تاثیر تبلیغات در جذب گردشگری ورودی به ایران (مطالعه موردی گردشگران ... |
![]() |
گردشگری: "عبارت است از فعالیتهای افرادی که برای استراحت، کار و دلایل دیگر به خارج از محیط سکونت معمول خویش سفر کرده حداکثر برای یک سال متوالی در آنجا اقامت میکنند.” (پاپلی یزدی، سقایی، ۱۳۸۵، ۱۳)
گردشگر خارجی: "کسی که برای مدت زمانی دست کم یک شب و کمتر از یک سال، به کشوری غیر از وطن یا محل سکونت معمولی خودمسافرت میکند و هدف او کارکردن و کسب درآمد نیست.” این تعریف شامل کسانی میشود که برای تفریح، گذراندن تعطیلات، دیدار دوستان و بستگان، انجام دادن امور تجاری و حرفهای، درمان و زیارت یا برای تأمین هدفهای دیگر به مسافرت میروند. (وای،گی، ۱۳۷۷، ۲۰۵)
فرهنگ: از نظر تیلور “فرهنگ مجموعهای پیچیده از باورها، هنرها، اخلاق، حقوق، ارزشها، آداب و رسوم و دیگر قابلیتها و عاداتی است که انسان به عنوان عضوی از جامعه کسب میکند.” (انصاری،حسن،سایت مردم سالاری، ۱۶ تیر ۱۳۸۷)
جاذبههای فرهنگی:” شامل مراسم سنتی، آئینها، رقصهای محلی، نمایشنامهها، کارناوالها، شیوهی زندگی، طرز پوشش، عادات محلی، سبک معماری، زبانهای محلی، موسیقی، ارزشهای دینی و مذهبی میشود.” (بونی فیس،۱۲،۱۳۸۰)
جاذبههای تاریخی:" شامل مکانها و یادمانهای تاریخی همچون کاخها، موزهها، کاروانسراها، آب انبارها، تپهها و سایتهای باستانی، اماکن مقدس مذهبی و… میشود."(ولا،بیچریل،۱۹،۱۳۸۴)
جاذبههای طبیعی: “شامل چشماندازههای طبیعی هر کشور مانند کوهها، دریاها، چشمههای آب معدنی، چمنزارها، جنگلها و… میشود."(ضیایی،۱۳،۱۳۸۵)
۱-۸ مدل تحقیق
۱-۹- پیشینه تحقیق
۱-۹-۱ پژوهش های داخلی
- زمانی فرندهندی ( ۱۳۸۴) مقاله ی خود با عنوان : ویژگیهای اجتماعی و روانشناختی گردشگرانی که به ایران می آیند، با بهره گرفتن از آزمون ۱۶ عاملی کتل،این ویژگی ها را مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که گردشگران اروپایی که به ایران سفر میکنند از روحیات برونگرایی، مخاطره طلبانه و تحلیلگیری برخوردار نیستند و دارای صفت ماجراجویی هستند. این تحقیق پیشنهاد مینماید تا راهنمایان آگاه برای جهانگردان تربیت شده، برخورد صحیح و اصولی و مناسب با آنان در مبادی ورودی کشورصورت گیرد، دفاتر فرهنگی و سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران تقویت و فعال شده و آژانسهای مسافرتی یک دائره المعارف جامع در مورد جاذبه های متنوع گردشگری کشور، تهیه نمایند.
- موسوی و حکمت نیا (۱۳۸۴) در مقاله ای با عنوان” تحلیل عاملی و تلفیق شاخص ها در تعیین عومل مؤثر بر توسعه انسانی نواحی ایران” به بررسی سطوح توسعه یافتگی استان های کشور پرداخته و به این نتیجه رسیده اند که مؤلفه های آموزشی، بهداشتی -درمانی و مسکن در اولویت اول توسعه انسانی قراردارند.
