پایان نامه در مورد تاثیر سیستم جامع اطلاعات بیمارستان بر ارتقا زنجیره ارزش در ... |
![]() |
بهبود فرایند تأمین لوازم و تجهیزات مورد نیاز بیمارستان
بهبود فرایند درمان بیمار
بهبود نتایج درمان
افزایش مشارکت بیمار در مراقبت از خودش در منزل
کاهش هزینه های نیروی انسانی بیمارستان
کاهش هزینه ها
کاهش هزینه های تدارکات
کاهش هزینه های ناشی از اشتباهات پزشکی(تشخیص، آزمایش، مراقبت)
کاهش هزینه های نظارت و برنامه ریزی
کاهش هزینه بیمار به علت مدت اقامت کمتر در بیمارستان
نمودار ۲-۱۱: مدل مفهومی تحقیق |
مدل کلی تحقیق حاضر با توجه متغیر مستقل شامل؛ سیستم جامع اطلاعات بیمارستانی و متغیر وابسته ارتقاء زنجیره ارزش(کاهش مدت زمان پذیرش بیماران، کاهش خطاهای پزشکی، کاهش فرایند درخواست آزمایش، بهبود برنامه ریزی و نظارت، مدیریت نیروی انسانی، مدیریت تدارکات،کاهش مدت اقامت بیمار و کاهش هزینه ها(بیمارستان- بیمار) و بررسی متغیرهای سطح سوم طراحی شده است.
۲-۹- جمع بندی نهایی
توانایی سازمان در انجام موثر وظایفش به کیفیت تصمیمهایی که در سازمان اتخاذ میگردد بستگی دارد و کیفیت تصمیمها تابع کیفیت اطلاعاتی است که بر اساس آن تصمیمگیری بعمل می آید. از این رو ما انبوهی از آمار و اطلاعات داریم که بدون بکارگیری فناوری نوین اطلاعات قادر به گردآوری صحیح و تحلیل آنها نیستیم. فناوری اطلاعات در سالهای اخیر به واسطه رشد و گسترش روزافزون و بکارگیری امکانات رایانهای و انتقال دادهها و ایجاد شبکههای جهانگستر مانند اینترنت، بواسطه اطلاعات ارزشمند و خدمات متنوع، محیط های تبادل اطلاعات را به شدت دچار تغییر کرده است. با توجه به اینکه، فناوری و ابزارهای الکترونیک و رایانهای در دهه گذشته پدیده انفجار اطلاعات را موجب شدند، لذا بایستی سیستمهایی را برپا کرد که بتواند اطلاعات را تولید و انها را مدیریت کنند. پیشرفت فناوری اطلاعات در دوره جدید از تاریخ زندگی بشر سبب تحولی عظیم در علوم و صنایع مختلف شده است. گویا این فناوری قابلیت تسخیر تمام علوم و فنون پیرامون خود را دارد. پدید آمدن عناوین جدیدی چون؛ دولت الکترونیک[۹۱]، یادگیری الکترونیک[۹۲]، سلامت الکترونیک[۹۳] و… تایید کننده این مطلب است. در این رابطه کاربردهای نظام اطلاعرسانی در بخش بهداشت و درمان نیز فزونی چشمگیری یافته و باید تحت عنوان سیستمهای پشتیبانی در تصمیمگیری، مدیریت را در نظام عرضه خدمات بهداشتی درمانی تقویت و حمایت نمایند. ضرورت استفاده از اطلاعات بهداشتی و درمانی برای تأمین مقاصد آموزشی، تحقیقات و توسعه علوم پزشکی و پیراپزشکی، بهبود کیفیت درمان، بهینهسازی روش های مدیریتی مراکز بهداشت و درمان، کاهش هزینههای مراکز، و غیره، بعنوان اساسیترین دلایل جمعاوری اطلاعات در مراکز بهداشتی و درمانی محسوب میشود.
در عصر تکنولوژی اطلاعات و اطلاعرسانی، اطلاعات نیروی حیاتی ارائه مراقبت بهداشتی و درمانی است. در بخش بهداشت و درمان استفاده از سیستم های اطلاعاتی کارآمد برای تحقق اهداف کارایی، اثربخشی و کیفیت خدمات و نیز رضایتمندی مراجعین ضرورتی انکارناپذیر بشمار میرود. شکی نیست که برای تأمین اهداف سیستم بهداشت و درمان کشور نیاز مبرم به یک شبکه اطلاعرسانی جامع از سطح خانههای بهداشت روستایی تا سطح سوم سیستم ارجاع، یعنی مراکز تخصصی و فوقتخصصی کشور و همچنین وزارتخانه می باشد. پزشکان، پرستاران، و سایر مراقبین بهداشتی برای درمان یک بیمار به اطلاعات پزشکی نیاز دارند. در سازمانهای بهداشتی و درمانی به دلیل نقشی که در تعیین و ارتقای سطح سلامت جامعه بشری دارند، آزمون و خطا کاری بس اشتباه و غیرقابل جبران است. بنابراین مدیریت بر پایه اطلاعات صحیح، دقیق، و به موقع و برخورداری از یک نظام مدیریت اطلاعات اهمیتی خاص دارد.
