بررسی نقش حمایت سازمانی ادراک شده، عدالت توزیعی و انگیزش ... |
![]() |
فنّاوری اطلاعات یک نوع از تکنولوژی است که قصد دارد با بهره گرفتن از نرم افزارها، رایانه ها و سایر تجهیزات الکترونیکی، ذخیره، حفاظت، بازیابی،انتقال و پردازش اطلاعات را به شکلی مطمئن و ایمن انجام دهد. به بیانی دیگر اگر فنّاوری را کاربردی کردن علم، اطلاعات را همان داده های پردازش شده و پردازش را مدیریت بر روی اطلاعات تعریف کنیم، فنّاوری اطلاعات عبارت است از: علمی که برای مدیریت و پردازش اطلاعات لازم است.فنّاوری اطلاعات نوعی فنّاوری است که با بهره گیری از سخت افزار، نرم افزار و شبکه افزار مطالعه و کاربرد داده ها و پردازش آنها جهت تولید اطلاعات را در زمینه های ذخیرهسازی، داده کاوی[۱۱۴]، دادهآمائی[۱۱۵]، انتقال داده ها، امنیت داده ها و مدیریت و کنترل اطلاعات میسر میسازد (صادقی، ۱۳۸۹، ۲۵). فناوریاطلاعات، واسطه ای است که امکان بیان طیف گسترده ای از اطلاعات، اندیشهها، مفاهیم، و پیامها را فراهم میکند (لیچ و همکاران[۱۱۶]، ۲۰۱۰، ۱۸۶). فناوری اطلاعات به مجموعهای ازابزار وروشها اطلاق میشود که به نحوی اطلاعات را دراشکال مختلف جمع آوری، ذخیره، بازیابی،پردازشوتوزیع میکند. فناوری اطلاعات درجهت گسترش توانمندیهای اندیشه انسان تکوینی افتهاست (کاندلیس و همکاران[۱۱۷]، ۲۰۱۳، ۹۸).
باید دقت کرد که فنّاوری اطلاعات را مدیریتِ اطلاعات تنها از طریق فنّاوریهای رایانهای ندانیم. فنّاوری اطلاعات محدودهای فراتر از رایانه ها را دربرمیگیرد و در واقع مجموعه ای از تکنیکها، مهارت ها، علوم و ابزارهای الکترونیکی، کامپیوتری و مخابراتی میباشد. از این رو در این تکنولوژی با دو نوع فنّاوری روبهرو هستیم: «فنّاوری اطلاعات[۱۱۸]» و «فنّاوری ارتباطات[۱۱۹]». لذا در سالهای اخیر عدهای عبارت «فنّاوری اطلاعات و ارتباطات[۱۲۰]» را برای این فنّاوری بهکار میبرند تا علاوه بر اختصار در نامگذاری، این اصطلاح به طور روشن دایره ارتباطات مخابراتی را نیز دربرگیرد. لازم به ذکر است در ادامه این پژوهش، اغلب به اختصار، عبارت «فنّاوری اطلاعات» بهکار رفته است که منظور از آن همان «فنّاوری اطلاعات و ارتباطات» است.
تاریخچه فنّاوری اطلاعات
از آنجا که بشر موجودی اجتماعی است و لازمه اجتماعی زیستن برقراری ارتباط با دیگران است، لذا در طول قرنها همواره در جستجوی بهترین راههای ممکن و فنّاوریهای مختلف برای ایجاد ارتباط با همنوعان خود بوده است. مطالعه تاریخ تمدن نیز نشان میدهد اطلاعات، موتور اصلی و محرکه اجتماع است. لذا مهمترین و تحولسازترین ابداعات بشری مربوط به تولید، ذخیره و انتقال اطلاعات بوده اند، لذا بدون شک اطلاعات و اطلاع رسانی ازدوران باستان باحیات بشرعجین بوده است (هنین[۱۲۱]، ۲۰۱۲، ۳۷).