-دکتر عبد الحمید ابراهیمی و همکاران (۱۳۸۹) در مقاله تحت عنوان بررسی تاثیر تبلیغات بر جذب گردشگران شهر اصفهان در صورتی که کیفیت وب سایت ها از نظر اطلاعات ارائه شده،تصاویر ،نقشه و…در این وب سایت ها بالا برود می توان از ابزارتبلیغاتی اثر گذار در صنعت گردشگری باشد.
- سعیدا اردکانی و همکاران ( ۱۳۸۹) ،در مقاله ای با عنوان : ” شناسایی و اولویت بندی مؤلفه های مؤثر بر سطح رضایت گردشگران خارجی در شیراز با بهره گرفتن از تکنیک های تحلیل عاملی و تصمی مگیری چند شاخصه.” نتایج به کارگیری تکنیک های تحلیل عاملی و تصمیم گیری چندشاخصه نشان داد که از میان این عوامل، نگرش ایرانیها نسبت به گردشگران، سبک زندگی، آداب و رسوم و فرهنگ ایرانیان، امنیت و اطمینان خاطر، و تنگناهای ارتباطی در رأس عواملی هستند که رضایت گردشگران خارجی در شیراز را فراهم می آورند.
-علی ساعی و همکاران (۱۳۸۹)مقاله تحت عنوان ارتباط بین تبلیغات و جذب گردشگر فرهنگی در ایران با توجه به اینکه کشور ایران جزء ده کشور اول جهان از لحاظ جاذبه های گردشگری و جزء پنج کشور اول جهان از نظر تنوع گردشگری است، ضرورت دارد از قابلیت های خود در توسعه گردشگری استفاده کند شناخت ناکافی گردشگران به ویژه گردشگران فرهنگی از وجود جاذبه های فرهنگی ، تاریخی هنری، صنایع دستی ، جاذبه های طبیعی و انواع جاذبه های دیگر در پایین بودن میزان مسافرت آن ها به ایران نقش مهمی دارد. بنابراین می توان اذعان کرد مهم ترین ابزار در جذب گردشگرفرهنگی همین تبلیغات است که به تشویق و تحریک مصرف کننده جاذبه های گردشگری به بازارهای مورد نظر ایران منجر می شود. اما با توجه به فقدان برنامه ریزی، بازاریابی و تبلیغات سهم ناچیزی از این صنعت را داراست ؛ درحالی که ظرفیت پذیرش گردشگر فرهنگی در کشور بنا به اقتضائات مذهبی و سیاسی ایران بسیار بالاتر از دیگر جنبه های جهانگردی است . اگر این اصل سازنده را باور داشته باشیم که تبلیغات در زمینه جذب انو اع جهانگردی در کشور نوعی سرمایه گذاری و پس انداز برای پیشرفت و توسعه گردشگری است ، به یقین در آینده نه چندان دور ظرفیت جذب گردشگران بسیار زیاد افزایش می یابد.
- مریم رسول زاده و همکاران (۱۳۹۱) مقاله تحت عنوان بررسی و اولویت بندی روش های تبلیغاتی موثر در جذب گردشگراستان خراسان رضوی هدف اصلی از این بررسی، ایجاد زمینۀ مناسب برای شناخت هرچه بهتر نمونۀ آماری و بسط نتایج مربوط به آن به کل جامعۀ آماری گردشگران است تا بهره گیری از ویژگیهای حاکم بر جامعۀ آماری بتوان سیاست گذار ی های کارآمدتر و انعطا ف پذیرتریدر عرصۀ گردشگری ارائه کرد.
-دکتر حسن الماسی و همکاران(۱۳۹۱) مقاله تحت عنوان بررسی تبلیغات اینترنتی در توسعه صنعت گردشگری کشور با گستری فناوری اطلاعات و ارتباطات، اینترنت نیز بعنوان یکی از مهمترین ابزار مورد استفاده بازاریابان قرار گرفته است. تبلیغات اینترنتی، از پرکاربردترین روشهای استفاده از اینترنت میباشد. در این مقاله سعی شده است با ارائه تعاریفی دقیق از تبلیغات اینترنتی، تاثیر این متغیر بر توسعه صنعت گردشگری، بررسی گردد.
