تحقیقات انجام شده در مورد : شناسایی و رتبه بندی عوامل مؤثر بر تعیین نرخ ارز ... |
![]() |
- وی وک بارگاوا و همکاران (۲۰۱۱) تحقیقی تحت عنوان «تاثیر نوسانات نرخ ارز بر بازدهی سهام در ایالات متحده» را انجام دادند که در مقاله ی پیش رو به بررسی تاثیر نوسانات نرخ ارز بر بازدهی سهام در ایالات متحده با توجه به بازار سهام S&P 500 پرداخته خواهد شد. نظریه ی مالی نشان می دهد که توام با افت ارزش دلار در مقایسه با دیگر ارزهای خارجی، بازار سهام باید رشد نماید زیرا اجناس و کالاهای داخلی در مقایسه با اجناس خارجی ارزان تر می شوند با بهره گرفتن از بازدهی شاخص S&P 500 به عنوان متغیر وابسته و تغییرات در نرخ دلار ایالات متحده و یورو به عنوان یک متغیر مستقل، از رگرسیون جهت بررسی وابستگی بازدهی سهام به نرخ ارز بهره گرفته شده است علاوه بر آن در مقاله ی پیش رو به بررسی رابطه بین نرخ ارز و بازدهی سهام پرداخته شده است تا مشخص شود که آیا هیچ گونه پیوند و وابستگی بین این دو وجود دارد با بهره گرفتن از مدل های مختلف GARCH ، نتایج به دست آمده در تحقیق پیش رو نشان می دهند که افزایش ارزش دلار تاثیر منفی بر شاخص S&P 500 دارد علاوه بر آن نوسان نرخ ارز نیز بر نوسانات S&P 500 تاثیر گذار بوده و موجب کاهش بازدهی سهام خواهد شد (وی وک بارگاوا).
- پرادان و کمار[۲۱] (۲۰۱۰) در مطالعه خود بر روی استفاده از شبکه عصبی پرسپترون به منظور پیش بینی و تعیین روند تغییرات نرخهای ارز دلار، یورو، پوند و ین استفاده نموده است. در این مطالعه که از داده های نرخهای ارز مربوط به دوره ۱۹۹۲ تا ۲۰۰۹ افق پیش بینی روز بعد و ماه بعد استفاده شده است نتایج تجربی حاکی از آنست که شبکه عصبی با دقت قابل قبولی قادر به پیش بینی نرخهای ارز مورد مطالعه می باشد.
- مولر و ورسچور[۲۲] (۲۰۰۷) به بررسی رابطه بین بازده سهام و نوسانات نرخ ارز در شرکت های آسیایی، ۳۶۳۴ شرکت از هنگ کنگ، اندونزی، کره جنوبی، مالزی، فیلیپین، سنگاپور و تایلند را مورد مطالعه قرار داده و به این نتیجه رسیده اند که نتایج حاکی از تاثیر پذیری ۲۵ درصدی نوسانات دلار ایالات متحده بر اثر تغییرات بازده سهام می باشد.
-
- وان جی هورنگ و همکاران در سال ۲۰۰۶ تحقیقی تحت عنوان «بررسی تجربی نوسان نرخ ارز: شواهد و قراینی از بازارهای ارز برزیل و استرالیا» را انجام دادند که در مقاله ی پیش رو از توزیع استیودنت T برای ساخت مدلی مناسب در مورد نرخ ارز در برزیل و استرالیا بهره گرفته شده و همچنین روابط بین این دو بازار نرخ ارز مورد بررسی قرار می گیرد نتایج تجربی نشان داده اند که IGARCH نامتقارن دو متغیره با مدل همبستگی مشروط پویا را می توان جهت بررسی تاثیرات دو سویه ی این دو بازار به کار برد علاوه بر آن نتایج به دست آمده نشان داده اند که رابطه ای مثبت بین بازارهای نرخ ارز استرالیا و برزیل وجود دارد: به طور خاص، نوسانات در بازدهی نرخ ارز در این دو بازار دارای تاثیراتی همزمان می باشند که در آنها میانگین مقدار برآورد شده ی ضریب DCC در نوسانات بازدهی نرخ ارز در هر دو بازار ۲۳۷۲/۰ است در چنین شرایطی، اخبار خوب و بد در مورد نوسان نرخ ارز استرالیا بر ریسک نوسان در نرخ ارز برزیل تاثیر گذار خواهند بود. تقریبا، اخبار خوب و بد در مورد نوسان نرخ ارز در برزیل و ریسک نوسان نرخ ارز استرالیا نیز به همان اندازه تاثیر گذار خواهد بود. علاوه بر آن ، بازارهای نرخ ارز برزیل و استرالیا تاثیر نامتقارن در دوره ی انتخابی تحقیق را دارا می باشند.
