مطالب با موضوع : بررسی رابطه بین متغیرهای کیفیت حاکمیت شرکتی و هزینه حقوق ... |
![]() |
:H4شركت هايي كه نسبت اعضاي خانواده در هيات مديره آنها بيشتر است به احتمال زياد افشاي اختياري اطلاعات در آنها كمتر است.
نتايج تحقيق آنها نشان دادكه كميته حسابرسي با افشاي اختياري رابطه مستقيم و درصد اعضاي يك خانواده كه عضو هيات مديره هستند با افشاي اختياري رابطه معكوس دارد. اما آزمون هاي آماري يشان نشان داد دو متغير مستقل ديگر يعني درصد مديران مستقل هيات مديره كه پيش بيني مي شد با افشاي اختياري رابطه مستقيم داشته باشد و تصدي همزمان مديريت عامل و رياست هيات مديره توسط يك نفر كه انتظار مي رفت باافشا رابطه معكوس داشته باشد، رابطه معناداري با افشا ندارند كه اين موضوع بر خلاف يافته هاي چن وچاگي (1998) و فوركر (1992) بود.
تحقیقات داخلی
قالیباف اصل و رضایی (1386) تحقیقی تحت عنوان «بررسی ترکیب هیات مدیره بر عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران» انجام دادند، آن ها در این تحقیق 72 شرکت طی دوره زمانی 1384-1382 مورد بررسی قرار دادند. در این تحقیق نسبت اعضای غیرموظف در هیات مدیره، به عنوان متغیر مستقل، معیار ترکیب هیات مدیره است و عملکرد شرکت به عنوان متغیر وابسته از طریق معیار های نرخ بازده حقوق صاحبان سهام (ROE)، حاشیه سود خالص، حاشیه سود ناخالص، متوسط رشد فروش و متوسط رشد فروش و متوسط رشد سود خالص اندازه گیری شده است. متغیرهای کنترلی تحقیق عبارتند از: اندازه شرکت، اهرم مالی و صنعت. همه فرضیه ها بهه وسیله تجزیه و تحلیل رگرسیون چند متغیره و رگرسیون مرحله ای آزمون شده اند. آزمون ها نشان می دهد که بین نسبت اعضای غیرموظف و هیچ یک از معیارهای عملکرد، رابطه معناداری وجود ندارد. یافته های جنبی تحقیق نشان می دهد که: اهرم مالینرخ بازدهحقوق صاحبان سهام ارتباط معکوس معناداری وجود دارد. بین اندازه شرکت و حاشیه سود خالص، ارتباط مثبت معناداری وجود دارد. بین اندازه شرکت و حاشیه سود ناخالص، ارتباط مثبت معناداری وجود دارد.
نیکبخت و همکاران (1389) تاثیر ویژگی هیات مدیره (اندازه هیات مدیره، نسبت اعضای غیرموظف در ترکیب هیات مدیره، تعداد جلسات هیات مدیره، دانش مالی اعضای هیات مدیره و جدایی نقش مدیر عامل از رئیس هیات مدیره) بر عملکرد شرکت مورد بررسی قرار دادند. در این پژوهش، رتبه عملکرد شرکت ها بر اساس 5 عامل رشد درآمد، رشد سو خالص، بازده دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام محاسبه شده است، همچنین اندازه شرکت و اهرم مالی نیز به عنوان متغیر های کنترل در نظر گرفته شده است. آنها در این تحقیق 71 شرکت را در دوره زمانی 1380 تا 1387 را مورد بررسی قرار دادند و از آزمون های ضریب همستگی اسپیرمن و تحلیل رگرسیون استفاده کردند. نتایج پژوهش نشان می دهد که هیات مدیره در بازار سرمایه ی ایرانی به صورت کارا به وظایف خود برای کاهش مشکلات نمایندگی عمل ننموده وتیثیر بااهمیتی بر عملکرد شرکت ندارد.
ستایش و کاظم نژاد (1389) پژوهش تحت عنوان «بررسی تاثیر ساختار مالکیت و ترکیب هیات مدیره بر سیاست تقسیم سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران» انجام دادند. در این تحقیق آن ها 77 شرکت در طی سال های 1382 تا 1386 مورد بررسی قرار دادند. نتایج تحقیق نشان می دهد که مالکیت شرکتی و استقلال هیات مدیره به طور مثبت و مالکیت نهادی به طور منفی، نسبت سود تقسیمی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را تحت تاثیر قرار می دهند. با وجود این، شواهدی دال بر وجود رابطه معنادار بین مالکیت مدیریتی و میزان تمرکز مالکیت با سیاست تقسیم سود مشاهده نشد.