-سعید سلیمانی تفتی(۱۳۹۲)مقاله تحت عنوان بررسی نقش رسانه های تبلیغاتی بر جذب گردشگران درون مرزی طبیعت گرا با تاکیید بر تبلیغت شفاهی از این رو این پژوهش به دنبال بررسی اثر تبلیغات بر انتخاب مقصد گردشگری است. این تحقیق با بررسی ادبیات موضوع، به این موضوع پی برد که سه عامل رسانههای تبلیغاتی، تبلیغات شفاهی و تصویر مقصد از اهمیت ویژهای در صنعت گردشگری برخوردارند و میتوانند رفتار گردشگر را در انتخاب مقصد تحت تأثیر قرار دهند.
- اسدی (۱۳۹۲) در مقاله ای با عنوان : استراتژی های توسعه ی توریسم فرهنگی در ایران با به کار گیری مدل تاپسیس برای توسعه ی صنعت توریسم در ایران ، اولین اولویت را به اداره و حفظ استراتژی ها اختصاص داد و هم چنین با توجه به نقاط قوت بسیار زیاد این صنعت در ایران ، گسترش و توسعه ی بازار و تولیدات را در میان استراتژیهای تهاجمی پیشنهاد کرد . تعیین و اولویت بندی استراتژی های توریسم فرهنگی در ایران از دیگر نتایج علمی این مقاله است
- اسدی و دریایی (۱۳۹۲) درمقاله ای با عنوان استراتژی هایی برای توسعه ی توریسم درمانی در ایران که در آن از مدل تاپسیس استفاده شده است به نتایجی مشابه اسدی رسیدند ، به این صورت که استراتژِ ی های تهاجمی را در اولویت قرار دادند و با توجه به نقاط قوت فراوان صنعت توریسم درمانی در ایران ، در میان استراتژی های تهاجمی ، توسعه بازار و تولید را پیشنهاد می دهند و با بهره گرفتن از مدل تاپسیس استراتژی های توریسم درمانی را در ایران اولویت بندی می کنند .
سابقه ی پژوهش های خارجی
-مارپی[۵] ( ۱۹۸۵) در مقاله ای با عنوان : مدیریت توریسم ، پژوهشی انجام داد در خصوص مدیریت توریسم که به این نتیجه رسیده است که توریسم به بازاریابی محیطی و برنامه ریزی محیطی نیاز دارد .
- جو و ماریا[۶] (۱۹۹۶) در مقاله ای با عنوان : نابرابری های مناطق کشور پرتقال ، که دراین پژوهش با روش تحلیل عاملی جهت آشکار نمودن نابرابری های منطقه ای ، مناطق کشور پرتقال را در مقاطع زمانی ۱۹۹۱ و ۱۹۹۵ به لحاظ توسعه رتبه بندی نمودند .
- پری[۷] ( ۱۹۹۷) در مقاله ای با عنوان : هوا و اقلیم زیست محیطی ، که در پژوهشش به این نتیجه رسیده است که هوا و اقلیم نه تنها بر منابع زیست محیطی مناطق تاثیر گذارند بلکه خود به عنوان یک منبع گردشگری مطرح اند که در کیفیت گردشگری یک منطقه و تجربه گردشگرها تاثیر بسیار زیادی دارند . امروزه مطالعه توریسم در ابعاد فرهنگی ، اجتماعی ، توسعه اقتصادی و تاثیر آب و هوا در جذب مناطق اکوتوریستی مورد توجه است و نتایج نشان می دهد که آب و هوا بیشتر از عوامل دیگر در جذب گردشگر موثر است
- لی[۸] ( ۱۹۹۷) مقاله ای انجام داد با عنوان : گردشگری طبیعت پایه در منطقه ی مینوی کره ی جنوبی.که در پژوهشش ، گردشگری طبیعت پایه در منطقه ی مینوی کره ی جنوبی را ارزیابی کرده اند . ایشان در این پژوهش با بهره گرفتن از روش ارزش گذاری مشروط به برآورد تمایل افراد برای منطقه ی مذکور پرداخته اند . این مطالعه ، ارزش اقتصادی به ازای هر گردشگر را ۵۹۰۵ یوان ( واحد پول کره ی جنوبی ) برآورد کرده است .