از سوی دیگر اولین جزء اصلی ارتباط، پیام یا اطلاعات میباشد و بدون آن ارتباط در هیچ نهاد یا سازمانی و در هیچ سطحی شکل نمیگیرد. اهمیت اطلاعات در فرایند ارتباط و زندگی انسانها آنقدر زیاد است که حتی کوچکترین تحول و ابداع در زمینه ثبت، ضبط و انتقال اطلاعات، آثار اجتماعی بسیاری در طول تاریخ به همراه آورده است. یکی از نخستین ابداعات فنّاورانه بشر برای برقراری ارتباط و انتقال اطلاعات، زبان و تکلم بوده است که نقطه شروع ارتباط شفاهی بین انسانها و وجه تمایز آشکار انسان و حیوان میباشد. وجه تمایز دیگر بین انسان و حیوان تفکر و شناخت است که در واقع وابسته به اطلاعاتی است که انسان از محیط پیرامون خود دریافت نموده و آن را با فرایند ذهنی خود -که باز هم فرآیندی اطلاعاتی است- ترکیب می کند (کنت سی.لاودن و جین پی.لاودن، ۱۳۹۰، ۸).
پس از آن که انسانها برای ارتباط با یکدیگر تکلم را ابداع کردند رفته رفته با نیازهای دیگری روبهرو شدند. یکی از مهمترین نیازهای بشر از هزاران سال قبل، نیاز به شمارش و محاسبه بوده است. انسانهای اولیه برای محاسبات ابتدائی خود از انگشتهایشان استفاده میکردند. سپس آنها دریافتند که میتوانند از برخی اشیاء، مانند صدف و استخوان پرندگان نیز برای محاسبه استفاده نمایند. کلمه Calculate به معنای محاسبه از واژه Calculus، واژه لاتین به معنای «سنگ کوچک» گرفته شده است و این نشان میدهد که پیشینیان ما برای محاسبات خود و نیز برای اختراع چرتکه، که اولین دستگاه محاسبه ساخت بشر بود از خرده سنگها استفاده میکردند. از این رو تاریخچه اولین کامپیوترهای جهان را شاید بتوان در ۲۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح یافت. یکی از اولین ابزارهایی که بشر ساخت و از نظر قابلیت انجام محاسبات، به کامپیوترهای مدرن امروزی شباهت داشت، چرتکه سومری متعلق به تمدن سومر باستان در عراق کنونی بود.
ابداع خط نیز از مهمترین ابداعات فنّاورانه بشر در زمینه اطلاعات و ارتباطات بود که بشر را وارد عرصه جدیدی کرد و سبب شد تاریخ تمدن بشری به دو دوره تاریخی و ماقبل تاریخ تقسیم گردد. پیش از آن انسانها فقط به حافظه خود و آنچه بهخاطر میسپردند متکی بودند از اینرو بسیاری از تجارب بشری سینه به سینه و در محدوده خانواده، ایل و عشیره به نسلهای بعدی منتقل میشد و به همین دلیل امکان انتقال دانش، تجربه و اطلاعات به جوامع دوردست وجود نداشت. حتی گاه با مرگ فرد تمام تجربه و دانش وی با او دفن میشد. ابداع خط سبب شد تا بشر بتواند دانش و اطلاعات خود را به صورت منابع مکتوب و مدون ثبت و ماندگار کرده، و به آیندگان انتقال دهد. نخستین کتابخانه ها از همین زمان با گسترش منابع مکتوب شکل گرفتند. کتابخانه ها، هم به دلیل داشتن منابع مکتوب و مدون و هم به دلیل برقراری ارتباط بین کتابداران و متخصصان علم اطلاعات از بهترین ابزار ارتباطی محسوب میشوند و زمینه ارتباط بین انواع منابع اطلاعاتی و جامعه را فراهم مینمایند(کنت سی.لاودن[۱۲۲] و جین پی.لاودن، ۱۳۹۰، ۸).
