دانلود پایان نامه با موضوع تدوین سبک رهبری فرهنگ مدار و شناسایی اقتضاهای آن |
![]() |
نحوه همکاری با واحد علوم و تحقیقات اصفهان:
تمام وقت نیمه وقت مدعو
اطلاعات مربوط به استاد راهنمای دوم:
نام و نام خانوادگی:…………….. دکتر علی رشید پور……..آخرین مدرک تحصیلی دانشگاهی:…..دکترای……
تخصص اصلی:……مدیریت و برنامه ریزی فرهنگی..رتبه دانشگاهی (مرتبه علمی): …استادیار….تلفن همراه: ………………
تلفن منزل یا محل کار:….گروه مدیریت فرهنگی - واحد علوم و تحقیقات اصفهان..
نام و نام خانوادگی به زبان انگلیسی: .Ali Rashidpour
نحوه همکاری با واحد علوم و تحقیقات اصفهان:
تمام وقت نیمه وقت مدعو
اطلاعات مربوط به استاد مشاور اول:
دانشگاهی
نام و نام خانوادگی:…………………..آخرین مدرک تحصیلی ـــــــــــــــ :……………………………….
تخصص اصلی:……………………… رتبه دانشگاهی (مرتبه علمی): …………………… تلفن همراه: …………………………………
تلفن منزل یا محل کار:……………………………….. نام و نام خانوادگی به زبان انگلیسی: …………………………………………….
نحوه همکاری با واحد علوم و تحقیقات اصفهان:
تمام وقت نیمه وقت مدعو
اطلاعات مربوط به استاد مشاور دوم:
نام و نام خانوادگی:………………………………………………..آخرین مدرک تحصیلی ـــــــــــــــ :……………………………….
تخصص اصلی:……………………… رتبه دانشگاهی (مرتبه علمی): …………………… تلفن همراه: …………………………………
تلفن منزل یا محل کار:……………………………….. نام و نام خانوادگی به زبان انگلیسی:……………………………………………..
نحوه همکاری با واحد علوم و تحقیقات اصفهان:
تمام وقت نیمه وقت مدعو
۳- اطلاعات مربوط به رساله:
الف- عنوان تحقیق
۱- عنوان به زبان فارسی:
تدوین سبک رهبری فرهنگ مدار و شناسایی اقتضاهای آن
۲- عنوان به زبان انگلیسی/(آلمانی، فرانسه، عربی):
تذکر: صرفاً دانشجویان رشتههای زبان آلمانی،فرانسه و عربی مجازند عنوان رساله خود را به زبان مربوطه در این بخش درج نمایند و برای بقیه دانشجویان، عنوان بایستی به زبان انگلیسی ذکر شود.
Codification of Culture-Oriented leadership style and identifying its Appropriateness
ب – تعداد واحد رساله: ۲۰
ج- بیان مسأله اساسی تحقیق به طور کلی (شامل تشریح مسأله و معرفی آن، بیان جنبهه ای مجهول و مبهم، بیان متغیرهای مربوطه و منظور از تحقیق) :
امروزه، نخبگان جامعه و مسئولان کشور تاکید بر مدیریت فرهنگی می کنند و ما در یک جامعه فرهنگی – دینی زندگی می کنیم و خروجی این تاکید و زندگی در عمل آن نیست که مد نظر مردم و مسئولین است. چون نخبگان سیاست گذاری های فرهنگی کلانی را بیان می کنند و مجریان که از بطن جامعه هستند از فرهنگ تفسیری دیگر دارند و این مسئله همزمان در سازمانها و شرکتها هم اتفاق می افتد. اینجاست دانشگاه و نخبگان علمی کشور با درکی درست از ارزشهای فرهنگی و سیاست گذاری های کلان نهادها و ارگانها و مراجع دینی و مقام معظم رهبری به حل این مسئله همت گمارند. حال مسئله این است که یک رهبر در چنین جامعه ای دارای چه خصوصاتی باید باشد؟ یک رهبر با ویژگیهای فرهنگی چگونه رهبری می تواند باشد؟ در شکل گیری یک سبک رهبری فرهنگ مدار چه عواملی تاثیر گذارند؟ ترتیب الویت این عوامل چگونه است.