- چن و همکاران[۹] (۲۰۰۳) مقاله ای انجام داد با عنوان : ارزش اقتصادی منابع تفریحی ساحل شرقی جزیره ی زیمن چین ، که این ارزش را با بهره گرفتن از روشهزینه سفر (TC) برآورد کردند . آنها با بهره گرفتن از این روش، ارزش کل ساحل و تفریحات مربوط به آن را بیش از ۵۳ میلیون دلار در سال و مازاد مصرف کننده را در هر بازدید ، ۱۶٫۹ دلار آمریکا محاسبه نمودند
- یونا[۱۰] ( ۲۰۰۵) در مقاله ای با عنوان : علل سفر گردشگران ، که در این مطالعه ، رویکردی یکپارچه برای درک قصد و انگیزه گردشگران ارائه کرده و طی آن سعی شده است شواهد نظری و تجربی درباره روابط علی و معلولی بین انگیزههای محرک و انگیزه های کششی، رضایت، و وفاداری به مقصد را گسترش دهد. مدل تحقیق، به بررسی روابط وابسته بین ساختها با بهره گرفتن از رویکرد مدل معادلات ساختاری میپردازد و در آخر، مدیران مقصد باید سطح رضایت بالاتری برای گردشگر ایجاد نمایند تا پس از خرید، رفتار مثبتی در گردشگران، جهت بهبود و رقابتی شدن مقصد، بوجود آید .
- تامپسون (۲۰۰۷) در مقاله ای با عنوان : ابعاد عملکرد حمل و نقل شهری، در پژوهشی ، ابعاد عملکردی حمل و نقل عمومی شهری مورد استفاده ددار کنندگان عراقی در منسچتر ، بر ارزیابی کیفیت و سهم نسبی آن بر رضایت کلی از مقصد ، بررسی شده است . کیفیت ادراک شده حمل و نقل محلی در مقاصد گردشگری ، به تازگی به عنوان عاملی که بر تجربه دیدار کننده ، رضایت کلی وی و تکرار دیدار از مقصد تاثیر دارد ، شناخته شده است . در این تحقیق نتیجه گیری شده است که تاثیر سهولت استفاده ازحمل و نقل عمومی بر رضایت از مقصد ، بیش تر از تاثیر کار آمدی و ایمنی آن است . اما در کل عمکرد ادراک شده سامانه حمل و نقل عمومی تاثیر جزئی بر رضایت از مقصد دارد .
- اسکات (۲۰۰۷) در مقاله ای با عنوان : عوامل موثر در جذب توریسم پارک ملی دریاچه واترسون، که در پژوهش خود کاربردهای آب و هوا و تغییرات محیطی در جذب توریسم پارک ملی دریاچه های واترسون واقع در کوه های راکی کانادا مورد بررسی قرار داد و به این نتیجه رسید که تغییرات آبو هوا در جذب توریسم ماهانه و سالانه تاثیر گذار است .
- بارتزاک و همکاران[۱۱] ( ۲۰۰۸) در مقاله ای با عنوان : ارزش تفریحی جنگل برای لهستان ، با به کار گیری دو روش هزینه ی سفر و ارزش گذاری مشروط ، ارزش تفریحی جنگل را برای لهستان مورد بررسی قرار داده اند . آنان با بهره گرفتن از روش TC ارزش هر سفر را بر آورد کردند .