ابداع کاغذ سرآغاز اولین انقلاب فرهنگی و صنعت چاپ موجب انقلاب فرهنگی دوم شد. در واقع این دو، عواملی بودند که موجب تسریع تمدن بشری شدند و دو رهآورد مهم به ارمغان آوردند: کاهش هزینه تولید اطلاعات و افزایش سرعت انتقال اطلاعات. این دو ابداع همراه با سایر تحولات فنی و اجتماعی سبب شدند سواد از انحصار افراد خاص در جامعه خارج شده و آگاهی های اجتماعی افزایش یابند.
بهمرور زمان علم و دانش فراگیر شد و انتشار اطلاعات به حدی رشد یافت که بشر با پدیده انفجار اطلاعات مواجه شد و صحت جمله «دانش، قدرت است» بیش از پیش بر همگان اثبات گردید
(کنت سی.لاودن و جین پی.لاودن، ۱۳۹۰، ۹).
بسیاری از دانشمندان و سیاستمداران برای تاکید بر اهمیت تاثیرات و تحولات حاصل از گسترش اطلاعات، از اصطلاحاتی چون «انقلاب اطلاعات[۱۲۳]» یا «جامعه اطلاعاتی[۱۲۴]» استفاده می کنند. به بیان دیگر می توان اینگونه بیان نمود که سرعت ومیزان تولید علم درجهان وروشهای نوین گردآوری، پردازش وتوزیع اطلاعات ازیک سوونیازرو به تزایدجوامع انسانی به استفاده از نمودهای مختلف اطلاعات ازسوی دیگر منجربه پدیدآمدن دوره اجتماعی خاصی موسوم به “عصراطلاعات” شده است(گروبلر و همکاران[۱۲۵]، ۲۰۱۲، ۷۴۹). ویژگی تمامی انقلابهای فنّاورانه این است که تمامی قلمرو فعالیت انسانی را تحت تاثیر قرار می دهند. به این معنا که به عنوان بافتی که فعالیت انسانی در آن جاری است، عمل می کنند (کاستلز[۱۲۶]، ج۱: ۶۰). پیشرفتهای فناورانه در ابتدا از یک جامعه شروع میگردند، به میزان کارایی و سودمندیشان بر تمامی حوزه های جامعه تاثیرمیگذارند و سپس به تدریج به سایر جوامع گسترش مییابند (نورمحمدی، ۱۳۹۰، ۴۷).
انقلاب اطلاعات، مانند هر تحول فنّاورانه دیگر، سرشتی دوگانه دارد؛ در این راستا انقلاب اطلاعات به «ژنوس»، یکی از خدایگان یونان باستان میماند[۱۲۷]: از یک سو، مجموعه ای از ابزارها و فنون ارتباطی که برای انتقال و مبادله اطلاعات و نمادها بهکار میرود، بهشمار می آید و بنابر این آنچه اهمیت دارد، محتوای پیامها و اطلاعات مبادله شده است و از سوی دیگر، در جایگاه شاخص و نیروی محرکه نوعی تحول تمدنی و فرهنگی نوین نیز، نقش آفرینی می کند. به این ترتیب، انقلاب اطلاعات نه تنها ابزار بلکه عنصر محوری فرهنگ و تمدنی نوین است که ارزشها، ساختارها، الگوهای رفتاری، جهانبینی و فلسفه تاریخ خاص خود را به همراه دارد (کلین[۱۲۸]، ۲۰۰۶: ۵۱۹).
