راهنمای نگارش مقاله درباره :بررسی رفتار نا متقارن هزینه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق ... |
![]() |
روش تحقیق از جهت طرح تحقیق: نهایتاً با عنایت به اینکه دادههای اصلی تحقیق در کار میدانی بر مبنای عملکرد گذشته و دادههای تاریخی مندرج در صورتهای مالی به دست خواهد آمد، بنابراین تحقیق فوق از جهت طرح تحقیق، پس رویدادی است.
قلمرو پژوهش
هر پژوهش باید دامنه مشخص و تعریفشدهای داشته باشد تا پژوهشگر در تمامی مراحل احاطه کافی بر کار خود داشته باشد و بتواند پیامدهای حاصل از نمونه را به جامعه آماری تعمیم دهد. قلمرو این پژوهش ازلحاظ موضوعی، زمانی و مکانی به شرح زیر بوده است.
قلمرو موضوعی
قلمرو موضوعی پژوهش ارزیابی رفتار نامتقارن هزینه شرکتهای فعال در بورس اوراق بهادار تهران بوده است.
قلمرو مکانی
حیطه مکانی اجرای تحقیق و به تعبیری افراد جامعه آماری موردمطالعه در این تحقیق عبارت از شرکتهای منتخب پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران با ویژگیهایی چون ختم دوره مالی به ۲۹/۱۲، عدم تعلق به مجموعه شرکتهای واسطهگری مالی یا سرمایهگذاری، نداشتن بیش از سه ماه توقف معاملاتی و در اختیار بودن صورتهای مالی در بازه زمانی موردمطالعه، به عضویت بورس درآمدن پیش از بازه زمانی موردمطالعه و عدم خروج از بورس طی این بازه زمانی است که در فصل سوم این گزارش تحقیقی بهعنوان جامعه آماری تعریفشده است.
قلمرو زمانی
قلمرو زمانی تحقیق حاضر بر مبنای بازه زمانی دادههای موردمطالعه عبارت از بازه زمانی ۵ ساله مربوط به سالهای عملکردی مالی ۱۳۸۸ الی ۱۳۹۲ بوده است.
تعریف واژهها و اصطلاحات تحقیق
چسبندگی هزینهها: بر مبنای ادبیات حسابداری بهای تمامشده، بین هزینهها و حجم فعالیت، رابطه متقارن وجود دارد، اما تحقیقات اخیر نشان میدهد که شدت کاهش هزینهها بر اثر کاهش حجم فعالیت، کمتر از شدت افزایش هزینهها در اثر افزایش حجم فعالیت است. به این رفتار نامتقارن هزینهها، چسبندگی هزینهها گفته میشود. (سپاسی و همکاران، ۱۳۹۳، ۱۶۴)
جریان وجوه نقد آزاد: از نظر جنسن[۸] جریانهای وجوه نقد آزاد واحد تجاری وجوه نقدی است که مازاد بر وجوه نقد موردنیاز برای کلیه پروژه های دارای خالص ارزش فعلی مثبت (بر مبنای تنزیل نرخ هزینه سرمایه قابلاتکا)، وجود دارد.(جنسن ، ۱۹۸۶)
دارایی: دارایی در علم حسابداری، عبارت است از کلیه اموال و حقوقی که دارای ارزش پولی باشند. داراییهای یک واحد ممکن است پدیدههای عینی و مشهود باشند. مثل زمین، ساختمان، موجودی نقدی و موجودی کالا، یا بهصورت حقوق مالی و امتیازات غیرقابل رؤیت، مثل سرقفلی و مطالبات از اشخاص. (سازمان حسابرسی،۱۳۸۷، ۶۲-۶۳)
بدهی: بدهی بیانگر تعهد یک شخص حقیقی یا حقوقی بدهکار به شخص حقیقی یا حقوقی دیگر بستانکار است. بدهی معمولاً به دارایی واگذارشدهی بستانکار به بدهکار اشاره دارد، اما میتواند بهعنوان استعاره برای بیان تعهدات اخلاقی یا سایر تعاملات اقتصادی نیز استفاده شود. بازپرداخت بدهی معمولاً شامل دو بخش «اصل بدهی» و بهره ی آن است؛ که معمولاً پرداخت بدهی در بازه زمانی مشخصی باید صورت گیرد. (همان مأخذ).
تولید ناخالص داخلی: تولید ناخالص داخلی یا GDP یکی از مقیاسهای اندازهگیری در اقتصاد است. تولید ناخالص داخلی دربرگیرنده ارزش مجموع کالاها و خدماتی است که طی یک دوران معین، معمولاً یک سال، در یک کشور تولید میشود. (ثلاثی،۱۳۷۷،۱۴۰).
ساختار تحقیق
گزارش تحقیق حاضر طی ۵ فصل به ترتیب زیر ارائهشده است.
فصل اول: در این فصل طرح تحقیق مشتمل بر تشریح و بیان موضوع، اهداف و سؤالات تحقیق، روش کلی تحقیق، قلمرو تحقیق، تعاریف عملیاتی واژهها مورداشاره قرار گرفت.