با توجه به اینکه رهبری یک موضوع مهم و گسترده و در عین حال پر از ایده های گیج کننده و اصطلاحات، تفسیر های متفاوت گسترده ای می باشد. رهبری در هر نوعی از کار و بازی، طرح یا پروژه ای بدون در نظر گرفت مقیاس، و بدون در نظر گرفتن قدرت مالی و رسمی وجود دارد. بنابراین، راه های زیادی برای عملیات رهبری وجود دارد، به همین جهت جای تعجب نیست که تعریف و توصیف رهبری خیلی مشکل است. تری[۱] (۱۹۶۰) رهبری را، عمل تاثیر گذاری بر افراد معرفی کرده بطوریکه از روی میل و علاقه برای هدف گروهی تلاش کنند و کونتز [۲](۱۳۸۰) رهبری را تحت تاثیر قرار دادن دیگران جهت کسب هدف مشترک تعریف نموده است. اصولاً صاحب نظران رهبری را هنر نفوذ در دیگران می دانند. حال این سوالات مطرح می شود که رهبری چیست؟ آیا یک مدل فنی است؟ آیا یک رفتار است؟ آیا بیشتر یک سبک است یا فلسفه؟ یک روش مفید برای درک رهبری؛ کاوش در تفکر و نظریه ها رهبری با با رویکرد مدل، فلسفه و سبک رهبری است.
مدل رهبری؛ حاوی نظریه ها و یا ایده های است که در مورد رهبری کردن بطور اثربخش یا تبدیل شدن به یک رهبر خوب، بحث می کند.
فلسفه رهبری؛ حاوی ایده های مبتنی بر ارزش که چگونه یک رهبر باید باشد و عمل کند و حاوی منابع قدرت یک رهبر است.
سبک رهبری؛ یک طبقه بندی و شرح از روشها و راه های عمده که در آن رهبران در زندگی واقعی رفتار می کنند. سبک رهبری یک رویکردی ظریف تر و خاص تر از یک مدل و یا یک فلسفه است. در واقع سبک رهبری بسیاری در داخل مدل های رهبری به عنوان اجزای مدل وجود دارند. سبک یک شیوهای متمایز از رفتار است. سبک رهبری بطور قوی تحت تاثیر اهداف رهبر قرار دارد. سبک رهبری نیز ممکن است به شدت تحت تاثیر شخصیت رهبری؛ و یا شخصیت یا توانایی پیروان یا گروه تحت رهبری و یا موقعیتی که در آن رهبر افراد را رهبری می کند. سبک رهبری مجموعه ای از نگرش ها، صفات و مهارت های مدیران است که بر پایه چهار عامل نظام ارزش ها، اعتماد به کارمندان، تمایلات رهبری و احساس امنیت در موقعیت های مبهم شکل می گیرد (مصدق راد، ۱۳۸۲). سبک رهبری ترکیبی است از خصایص مهارت ها و رفتارهای رهبران که بعنوان مداخله و پی گیری از آن استفاده می کنند (لوسیر و آچو، ۲۰۰۴).
در ادبیات مدیریت، سبکهای مختلفی از رهبری شناخته و تعریف شده است. نکته قابل توجهی که در بررسی این سبکها وجود دارد این است که نمیتوان سبک خاصی را برای همه سازمانها ایدهآل شمرد یا تجویز کرد. انتخاب یا شکلگیری سبک رهبری در یک سازمان بستگی به بلوغ سازمانی و ماهیت کسب و کار سازمان دارد. دانشمندان تا کنون چهار سبک رهبری؛ سبک رهبری تحول گرا ، سبک رهبری تبادلی، سبک رهبری کاریزماتیک و سبک رهبری خود شیفته مطرح کرده اند. غیر از سبک های فوق سبک هایی هم وجود دارند که در داخل مدلهای رهبری قرار گرفته اند و مستقل نمی باشند.
