عوامل طرف عرضه: که به کلیۀ عوامل مؤثر بر عرضۀ فناوری توسط اشخاص حقیقی و حقوقی در فن‌بازار اشاره دارد؛
عوامل طرف تقاضا: که به کلیۀ عوامل مؤثر بر تقاضای اشخاص حقیقی و حقوقی برای خرید فناوری از فن‌بازار اشاره دارد؛
پایان نامه - مقاله - پروژه
عوامل و سازوکارهای درونی: منظور از این‌ها کلیه عواملی است که طرف عرضه را به طرف تقاضا متصل کرده و موجب تسهیل مبادلات فناوری می‌شوند؛
عوامل محیطی: منظور از این عوامل، عواملی غیر از عوامل طرف عرضه و تقاضا است که با تأثیر نهادن بر طرف عرضه، طرف تقاضا و سازوکارهای درونی و یا به‌طور مستقیم بر موفقیت فن‌بازار تأثیر می‌‌گذارند.
در فصل بعد، این چهار دسته از عوامل مبنای ساخت مدل تحقیق قرار می‌‌‌گیرند.
فصل سوم
روش تحقیق
۱-۳٫ مقدمه
انتخاب روش تحقیق، اولین و مهم‌ترین گام پس از انتخاب عنوان تحقیق است. روش تحقیق مجموعه‌ای از قواعد، ابزارها و راه‌های قابل اطمینان و سیستماتیک برای بررسی واقعیت‌ها، کشف مجهولات و دستیابی به راه‌حل مسائل است. در واقع، دست‌یابی به اهداف تحقیق و شناخت علمی مسائل بدون انتخاب روش تحقیق صحیح، میسر نخواهد شد؛ به عبارت دیگر، تحقیق به همت روش اعتبار می‌یابد، نه موضوع تحقیق (خاکی، ۱۳۷۸، ص ۱۵۵). از این‌رو، انتخاب یک روش تحقیق صحیح بر اساس اهداف و سؤالات تحقیق، یکی از گام‌های اساسی در مسیر انجام پژوهش است.
هدف از انتخاب روش تحقیق این است که مشخص کنیم چه روش تحقیقی برای بررسی موضوع مورد نظر لازم است. انتخاب روش انجام تحقیق بستگی به هدف‌ها و ماهیت موضوع تحقیق و امکانات اجرایی آن دارد؛ پس هنگامی می‌توان در مورد روش بررسی انجام یک تحقیق تصمیم گرفت که ماهیت موضوع تحقیق، هدف‌ها و نیز وسعت دامنه آن مشخص باشد (خاکی، ۱۳۷۸، ص ۱۵۶). روش‌شناسی تحقیق در واقع چگونگی گردآوری شواهد و تبدیل آن‌ها به یافته‌ها در فرایند تحقیق می­باشد.
در این فصل، طرح تحقیق مشتمل بر نوع و استراتژی تحقیق، فرایند انجام تحقیق، روش‌های جمع‌ آوری اطلاعات و روش‌ تجزیه و تحلیل اطلاعات ارائه می‌‌شود. در ادامه؛ هر یک از این موارد بررسی و تشریح خواهد شد.