منتظرزاده تمام (1388) پژوهش تحت عنوان «بررسی تاثیرویژگی های هیات مدیره بر گزارش حسابرسان مستقل» انجام داد. فرضیه مهم تحقیق، رابطه معناداری بین خصوصیات هیات مدیره و گزارش حسابرسان مستقل است. نمونه آماری پژوهش شامل 187 شرکت طی سال 1384 تا 1386 می باشد و روش آماری مورد استفاده جهت آزمون فرضیه های مطرح شده این پژوهش «آنالیز رگرسیون خطی» است. یافته های پژوهش نشان می دهد که رابطه معنادار بین دوگانگی وظیفه مدیر عامل و گزارش مقبول حسابرس رابطه مثبت و معنی دار بین نسبت مالکانه وگزارش مقبول حسابرس وجود دارد. ارزش بازار به دفتری حقوق صاحبان سهام به صورت منفی و معنادار بر گزارش مقبول حسابرس تاثیر می گذارد و بینتغییر در اعضای هیات مدیره سال جاری نسبت به سال قبل و گزارش مقبول حسابرس رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
اکبری (1388) در تحقیق خود تحت عنوان «بررسی اثر درصد اعضای غیرموظف هیات مدیره بر عملکرد شرکت با توجه با توجه با راهبرد رقابتی اتخاذ شده» از دو معیار بازده دارایی (ROA) و بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) به عنوان شاخص عملکرد شرکت استفاده کرد. نتایج تحقیق نشان داد که بازده دارایی فرضیه اصلی تحقیق را به طور کامل و دقیق تایید کرد و بازده حقوق صاحبان سهام نیز بخشی از فرضیه اصلی تحقیق را تایید کرد اما با توجه به معنی دار نبودن نتایج تکمیلی، نمی توان فرضیه تحقیق درباره بازده حقوق صاحبان سهام را به صورت معنی دار تایید کرد. به این ترتیب، مشخص شد که استقلال هیات مدیره (درصد اعضای غیرموظف) با عملکرد شرکت های تولیدی به تنهایی رابطه ندارد، مگر اینکه اثر آن در ترکیب با سایر متغیرهای زمینه ای مربوط به شرکت سنجیده شود. بر این اساس راهبرد راهبرد رقابتی شرکت یکی از مهمترین عواملی است که بر چگونگی ارتباط بین تعداد اعضای غیرموظف هیات مدیره و عملکرد شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران اثر دارد. نتیجه اصلی این تحقیق آن است که اثر تعداد اعضای غیرموظف هیات مدیره بر عملکرد، در شرکت هایی که راهبرد کاهش هزینه را دنبال می کنند نسبت به شرکت هایی که راهبرد نوآوری را دنبال می کنند مثبت تر است. درباره متغیرهای کنترلی این پژوهش نیز مشخص شد که اهرم های مالی با بازده دارایی رابطه منفی و سهامداران عمده با بازده دارایی رابطه مثبت دارند. در رابطه با متغیرهای کنترلی اندازه شرکت، اندازه هیات مدیره و جدایی پست مدیرعامل از ریاست هیات مدیره ارتباط معنی داری با عملکرد وجود ندارد.
حساس یگانه و داداشی (1389) در پژوهش خود به بررسی رابطه بین حاکمیت شرکتی و اظهارنظر حسابرسان مستقل پرداختند. ایشان فرضیه های پژوهش خود را از طریق بررسی اظهارنظر حسابرسان مستقل برای 90 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را برای دوره زمانی 80 تا 87 با در نظر گرفتن رتبه حاکمیتی این شرکت ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که بین کیفیت حاکمیت شرکتی در شرکت های با کیفیت حاکمیت شرکتی متوسط و ضعیف و ارائه اظهار نظر مشروط توسط حسابرسان مستقل رابطه معناداری وجود دارد ولی چنین رابطه ای درباره صاحبکارانی با سطح حاکمیت قوی و ارائه اظهار نظر مقبول برای آنها مشاهده نشد.
