نگاهی به پژوهشهای انجامشده درباره بررسی رابطه بین سیستم های اطلاعات مدیریت و ساختار سازمانی ... |
![]() |
بخش اصلی سازمان
راس هرم راهبردی
ستاد تخصصی
هسته عملیاتی
خط میانی
ستاد پشتیبانی
قاعده های اصلی طراحی
تمرکز، ساختار زنده
سازماندهی رفتار، تخصصی کردن افقی و عمودی شغل، گروه بندی معمولا بر بنیاد وظیفه، واحدهای عملیای بزرگ، تمرکز عمودی و عدم تمرکز افقی محدود، برنامه ریزی عملی
آموزش ،تخصصی کردن افقی شغل، عدم تمرکز عمودی و افقی
گروه بندی بر بنیان بازار ، نظام نظارت عملکرد، عدم تمرکز عموری محدود
ابزار برقراری روابط، ساختار زنده، عدم تمرکز گزینشی، تخصص افقی شغل، آموزش،گروه بندی بر مبنای بازار و وظیفه به طور همزمان
عامل های موقعیتی
جوانی، کوچکی، دارا بودن نظام فنی ساده و محیط پویا، رقابت آمیز بودن، نیاز شدید به مدیران بلند پایه به قدرت و سنت گرایی
کهنگی ،گستردگی ،نظم ،دارا بودن نظام فنی غیر خودکار ،محیط ساده و ایستا، نظارت خارجی، سنت گرایی
محیط پیچیده و ایستا، دارا بودن نظام فنی نا منظم و ساده
دارا بودن بازارهای گوناگون، کهنگی، گستردگی با لزوم قدرت برای مدیران میانی، مد گرایی
محیط پیچیده و پویا و گاهی نامتناجس، نظام جوان، پیشرفته و بیشتر خودکار،
مد گرایی
بخش دوم: سیستمهای اطلاعات مدیریت
۲-۲-۱- مقدمه
مسائلی که امروزه انسان با آن روبروست ،حاوی اطلاعات فوق العاده زیاد و محاسبات بسیار حجیم است. بطوری که اگر دسترسی به اطلاعات به سهولت و سرعت میسر نباشد و میلیونها عمل ریاضی در کسری از ثانیه انجام نگیرد ، بشر به موقع قادر به رفع و حل مسائل خود نخواهد شد.(شجاعی ، سرور ، ۱۳۸۳: ۶۸)
انجام کار موثر و مفید در هر سازمان نیازمند درک و شناخت چگونگی فعالیت های آن سازمان است . یکی از مهم ترین راه های دست یافتن به این درک و شناخت ، تحلیل جریان اطلاعات در سازمان است که به طبع آن بررسی ساختار و فعایت های سازمان و سبک مدیران را ضروری می نماید.(مستاجران ، علی ،۱۳۷۵ : ۲۰)
نگرش جدیدی که در پیش روی است ، بیانگر این است که خواسته های اقتصاد پویا مستلزم ایجاد سبکهای جدید تصمیم گیری و رهیافت های نوین در سازمانهاست و اینها همگی ناشی از سیل عظیم تولید و گسترش اطلاعات در عصر حاضر است . که سازمانها را مجبور به نگرش مجدد در عملکرد و فعالیت های خود می کند . دوران جدید که به عصر اطلاعات با انفورماتیک معروف شده ،نوید دهنده جهانی نو با شیوه های نوین به کار گیری اطلاعات می باشد . (فروزنده دهکردی ، لطف اله ، ۱۳۸۴ :۱۵۵-۱۵۶)
تجهیز مدیر یک به یک سیستم اطلاعاتی صحیح و مطمئن که توانایی مدیریت را در اتخاذ تصمیمات لازم در خصوص برنامه ریزی ، سازماندهی و کنترل ارتقا ببخشد ، به یک ضرورت اساسی عصر ما تبدیل شده است.
تا قبل از پیدایش سیستم های اطلاعاتی مدیریت و تکامل آنها ، سازمانها و مدیریت عالی به شدت از کمبود اطلاعات و صحت و دقت آن رنج برده و همین مسئله از دست رفتن فرصتهای تجاری و عملیاتی مختلف را به دنبال داشت . ولی امروزه این معزل با به کارگیری یک سیستم اطلاعات مدیریت کارا و مطمئن ، قابل رفع است و رسالت متخصصین سیستم های اطلاعات مدیریت نیز کمک و یاری مدیر در تشخیص مناسب اطلاعات و فراهم کردن گزارشات منظم و مناسب برای مدیران به گونه ای است که بتوانند با تکیه بر آنها در اسرع وقت تصمیمات لازم را اتخاذ کرده و هزینه فرصت از دست رفته در شرکت به حداقل میزان ممکن کاهش یابد.(هاشمی ، سیما و دیگران ، ۱۳۷۳ ، ۵۶-۶۳ )
تغییرات سریع در جوامع ، محیط وشرایط محیطی اثر گذار بر سازمانها بکارگیری سیستم های اطلاعاتی با ویژگی های خاص را امروز برای سازمانها اموری ضروری و حیاتی نموده است . به بیان دیگر چنانچه سازمانی وجود داشته باشد که از گستره فعالیت محدودی برخوردار و شرایط محیطی رقابتی بر آن حاکم نباشد و از شرایط نسبتا ثابتی برخوردار باشد ، می تواند سیستم های اطلاعات مدیریت را بدون ضرورتهای تکنولوژیک امروزه به کار گرفته و فعالیت خود را ادامه دهدولی برای سازمانهای نوین که می خواهند در محیطی رقابتی حتی فراتر از مرز های خود ،فعالیت نمایند و تولیداتی جهانی و با کیفیت و بر محور خواسته های مشتری ارائه دهند و از بازارهای گسترده ای نیز برخوردار شوند ،وجود سیستم های اطلاعات مدیریت با محور فناوری اطلاعات امری ضروری و حتی حیاتی است . (صرافی زاده،اصغر،۱۳۹۰ : ۹۲)
سیستم اطلاعات مدیریت ، سیستمی است جامع یکپارچه ، رایانه محور ، کاربر ماشین ، که نتیجه عملکردی آن پشتیبانی از تصمیمات سازمان است .(صرافی زاده ، اصغر ، ۱۳۹۰ : ۹۸)
یک سیستم اطلاعاتی از نظر فنی می تواند به عنوان مجموعه ای از اجزا مرتبط به هم که اطلاعات را جهت
پشتیبانی تصمیم گیری و کنترل در یک سازمان جمع آوری ،پردازش ، ذخیره و توزیع می کند می کند تعریف شود. . (لادن۱ ، ۲۰۰۰)
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
۱-Laudon
۲-۲-۲- تاریخچه سیستم های اطلاعات مدیریت :
تکامل تکنولوژی سیستم های اطلاعات در ۶ مرحله قابل بحث است که در جدول ذیل ارائه شده است .
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 03:28:00 ق.ظ ]
|