۲-۳٫ نوع روش
دسته‌بندی‌های متنوعی از روش‌های تحقیق ارائه‌شده است؛ اما به‌طورکلی هر تحقیق بر حسب متغیرهای زیر قابل دسته‌بندی است:
طبقه‌بندی تحقیق بر اساس دستاوردهای تحقیق: هر تحقیق، تلاشی سیستماتیک و روشمند به‌منظور دست یافتن به پاسخ یک پرسش یا راه‌حلی برای یک مسئله است. با توجه به اینکه پرسش‌ها و مسئله‌ها ماهیت‌های گوناگونی دارند، لذا می‌توان بر پایه چگونگی این پرسش‌ها و مسئله‌ها تحقیقات را طبقه‌بندی نمود. باید توجه داشت که طبقه‌بندی تحقیقات بر اساس نوع دستاوردهایشان ضرورتاً به معنای وجود مرزهای مشخص و دقیقی بین انواع تحقیقات نیست، بلکه اکثر این تحقیقات در یک امتداد قرار دارند و با هم، وابستگی‌های مفهومی دارند. در اکثر منابع علمی دو نوع تحقیق بنیادی و کاربردی از منظر دستاورد مورد تأکید قرار گرفته است و در برخی منابع تحقیق ارزیابی و توسعه‌ای نیز به‌عنوان نوع دیگر دسته‌بندی برمبنای هدف، مورد اشاره قرارگرفته است. تحقیقات بنیادی با هدف افزودن به مجموعه دانش بشری در زمینه خاصی که مورد علاقه محقق است انجام می‌شود و تحقیق کاربردی در جستجوی حل مشکلاتی است که در حال حاضر در سازمان‌ها وجود دارد (سکاران،۱۳۸۱). این تحقیق از این لحاظ که یکی از اهداف آن بررسی عوامل مؤثر در موفقیت فن‌بازارهای دفاعی و پیشنهاد راه‌کارهای برای ارتقای کارایی و اثربخشی این فن‌بازارها است، در دسته کاربردی قرار می‌‌گیرد‌.
طبقه‌بندی تحقیق بر اساس هدف تحقیق: هدف تحقیق می‌‌تواند:
الف) اکتشاف یا توصیف پدیده‌ها؛ یا
ب) تبیین چرایی آن‌ها باشد.
در این دسته‌بندی عمدتاً دو دستۀ کلی از روش‌های تحقیق موردتوجه قرار می‌گیرند. روش‌های مبتنی بر همبستگی (غیر آزمایشی یا غیر علّی) که منجر به تحلیل توصیفی و یا اکتشافی از پدیده‌ها می‌گردند و روش‌های تبیینی (آزمایشی[۷۷] یا علّی) که منجر به بیان علل وقوع یک پدیده می‌شوند. تحقیقات توصیفی با چگونگی امور و توصیف شرایط، پدیده‌ها یا متغیرهای مورد بررسی سروکار دارند و می‌توانند منجر به شناخت بیشتر شرایط موجود شوند (سرمد و همکاران، ۱۳۸۵). تحقیق توصیفی آنچه را که هست توصیف و تفسیر می‌کند و با شرایط یا روابط موجود سروکار دارد (بست، ۱۳۷۱). تحقیقات تبیینی برای برقراری رابطه علی و معلولی بین دو یا چند متغیر استفاده می‌شود و به چرایی امور می‌پردازد.
برای دستیابی به یک رابطه علی لازم است متغیر موردبررسی، یعنی متغیر مستقل، سایر متغیرها ثابت نگه‌داشته شوند تا بتوان تأثیر آن را بر متغیر وابسته مشاهده کرد.
از منظر هدف، این تحقیق یک تحقیق توصیفی است که به‌منظور توصیف عناصر و ارتباطات موجود انجام می‌‌گردد. بنابراین، از تحلیل همبستگی برای توصیف روابط بین متغیرها استفاده خواهد شد.
طبقه‌بندی بر اساس نوع داده‌های تحقیق: در این طبقه‌بندی عمدتاً دو دسته تحقیقات کمی و کیفی موردتوجه قرار می‌گیرند. در تحقیقات کمّی داده‌ها به شکل عدد جمع‏آوری می‌شوند و قابلیت انجام تحلیل‌های آماری قوی وجود دارد، اما تحقیقات کیفی داده‌ها را در قالب کلمات یا عکس‌ها و اشکال جمع‌ آوری می‌کند. در این مورد نیز ابزارهای جمع‌ آوری داده‌ها تا حد زیادی کمی یا کیفی‌بودن یک تحقیق را مشخص می‌سازند. با توجه به اینکه در این تحقیق از مصاحبه‌های عمیق و پرسش‌نامه خبرگان استفاده‌شده است، می‌توان گفت که از منظر نوع داده، این تحقیق هم از داده‌های کمی و هم از داده‌های کیفی استفاده می‌‌کند و بنابراین دارای جنبه‌های کمی و کیفی در کنار یکدیگر می‌‌باشد.