روند پیشرفتهای فنّاورانه در طول تاریخ نشان میدهد که جهان، علاوه بر دو انقلاب فرهنگی که در صفحات قبل به آن اشاره شد، تاکنون دو انقلاب صنعتی را نیز پشت سر گذاشته است. نخستین انقلاب صنعتی در پایان سده هجدهم آغاز شد که ویژگی بارز آن ظهور فنّاوریهای جدیدی مانند ماشین بخار، ماشین نخریسی و بهکارگیری ماشین بهجای افزارآلات دستی بود. حدود صد سال بعد دومین انقلاب صنعتی رخ داد که اختراع برق، موتورهای درونسوز، صنعت شیمی، آغاز فنّاوریهای ارتباطی و به موازات آن، گسترش تلگراف و اختراع تلفن از جمله آثار آن بهشمار میآیند (هارت و کیم[۱۲۹]، ۲۰۰۰، ۳۷).
بهکارگیری نوآوریهای فنّاورانه حاصل از دو انقلاب صنعتی اول و دوم، به شکلی ناگهانی و غیرمنتظره فرایندهای تولید و توزیع را دگرگون ساخت. موجب تنوع و افزایش در تولید، پیشبرد رشد اقتصادی شاخص های زندگی، جابجایی در پایگاه ثروت و چیرگی انسان بر طبیعت شد (دوپویی، ۱۳۸۳، ۱۱).
این دو انقلاب رفته رفته در سراسر جهان نوعی نظام صنعتی شکل دادند. نوآوریهای بنیادین در حوزه های تولید و توزیع انرژی در کانون این انقلابها، قرار داشتند (میک سینز[۱۳۰]، ۱۳۸۳، ۱۳۸).
شکل گیری نظام صنعتی و تحولات مذکور نیاز انسان به شمارش و محاسبه را بیش از پیش افزایش داد، از سوی دیگر محدود بودن ظرفیت ذخیره اطلاعات توسط مغز انسان، نیاز به سرعت و دقت در انجام محاسبات، خستگیِ مغز انسان بر اثر انجام محاسبات تکراری و احتمال خطای مغز در حالاتِ خستگی یا بیماری، از مهمترین عواملی بودند که انسانها را به سوی اختراع کامپیوتر سوق دادند.در سال ۱۶۴۲ میلادی، بیلز پاسکال ریاضیدان، فیلسوف و فیزیکدان فرانسوی، اولین دستگاه مکانیکی را برای انجام عمل جمع اختراع کرد. با آغاز قرن ۱۹ میلادی، علوم ریاضیات و منطق در اروپا، شکل کاربردی به خود گرفتند. در دهه ۴۰ قرن ۱۹ جورج بول، جبر بول را پایه ریزی کرد و مقدمات اختراع کامپیوترهای دیجیتالی و مدارهای منطقی امروزی را پایه گذاری کرد.
پیشینه علمی و صنعتی فنّاوریهای اطلاعات و ارتباطات الکترونیک به دههها پیش از سال ۱۹۴۰ برمیگردد. مهمترین اختراعات در این زمینه عبارت بودند از: اختراع تلفن بهوسیله بل[۱۳۱] در سال ۱۸۷۶، اختراع رادیو توسط مارکونی[۱۳۲] در سال ۱۸۹۸ و اختراع لامپ خلاء بهوسیله دیفارست[۱۳۳] در سال ۱۹۰۶ (نورمحمدی، ۱۳۹۰، ۴۹-۴۷).
اگرچه بسیاری اختراع ماشین چاپ را اولین گام تکوین انقلاب اطلاعات و ارتباطات در جهان میدانند و ریشه های تاریخی فنّاوری اطلاعات و ارتباطات را در اختراع تلگراف، دستگاههای اولیه تلفن و رادیو جستجو مینمایند؛ ولی در واقع پیشرفتهای چشمگیر در عرصه فنّاوریهای اطلاعات و ارتباطات الکترونیک، در طول جنگ جهانی دوم آغاز شد.