فصل دوم: در این فصل پیشینه موردبررسی قرارگرفته است. در این فصل پس از ارائه مبانی نظری موضوع تحقیق، تحقیقات مختلفی که در رابطه با ابعاد مختلف موضوع پژوهش انجامگرفته، بررسی میشود.
فصل سوم: در این فصل به شرح جزییات اجرایی روش تحقیق اختصاصیافته است. در این فصل به ترتیب روش کلی تحقیق، جامعه آماری، نمونه آماری، ابزار و روشهای گردآوری و تحلیل دادهها موردبحث قرارگرفته است.
فصل چهارم: در این فصل به توصیف نمونه آماری، توصیف یافتهها، تحلیل پیشفرضها و نهایتاً تجزیهوتحلیل روابط بین متغیرها در راستای فراهم آوردن یافتههای موردنیاز در استنتاج نسبت به فرضیات تحقیق تشریح شدهاند.
فصل پنجم: در این فصل به ترتیب مبتنی بر یافتههای تحقیق، خلاصه یافتهها، نتیجهگیری، پیشنهادها و نهایتاً محدودیتهای تحقیق تشریح گردیدهاند.
علاوه بر فصول اصلی تحقیق مبتنی بر ساختار فوقالذکر، در انتهای این گزارش، پیوستها، منابع و مأخذ مورداستفاده در این تحقیق جهت تدوین ادبیات تحقیق آورده شده است.
فصل دوم:
مبانی نظری و پیشینه تحقیق
مقدمه
افزایش رقابت در بازارهای داخلی و جهانی به دلیل معرفی تولیدات جدید، تکنولوژی اطلاعاتی، تمرکز بر مشتری تولیدکنندگان را وادار ساخته تا ساختار هزینههای خود را بهتر بشناسند و با مدیریت هزینه در پی حداکثر کردن سود و حفظ جایگاه واحد خود در بازار امروز باشند. عرضهکنندگانی که بتوانند محصولاتی را با کیفیت و کارکرد مشابه اما قیمتهای پایینتر به بازار ارائه کنند، گوی سبقت را از دیگر رقبا خواهند ربود و سهم خود را در بازار افزایش خواهند داد. این انتظارات الزامات بیشتری را ازلحاظ تأمین اطلاعات موردنیاز برای حسابداری مدیریت ایجاد میکند. امروزه اگر مدیران واحدهای انتفاعی بخواهند محصولاتی را تولید کنند که در بازارهای جهانی با محصولات مشابه قابلرقابت باشد و مشتریان را به خود جذب کند میبایستی نسبت به فعالیتهایی که در ساخت محصولات نقش دارند و از هزینه انجام اینگونه فعالیتها بهموقع آگاه شوند، این آگاهی از طریق شناسایی فعالیتها و تخصیص هزینهها و فعالیتها به دست میآید. در این راستا حسـابداری فعـالیت بـه شناسایی مجموعهای از تکـنیکهای طراحی شده در حسـابـداری مـدیـریـت میپردازد که تأکیدشان بر فعالیتهاست. (شباهنگ،۱۳۸۴).
بنابراین شناسایی انواع هزینه و رفتار آن در نسبتهای مختلف فعالیت کمک به سزایی به مدیریت در جهت شناسایی حجم مناسب تولید با توجه به ظرفیت واحد و همچنین قیمتگذاری محصولات میکند. فرض اساسی در حسابداری مدیریت این است که میزان تغییرات در هزینهها هم آهنگ با افزایش یا کاهش حجم فعالیت و به یک نسبت است. با توجه به تئوریهای بیانشده در خصوص رفتار هزینهها، تغییرات هزینه تنها به میزان تغییرات در سطح فعالیت وابسته است و این تغییرات بهصورت متقارن صورت میگیرد. شواهد بهدستآمده از تحقیقات اخیر این تئوری را زیر سؤال برده و مسئله چسبندگی هزینهها[۹] را به معنای پاسخ نامتقارن هزینهها به تغییرات فعالیتهای شرکت را مطرح و اثبات میکند
پژوهشگر فصل دوم را که درباره مبانی نظری و پیشینههای پژوهش میباشد در قالب گفتارهای زیر تدوین نموده است:
-
- گفتار اول: داراییها و بدهیها
-
- گفتار دوم: جریان نقدی آزاد
-
- گفتار سوم: تولید ناخالص داخلی
-
- گفتار چهارم: چسبندگی هزینه
-
- گفتار پنجم: پیشینه پژوهش
گفتار اول: داراییها و بدهیها
داراییها
دارایی در علم حسابداری، عبارت است از کلیه اموال و حقوقی که دارای ارزش پولی باشند. داراییهای یک واحد ممکن است پدیدههای عینی و مشهود باشند. مثل زمین، ساختمان، موجودی نقدی و موجودی کالا، یا بهصورت حقوق مالی و امتیازات غیرقابل رؤیت، مثل سرقفلی و مطالبات از اشخاص. داراییها عرفاً ازنقطهنظر اراده در ترازنامه به گروههای متمایزی تقسیم میشوند. دو گروه که مورداستفاده بیشتری دارند عبارتاند از داراییهای جاری و داراییهای ثابت. داراییهای جاری: این داراییها اقلامی هستند که انتظار میرود در طی یک سال یا یک دوره عملیاتی از تاریخ تنظیم ترازنامه (هرکدام که طولانیتر است) به وجه نقد تبدیل، یا مصرف و یا فروخته شوند. معمولاً داراییهای جاری برحسب سرعت تبدیلشدن به وجه نقد و یا مصرف در ترازنامه منعکس میگردند؛ مانند: بانکها- صندوق- تنخواهگردان- بدهکاران- پیشپرداختها- موجودی کالا و ملزومات اداری.
