اثرات دیر پایی را در زندگی بزرگسالی فرد بر جا بگذارد. اختلالات در این دوره می تواند به شکل گیری هویت فرد و آینده شغلی و حرفه ای و به طور جدی آسیب بزنند. با توجه به تهدیدها و فرصت های جدی در دوره نوجوانی، پرداختن به بحث سلامت روانی و عوامل تاثیر گذار بر آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از متغیر هایی که رابطه نزدیکی با سلامت روان در فرد دارد بحث کیفیت زندگی است که قرار داشتن آن در محدوده قابل قبو.ل و طبیعی بر سلامت روان افراد تاثیر می گذارد. این مفهوم گسترده بر ابعاد گوناگون فرد اعم از جسمی، روحی و روانی مؤثر است.
واژه کیفیت زندگی نخستین بار توسط پیگو[۷]در سال۱۹۲۰در کتاب اقتصاد و رفاه مورد استفاده قرارگرفت ،به مرور زمان محققان متوجه شدند که کیفیت زندگی می تواند یکی از پیامدهای پراهمیت در ارزیابی سلامت باشد،چنانچه تعریف سازمان بهداشت جهانی از سلامت نیز به این نکته تاکید دارد(فایرز،۲۰۰۰ ).
دونالد کیفیت زندگی را اصطلاحی توصیفی عنوان می کندکه به سلامت و اعتقاد عاطفی ،اجتماعی و جسمی افراد و توانایی آنها برای انجام وظایف روزمره اشاره دارد(دونالد،۲۰۰۱)
به اعتقاد کمپل و همکاران (۱۹۷۶)کیفیت زندگی با آموزش ارتباط مستقیم دارد،به عبارت دیگر ،هرچه میزان سالهای سپری شده برای کسب آموزش بیشتر باشد ،کیفیت زندگی هم افزایش می یابد .
از خانواده، تا دانشگاه و پس از آن عوامل مهمی از جمله آموزش، گروه همسالان ،دانشگاه،الگوی معنوی و مذهبی انتخاب شده و … هستند که در شکل گیری کیفیت زندگی ،سلامت روان ،مسیرزندگی و عملکرد تحصیلی تأثیر دارند. بنابراین می توان گفت ،سلامت روان کودک، جوان و بزرگسالان در گرو وجود سلامت اجتماعی است.
در این تحقیق در نظر بوده است وجود رابطه بین جهت گیری مذهبی و سلامت روان با کیفیت زندگی وعملکرد تحصیلی مورد بررسی قرار گیرد،هر چند در تحقیقاتی که در داخل کشور به انجام رسیده است رابطه معنی داری بین متغیرهای پیش بین (جهت گیری مذهبی و سلامت روان) و متغیرهای ملاک(کیفیت زندگی وعملکرد تحصیلی )مشاهده شده است ؛در این تحقیق در مسیر تعمیم آن یافته ها برجامعه آماری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان به طی طریق پرداخته شده است و با ارائه نتایج این تحقیقات به دانشگاه و دانشجویان می توان اهمیت و تاثیرمذهب را در بین ایشان تبیین نموده و در جهت گرایش بیشتر و فعالیت درچارچوبهای مذهبی به منظور نائل آمدن به هف ارتقاء دانش و دانش پژوهی گام های موثرتری برداشته شود و نهایتا می توان از نتایج این تحقیق در موارد ذیل استفاده نمود:
الف) استفاده از نتایج تحقیق در دانشگاهها
ب) استفاده از نتایج تحقیق در مراکز مشاوره
ج) استفاده از نتایج تحقیق در مرکز آموزشی و حتی آموزش و پرورش
د) یک نسخه این تحقیق پس از اتمام به معاونت فناوری و تحقیقات دانشگاه جهت الگوگیری و بهره برداری لازم در برنامه های دانشجویی و آموزشی ؛ارائه می شود .
۱-۴-اهداف تحقیق:
۱-۴-۱-هدف اصلی:تعیین رابطه بین جهتگیری مذهبی و سلامت روان با کیفیت زندگی وعملکرد تحصیلی
در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس
۱-۴-۲-اهداف جزئی :
۱- تعیین رابطه بین جهت گیری مذهبی وکیفیت زندگی در دانشجویان
۲-تعیین رابطه بین جهت گیری مذهبی و عملکرد تحصیلی در دانشجویان
۳-تعیین رابطه بین سلامت روان و کیفیت زندگی در دانشجویان
۴-تعیین رابطه بین سلامت روان و عملکرد تحصیلی در دانشجویان
۵-تعیین پیش بینی کنندگی عملکرد تحصیلی از طریق جهت گیری مذهبی و سلامت روان
۶-تعیین پیش بینی کنندگی کیفیت زندگی از طریق جهت گیری مذهبی و سلامت روان
۱-۵-سوالات تحقیق:
۱-۵-۱-این تحقیق، درصدد پاسخگویی به سؤالات ذیل است:
۱-آیا بین جهت گیری مذهبی و مؤلفه های کیفیت زندگی رابطه وجود دارد؟
۲-آیا بین جهت گیری مذهبی و عملکرد تحصیلی رابطه وجود دارد؟
۳-آیا بین سلامت روان وکیفیت زندگی رابطه وجود دارد ؟
۴-آیا بین سلامت روان و عملکرد تحصیلی رابطه وجود دارد ؟
۵-آیاجهت گیری مذهبی و سلامت روان پیش بینی کننده کیفیت زندگی وعملکرد تحصیلی دردانشجویان است؟
۱-۶- فرضیه های تحقیق
۱-۶-۱-فرضیه اصلی:بین جهت گیری مذهبی و سلامت روان با عملکرد تحصیلی و کیفیت زندگی رابطه معنی داری وجود دارد.