بیمارستانها به عنوان یکی از مهمترین سازمانهای اجتماعی نقش عمدهای در بهبود وضعیت بهداشت کشور و ارائه خدمات بهداشتی و درمانی دارند و یکی از حساسترین سازمانها میباشند که برای اداره صحیح انها باید اطلاعات به شکلی صحیح گرداوری شده، و پس از پایش و دستهبندی و استنتاج به شکل مناسبی و در زمان مناسب در اختیار کلیه تصمیمگیران بیمارستان به خصوص مدیران و روسای آن قرار گیرد. بنابراین عملکرد سازمان پیچیدهای با بخشهای متعدد مانند بیمارستان نیاز به دسترسی به اطلاعات دارد. اطلاعات ممکن است مربوط به مراقبت از بیمار یا عملکرد خود بیمارستان باشد، لذا تفکیک بین اطلاعات مربوط به بیماران و اطلاعات مربوط به خود بیمارستان اهمیت دارد. از طرف دیگر طی سالهای متمادی اطلاعات مربوط به بیماران از نظر حجم دستخوش تغییرات فاحشی شده است. این بدین جهت است که امکانات تشخیصی و درمانی مداوم در حال گسترش هستند. ویژگیها و نیازهای بیمارستان نیز به علت رشد اطلاعات عملیاتی دائماً در حال تغییر است. این تغییرات بیمارستانها را به تکیه روزافزون بر سیستمهای اطلاعاتی کامپیوتری سوق میدهد. تنها راه جمعآوری، ذخیره، ارتباط، و ارائه مقادیر زیاد اطلاعات بنحوی که نیازهای مصرفکنندگان را مرتفع نماید استفاده از کامپیوتر است. مصرفکننده ممکن است پرستاری باشد که اطلاعات مربوط به بیماران را به سیستم وارد میکند یا سرپرست دپارتم
ان بالینی که برای ارائه مراقبت در هفته آینده برنامه ریزی مینماید، یا عضوی از هیئت مدیره بیمارستان که از سیستم برای پشتیبانی مدیریت استفاده میجوید. سیستم جامع اطلاعات بیمارستانی یا HIS با مدیریت نیروی انسانی و دسته بندی اطلاعات و نظارت و کنترل بر سیستم مدیریتی بیمارستان، کاهش فرایند درخواست آزمایش، کاهش خطاهای پزشکی، بهبود برنامه ریزی و نظارت، مدیریت نیروی انسانی، کاهش هزینه ها(بیمارستان- بیمار)، بهبود فرایند درمان و مدیریت تدارکات تا حدود زیادی اهداف مورد نظر در تأمین زنجیره ارزش در بیمارستان دست یافته است.
از سوی دیگر با توجه به فشارهای اقتصادی جهت کاهش هزینه های اداری بیمارستانها مسئولان این مراکز مایل اند برای مکانیزه کردن بخشهای زیر مجموعه خود حق انتخاب بیشتری داشته باشند و امکان آن را داشته باشند که برای هر بخش زیر مجموعه خود بهترین نرم افزار را که جوابگوی نیازهای آنان باشد از میان محصولات نرم افزاری تولید کنندگان مختلف انتخاب کنند نه آنکه به صرف انعقاد قرارداد با یک شرکت جهت مکانیزه کردن یک واحد زیر مجموعه ملزم باشند نرم افزارهای سایر بخشهای زیر مجموعه را از همان شرکت تهیه کنند همچنین تمایل اغلب مسئولان آن است که روند مکانیزه کردن بیمارستان به صورت تدریجی و گام به گام باشد و نه به صورت انقلابی و ناگهانی به نحوی که مجموعه سیستم اطلاعات بیمارستانی متشکل از اجزای مجزا اما مرتبط با یکدیگر باشد. متاسفانه اغلب نرم افزارهای موجود در ایران به اقتضای تقاضای مشتری تهیه شده اند و نه بر اساس یک نگرش جامع نگر منطقی و سیستمی، بنابراین چون برای مشتریان متفاوت تهیه شده اند سازگار با یکدیگر نیستند و برقراری ارتباط بین آنها در محیط شبکه امری بس دشوار و پر هزینه است هم از نظر مالی برای خریدار و هم از نظر نیروی مهندسی برای تولید کننده.