احمدپور،کاشانی پور و شجاعی( 1389) در تحقیقی به بررسی تاثیر حاکمیت شرکتی و کیفیت حسابرسی بر هزینه تامین مالی از طریق بدهی پرداختند. یافته های حاصل از بررسی داده های 119 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1382 تا 1387 نشان داد که وجود سهامداران نهادی و عمده در ترکیب سهامداران شرکت تاثیر کاهشی معناداری بر هزینه بدهی شرکت های عضو نمونه دارد در حالی که کیفیت حسابرسی این گونه تاثیری ندارد.
تقفی و بولو(1388) در مقاله ای به بررسی رابطه هزینه حقوق صاحبان سهام و ویژگی های سود پرداختند. ایشان تاثیر چهار ویژیگی های سود مبتنی بر داده های حسابداری شامل کیفیت اقلام تعهدی، پایداری، قابلیت پیش بینی و هموار بودن در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1379 تا پایان 1384 را بررسی کردند و نشان دادند که تنها ویژگی پایداری سود دارای رابطه معکوس معناداری با هزینه حقوق صاحبان سهام می باشد.
ثقفی، رحمانی و معتمدی فاضل (1389) در پژوهشی با عنوان بررسی ارتباط بین هرینه حقوق صاحبان سهام و متغیرهای حسابداری محرک ریسک پرداختند و بعد از بررسی داده های 66 شرکت پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1376 تا 1387 به این نتیجه رسیدند که بین هزینه حقوق صاحبان سهام و برخی از متغیرهای ریسک مبتنی بر ارقام حسابداری رابطه معناداری وجود دارد.
خلاصه فصل
در این فصل به بررسی ادبیات و پیشینه تحقیق پرداخته شده است و ساختار کلی این فصل از دو بخش تشکیل شده که در بخش اول به بررسی ادبیات مربوط به موضوع تحقیق پرداخته شده که قسمت اول این بخش به ادبیات حاکمیت شرکتی و… و در نهایت در بخش دوم این فصل خلاصه تعدادی از تحقیقات انجام شده در زمینه حاکمیت شرکتی و هزینه حقوق صاحبان سهام ارائه شده است.
فصل سوم
روش تحقیق
فصل سوم: روش تحقیق
مقدمه
روش تحقیق یکی از فصول مهم هر تحقیق علمی است. جان دیویی پژوهش را عبارت از فرایند جستجوی منظم برای مشخص کردن یک موقعیت می داند. بنابراین پژوهش فرآیندی است که از طریق آن می توان درباره ناشناخته به جستجو پرداخت و نسبت به آن شناخت لازم را کسب کرد. روش علمی یا روش پژوهش علمی، فرایند جستجوی منظم برای مشخص کردن یک موقعیت نامعین است (مقیمی، 1377 : 17).
پژوهش های علمی، بررسی نظام یافته، کنترل شده، تجربی و انتقادی در مورد پدیده های طبیعی است که روابط احتمالی بین این پدیده ها به وسیله نظریه و فرضیه هدایت می شوند. پایه هر علمی روش شناخت آن است و اعتبار و ارزش قوانین علوم به روش شناختی مبتنی است که در آن علم به کار میرود. روش تحقیق، مجموعه ای از قواعد، ابزار وراههای معتبر و نظام یافته برای بررسی واقعیتها، کشف مجهولات و دستیابی به راح حل مشکل است (خاکی، 1384).
گزینش روش پژوهش بستگی به اهداف و ماهیت، موضوع پژوهش و امکانات اجرایی آن دارد. هدف از گزینش روش پژوهش آن است که مشخص نماید پژوهشگر شیوه و روشی را به کار گیرد تا اورا هرچه دقیق تر، سریعتر، آسانتر، ارزان تر در دستیابی به پاسخ هایی که برای پرسش های پژوهش در نظر گرفته شده است، یاری رساند.
در این فصل به توضیح و تبیین چگونگی انجام پژوهش اشاره شده است. به این جهت همچنان که در ادامه خواهد آمد، ابتدا به طرح یا نوع تحقیق، جامعه آماری و گروه نمونه پرداخته و پس از آن به ترتیب روش و ابزار گردآوری را معرفی کرده و سپس با ذکر نحوه جمع آوری داده ها، روشهای تجزیه و تحلیل نتایج پژوهش است. از روش های مختلف آمار توصیفی و استنباطی برای بررسی و آزمون فرضیات تحقیق استفاده می شود.
