پژوهش های پیشین با موضوع ارتقاء کیفیت فضایی ، ارائه ی راهکارها و تدوین راهبردهای موثر در ساماندهی ... |
![]() |
۱-شیوه برخورد و مداخله در زمینه مرمت شهری در کشور ایتالیا،متفاوت و متضاد است و بیانگر نوعی تقابل فلسفی در آن کشور می باشد.دلیل این امر، نفوذ عقاید سیاسی بر شیوه مداخلات و اقدامات صورت گرفته در امر مرمت شهری این کشور است.
۲- هدف اصلی در قالب مداخله های انجام گرفته،حفاظت از بافت قدیم به عنوان یک ثروت اجتماعی و فرهنگی منحصر به فرد و رونق فعالیت های گردشگری می باشد .
۳- پشتوانه اقتصادی اقدامات مرمتی، سرمایه های دولتی،تعاونی و خصوصی می باشد.
۴- نگهداری ساکنان موجود در بافت و حفظ ساختار جمعیتی مهمتریت هدف اجتماعی طرح های بهسازی ،نوسازی و مرمت شهری است.
۵- اهداف فرهنگی طرح های مرمتی در ایتالیا بر حفظ هویت فرهنگی و نقش فرهنگی – تاریخی بافت کهن تاکید دارند.
۶- مداخلات و اصول کالبدی طرح های مرمت شهری در ایتالیا بر موارد زیر تاکید دارد :الف) حفاظت دقیق از ابنیه باارزش ب) تخریب بناهای بی ارزش ج)ایجاد مجموعه های جدید در تلفیق با فضاهای قدیم.
۷- سیاست ها و راهبردهای آمد و شد سواره طرح های مرمتی عمدتاًبر حمل و نقل عمومی تکیه دارند.
۸- اقدامات و مداخله های زیرساختی(تاسیسات شهری) و روساختی(تجهیزات شهری) برای معاصرسازی و تجهیز هرچه بیشتر شهر با توجه به نیاز ساکنان و گردشگران است.
۹-شیوه برنامه ریزی بافت های کهن و فرسوده در این کشور در مقیاس شهر و منطقه صورت می پذیرد(حبیبی و مقصودی،۸۳:۱۳۸۲ ).
۲-۱۶-۱-۴- آلمان
بافت قدیم و مرکزی شهر برلین ، کروزبرگ است. «کروزبرگ از جمله قسمت های مرکزی شهر برلین است که از بافتی کاملاً تاریخی و کهن برخورداری می باشد . این بافت به دلیل تقسیمات سیاسی به صورت حاشیه ای از برلین غربی درآمده و به صورت چندین دهه پس از جنگ، مورد غفلت قرار گرفت و بخش شرقی،آن با ساختمان های مخروبه ،با ساکنان محروم و کسانی که شغل هایشان را در شرکت های کوچک از دست داده بودند،برای برلین غربی معضلی شده بود .زخمها و جراحت های باقی مانده از زمان جنگ ،بیشتر از سایر شهرهای آلمان بر کروز برگ بر جای مانده و مناطق متروکه و مخروبه به بستر نا آرامی های اجتماعی تبدیل شده بود. اقدام های نادرست مانندپاکسازی های مختلف برای ایجاد آزادراه های شرقی و توسعه های اقماری مسکن در حاشیه شهر سبب گردید که پیکره شهری علایم غفلت و زوال را نشان دهد».با توجه به این نارسایی ها ،رهنمودهای مرمت شهری کروزبرگ در بهار سال ۱۹۸۲ توسط کمیته سیاسی شهر مطرح و در ماه مارس ۱۹۸۳ نیز توسط مجلس برلین به تصویب رسید. بر اساس این رهنمودها ۱۲ اصل عمده مرمت شهری کروزبرگ مطرح شد که عبارتند از:
۱- مشارکت ساکنان ، تجار و کسبه حاضر در امر برنامه ریزی و نوسازی شهری و حفظ ساختمان های با ارزش .
۲- هماهنگی و توافق برنامه ریزان ، ساکنان ،تجار و کسبه در اهداف و اقدامات نوسازی،برنامه ریزی اجتماعی و توسعه فنی.