۱-۶-۲-فرضیه های فرعی:
۱- بین جهت گیری مذهبی و مؤلفه های کیفیت زندگی رابطه وجود دارد.
۲-. بین جهت گیری مذهبی و عملکرد تحصیلی رابطه وجود دارد.
۳-.بین سلامت روان وکیفیت زندگی رابطه وجود دارد.
۴- بین سلامت روان و عملکرد تحصیلی رابطه وجود دارد.
۵- الگوهای جهت گیری مذهبی و سلامت روان پیش بینی کننده کیفیت زندگی و عملکرد تحصیلی در دانشجویان است.
۱-۷-متغیرهای تحقیق:
۱-۷-۱-متغیر های پیش بین : جهت گیری مذهبی و سلامت روانی
۱-۷-۲-متغیرهای ملاک : کیفیت زندگی و عملکرد تحصیلی
۱-۸-تعاریف واژه ها و اصطلاحات کلیدی پژوهش:
۱-۸-۱-تعریف مفهومی
۱-۸-۱-۱-جهت گیری مذهبی: میزان گرایش، باورها و آمادگی فرد برای انجام اعمال مذهبی.
علامه طباطبائی در جلد سوم تفسیر المیزان گرایش دینی را عبارت از تسلیم شدن در برابر بیانی که از مقام ربوبی در مورد اعمال و عقاید و یا در مورد معارف و احکام صادر میشود میداند.واژه «دین» در لغت به معانی گوناگونی از جمله جزاء، اطاعت، قهر و غلبه، انقیاد، خضوع و پیروی آمده است. در قرآن کریم هم آیاتی وجود دارد که از آنها معنای جزاء، شریعت، قانون، طاعت و بندگی استنباط میشود. (بلالی،۱۳۷۷) دهخدا (۱۳۵۱) دین را در لغت به معنای کیش، آیین، طریقت و شریعت و در اصطلاح، عبارت از مجموعه اصول و قواعد بنیادی و احکام و دستورهایی میداند که از سوی خدا به انسان داده شده است. به عبارت دیگر، دین شامل گزارههای توصیفی و تجویزی است و سه عنصر اصلی دارد: شناخت، ایمان و عمل).
۱-۸-۱-۲-سلامت روانی:سلامت روانی حالتی از ذهن است که بوسیله بهزیستی هیجانی، رهایی نسبی از اضطراب و نشانه های ناتوان کننده و ظرفیتی برای ساختن روابط سازنده و انطباق با درخواست های معمول و استرس های زندگی مشخص می شود(کورسینی،۲۰۰۲ ؛به نقل از نیری،۱۳۸۵).
۱-۸-۱-۳-کیفیت زندگی :سازمان بهداشت جهانی کیفیت زندگی را این گونه تعریف می کند: برداشت و درک افراد از موقعیت خود در رابطه با اهداف و نظام های ارزشی مورد قبول آنان با توجه به شرایط عینی زندگی، (سازمان بهداشت جهانی،۱۹۹۳) .
۱-۸-۱-۴-عملکرد تحصیلی : درجه موفقیت دانشجو در یادگیری مطالب درسی پیشبینی شده از سوی وزارتخانه بهداشت و درمان و آموزش پزشکی
۱-۸-۲-تعریف عملیاتی:
۱-۸-۲-۱-جهت گیری مذهبی: نمره حاصل از پرسشنامه جهت گیری و اعتقادات مذهبی آلپورت .(ملاک وضعیت جهتگیری مذهبی دانشجویان است).در تحقیق حاضر، منظور از دین، دین اسلام و منظور از مذهب، مذهب شیعه میباشد. نمره بالاتر در این مقیاس نشان دهنده جهت گیری مذهبی درونی است .
۱-۸-۲-۲-کیفیت زندگی: نمره ای است که فرد از طریق پرسشنامه مقیاس کوتاه ارزیابی کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، ۱۹۹۸ بدست می آورد ،این پرسشنامه دارای ۲۶گویه ،پنج گزینه ای می باشد که کدگذاری برای گویهای با پاسخ مشابه به صورت ۱تا۵ و۰تا۴ به انجام رسیده است. نمره بالاتر در این مقیاس نشان دهنده کیفیت زندگی بالاتر است .
۱-۸-۲-۳-سلامت روانی: نمره ای است که فرد از طریق پرسشنامه سلامت عمومی(GHQ)که دارای ۲۸ گویه پنج گزینه ای است بدست می آید . از صفرتا ۴کدگذاری برای گویه ها به انجام رسیده است. نمره بالاتر در این مقیاس نشان دهنده سلامت روانی پایین تر است .
۱-۸-۲-۴-عملکرد تحصیلی: میانگین نمرات امتحانات دانشجو در دو نیمسال تحصیلی گذشته.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 02:41:00 ق.ظ ]
|