فصل سوم
روش تحقیق
۳-۱- مقدمه
دستیابی به هدفهای علم یا شناخت علمی میسر نخواهد شد مگر زمانی که با روششناسی درست صورت پذیرد. “روش سنگ بنای هر کار علمی است و اتخاذ روش علمی تنها راه دستیابی به دستاوردهای قابل قبول علمی است"(ساروخانی، ۱۳۸۲: ۱۴۷). مقصود از روش علمی، راه ها و شیوههایی است که پژوهشگر را از خطا محفوّظ داشته و رسیدن به حقیقت را برای او امکانپذیر سازد. این روش خاص شکل خاص و نظامداری است از همه انواع بررسیها و تفکرات انعکاسی که منظور از کاربرد آن، افزایش میزان ارتباط بین جواب و مسأله موردنظر و از طرفی بالابردن اعتبار جواب و کاهش بهرهگیری میباشد(هومن،۱۳۸۰: ۹۳). بنایراین، “هر تحقیقی راه و روش مخصوص به خود را دارد و روش کار تحقیق باید متناسب با هدفهای تحقیق باشد"(کیوی و کامپهوند[۹۴]،۱۳۷۷: ۱۸۵).
با ذکر مقدمه فوق در این مبحث به بررسی روش مورد استفاده در این تحقیق میپردازیم. بدین منظور در ابتدا به بررسی جامعه آماری، روش تعیین حجم نمونه، شیوه نمونه گیری، ابزار تحقیق و اعتبار و پایایی تحقیق تبیین خواهیم پرداخت و در پایان روشهای تحلیل آماری که برای آزمودن فرضیههای پژوهش استفاده خواهند شد بیان میگردد.
۳- ۲- روش تحقیق
تحقیقات علمی را بر اساس هدف تحقیق به سه دسته تقسیم می کنند: تحقیقات بنیادی، کاربردی و تحقیق و توسعه(بازرگان و همکاران، ۱۳۸۸). تحقیق حاضر قصد دارد تا به «تاثیر سیستم جامع اطلاعات بیمارستان بر ارتقاء زنجیره ارزش در بیمارساتان امام علی(ع)کرمانشاه» بپردازد و با توجه به اینکه تحقیق کنونی به بررسی ساخت های نظری در بافت ها و موقعیتهای عملی و واقعی می پردازد، از لحاظ هدف از نوع پژوهش کاربردی می باشد. تحقیق حاضر از نظر روش گردآوری داده ها از نوع تحقیقات میدانی می باشد که سعی پژوهشگر بر این است تا یک مساله و پرسش واقعی که در عمل وجود دارد طی یک فرایند تحقیق پاسخ دهد. البته در کنار این روش جهت بررسی پیشینه و مبانی نظری تحقیق از روش اسنادی نیز به عنوان روش کمکی استفاده می گردد. همچنین پژوهش حاضر بر حسب نحوه اجراء(زمان گردآوری) از نوع پیمایشی می باشد.
بنابراین تحقیق پیش رو را میتوان برحسب به کارگیری نتایج حاصل از دادهها در ارتقاء زنجیره ارزش در بیمارستان امام علی(ع) کرمانشاه، و از نظر هدف یک نوع تحقیق کاربردی قلمداد کرد و از جنبه نحوه گردآوری و بررسی دادهها از نوع پیمایشی است و با توجه ویژگی آزمایشی و یا غیرآزمایشی[۹۵]بودن تحقیقات، روش تحقیق حاضر، روش غیرآزمایشی(پیمایش) محسوب میشود. در کلیترین تقسیمبندی، روش تحقیق را اسنادی و میدانی در نظر گرفتهاند که در تحقیق حاضر از هر دوی این روشها استفاده خواهد شد. برای بررسی رابطه بین متغیرها و آزمون فرضیهها از آمارهای توصیفی - همبستگی استفاده خواهد شد.
۳-۳- جامعۀ آماری
جامعه آماری مجموعهای از واحدهاست که در یک ویژگی یا ویژگیهایی مشترک باشند (سرایی، ۱۳۸۴: ۵). ساروخانی در تعریف جامعه آماری اظهار داشته که جامعه آماری، همان جامعه اصلی است که از آن نمونهای نمایا یا معرف بهدست آمده باشد (ساروخانی، ۱۳۸۰: ۱۵۷). پس در پژوهش، مفهوم جامعه به کلیه افرادی اطلاق میشود که میتوان نتایج تحقیق را به آنها تعمیم داد و ماهیت پژوهش، دامنه جامعه را تعیین میکند (دلاور، ۱۳۸۵: ۴).
جامعه آماری ما د
ر این تحقیق کلیه کارکنان(پزشکان، پرستاران، کادر اداری و…) بیمارستان امام علی(ع) شهر کرمانشاه می باشد. که تعداد آنها برابر با ۱۳۷ نفر اعم از زن و مرد می باشد. در جدول ۳-۱ افراد جامعه آماری تحقیق به تفکیک نوع وظیفه در بیمارستان مشخص شده است.
جدول۳-۱: فراوانی جامعه آماری ( پزشکان، پرستاران، کادر اداری) بیمارستان امام علی(ع) کرمانشاه
ردیف | نوع وظیفه در بیمارستان | تعداد |
۱ | پزشکان | ۷ |
۲ |
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-08-04] [ 10:11:00 ب.ظ ]
|