در سال ۱۹۳۷ اولین کامپیوتر دیجیتالی الکترونیکی و غیرقابل برنامه ریزی به نام ABC[134]برای حل معادلات خطی ساخته شد. سپس در سال ۱۹۴۶ اولین کامپیوتر مدرن جهان به نامENIAC برای انجام محاسبات پروژههای موشکی ارتش ایالات متحده آمریکا طراحی و رونمایی شد. اصلی ترین قطعه در ساخت این کامپیوتر لامپهای خلاء بودند. هسته مرکزی انقلاب در فنّاوری اطلاعات و ارتباطات ابداع اولین رایانه قابل برنامه ریزی و ترانزیستور بود. سپس در نیمه دوم قرن بیستم اختراع و تولید صنعتی ترانزیستور در ساختار و عملکرد، فنّاوری، شیوه های تولید و جمعآوری و پردازش اطلاعات دگرگونی قابل توجهی ایجاد کرد (کاستلز[۱۳۵]، ج۱، ۱۳۸۵: ۶۹).
اختراع ترانزیستور سرعت پیشرفت آن را چندین برابر کرد.کامپیوترهای ترانزیستوری چندین برابر کوچکتر، سریعتر، ارزانتر، کممصرفتر و قابل اعتمادتر از لامپهای خلاء بودند.از اوایل دهه ۷۰ صنعت کامپیوتر، از فضای لابراتوارهای دانشگاهی خارج شد و در دسترس مردم قرار گرفت. شرکتهایی مانند اچ پی[۱۳۶]، زیراکس[۱۳۷]، آیبیام [۱۳۸]و اپل[۱۳۹] در سه دهه آخر قرن بیستم،کامپیوترهایی را طراحی و تولید کردند که به کامپیوترهای امروزی شبیه بودند. به خصوص معماری کامپیوترهای شرکت آیبیام به استانداردی برای صنعت کامپیوتر تبدیل شد.اولین کامپیوتر شخصی که در بازار مصرفی با استقبال فراوان مردم روبرو شدCommodore PET بود و پس از آن کامپیوترهایی که برای مصارف خانگی ساخته میشدند نیز روزبهروز پیشرفتهتر شدند.
تحولات تاریخی مختلف در طول تاریخ تمدن بشر، حاکی از این است که مهمترین و تاثیرگذارترین اختراعات بشری در زمینه اطلاعات و ارتباطات بوده اند. به عنوان مثال رادیو، تلویزیون، سینما، کاغذ، چاپ، رایانه، ماهواره و اینترنت و هزاران ابداع مهم دیگر نیز، برای تسهیل دسترسی به اطلاعات مختلف، اختراع شدند.به مرور زمان اطلاعات متنوعتر شدند، با تنوع یافتن اطلاعات در انواع اطلاعات چاپی، اطلاعات شفاهی و گفتاری، اطلاعات تصویری و گرافیکی مانند عکس یا نقاشی، اطلاعات صوتی، اطلاعات چندرسانه ای مانند انواع فیلم، اطلاعات کسب شده از دستگاههای رادیوگرافی و سایر تجهیزات پزشکی و ابداعات دیگر، امکانات تولید و دسترسی به اطلاعات نیز افزایش یافت (کنت سی.لاودن و جین پی.لاودن، ۱۳۹۰، ۹).
روند پیشرفت کامپیوترها تا قرن بیست ویکم روند ثابتی را طی کرد تا زمانی که ریزپردازندههای چند هستهای به این صنعت وارد شدند. این ریزپردازندهها با دارا بودن چند هسته میتوانند در یک زمان چندین پردازش را به صورت موازی انجام دهند.مصرف کم و سرعت بالا باعث شد تا این ریزپردازندهها، ابتدا در کامپیوترهای قابل حمل و سپس در همه انواع کامپیوترهای شخصی، حتی در تبلتها و گوشیهای تلفن همراه هوشمند مورد استفاده قرار گیرند.