- یااو و تان[۲۳] (۲۰۰۰) با بکارگیری شبکه عصبی مصنوعی و مدل میانگین متحرک انباشته اتورگرسیو به پیش بینی روند نرخهای ارز دلار استرالیا، فرانک سوئیس، مارک آلمان، پوند بریتانیا و ین ژاپن در مقابل دلار آمریکا با بهره گرفتن از اطلاعات سالهای ۱۹۸۴ تا ۱۹۹۵، و آزمون عملکرد دو روش فوق الذکر پرداخته اند. افق پیش بینی مورد نظر در این مقاله هفته بعد بوده است. پس از ارزیابی نتایج حاصله به این نتیجه دست پیدا کرده اند که مدل غیرخطی شبکه عصبی در مقایسه با مدل میانگین متحرک انباشته اتورگرسیو در افق پیش بینی مورد نظر، از عملکرد بهتری برخوردار می باشد.
- کلاریدا و گالی[۲۴] (۱۹۹۴) در پژوهش منابع نوسانات نرخ ارز بعد از سقوط برتن وودز برای چهار کشور ژاپن، آمریکا، کانادا و انگلیس دریافتند که شوک های تقاضا در هر چهار کشور سهم معناداری در توضیح دهندگی نرخ ارز داشته، در حالی که شوک های عرضه معنادار نیستند. همچنین، شوک های پولی (اسمی) در کشورهای امریکا و ژاپن نقش معناداری در توضیح دهندگی نوسانات نرخ ارز داشته اند.
- لوسیا مورالس (۲۰۰۸) تحقیقی تحت عنوان «بررسی عوارض جانبی ناشی از نوسانات بین بازدهی سهام و نرخ ارزهای خارجی: شواهد و قرائن به دست آمده از ۴ کشور اروپای شرقی» را انجام داد که در مقاله ی حاضر به بررسی ماهیت سرریز (عوارض جانبی) نوسانات بین بازار سهام و تغییرات نرخ ارز در کشورهای جمهوری چک، مجارستان، لهستان و اسلواکی طی دوره ی سال های ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۶ پرداخته می شود نمونه ی تحقیق به دو دوره، دوره ی پیش از عرضه ی یورو و پس از آن تقسیم کردیم. از مدلسازی EGARCH بهره گرفته ایم که تاثیر اخبار خوب یا بد بر نوسانات را لحاظ می کند. نتایج تحقیق نشان داده است. که از نظر تاثیرات عوارض جانبی نوسانات از بازدهی سهام به بازدهی نرخ ارز، هیچگونه عوارض جانبی معنا دار در این کشورها مشاهده نشده است که به نوبه ی خود گویای عدم وجود یک پارچگی بین این دو بازار مالی می باشد. چنانچه به تحلیل تاثیرات عوارض جانبی از نرخ ارز به بازارهای سهاام بپردازیم، در خواهیم یافت که در مجموع نتایج فاقد عوارض جانبی ( سرریز) معنادار از نرخ ارز به بازدهی سهام می باشند علاوه بر آن در یافتیم که معمولا نوسانات در بازدهی سهام و نرخ ارز پس از ملحق شدن کشورهای فوق الذکر به اتحادیه اروپا رو به کاهش نهاده است.
فصل سوم
روش تحقیق
مقدمه
هدف تمام علوم، شناخت و درک دنیای پیرامون ما است. به منظور آگاهی از مسایل و مشکلات دنیای اجتماعی، روش های علمی، تغییرات قابل ملاحظهای پیدا کردهاند. این روندها و حرکتها سبب شده است که برای بررسی رشتههای مختلف بشری، از روش علمی استفاده شود (ایران نژاد پاریزی، ۱۳۸۸). از جمله ویژگیهای مطالعه علمی که هدفش حقیقتیابی است استفاده از یک روش تحقیق مناسب میباشد و انتخاب روش تحقیق مناسب به هدفها، ماهیت و موضوع مورد تحقیق و امکانات اجرایی بستگی دارد و هدف از تحقیق دسترسی دقیق و آسان به پاسخ پرسشهای تحقیق است (خاکی ،۱۳۸۷ ).
در نتیجه، تحقیق را می توان تلاشی منظم و سازمان یافته برای بررسی مساله ای خاص که به یک راه حل نیاز دارد توصیف کرد و شامل گامهایی است که طراحی و پیگیری می شوند تا پاسخ هایی برای مساله مورد علاقه ما در محیط کاری بدست آید (سکاران، ۱۳۸۴).
