ارزیابی و مقایسه مدل های IMDPA و MEDALUS جهت تهیه نقشه ... |
![]() |
ناچیز و کم
۱۵/۰
کلر
۲
متوسط
۴۴/۱
هدایت الکتریکی
۱
ناچیز و کم
۱۷/۱
نسبت جذب سدیم
۲
متوسط
۲۵/۱
سیستم آبیاری
شکل ۴-۱ نقشه موقعیت چاههای پیزومتری و بهره برداری در هر واحد کاری در منطقه مورد مطالعه
شکل ۴-۲ نقشه شدت بیابانزایی از نظر معیار آب در منطقه مورد مطالعه (مدل MEDALUS)
شکل ۴-۳ نقشه شدت بیابانزایی از نظر معیار آب در منطقه مورد مطالعه (مدل IMDPA)
۴-۱-۱-۲- معیار خاک
۴-۱-۱-۲-۱ شاخص عمق خاک
عمده منطقه در دو کلاس کم و متوسط قرار میگیرد به جز نواحی مرکزی دشت که در دو کلاس شدید و بسیارشدید قرار میگیرد (ضمیمه ۲۷ و ۲۸).
۴-۱-۱-۲-۲ شاخص بافت خاک
برای تعیین بافت خاک از روش هیدرومتری که توسط بای کاس[۲۳] طرح گردیده، استفاده گردید. پس از تعیین درصد ذرات خاک، با انتقال این اعداد بر روی مثلث بافت خاک، بافت خاک نمونههای مختلف تعیین گردید. خاک منطقه مورد مطالعه بیشتر از نوع لوم میباشد، در دو مدل مذکور عمده منطقه در کلاس کم و متوسط قرار میگیرد به جز نواحی مرکزی که در کلاس بسیار شدید قرار میگیرد (ضمیمه ۲۱ و ۲۲).
۴-۱-۱-۲-۳شاخص شوری خاک
برای اندازه گیری شوری خاک به کمک هدایت سنج الکتریکی از خاصیت هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک بر حسب دسیزیمنس بر متر استفاده شد و هدایت الکتریکی با میانگین وزنی ۰۵/۱ در مدل MEDALUS (جدول ۴ – ۳) و ۱۷/۱ در مدل IMDPA در کلاس کم و ناچیز قرار گرفت ( جدول ۴ - ۴).
۴-۱-۱-۲-۴ شاخص درصد سنگ و سنگریزه خاک
میزان سنگ و سنگریزه در نیمرخ خاک، تأثیر زیادی بر میزان نفوذپذیری، فرسایش در سطح و تکامل خاک دارد و اسکلت خاک را تشکیل میدهد. اندازه گیری میزان سنگ و سنگریزه صورت گرفت، بدین ترتیب که خاکهای برداشت شده را الک نموده و سپس میزان سنگ و سنگریزه با روش وزنی اندازه گیری شد و سپس به صورت درصد تعیین گردید. در مدلMEDALUS از نظر این شاخص عمده منطقه در کلاس متوسط قرار میگیرد به جز نواحی مرکزی و شمال غرب و جنوب شرق که در کلاس کم و شدید قرار میگیرند (ضمیمه ۲۵)، اما در مدل IMDPA از نظر این شاخص عمده منطقه در کلاسهای متوسط و شدید قرارگرفته به جز در نواحی مرکزی و غرب که در کلاس بسیارشدید و کم طبقه بندی شدند (ضمیمه ۲۴).
۴-۱-۱-۲-۵ شاخص موادآلی خاک
میزان تغییرات مواد آلی در کل منطقه یکسان نمی باشد، به طوری که عمده منطقه در کلاس شدید بوده به جز نواحی غربی که در دو کلاس کم و متوسط قرار میگیرند (ضمیمه ۲۳).
۴-۱-۱-۲-۶ شاخص زهکشی خاک
میزان تغییرات زهکشی در کل منطقه یکسان نبوده و بسته به میزان آهن و منگنز خاک و نیز نفوذپذیری خاک از نقطهای به نقطه دیگر متفاوت است (ضمیمه ۲۶).
۴-۱-۱-۲-۷ شاخص نسبت جذب سدیم خاک
بررسیها نشان داد که کل منطقه در کلاس ۱ از نظر نسبت جذب سدیم قرار دارد، یعنی در کلاس کم و ناچیز تخریب اراضی قرار گرفتهاند (ضمیمه۳۰).
۴-۱-۱-۲-۸ شاخص درصد سدیم قابل تبادل خاک
بررسیها نشانداد که کل منطقه در کلاس ۱ از نظر درصد سدیم قابل تبادل خاک قرار دارد، یعنی در کلاس کم و ناچیز تخریباراضی قرار گرفتهاند (ضمیمه ۲۹).
۴-۱-۱-۲-۹ نقشه بیابانزایی منطقه متأثر از معیار خاک
در مدلMEDALUS از ۹ شاخص ارزیابی و در مدل IMDPA از بین ۴ شاخص ارزیابی دو شاخص عمق و بافت دارای ماهیت مشابه در حالی که هدایت الکتریکی، نسبت جذبسدیم و درصد سدیم قابلتبادل نتیجه فعالیتهای انسانی بر روی خاک است. با توجه به جداول (۴-۳) و (۴-۴) تجزیه و تحلیل انجام شده بر روی متوسط وزنی ارزشهای کمی شاخص های مؤثر در تخریب خاک در مدلMEDALUS مواد آلی و سنگریزه سطحی و در مدل IMDPA سنگریزه عمقی و بافت بیشترین نقش را در بیابانزایی دارد.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 12:42:00 ق.ظ ]
|