امروزه حتی با یک گوشی تلفن همراه میتوان علاوه بر تولید، ذخیره و انتقال انواع اطلاعات، به اطلاعات دیگران نیز دسترسی یافت. شما با یک گوشی تلفن همراه میتوانید مکالمه تلفنی انجام دهید، صدا ضبط کنید، عکاسی و فیلمبرداری کنید، این اطلاعات متنی، صوتی، تصویری و فیلم را در حافظه تلفن همراه خود ذخیره و به دیگران ارسال نمائید. همچنین میتوانید با همان گوشی به اینترنت متصل شوید و علاوه بر دسترسی به انواع اطلاعات موجود در اینترنت و اطلاعات دیگران، اقدام به خرید کالا و خدمات نمائید (کنت سی.لاودن و جین پی.لاودن، ۱۳۹۰، ۱۰).
انواع راه حلهای فنی بشر برای ذخیره، پردازش و انتقال اطلاعات موجب ابداع فرآیندهای ارتباطی گوناگون میگردد. این تحولات فنی موجب گسترش روزافزون حوزه مهم و اثرگذاری به نام فنّاوری اطلاعات و ارتباطات در زندگی بشر و آمیختن آن با سایر رشتهها و حرفهها شده است.
ابزارهای ابداع شده در زمینه فنّاوری اطلاعات و ارتباطات چنان سایر عرصه های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگ و تمدن را تحت تاثیر قرار دادند که در مدت زمان کوتاهی بشر از عصر صنعت[۱۴۰] وارد عصر اطلاعات[۱۴۱] شد. در جامعه اطلاعاتی تولید بیشتر کالاها و خدمات، و نیز ارتباطات فردی و اجتماعی به فنّاوریهای اطلاعاتی و ارتباطی وابسته شد و نهادهای اجتماعی اطلاعات مدار شدند.
امروزه برای تامین امنیت، صنعت اسلحهسازی جای خود را به فناوری اطلاعات و ارتباطات داده است. تهدیدهای امنیتی پیچیدهتر و جوامع به نحو خطرناکی آسیب پذیرتر از گذشته شده اند (نورمحمدی، ۱۳۹۰، ۱۴).
فنّاوری اطلاعات و ارتباطات در حال حاضر، بسیاری از محدودیتهای زمانی و مکانی را حذف کرده است. ما میتوانیم به اطلاعاتی مرتبط با وقایع مختلف در نقاط گوناگون جهان به صورت همزمان دسترسی داشته باشیم. مانند پخش مستقیم مسابقات ورزشی، همایشهای علمی، کنفرانسهای سیاسی و یا حتی اطلاع از وضعیت نزدیکان خود در دورترین نقاط جهان.
در سالهای اخیر فنّاوری اطلاعات نه فقط برای انتقال اطلاعات، بلکه حتی برای انواع پردازش
حرفهای اطلاعات نیز توانمند شده است. به عنوان مثال نه تنها میتوانید یک مسابقه فوتبال را که در نقطه دیگری از کره زمین درحال اجرا است به طور همزمان تماشا کنید بلکه میتوانید به اطلاعاتی مانند مقدار تصاحب توپ توسط هر بازیکن یا هر تیم، مقدار کل پاسهای موفق و ناموفق هر فرد یا هر تیم، مقدار انرژی مصرف شده توسط هر فرد، میزان حضور توپ در هر نقطه از زمین فوتبال و نیز اطلاعات متنوع و جالب دیگری دست یابید که حتی تصور آن در سیستمهای سنتی وجود نداشت. تصویربرداری هولوگرافیک و چندبعدیِ ورزشهایی چون فوتبال، نویدبخش آیندهای است که حتی بازیهای فوتبال به صورت چند بعدی و همزمان در هزاران ورزشگاه در سراسر کره زمین، به گونه ای واقعی شبیه سازی شوند. کافی است مردم برای تهیه بلیط و تماشای بازی فقط به ورزشگاه محل سکونت خود بروند تا بتوانند بازی را به صورت همزمان، چند بعدی و واقعی در همان زمین فوتبال ببینند! (کنت سی.لاودن و جین پی.لاودن، ۱۳۹۰، ۱۰).