تحقیق را به دو منظور متفاوت انجام میدهند. نخست حل مشکلاتی که در حال حاضر در محل کار وجود دارد و دوم، افزودن به مجموعهی دانش بشری در زمینهی خاصی که مورد علاقه محقق است.
در این فصل کلیه مراحل روش شناسی تحقیق شامل: روش تحقیق، جامعه آماری مورد مطالعه، نمونه آماری، ابزار جمع آوری اطلاعات، اعتبار و روایی ابزار پژوهش، متغیرها، فرضیات پژوهش و روش تجزیه و تحلیل داده ها و آزمونهای آماری استفاده شده، مورد بررسی قرار گرفته است. در این فصل روش پژوهش، روش گردآوری اطلاعات، جامعه آماری، ابزار سنجش، روایی و پایایی پرسشنامه، روش نمونه گیری و تعیین حجم نمونه و روشهای آماری که در انجام این پژوهش بکارگرفته شده اند، مورد بررسی قرار میگیرد.
۳-۱-روش شناسی تحقیق
برخی از صاحبنظران، برای پوششدادن تمامی ابعاد پژوهش، و جهت یکسان سازی تصویر ذهنی و ادبیات محققان در خصوص روش شناسی پژوهش، تصویر زیر (شکل ۳-۱) با نام «پیاز پژوهش» ارائه کردهاند (دانایی فرد و همکاران، ۱۳۸۶: ۳).
شکل ۳-۱- پیاز پژوهش (رویکرد جامع به پژوهش) (دانایی فرد و همکاران، ۱۳۸۶: ۴)
با توجه به این تصویر، هر پژوهش، جهت گیری[۲۵] خاص خود را دارد. این جهت گیری میتواند بنیادی[۲۶]، کاربردی[۲۷] و یا ارزیابی[۲۸] باشد(برخی از محققان، جهتگیریهای دیگر مانند پژوهشهای توسعه[۲۹] یا پژوهشهای علمی[۳۰] نیز نام بردهاند (فرهنگی و صفرزاده ۱۳۸۷: ۲۷۳)). هم چنین براساس تصویر فوق، هر پژوهشی میتواند بر یک یا تعدادی از فلسفههای پژوهش[۳۱] نظیر اثبات گرایی[۳۲]، رئالیسم[۳۳]، ساختگرایی[۳۴] و تئوری انتقادی[۳۵] استوار باشد. رویکرد یا رویکردهای قیاسی[۳۶]، تطبیقی[۳۷] یا استقرایی[۳۸] را در پیش گیرد. ممکن است استراتژیهای آزمایشی[۳۹]، پیمایش[۴۰]، مطالعات موردی[۴۱]، تئوری مفهومسازی بنیادی[۴۲]، مردمنگاری[۴۳] یا اقدام پژوهی[۴۴] را در پیش گیرد. اهداف پژوهش میتواند اکتشافی[۴۵]، توصیفی[۴۶] و یا آزمون فرضیه[۴۷] باشد. پژوهش ممکن است در افق زمانی مقطعی[۴۸] صورت گیرد و پژوهشگر میتواند برای گردآوری دادهها از ابزارهای مشاهده[۴۹]، پرسشنامه[۵۰]، مصاحبه[۵۱] و یا بررسی اسناد و مدارک استفاده کند (داناییفرد، الوانی و آذر ۱۳۸۶، ۵). نحوه انجام پژوهش را میتوان به طرق مختلف طبقه بندی کرد. که از این دسته بندیها، تقسیم نحوه انجام تحقیق به دو دسته پژوهشهای کمی و کیفی است. نکته متمایز کننده این دو روش، توجه به بستر اجتماعی، فرهنگی و … پدیدهها است که این مسئله در هنگام کمی سازی نادیده گرفته میشود (فرهنگی و صفرزاده ۱۳۸۷: ۳۲۸).
با توجه به اینکه محقق در تحقیق حاضر به دنبال ” شناسایی و رتبه بندی عوامل مؤثر بر تعیین نرخ ارز در ایران” است، بنابراین می بایست یک رابطه علت معلولی مورد بررسی قرار گیرد، لذاتحقیق ازنوع همبستگی می باشد.همچنین چون محقق به بررسی وضعیت موجود می پردازد (آنچه هست) بنابراین از نوع توصیفی می باشد و چون محقق از ابزار پرسش نامه استفاده می نماید که در بین جامعه آماری توزیع و جمع آوری می شود، بنابراین تحقیق از نوع میدانی است و به علت اینکه تحقیق به صورت مطالعه موردی(بانک توسعه صادرات) انجام می شود و نتایج نیز قرار است در جامعه آماری کاربردی شده و مورد استفاده قرار گیرد، تحقیق حاضر از نوع کاربردی است.
