تحقیقات انجام شده در مورد نقش گردشگری بر بهبود اوضاع اقتصادی شهرستان پاوه با استفاده از ... |
![]() |
تورم، افزایش عمومی قیمتها
مشاغل فصلی و بیکاری
افزایش قیمت زمین
توسعه بخش خدمات و تحلیل تولیدی کالایی
کاهش خدمات عمومی همگانی
توسعه نامتعادل منطقه
وابستگی به کشورهای بیگانه
مأخذ: (ضرغام، ۱۳۸۱)
۲-۱۰ جاذبههای گردشگری
جاذبههای گردشگری، به عنوان هسته اصلی مقاصد گردشگری و سرمایه های اولیه این صنعت، نقش بسیار اساسی در برنامه ریزی و توسعه گردشگری دارند و از این رو مطالعه و بررسی جاذبههای گردشگری از مبانی و اصول برنامه ریزی صنعت گردشگری محسوب میشوند.
در یک بررسی اولیه، جاذبههای گردشگری را میتوان به سه بخش عمده تقسیم بندی کرد:
۱- جاذبههای تاریخی.
۲- جاذبههای طبیعی.
۳- جاذبههای انسان ساخت.
که در زیر جاذبههای گردشگری به اختصار معرفی میشوند.
۲-۱۰-۱ جاذبههای تاریخی.
این جاذبهها شامل مکانهای تاریخی و فرهنگی می شود که ازنظر میراث فرهنگی اهمیت بسیار دارند و به همین دلیل از نظر گردشگران بسیار جذاب و دیدنیاند. مهمترین این جاذبهها عبارتنداز:مذهبی، دینی و ….
۲-۱۰-۲ جاذبههای فرهنگی.
این نوع جاذبههای گردشگری را میتوان هم از نوع ملموس و هم غیر ملموس به شرح زیر معرفی کرد:کارگاههای صنایع دستی و محصولات هنری، مراکز فرهنگی و هنری و …
۲-۱۰-۳ جاذبههای طبیعی.
جاذبههای طبیعی مبتنیاند بر جذابیتهای محیطهای طبیعی و تنوع بسیار زیادی دارند که مهم ترین آنها عبارتنداز: آب و هوا، شرایط اقلیمی، سواحل دریاها و اقیانوسها، دریاچهها و رودخانههاو …
که در این میان عوامل طبیعی، آب و هوا و شرایط اقلیمی مهمترین عامل در میزان رونق صنعت گردشگری در مقاصد گردشگری محسوب می شود(حیدری، ۱۳۸۷: ۴۵).
۲-۱۰-۴ معیارهای مهم برای توسعه گردشگری
صنعت گردشگری یکی از مهمترین طرحهای توسعه شهری است که دارای زیربنای اقتصادی قوی است، اما عوامل تخریبی، مانند توسعه بیرویه شهر نباید به اقتصاد کشاورزی و نمادهای طبیعی پیرامون شهرها صدمات غیرقابل جبرانی وارد نماید.
شهرها طی گسترش خود با دستاندازی به نواحی پیرامون باعث از بین رفتن چشماندازهای طبیعی می شوند و این در حالی است که شهروندان به دلیل فشارهای روحی وجسمی ناشی از کار زیاد، یک نواختی شهرها و آلودگیهای موجود نیازمند فضاهای طبیعی هستند که احداث پارکها و فضاهای سبز طبیعی در کنار مجتمعهای مسکونی را از ملزومات طرح توسعه شهری میسازند.
توسعه گردشگری نیاز به ارزیابی دارد و این امر از آنجا ضرورت مییابد که برنامه ریزی شهری و اقتصادی برای دسترسی به شیوه های صحیح و متناسب با زمان و مکان، باید از روشها و برنامههایی استفاده کرد که از نظر میزان کارایی مورد سنجش قرار گیرند. جهت ارزیابی طرحهای توسعه گردشگری، در دست داشتن معیارهای مناسب ضروری به نظر میرسد. در کنار این معیارها مدیریتی قوی و صحیح می تواند توسعهای پایدار ایجاد نماید که کمترین اثر منفی را بر محیط زیست و فرهنگ اجتماعی داشته باشد.
این معیارها عبارتنداز:
۱- عوامل طبیعی
۲- عواملی که بر رشد فرهنگی شهر یا مناطق گردشگری تأثیر می گذارد.
۳- عواملی که مربوط به تمامی فرآیندهای تهیه طرحهای توسعه گردشگری میباشند.
۲-۱۱ عوامل مؤثر بر گردشگری
عوامل بیشماری در توسعه گردشگری نقش دارند، لیکن سه عامل اصلی مؤثر در توسعه گردشگری عبارتنداز: گردشگران، مردم منطقه و ویژگیهای مقصد. به عبارت دیگر، مهمانان، میزبانان و جاذبهها سه عامل اصلی در توسعه گردشگریاند:
ترایب، عوامل مرثر در گردشگری و چرخه آنرا به شکل زیر بیان میدارد: .(Tribe, 1997: 32)
۱- سرمایه و عوامل اقتصادی ۶- میراث فرهنگی
۲- عوامل ایدئولوژیک، سیاسی و بین المللی ۷- سابقه تاریخی
۳- عوامل اجتماعی، فرهنگی و دینی ۸- زیرساختهای توسعهای
۴- عوامل طبیعی ۹- آموزش
۵- زیر ساختها ۱۰- فناوری
۲-۱۲ انواع گردشگری
گردشگری را به صورت های مختلف تقسیم بندی کرده اند که عمده ترین آنها به قرار زیر است :
۲-۱۲-۱ متراکم و گسترده :
گردشگری متراکم معمولا نیازمند تاسیسات خاصی است مانند استخر شنا و پیست اسکی . اما گردشگری نوع گسترده نیاز چندانی به تاسیسات و تجهیزات ندارد مانند کوه پیمایی.(مخدوم، ۱۳۷۸،ص ۲۰۱)
۲-۱۲-۲ گردشگری براساس تعداد گردشگر :
شامل گردشگران انفرادی یا گروهی
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 01:44:00 ق.ظ ]
|