راهنمای ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی درباره ارزیابی ارتباط بین رقابت و تغییر سیستم حسابداری مدیریت برعملکرد ... |
![]() |
۹۶
جدول (۷۰-۴) ضرایب رگرسیون رقابت………………………………………………………………………………………………………
۹۷
جدول (۷۱-۴) نتایج ضریب همبستگی پیرسون در مورد فرضیه فرعی سوم………………………………………………………..
۹۷
جدول (۷۲-۴) تحلیل رگرسیون………………………………………………………………………………………………………………….
۹۸
جدول (۷۳-۴) تحلیل واریانس مربوط به مدل رگرسیون………………………………………………………………………………….
۹۸
جدول (۷۴-۴) ضرایب رگرسیون تغییر سیستم حسابداری……………………………………………………………………………….
۹۹
جدول (۷۵-۴) ضریب همبستگی جزئی………………………………………………………………………………………………………..
چکیده
جهانی شدن و افزایش پیچیدگیهای تجاری به همراه پیشرفت چشمگیر در فناوری، منجر به توسعه روشها و تکنیکهای حسابداری مدیریت شده است. از طرفی، با توجه به رشد و اهمیت فزاینده این تکنیکها، ارزیابی عملکرد آنها نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق که به صورت پیمایشی روی نمونهها با ۱۲۰ پرسشنامه دریافت شده از مدیران و کارشناسان حسابداری در شرکتهای تولیدی پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران و شرکتهای خدماتی سه صنعت مواد غذایی، بهداشتی - آرایشی و پوشاک صورت گرفته است. تحقیق مورد نظر از جهت هدف، یک تحقیق کاربردی است. از لحاظ نوع طرح تحقیق به جهت تکیه بر اطلاعات تاریخی، پس رویدادی است و روش استنتاج آن توصیفی- تحلیلی میباشد. با بهره گرفتن از روش همبستگی و رگرسیون فرضیه های پژوهش آزمون گردید. نتایج حاصل نشان میدهد که بین رقابت و تغییر سیستم حسابداری مدیریت در بیشتر عوامل تأثیرگذار مورد نظر، رابطه معنیداری وجود داشت. همچنین بین عملکرد شرکت با رقابت و تغییر سیستم حسابداری مدیریت، رابطه معنیداری وجود دارد.
کلمات کلیدی: سیستم حسابداری مدیریت، رقابت، شاخص های عملکرد و تغییر سیستم.
فصل اول:
کلیات تحقیق
(۱-۱) مقدمه
اقتصاد ایران در شرایطی است که از یک طرف جهت آزادسازی تجاری تحتفشار شدید بین المللی است و از طرف دیگر بهمنظور توسعه پایدار، ناگزیر از توسعه قابلملاحظه صادرات غیر نفتی و افزایش سهم آن در کل صادرات کشور است. با وجود منابع و ظرفیتها و استعدادهای زیاد، به نظر میرسد بنگاههای ایران به واسطه حمایت، هدایت و مدیریت مناسب، میتوانند به درجه قابل قبولی از رقابتپذیری در عرصه بازارهای جهانی دست یافته و منشأ اثرات قابلتوجهی در بهبود شرایط اقتصادی ایران شوند.
با عنایت به اینکه یکی از ویژگیهای بنگاههای موفق، برخورداری از قدرت رقابتپذیری است و در عینحال ویژگی بارز بنگاههای ناموفق، عدم برخورداری از این قدرت است. از دلایل مهم ناکامی شرکتهای تولیدی و خدماتی ایران در بازارهای بین المللی، میتوان به عدم رقابتپذیری آنها در بازارهای هدف جهانی اشاره نمود. چنانچه بتوان ریشه های عدم رقابتپذیری و عوامل تشکیلدهنده و مؤثر بر رقابتپذیری این شرکتها را شناسایی نمود، میتوان راهکارهایی را جهت افزایش قدرت رقابتپذیری در شرکتهای فعال در فضای کسبوکار کشور پیشنهاد نمود.
حسابداری مدیریت بهعنوان فرایند شناسایی، اندازه گیری، جمعآوری، تجزیهوتحلیل، تدارک، مشارکت و ارتباط با اطلاعات مالی، مورد استفاده مدیریت در برنامه ریزی، ارزیابی و کنترل عملیات داخل سازمان تعریف میشود که امروزه در هدایت بنگاهها و تحقق اهداف آنها نقش قابلتوجه ای دارد (رهنمای رود پشتی،۱۳۸۷). مسأله حسابداری مدیریت در حقیقت بررسی یک فرایند است و محدود به یادگیری مجموعه ای از روشها نمی باشد. نیاز به اطلاعات نیروی محرکه حسابداری مدیریت محسوب می شود. اطلاعات حسابداری مدیریت غالباً دو منظور اصلی تسهیل در تصمیمگیری و تأثیر بر تصمیم گیری را تأمین می کند و با ارائه اطلاعات مفید، تصمیمگیرندگان را در انتخاب بهترین راه حل از میان راه حلها یاری میدهد؛ اما این اطلاعات غالباً بر تصمیم مدیران اثرگذار میباشند (شباهنگ، ۱۳۷۸).