۳-۲-فرایند تحقیق
این تحقیق به صورت کتابخانه ای و میدانی انجام گرفته، و با انجام مراحل زیر به فرضیات تحقیق پاسخ داده شده است:
۱) بررسی تحقیقات مشابه
۲) مطالعات علمی پیرامون موضوع با بهره گرفتن از کتب و مقالات فارسی و لاتین
۳) تعیین روش تحقیق و تعیین اندازه نمونه
۴) تهیه و تنظیم پرسشنامه بر اساس ادبیات موضوع
۵) جمع آوری اطلاعات
۶) تجزیه و تحلیل داده های آماری با بهره گرفتن از نرم افزار لیزرل
۷) نتیجه گیری و ارائه پیشنهادات لازم.
شکل ۳-۲- مدل ۱) مراحل روش علمی(کیوی و کامپنهود، ۱۳۸۵)
۳-۳-روش و ابزار گرد آوری اطلاعات
روشهای گردآوری اطلاعات به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند:
الف) روشهای کتابخانهای: در این پژوهش، جهت جمع آوری اطلاعات از روشهای مطالعات کتابخانه ای با ابزارهای: کتب، پایان نامه های دانشگاهی، مقالات علمی- پژوهشی و مجلات و پایگاه های اینترنتی استفاده شده است.
ب) روشهای میدانی: در این پژوهش به منظور تحلیل کمی اطلاعات و نیز آگاهی از نگرش مدیران و کارشناسان اقتصادی بانک توسعه صادرات درباره موضوع مورد مطالعه از طریق ابزار پرسشنامه، اطلاعات جمع آوری شده است.
۳-۴-جامعه آماری
یک جامعه آماری عبارت است از مجموعهای از افراد یا واحدها که دارای حداقل یک صفت مشترک باشند. صفت مشترک صفتی است که بین همه عناصر جامعه آماری مشترک و متمایز کننده جامعه آماری از سایر جوامع باشد. (آذر و مومنی، ۱۳۸۷). جامعه آماری تحقیق حاضر شامل مدیران و کارشناسان بانک توسعه صادرات ایران می باشند که تعداد آنها برابر با ۲۸۶ نفر می باشد. لذا جامعه آماری دارای ساختاری متجانس و یکپارچه می باشد.
۳-۵-نمونه آماری
از آنجا که تعداد کارکنان جامعه مورد مطالعه زیاد است بنابراین محقق نمونه گیری را امری ضروری دانسته ، چرا که انجام هر تحقیق مستلزم صرف هزینه و زمان است و امکان بررسی کل جامعه به صورت سرشماری وجود ندارد ، لذا پژوهشگر با توجه به چنین واقعیتی از طریق نمونه گیری، اطلاعاتی که با بهره گرفتن از تحلیل داده ها پیرامون نمونه بدست آورده را از طریق استنباط آماری، به جامعه اصلی تعمیم خواهد داد.
جهت تعیین حداقل حجم نمونه لازم، از فرمول ککران برای جامعه محدود استفاده گردید:
که در آن:
n = حداقل حجم نمونه لازم
N= حجم جامعه آماری (که در این تحقیق ۲۸۶ نفر میباشد)
p= نسبت توزیع صفت در جامعه
z/2= مقدار به دست آمده از جدول توزیع نرمال استاندارد (در این تحقیق و با در نظر گرفتن مقدار خطای ۰۵/۰، مقدار به دست آمده از جدول توزیع نرمال استاندارد ۹۶/۱ میباشد).
d= خطای پذیرفته شده توسط محقق یا بازه قابل تحمل از برآورد پارامتر مورد نظر (معمولاً در علوم اجتماعی برابر ۰۵/۰ در نظر گرفته میشود.) ( رفیع پور، ۱۳۷۸).
نکتهای که لازم است در خصوص این فرمول، گفته شود آن است که چنانچه مقدار p در دسترس نباشد، میتوان مقدار ۵/۰ را برای آن در نظر گرفت (آذر و مومنی، ۱۳۸۷) ، که در این حالت، این فرمول بزرگترین و محافظه کارانهترین عدد ممکن را به دست خواهد داد، که در این تحقیق نیز عدد ۵/۰ برای آن در نظر گرفته شد.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-08-04] [ 10:05:00 ب.ظ ]
|