سنت ها و ارزشهای فرهنگی نقش مهمی را در سبک رهبری ایفا می کنند (دوگان و مدیا[۳]، ۲۰۱۳). گلوبی[۴] (۱۹۹۹) در تحقیقی روی تفاوت های جهانی و مبتنی بر فرهنگ در ویژگی های رهبری درک شده درخواست از مدیران میانی متمرکز بود که آیا ویژگی های و رفتارهای خاص رهبری کمک در تبدیل شدن به یک رهبر برجسته کمک خواهد کرد یا مانع خواهد شد. تناقض در رهبری وجود دارد. ارتباطات از طریق مسنجر و دسترسی آسان در این جهان کوچک ممکن است، اما فرهنگ های متمایز همیشه و همیشه ادامه خواهد داد و در سراسر اقتصاد جهانی وجود خواهند داشت. موفق ترین کسب و کارها آنهایی خواهند بود که نه تنها تفاوت های ظریف موجود در میان فرهنگ های را درک می کنند، به مدیران اجرایی خود درک و قدردانی از فرهنگ های متمایز را آموزش می دهند.
با توجه به موارد فوق الذکر، یک سبکی که بتواند تمام ویژگیهای یک رهبر را پوشش دهد وجود ندارد و منظور محقیقین از سبک رهبری فرهنگ مدار آن نوع رهبری است که با تاکید بر متغیرهای فرهنگی می خواهد رهبری کند.
فرهنگ مفهومی ایجابی دارد و در برگیرنده معانی والایی همچون رشد، نمو، بالندگی، آراستگی و پیراستگی و کسب فضایل و کمالات انسانی است، زیرا سنتها و عادات رفتاری و فکری در قلمرو فرهنگ قرار دارد (رفیعی، ۱۳۸۵: ۹۸). گیندنز معتقد است که انشان از طریق نظام فرهنگی و معانی موروثی که نمادها متجلی شده است دانش و نگرش در باره خود و زندگی اش را به دیگران انتقال می دهد و از این طریق به آنها تداوم می بخشد و یا آنها را ثبت و نگهداری می کند و یا توسعه می دهد. ایشان معتقدند که یک فرهنگ ادغام گرا، هنجاری وجامع است(طالبی، ۱۳۸۵: ۱۹۴-۱۹۵). زارعی متن (۱۳۸۸: ۳۰۰) ویژگیهای فرهنگی را آموختنی، قابل انتقال، ساختی اجتماعی، تامین کننده نیازهای اساسی و تحول پذیر برشمرده است.
اگرچه بر خی از صاحبنظران استدلال می کنند که تشریح و مشخص نمودن فرهنگ بعنوان یک سازه سازمانی در ادبیات به خوبی صورت نگرفته است ولی در مجموع، بر این موضوع توافق دارند گه فرهنگ سازمانی:
سازه ای چند وجهی است.
انعکاس دهنده تفکر، آداب و سنن، احساسات و احترام است که به گروه خاصی از افراد نسبت داده شده که بر اثر تعامل با محیط فراگرفته اند، و شامل تشخیص، تاثیر و رفتار است.
هم آموخته می شود و هم انتقال می یابد.
انتزاع شده از رفتار و محصول رفتار است (مقیمی، ۱۳۸۷: ۷۰)
در واقع فرهنگ سازمانی، الگویی اساسی از مفروضات، ارزشها، باورهای اساسی است که روش صیحیح تفکر و احترام در خصوص مسائل و فرصت هایی که سازمان با آن مواجه می شود را مورد آزمون قرار می دهد (مقیمی، ۱۳۸۵: ۲۹۸).
شاین (۱۳۸۸) بیان میدارد که فرهنگ سازمانی؛ یک الگویی از مفروضات بنیادی است که اعضای گروه برای حل مسائل مربوط به تطابق با محیط خارجی و تکامل داخلی آن را یاد میگیرند و چنان خوب عمل میکند که معتبر شناخته شده، سپس بهصورت یک روش صحیح برای درک، اندیشه و احساس کردن در رابطه با حل مسائل سازمان به اعضای جدید آموخته میشود.