داراییهای ثابت: این داراییها، اقلامی مشهود با عمری طولانی میباشند که در جریان عملیات موسسه مورداستفاده قرار میگیرند. داراییهای این گروه بهمرورزمان و پس از استفاده مکرر مستهلک میگردند به همین دلیل برای هر یک از داراییهای ثابت استهلاک منظور میشود. (بهاستثناء زمین که مستهلک نمیگردد) مانند: زمین- ساختمان- تأسیسات- ماشینآلات و تجهیزات- ابزارآلات- وسایل نقلیه و منصوبات- قالبها- لوازم آزمایشگاهی و داراییهای سرمایهای موجود در انبار.
طبق تعریف جدیدتری که در کتاب مبانی نظری حسابداری از دارایی شده، دارایی مفهومی مالی است یعنی اموال و حقوقی که منافع آتی قابل تقویم به پول دارند و بر اثر معاملات، عملیات یا رویدادهای مشخص به مالکیت یا تسلط مالکانه یک واحد تجاری درآمدهاند دارایی آن واحد محسوب میشوند. دارایی یکی از عناصر حسابداری نشاندهندهی وضعیت مالی واحد انتفاعی است. (سازمان حسابرسی،۱۳۸۷، ۶۲-۶۳)
بدهی
بدهی بیانگر تعهد یک شخص حقیقی یا حقوقی بدهکار به شخص حقیقی یا حقوقی دیگر بستانکار است. بدهی معمولاً به دارایی واگذارشدهی بستانکار به بدهکار اشاره دارد، اما میتواند بهعنوان استعاره برای بیان تعهدات اخلاقی یا سایر تعاملات اقتصادی نیز استفاده شود. بازپرداخت بدهی معمولاً شامل دو بخش «اصل بدهی» و بهره ی آن است؛ که معمولاً پرداخت بدهی در بازه زمانی مشخصی باید صورت گیرد (همان مأخذ).
جریان وجوه نقد آزاد
از نظر جنسن جریانهای وجوه نقد آزاد واحد تجاری وجوه نقدی است که مازاد بر وجوه نقد موردنیاز برای کلیه پروژه های دارای خالص ارزش فعلی مثبت (بر مبنای تنزیل نرخ هزینه سرمایه قابلاتکا)، وجود دارد. طبق تعریف جنسن از جریان وجوه نقد آزاد لازم است پروژه ها از نظر ارزش فعلی خالص از طریق کاربرد نرخ هزینه سرمایۀ قابلاتکایی، ارزیابی و در صورت مثبت بودن آن، وجوه لازم برای
سرمایه گذاری در چنین پروژه هایی از جریانهای نقد در دسترسی واحد تجاری کسر گردد، آنچه میماند بهعنوان جریان وجوه نقد آزاد تلقی خواهد شد. جاگی و گیول[۱۰] معتقدند که محاسبه جریان وجوه نقد آزاد بر اساس مدل جنسن بسیار مشکل است زیرا که نمی توان بهطور سریع تمام پروژه های با ارزش فعلی خالص مثبت مورد انتظار واحد تجاری را شناسایی نمود. علاوه بر این معمولاً اطلاعات در خصوص تعیین نرخ هزینه سرمایه قابلاتکا در دسترس نیست. ازاینرو سعی شده است تا از مدلهای دیگری که بهنوعی مدلهای جایگزین مدل جنسن هستند، برای محاسبه جریانهای وجوه نقد آزاد واحد تجاری استفاده شود. (جنسن ، ۱۹۸۶)
از مهمترین این مدلها میتوان به مدل لهن و پولسن[۱۱] (۱۹۸۹) و مدل کاپلند[۱۲] اشاره نمود. از نظر لن و پلسن جریانهای وجوه نقد آزاد شرکت عبارت است از سود عملیاتی قبل از هزینۀ استهلاک پس از کسر وجوه پرداختی بابت مالیات، هزینه بهره، سود سهامداران ممتاز و سود سهامداران عادی. کاپلند نیز تعریف زیر را از جریانهای وجوه نقد آزاد ارائه مینماید:
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-08-04] [ 10:20:00 ب.ظ ]
|