اکثر وظایف حسابداری مدیریت نظیر بودجهبندی، قیمت گذاری محصول، اندازه گیری عملکرد و طراحی سیستمهای پاداش مستلزم تصمیم گیری چندگانه و خاص توسط حسابداران مدیریت میباشد. برای مثال افرادی که سیستم پاداش و اندازهگیری عملکرد را طراحی می کنند باید برای هدف آن سیستم تصمیم گیری نمایند و اولویتها و فرصتهای بیرونی افرادی که عملکردشان را مورد سنجش قرار خواهند داد، برآورد نمایند. آنها همچنین نیاز به برآورد ویژگیهای آماری معیارهای عملکرد نظیر، دقت همبستگی معیارهای چندگانه دارند و لازم است که بهمنظور انتخاب معیارهای عملکرد و چگونگی کاربرد معیارها در سیستم پاداش، همه برآوردهای فوق را با هم ترکیب نموده و در تصمیمگیری منظور نمایند که در این ترکیب، اطلاعات ناشی از قضاوت فردی، عامل مؤثری بهحساب می آید. (بیرنبرگ و همکاران،۲۰۰۷)[۱].
سازمانهای امروزی در عصر اطلاعات، فعالیت و رقابت می کنند و اطلاعات تبدیل به منبع کلیدی اکثر سازمانها شده است. درواقع مبنای رقابتی از اطلاعات مشهود به اطلاعات نامشهود تغییر یافته است. جنبش نرمافزاری و تغییر و تحول سریع عصر امروز در حوزه علوم مدیریت و همچنین تأثیرات آن در حسابداری و گزارش دهی به صاحبان سرمایه، افراد مسئول در این امر را به آن واداشته که به فکر یافتن راه حل هایی برای حرکت سریع بهسوی رشد و توسعه باشند. در این راستا تصمیماتی که توسط مدیر اخذ می شود، بهطور عمده درحرکت بهسوی رشد و توسعه تأثیر مستقیم خواهد داشت. به همین جهت در دسترس بودن اطلاعات مناسب صحیح، به موقع و مربوط می تواند مدیریت را در این امر خطیر یاری رساند. بهعلاوه، با توجه به اینکه امروزه روابط اقتصادی میان واحدهای تجاری بسیار پیچیده و رقابتی شده است، بقای یک واحد تجاری متأثر از در اختیار داشتن اطلاعات است و به همین جهت، مسئله اهمیت بیشتری پیدا می کند.
(۲-۱) بیان موضوع تحقیق
محققان در سالهای اخیر به این نتیجه رسیده اند که سازمانها در عصر حاضر به منظور سازگاری سریع با تغییر محیط اجتماعی و سازمانی نیاز به سیستم مدرن کنترلی و حسابداری مدیریت دارند. نظریهای وجود دارد مبنی بر اینکه سیستم مدرن کنترلی و حسابداری مدیریت (از قبیل هزینهیابی مبتنی بر فعالیت، مدیریت مبتنی بر فعالیت، هزینهیابی بر مبنی هدف و ارزیابی عملکرد متوازن و …) اطلاعات مربوط به سیگنالهای پیوسته که در فعالیتهای عملیاتی و تصمیم گیریهای روزانه مدیران ارشد و سایر پرسنلها ضروری و مهم است را برای آنها فراهم می کند (مورس ۲۰۰۶)[۲].
زمانی که مطالعات و تحقیقات پیشین مربوط به حسابداری مدیریت رابطه میان محیط، ویژگیهای سازمانی، سیستم کنترلی و عملکرد را بررسی کرده اند، یک بررسی سیستماتیک تجربی مبنی بر اینکه آیا عملکرد سازمانی تحت تأثیر رقابت و تغییرات در سیستم کنترلی و حسابداری مدیریت قرار دارد یا خیر صورت گرفته است. (آبرنتی وبوونز، ۲۰۰۵)[۳].
با توجه بهضرورت حصول رشد اقتصادی بالا و اهمیت فزاینده بخش صنعت برای اقتصادی مانند ایران، لازم است که مجموعه عوامل مؤثر بر رشد تولیدات صنعتی بهوضوح شناسایی شوند تا بهموجب آن بتوان سیاستگذاری جامعی برای توسعه صنعتی و اقتصادی کشور تدوین نمود.
این تحقیق کمبود علمی تحقیقات اخیر حسابداری مدیریت را برطرف میسازد و درک ما از سوابق و شرایط محیطی که بر اساس آن سیستم کنترلی و حسابداری مدیریت عملکرد را تحت تأثیر قرار میدهد، کمک بسیاری می کند. ابتدا با ارائه شواهد بیشتر در مورد ارتباط تغییرات سیستم کنترلی و حسابداری مدیریت و عملکرد سازمانی مطالعات پیشین را گسترش میدهد سپس این تحقیق بینش اضافی در درک ما از اثرات تغییرات در سیستم کنترلی و حسابداری مدیریت چه بهصورت جداگانه چه بهصورت مشترک بر رابطه میان رقابت و عملکرد را فراهم می کند این موضوع در تحقیقات اخیر حسابداری مدیریت بهخوبی بررسی نشده است. با توجه به مباحث فوق مسئله اصلی تحقیق حاضر بررسی رابطه بین رقابت و تغییر سیستم مدیریت حسابداری بر عملکرد سازمان میباشد.
(۳-۱) اهمیت و ضرورت انجام تحقیق
موضوع جهانیشدن و افزایش پیچیدگیهای تجاری به همراه پیشرفت چشمگیر در فناوری منجر به توسعه روشها و تکنیکهای حسابداری مدیریت شده است. از طرفی امروزه با توجه به رشد و اهمیت فزاینده این تکنیکها، ارزیابی عملکرد آنها نیز بسیار موردتوجه قرارگرفته است.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 03:07:00 ق.ظ ]
|