- باخلی و همکاران (۲۰۰۸) در مقاله ای با عنوان : ارزش تفریحی مزارع مناطق آپلند و لولند ، در پژوهشی در ایرلند شرقی ، با بهره گرفتن از روش ارزش گذاری مشروط ، متوسط تمایل به پرداخت را برای استفاده ی تفریحی از مزارع مناطق آپلند و لولند برآورد کردند .
- چانگ[۱۲] ( ۲۰۰۸) در مقاله ای با عنوان : بررسی رابطه بین ابعاد مصرف کننده و نتایج رضایت گردشگران ، که در این تحقیق به بررسی رابطه بین ابعاد مصرف کننده و نتایج رضایت گردشگران پرداخت. همچنین ، درجات مختلف رضایت گردشگران ، با توجه به سه شاخصه رفتار مصرف بررسی شده است . مولفه انصاف ، که تحت تاثیر زمینه فرهنگی است بیشتر از آنچه مردم فکر می کردند بر رضایت گردشگران اثر دارد ، اگر چه گردشگران ضمن گردشگری آن را پنهان می کرده اند . نظر محققین در این تحقیق آن است که از کانال ارتباطات می توان به عنوان یک واسطه برای تسهیل ایجاد رضایت گردشگران استفاده کرد . نتایج این تحقیق می تواند کمک کند تا کیفیت خدمات در صنعت گردشگری بهبود داده شود .
- نارایان[۱۳] ( ۲۰۰۸) در مقاله ای با عنوان : کیفیت خدمات در صنعت کردشگری ، وی در پژوهشی که انجام داد هدف از مقاله اش را تدوین و اعتبار سنجی معیارهای اندازه گیری و الگوبرداری کیفیت خدمات در صنعت گردشگری دانست . برای اعتبار سنجی این ابزار تحقیق ، تحلیل عاملی تاییدی به کار رفته است . نتاج این تحقیق نشان می دهد مهمان نوازی ، غذا ، تدارکات و امنیت تاثیر قابل توجه بر رضایت دارد در حالی که امکانات ، تجربه گردشگر ، بهداشت ، عادلانه بودن قیمت ها ، مراکز اطلاع رسانی ، فرهنگ ، سرگرمی ها ، اطلاعات شخصی و آگهی ها تاثیر قابل توجه ای ندارد . الگوی یاد شده ممکن است در یک مقصد و در چارچوبی دیگر ، متفاوت باشد . اما یک اثر عمده یافته ها این است که یک مقصد گردشگری ، توسعه یابد بلکه با تدارکات مناسب و تضمین امنیت ، مهمان نوازی و غذای خوب نیز می توان مشتری را راضی کرد .
۱-۱۰ روش تحقیق
در این تحقیق به نقش و همچنین مطالعات و تحقیقات مشابه انجام شده در مورد موضوع تحقیق مورد بررسی قرار گرفته، سپس با بهره گرفتن از مطالعات میدانی، اقدام به تبیین سؤالات (فرضیه های تحقیق) مطابق با عنوان و هدف تحقیق شده است.
پژوهش حاضر را از نظر هدف آن می توان از دو زاویه توسعهای و کاربردی مورد توجه قرار داد. این پژوهش یک تحقیق توسعهای است از این نظر که موضوع کاملاً جدید به ویژه در میان مطالعات جهانگردی است و محقق درصدد است با انجام این مطالعه به تشریح تاثیر تبلیغات در جذب گردشگری ورودی به ایران (مطالعه موردی گردشگران عراقی) بپردازد . اما از آنجائیکه نتایج حاصل از تحلیل یافته های آن می تواند در عرصه عمل راهگشا باشد، این تحقیق را می توان یک تحقیق کاربردی نیز خواند.
