ولی زاده در سال ۱۳۸۶ [۲] به مکان‏یابی مراکز آموزشی دبیرستان با بهره گرفتن از اطلاعات جغرافیایی بر روی شهر تبریز پرداخته است. افزایش سریع جمعیت شهرهای ایران موجب ایجاد مشکلات فراوانی از قبیل کاهش سرانه خدمات آموزشی شده است. این مسأله در شهر‏های بزرگ از جمله تبریز بنا به دلایل متنوعی چون تراکم بالای جمعیت، کمبود زمین و همجواری کاربری‏های مختلف با یکدیگر دشواری مسأله را افزایش داده است. در تحقیق حاضر مراکز آموزشی دبیرستان شهر تبریز با بررسی متغیرهای مهمی چون جمعیت، کاربری مطلوب شهری، مکان مدارس، عامل سازگاری، فاصله از کاربری‏های دیگر مورد ارزیابی قرار گرفته است. سپس از طریق مدل AHP هر کدام از لایه‏ها ابتدا به صورت منفک وزن­دهی شده و پس از آن در ترکیب با لایه‏های دیگر وزن نهایی آنها مشخص شده است.
در این تحقیق معیارهای مختلف کاربری اراضی شهری برای تعیین و مکان­ یابی مدارس مورد مطالعه، بررسی شده‏اند. ابتدا لایه بلوک‏های آماری و لایه موقعیت مدارس دبیرستان رقومی شده و به همراه داده‏های توصیفی یک پایگاه اطلاعات جغرافیایی تشکیل شده است. در مرحله بعد با توجه به استانداردهای بین‏المللی و ویژگی‏های محلی حاکم بر این مناطق (شامل تراکم جمعیت، آستانه‏های مدارس و غیره) شعاع دسترسی مناسب برای هر مدرسه در سطوح محلات به‎دست آمده است. در مراحل بعدی مثل تمام کاربری‏های خدمات از ماتریس‏های برنامه‏ ریزی کاربری زمین برای سنجش موقعیت مدارس استفاده شده است. این ماتریس‏ها شامل ماتریس سازگاری، مطلوبیت، ظرفیت و وابستگی می‏باشد. نرم‏افزار‏هایی که در این تحقیق به کار گرفته شده‏اند، شامل GIS[8] و دید قوسی[۹] هستند. نقشه کاربری اراضی شهر به منظور بررسی مدارس متوسطه موجود از نظر همجواری با سایر کاربری‏ها و همچنین برای مدارسی که در آینده ساخته می‏شوند، به­کار برده می­شوند.
پایان نامه - مقاله - پروژه

 

 

  • سازگاری موقعیت مکانی

 

 

با توجه به ویژگی‏های منحصر به فرد فضاهای آموزشی از نظر سکوت و آرامش، امنیت، دوری از انواع آلودگی‏ها و غیره، کاربری آموزشی نمی تواند در مجاورت بعضی از کاربری‏ها قرار گیرد. در این تحقیق با توجه به ویژگی هر کدام از این کاربری‏ها میزان حریم برای هر یک از کاربری‏های ناسازگار با مدارس تعیین شده است. در مورد بعضی از کاربری‏ها مانند فضاهای سبز، مراکز فرهنگی و هنری، مراکز ورزشی و غیره که با کاربری آموزشی سازگار بوده و به نوعی مکمل این کاربری محسوب می‏شوند نیز سرانه‏ها و حریم‏های لازم پیشنهاد شده است (جداول ۲-۱ و ۲-۲).
جدول ۲-۱ وضعیت مدارس دبیرستان شهر تبریز نسبت به کاربری‏های ناسازگار [۲]

 

 

نوع کاربری

 

تعداد مدارس

 

 

 

صنعتی

 

۵

 

 

 

بزرگراه و کمربندی

 

۵

 

 

 

خطوط هوایی و فرودگاه

 

۵

 

 

 

ایستگاه قطار و مسیر راه‏آهن

 

۱

 

 

 

بیمارستان

 

۲۵

 

 

 

مراکز نظامی

 

۱۱

 

 

 

کاربری تجاری

 

۳۴

 

 

 

پایانه‏های مسافربری و ترمینال

 

۲۰

 

 

 

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...