۳- حفظ مشخصه های ویژه شهر قدیم و برانگیخته کردن اعتماد و اطمینان مردم به مرمت و نوسازی بناها ، مجموعه ها و بافت های فرسوده و تخریبی .
۴- توسعه الگوهای جدید زندگی متناسب با تغییرات دقیق در قطعات تفکیکی زمین.
۵- اجرا و گسترش نوسازی واحد های مسکونی و ساختمانی به مرور زمان .
۷- استفاده از امکانات بالقوه بافت مانند خیابان ها ، میدان ها و نواحی سرسبز .
۸- تعیین حدود مشارکت و حقوق مادی کسانی که در اثر اجرای طرح مرمت شهری دچار خسارت می گردند.
۹- افزایش ضمانت های مالی و اعتبارات سریع و مستقیم برای نوسازی های شهری .
۱۰- ضمانت روند نوسازی شهری پس از سال های ۱۹۸۴
هدف از طرح مرمت شهری «کروزبرگ» ، یافتن راه حلی برای ایجاد شرایط مطلوب زندگی انسانی در شهرو ایجاد هماهنگی میان نحوه زندگی قدیم و جدید است. زیرا نیازها و محتوای زندگی شهری در حال حاضر نسبت به گذشته دگرگون شده اند. بدین ترتیب طرح ، سعی دارد بافت فرسوده را بر اساس نیازهای اجتماعی ساماندهی کند و با دخالت دادن تمام اقشار در مراحل گوناگون فرایند برنامه ریزی و طراحی به مردم بیامزد که حضوری فعال ،آگاهانه،پرسشگرانه و امیدوار در ایجاد محیط زندگی خود داشته باشند .نتایج به دست آمده از طرح مرمت شهری کروزبرگ را می توان در موارد زیر دسته بندی کرد :
۱- توجه به ارزش های فرهنگی- تاریخی در کنار نیازهای امروزی زندگی
۲- توجه به معماری و طراحی شهری به صورت توامان برای زنده نگه داشتن حیات شهری
۳- پذیرفتن این اصل که:طرح ممکن است در حین پیشرفت کار تغییر یابد
۴- طرح و اجرای دیدگاه ها و راه حل های متفاوت به تناسب شرایط متفاوت مناطق مختلف
۵- اجتناب از نوسازی شهری شتاب زده ، برای جلوگیری از خالی شدن بافت شهری از ساکنان قبلی و بومی آن
۶- مشارکت شهروندان و ساکنان قبلی در امر نوسازی
۷- تمرکززدایی فضایی- کالبدی و ایجاد فضای باز و نیز تشخیص هویتی شهر
بدین ترتیب می توان نکات مورد توجه طرح مرمتی کروزبرگ را به صورت زیر دسته بندی کرد :
۱- هدف از مرمت شهری در برلین و بخصوص در محله کروزبرگ،حفاظت از بافت کهن و ارتقای معیارهای زندگی شهری می باشد.
۲- در مرمت بافت کهن بر نوسازی شهری تکیه می شود و در مواقع ضروری عمل بازسازی مشروط بر مستند سازی یا بازسازی مو به مو صورت می گیرد.
۳- اهداف اقتصادی : ارائه وام و اعتبارات و حمایت های مالی به مردم ساکن در محله
۴- اهداف اجتماعی مرمت شهری : حفظ ساکنان موجود و بالا بردن میزان مشارکت های مردمی در مرمت شهری
۵- اهداف فرهنگی : حفظ ارزش های تاریخی
۶- سیاست ها و راهبردهای کالبدی : الف)حفظ ابنیه ارزشمند موجود تاحد ممکن ب)جلوگیری از تخریب بی جهت بناها
۷-در سیاست ها و راهبردهای رفت و آمد و حمل و نقل، بر شبکه حمل و نقل عمومی تاکید می شود
۸- معاصرسازی تاسیسات و تجهیزات شهری
۹- شیوه برنامه ریزی بر اساس نیاز و مشارکت مردم است(حبیبی و مقصودی،۱۳۸۵: ۸۵-۸۳).