این پژوهش از نظر روش نیز یک پژوهش توصیفی است و از لحاظ نوع روش پژوهش همبستگی می باشد. در تحقیق توصیفی، محقق به جمع آوری اطلاعات واقعی و مفصل از پدیده ویژه نمی پردازد و دخالتی در موقعیت، وضعیت و نقش متغیرها ندارد و آنها را دستکاری و کنترل نمی کند و صرفاً آنچه را که وجود دارد را مطالعه کرده و به توصیف و تشریح آن می پردازد و سپس به شناسایی و بررسی مسایل، شرایط و وقایع جاری مبادرت می ورزد (سرمدوبازرگان،۱۳۸۰).
۱-۱۱ روش جمع آوری اطلاعات
جهت گردآوری اطلاعات علاوه بر استفاده از کتب، نشریات و اسناد موجود در کتابخانه از سایت های اینترنتی و همچنین مشاهده و … (میدانی) از پرسشنامه نیز استفاده شد.
۱-۱۲ ابزار جمع آوری اطلاعات
ابزار، روشی است که توسط آن اطلاعات جمع آوری می شود و به تحلیل آن پرداخته می شود. در این تحقیق برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است که پرسشنامه ی مذکور محقق ساخته می باشد و مقیاس مورد استفاده در این پرسشنامه مقیاس لیکرت از نوع ۵ گزینه ای می باشد.
۱-۱۳ جامعه آماری
تعدادی از عناصر مطلوب مورد نظر که حداقل دارای یک صفت مشخصه باشند. صفت مشخصه، صفتی است که بین همه عناصر جامعه آماری مشترک و متمایز کننده جامعه آماری از سایر جوامع باشد (آذر،۱۳۸۱).
جامعه آماری مورد مطالعه در این تحقیق کلیه گردشگران عراقی هستند که در محدوده زمانی شش ماهه اول سال ۱۳۹۳ وارد ایران شده اند . .
۱-۱۳-۱ حجم نمونه :
به دلیل اجتناب سازمان گردشگری از ارائه آماررسمی و واقعی بر اساس سیاست های خاص سازمان به طوریکه هنوز حتی به سازمان جهانی گردشگری نیز از سوی سازمان آماری ارائه نشده است،در این پژوهش با حجم نامشخصی از گردشگران عراقی روبه رو بوده ایم لذا به گردشگرانی که در طی محدوده شش ماهه اول سال ۱۳۹۳ به ایران سفر کرده ودر دسترس بودند پرسشنامه داده شد . این تعداد در نهایت ۲۵۰ نفر شده است.
۱-۱۳-۲ روش نمونه گیری:
نمونه گیری، فرایند گزینش و انتخاب کردن تعداد کافی از میان اعضای جامعه آماری است به طوری که با مطالعه گروه نمونه و فهمیدن خصوصیات یا ویژگی های آزمودنی های گروه نمونه می توان این خصوصیات یا ویژگی ها را به اعضای جامعه آماری تعمیم داد(سرمدوبازرگان،۱۳۸۰).
بدیهی است مراجعه به کلیه گردشگران عراقی که درفاصله شش ماه به ایران سفر کرده اند نمی توانست مقدور باشد و انتخاب نمونه ای از جامعه مورد نظر اجتناب ناپذیر بود. همچنین مدیران هتلهاو راهنمایان تورها به هیچوجه اجازه ارتباط مستقیم با گردشگران را نمی دادند لذا در این تحقیق از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شده است و با مراجعه به شهرهای توریستی ایران (اصفهان، شیراز، کرمان، یزد، تبریز، مشهد) و با دسترسی بسیار سخت به گردشگران این پرسشنامه ها تکمیل وجمع آوری شده است. البته نمونه گیری نیز دستخوش محدودیتهای دوره زمانی ورود وخروج گردشگران عراقی به ایران بوده است.
۱-۱۴ موانع و محدودیت های تحقیق
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-08-04] [ 11:09:00 ب.ظ ]
|