روش تحقیق
روش پژوهش حاضر قیاسی_ استقرایی، بدین معنی که چارچوب نظری و پیشینه پژوهش از راه مطالعات کتابخانه ای، مقالات و سایت ها بصورت قیاسی و جمع آوری داده ها برای تایید یا رد فرضیه ها از استدلال استقرایی استفاده می شود. روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و به جهت نحوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است این روش در پژوهش هایی سودمند می باشد که هدف آنها کشف رابطه بین متغیر ها است در این تحقیق تلاش می شود که همبستگی بین متغیرهای تحقیق آزمون شود. این تحقیق از نوع تحقیقات پس رویدادی است زیرا اطلاعات گذشته برای آزمون فرضیات استفاده می شود.
از سوی دیگر، این تحقیق به دلیل اینکه در جستجوی دستیابی به یک هدف علمی است و اطلاعات سودمندی را در زمینه واقعیات موجود به دست میدهد ماهیت کاربردی نیز دارد و ازنتایج کسب شده میتوان با توجه به ویژگیهای شرکت در پیش بینی میزان حق الزحمه حسابرسی شرکتها استفاده کرد.
پژوهش مورد نظر از آن دیدگاه که به بررسی داده های مرتبط با دوره ای از زمان (از سال 1385 لغایت سال 1390) می پردازد مقطعی است.
همچنین پژوهش مورد نظر از لحاظ اینکه بر پایه داده های واقعی صورت میگیرد از جمله تحقیقات تجربی است.
اهداف پژوهش
هدف اصلی این تحقیق بررسی این است که آیا کیفیت حاکمیت شرکتی داخلی می تواند باعث تعدیل هزینه حقوق صاحبان سهام گردد یا نه. اهداف دیگری نیز می توان برای این تحقیق مد نظر قرار داد به شرح ذیل می توان آنها را بیان کرد:
-
- تعیین رابطه بین استقلال هیئت مدیره و هزینه حقوق صاحبان سهام .
-
- تعیین رابطه بین اندازه هیئت مدیره و هزینه حقوق صاحبان سهام.
-
- تعیین رابطه بین وجود کمیته های داخلی ( در صورت وجود) در شرکت و هزینه حقوق صاحبان سهام.
-
- تعیین بین استقلال بین کمیته های داخلی ( در صورت وجود ) و هزینه حقوق صاحبان سهام.
هدف کاربردی این تحقیق تعیین عوامل آن دسته از سازو کارهای حاکمیت شرکتی که بر هزینه حقوق صاحبان سهام مؤثر است. سرمایه گذاران، سهام داران، مدیران، سازمان حسابرسی و سازمان بورس و اوراق بهادار از جمله بهره وران این تحقیق هستند.
فرضیات تحقیق
فرضیه در واقع بیان حدس و فرض در مورد روابط احتمالی بین دو یا چند متغیر است پس در درجه اول، فرضیه بیانی است مبتنی بر احتمال نه یقین، در درجه دوم فرضیه ها معمولا به شکل جملات تفسیری یا خبری بیان می شود و طبعا به طور اعم یا اخص متغیری را به متغیر دیگر مرتبط می سازد(ساده،1375).
یک فرضیه، یک حدس مبتنی بر دانش با تجربه در مورد حل یک مسئله است و آن را می توان بعنوان یک رابطه فرضی بین دو متغیر می دانست که به صورت گزاره های قابل آزمون ارائه می شود. بیان مسئله تنها به صورت کلی پژوهش را هدایت می کند و تمام اطلاعات ویژه پژوهشی را در بر ندارد. بنابراین مسئله هرگز بصورت کلی پژوهش را هدایت می کند و تمام اطلاعات ویژه پژوهشی را در بر ندارد، بنابراین مسئله هرگز به صورت علمی حل نخواهد شد مگر اینکه به فرضیه یا فرضیاتی تبدیل شود (خاکی، 1384).
با توجه به اهداف و سوالات تحقیق فرضیه های تحقیق به شرح ذیل بیان می شود:
الف) فرضیه اصلی:
- بین کیفیت حاکمیت شرکتی داخلی و هزینه حقوق صاحبان سهام رابطه معناداری وجود دارد.
ب) فرضیه های فرعی تحقیق:
- بین استقلال هیئت مدیره و هزینه حقوق صاحبان سهام رابطه معناداری وجود دارد.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 03:35:00 ق.ظ ]
|