یکی از مهمترین نهادهای اجتماعی که تحت تاثیر فنّاوری اطلاعات و ارتباطات متحول شد، نظام مالی و بانکی بود. قرن ها پیش مبادلات اولیه انسانها با یکدیگر به صورت کالا به کالا بود. بعدها پول ابداع و برای مبادلات کالا و ارتباطات تجاری و مالی استفاده شد. سپس بانکها تاسیس شدند. اما امروزه به دلیل رواج نظامهای اطلاعاتی و ارتباطی، پول در بسیاری از موارد از حالت کالای فیزیکی به کالای اطلاعاتی تبدیل شده است. این بدان معناست که در بسیاری از ارتباطات تجاری و مالی، پول به شکل فیزیکی جابهجا نمیگردد، بلکه از پول الکترونیکی استفاده می شود که درواقع همان مبادله اطلاعات بین بانکها است.
استفاده از کارتهای بانکی و اعتباری برای مبادلههای تجاری و مالی آن قدر فراگیر شدکه امروزه تقریبا در تمام فروشگاهها و مراکز ارائه خدمات از این ابزار ارتباطی استفاده می شود. همچنین با رواج بانکداری الکترونیکی میتوانید موجودی خود را از یک حساب بانکی به حساب دیگر منتقل کنید و انواع خدمات را از راه دور دریافت نمائید.
امروزه در خط تولید بیشتر کالاهای صنعتی از روباتها یا سایر نظامهای کنترلی ماشینی و الکترونیکی استفاده میگردد. سیستمهای اداری، حسابداری، مالی و ارائه انواع خدمات در بیشتر ادارات و سازمانها، اعم از دولتی و غیر دولتی از حالت سنتی سابق درآمده و وابسته به سیستمهای اطلاعاتی الکترونیکی شده اند. این سیستمهای اطلاعاتی نه فقط در اختیار کارکنان ادارات و سازمانها قرار دارند، بلکه در اختیار مراجعین سازمانها نیز قرار میگیرند و ارتباط بین کارکنان سازمان با یکدیگر، ارتباط بین مراجعین با سازمان، ارتباط مراجعین با یکدیگر و حتی ارتباط مراجعین با مدیریت سازمان را برقرار مینمایند (کنت سی.لاودن و جین پی.لاودن، ۱۳۹۰، ۱۱).
فنآوری اطلاعات به دستیابی شرکت به مزیتهای رقابتی پایدار از طریقت عامل با دیگر منابع کمک میکند (وینزکل و همکاران[۱۴۲]، ۲۰۱۳، ۸). واقعیت انکار ناپذیر در عصر اطلاعات این است که بیشتر کالاها و خدمات، دانش مدار یا اطلاعات مدار شده اند. یعنی تولید و استفاده از آنها به دانش وابسته است و همین موضوع سلیقه، توقع و حتی نگرش مردم را در عصر حاضر متحول کرده است. امروزه استفاده از اینترنت برای درصد بالائی از مردم تقریبا همانقدر مهم و حیاتی شده است که سالها پیش استفاده از آب لولهکشی، برق و تلفن، مهم و حیاتی بود. بهعنوان نمونه نمودار شماره ۲-۱ رشد کاربران اینترنت در ایران را در دهه ۸۰ نشان میدهد
نمودار ۲-۱: شاخص رشد کاربران اینترنت در ایران با مقیاس میلیون نفر(۳)
(وینزکل و همکاران[۱۴۳]، ۲۰۱۳، ۸)
در جداول زیر به طور مختصر سیر تاریخی تحول و پیشرفت (IT وICT) و رویدادهای مهم رایانهی با اقتباس از دو منبع مختلف (شریفی، ۱۳۸۳) و ( شجاعی، ۱۳۸۳) ارائه میگردد.
جدول ۲-۶: تاریخچه فنآوری اطلاعات
سال شمار | وقایع و نوآوریهای IT و ICT |
۸۰۰۰ ق- م | نوشتن بر روی سفال در بینالنهرین |
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 04:06:00 ق.ظ ]
|