حال، در جامعه ای که مردمان آن توسعه یافته و در بستر فرهنگ اسلامی و ایرانی پرورش یافته اند و به طبع آن سازمانهای کشور را شکل داده اند. و تاکید مراجع دینی و مقام معظم رهبری هم در این راستا می باشد. یک رهبر در سازمانهای چنین جامعه ای، دارای چه ویژگیهایی است؟ و مولفه های آن چه میباشد؟ ترتیب متغیرهای آن در سازمان چگونه است؟ و چه اقتضاهایی دارد؟
برای پاسخ به چنین سوالاتی، از آنجایی که سبکی در مورد رهبری فرهنگ مدار وجود ندارد و نمی توانیم در مرحله اول ابعادی برای آن در نظر بگیریم، لذا برای ارائه مدل از نظر نخبگان بهره خواهیم برد.
د - اهمیت و ضرورت انجام تحقیق (شامل اختلاف نظرها و خلاءهای تحقیقاتی موجود، میزان نیاز به موضوع، فواید احتمالی نظری و عملی آن و همچنین مواد، روش و یا فرایند تحقیقی احتمالاً جدیدی که در این تحقیق مورد استفاده قرار میگیرد:
برآیند سبک رهبری و سطح بلوغ کارکنان بیانگر سبک مطلوب رهبری می باشد. در مورد رهبری تحقیقات گسترده ای انجام گرفته است و هریک از یک جنبه رهبری را مورد تجریه و تحلیل قرار داده اند. اما نتوانسته اند شکاف موجود بین پیروان و رهبری را پرکنند و اجتماعی را در بین مدلها و نظریه ها بوجود آورند. تحقیق ما در جهت ارائه سبکی است که بتواند با بهره گیری از متغیرهای رفتاری و فرهنگی اعتماد، ارزش، مسئولیت اجتماعی، اخلاق، عقلانیت، عدالت، استقلال، تعاملات فرهنگی، خدمت گذاری، خلاقیت، اعتقادات، روابط، نظم اجتماعی، هویت، ثبات، قدرت و الهام و … این شکاف را به حدالاقل برساند.
با نظری بر تاریخ اجتماعی بشر، که در قرون باستان خدایان و بردگان بودند، با پایداری بردگان، بردگان به رعیت و کارگران و نهایتاً به شهروندان و کارکنان، شهروندان به شهروندان توسعه یافته تر تبدیل شدند. حال سوال اینجاست که رهبران و مدیران این تحولات را درک کرده اند؟ و خود را از قالب کارفرما و مدیران کنترل کننده به مدیران و رهبران توانبخش تبدیل کرده اند؟
امروزه جو جامعه و سازمانها یک جو فرهنگی است. در واقع شهروندان و کارکنان با توسعه فرهنگی، توسعه یافته اند. الزامات اداره چنین شهروندانی نیازمند رهبرانی توانبخش با سبک رهبری فرهنگ مدار است. مدیران در بستر این الزامات باید تربیت شوند. و طلب بزرگان هم این است که رهبری فرهنگ مدار در و بسط داده شود. چون برای انجام هر تحولی، بستر سازی فرهنگی لازم است (رحیمی و همکاران، ۱۳۸۹) لذا وجود رهبران فرهنگ مدار که بتواند در بستر فرهنگ و دانش بنیان حرکت کند می تواند در رسیدن سازمانها و کارکنان به اهداف متعالی به بهترین نحو عمل نماید. بر همین اساس، از یک طرف، لازم است ابعاد و مولفه های سبک رهبری فرهنگ مدار شناسایی شود. و از طرفی، نو بودن این تحقیق و انجام این تحقیق و تدوین سبک احتمالی آن ریشه تحقیقات زیادی خواهد بود که در حوزه فرهنگی و رهبری انجام خواهد شد. به نظر محققین تدوین سبکی فرهنگ مدارانه از رهبری می تواند مشکلات بساری از سازمانهای کشور را حل کند چون یک سبکی بومی و بر گفته از فرهنگ حاکم بر سازمانها خواهد بود.
ه- مرور ادبیات و سوابق مربوطه (بیان مختصر پیشینه تحقیقات انجام شده در داخل و خارج کشور پیرامون موضوع تحقیق و نتایج آنها و مرور ادبیات و چارچوب نظری تحقیق):
الف) رهبری
در مورد رهبری تحقیقات گسترده ای صورت گرفته است. تمامی این تحقیقات را می توان در سه گروه طبقه بندی کرد:
مدل رهبری
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 12:56:00 ق.ظ ]
|