۲-۱۶-۱-۵- هلند
آمستردام از معدود شهرهای اروپایی است که امر شهرسازی و برنامه ریزی شهری به طور مداوم در آن پی گیری شده است. از قرن هفدهم به این سو ، شهرسازی در این شهر حرکتی آرام و تدریجی داشته و از تحولات تند و پر مخاطره به دور بوده است . از اواخر قرن نوزدهم نیاز به توسعه بیشتر شهر و تجهیز فضای کالبدی برای جوابگویی به نیازهای یک شهر مرفه ، ضرورت یافت .در نتیجه تلاش برای تدوین طرح های شهرسازی به منظور ایجاد تغییراتی در سطح معماری و بافت شهری آغاز شد . در این شهر به عکس لندن و پاریس، ساختمان سازی در آخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم،بیشتر به نفع طبقات متوسط کم درآمد و کارگران رونق یافت.در سال ۱۹۰۱ لایحه ای برای تهیه مسکم و توسعه شهرها در هلند به تصویب رسید که یکی از جامع ترین لوایح در زمینه پیشرفت شهرسازی در جهان است. مطابق این قانون ، شهرهایی با جمعیت بیش از ۱۰ هزار نفر موظف به تهیه طرح جامع ، به اضافه نقشه های اجرایی دقیق اند.این طرح و نقشه ها هر ۱۰ سال یکبار به تبعیت از تغییرات جدید ، تجدید نظر شده و اصلاحات لازم در آنها به عمل می آید و خرید ساختمان هایی که تخریب آنها جهت برنامه های شهرسازی ضروری می باشد ، مجاز شمرده شده است. در پی تصویب این لایحه، تلاش برای مالکیت عمومی شهر بر زمین های بایر- به جهت جلوگیری از سوداگری بر روی زمین آغاز شد و به موفقیت هایی نیز دست یافت. نظارت بر نمای ساختمان ها برای هماهنگی با ساختمان های اطراف ، به عهده کمیسیون نظارت بر زیبایی گذاشته شد.طرح یک محله مسکونی در آمستردام بر عهده «برلاگه» معمار معتبر آن زمان قرار گرفت.طرح اول وی در سال ۱۹۰۲میلادی حالتی مصنوعی داشته ، فاقد مشخصات یک نقشه کامل با توجه تمام نیازهای ساکنان محل بود.در نقشه دوم که وی در سال ۱۹۱۵میلادی تهیه کرد ،توجه وی به آپارتمان سازی و تولید انبوه مسکن به عنوان تنها راه حل برای مسئله مسکن مشهود است. پس از سال ها هنوز منازل مسکونی مورد نظر او در خیابان های اصلی قرار دارند ، گو اینکه طرح از نظر شهر سازی دچار کاستی هایی ا ست .طرح جامعه آمستردام در سال ۱۹۳۴میلادی با جمع آوری آمار در زمینه های مختلف و با در نظر گرفتن تمامی عوامل موثر در شهر سازی تهیه شد .در این طرح و طرح های دیگری که در هلند به اجرا درآمد ،پیش بینی نوع سکنه و احتیاجات آینده آنان به دقت مورد توجه قرار گرفت . این طرح ها فقط حدود کلی و عام توسعه شهری را معلوم کرده ، طراحی جزئیات نقشه ها را با تناسب زمان و احتیاجات بعدی به عهده شهر سازان و معماران گذاشته اند . مهمترین خصیصه طرح آمستردام ،توجه به رابطه پیچیده و نیاز های ساکنان و ارتباط متقابل آن ها ست .به این ترتیب با وجود یک طرح جامع که قابلیت تطبیق با نیاز های زمان را دارد ، شهر از تعادل و هماهنگی خوبی برخوردار بوده ،نیاز به طرح های مرمتی در آن کمتر به چشم می خورد .
اقدامات طرح های مرمت شهری در آمستردام در بر گیرنده موارد زیر است:
۱-هدف اصلی از مرمت شهری در آمستردام توسعه شهر از درون و برون و از بین بردن مناطق عقب افتاده و متروک است
۲- مرمت شهری بر بهسازی ، نوسازی و در صورت لزوم حتی بازسازی و ساخت مجدد بنا تاکید دارد
۳- از لحاظ اقتصادی ، اهداف زیر پیگیری می شود :
الف- تملک ساختمانها ،تخریب بناهای مخروبه ، ساخت مجدد و فروش آنها.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 09:13:00 ق.ظ ]
|