طبقه‌بندی بر اساس استراتژی تحقیق: استراتژی تحقیق عبارتست از ساختار و جهت‌گیری کلی یک تحقیق (Bryman,1989). انواع استراتژی‌هایی که معمولاً در تحقیقات سازمانی و مدیریتی مورد استفاده قرار می­گیرد؛ عبارتند از: پیمایش، مورد کاوی، تحقیق در عمل، تحقیق آزمایشی، تحلیل محتوا، تحلیل تاریخی، بررسی تطبیقی و غیره. همان‌طوری که دیده می‌شود، این دسته‌بندی با برخی از موارد قبلی همپوشانی و تداخل دارد. به‌عنوان مثال، پیمایش‌ها را زیرمجموعه تحقیقات توصیفی می‌دانند و تحقیقات آزمایشی را زیرمجموعه تحقیقات تبیینی. از طرف دیگر توصیف و تعریف هر یک از این استراتژی‌ها برمی‌گردد به نحوه استفاده آن‌ها از شیوه‌‌‌های مختلف گردآوری داده‌ها. به هرحال، با توجه به استفاده این تحقیق از پرسش‌نامه و نظرسنجی، می‌‌توان گفت که از نوع پیمایشی است.
به‌عنوان جمع‌بندی، با توجه به فعالیت‌های این پژوهش که شامل تعیین و طراحی یک مدل مفهومی و به‌کارگیری آن در مجموعه‌ای از سازمان‌ها و همچنین توصیف نتایج حاصل از کاربرد مدل در نمونه‌های مورد بررسی است، می‌توان گفت که پژوهش حاضر در هدف یا طرح تحقیق از نوع “توصیفی” و در نتیجه یا دستاورد از نوع “کاربردی” است. یادآوری می‌شود که تحقیق کاربردی با هدف توسعه دانش کاربردی در یک زمینه خاص انجام می‌شود و تحقیق توصیفی شامل مجموعه روش‌هایی است که هدف آن‌ها توصیف شرایط یا پدیده‌های مورد بررسی می‌باشد. اجرای تحقیق توصیفی می‌تواند صرفاً برای شناخت بیشتر شرایط موجود یا یاری‌دادن در فرایند تصمیم‌گیری باشد (سرمد و همکاران، ۱۳۸۵). از نظر داده‌ها، نیز چون این پژوهش از داده‌های کیفی مصاحبه و همچنین از داده‌های کمّی پرسش‌نامه استفاده می‌کند؛ بنابراین می‌توان گفت که هم از نوع “کیفی” و هم از نوع “کمّی” است. سرانجام اینکه از نظر استراتژی تحقیق از نوع پیمایشی است.
۳-۳٫ مراحل انجام تحقیق
این تحقیق بر اساس مراحل پیشنهادی توسط کیوی و کامپنهود (۱۳۸۸) طراحی و اجرا شد. جدول ۱-۳ جزئیات هر مرحله از اجرای تحقیق را نشان می‌‌دهد.
جدول ۱-۳٫ فرایند اجرای تحقیق

 

مرحله روش دستاورد
اول مرور ادبیات تبیین مفهوم، کارکرد و جایگاه نهادهای میانجی به‌طورکلی و فن‌بازار به‌طور خاص؛
شناسایی ‌عوامل مؤثر بر موفقیت نهادهای میانجی و فن‌بازارها.
دوم مطالعات اکتشافی وضع موجود بررسی موفقیت فن‌بازارهای دفاعی گذشته از طریق مصاحبه با خبرگان و دست‌اندرکاران؛
بررسی عوامل مؤثر بر موفقیت فن‌بازارهای دفاعی از طریق تحلیل محتوای مصاحبه‌های انجام‌شده با خبرگان و دست‌اندرکاران؛
سوم تدوین مدل اولیه تعیین اجزا و رابط بین اجزای مدل بر اساس نتایج مرور ادبیات و مصاحبه‌های اکتشافی؛
شناسایی شاخص‌ها جهت ساخت ابزار تحقیق (پرسش‌نامه)؛
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...