مطالب در رابطه با : بررسی رابطه ی نوع ساختار سازمانی دانشگاه و سرمایه ی اجتماعی ... |
![]() |
۱ ـ ۴ ـ ۱ ـ ۳ ـ آیا رضایت تحصیلی دانشجویان در وضعیت مطلوبی قرار دارد؟
۱ ـ ۴ ـ ۲ ـ فرضیه های پژوهش
۱ ـ ۴ ـ ۲ ـ ۱ ـ بین نوع ساختار سازمانی دانشگاه و رضایت تحصیلی دانشجویان رابطه معناداری وجود دارد.
۱ ـ ۴ ـ ۲ ـ ۲ ـ بین سرمایه اجتماعی بخشها و رضایت تحصیلی دانشجویان رابطه معناداری وجود دارد.
۱ ـ ۴ ـ ۲ ـ ۳ ـ بین نوع ساختار سازمانی دانشگاه و سرمایه اجتماعی بخشها با رضایت تحصیلی دانشجویان رابطه معناداری وجود دارد.
۱ ـ ۴ ـ۳ ـ سؤالات فرعی (سایر یافتههای پژوهش)
۱ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۱ ـ آیا تفاوت معناداری بین ابعاد رضایت تحصیلی دانشجویان وجود دارد؟
۱ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۲ ـ آیا سرمایه اجتماعی بخشها پیش بینیکننده رضایت تحصیلی دانشجویان میباشد؟
۱ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۳ ـ آیا تفاوت معناداری بین دیدگاه اساتید گروه های مختلف قلمرو پژوهش در خصوص نوع ساختار سازمانی دانشگاه وجود دارد؟
۱ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۴ ـ آیا تفاوت معناداری بین دیدگاه اساتید گروه های مختلف قلمرو پژوهش در خصوص مطلوبیت سرمایه اجتماعی بخشها وجود دارد؟
۱ ـ ۴ ـ ۳ ـ ۵ ـ آیا تفاوت معناداری بین رضایت تحصیلی دانشجویان در گروه های مختلف قلمرو پژوهش وجود دارد؟
۱ـ ۵ ـ تعریف مفهومی و عملیاتی متغیرها
۱ ـ ۵ ـ ۱ ـ تعریف مفهومی
۱ ـ ۵ ـ ۱ ـ ۱ ـ نوع ساختار سازمانی
۱ ـ ۵ ـ ۱ ـ ۱ ـ ۱ ـ ساختار سازمانی: ساختار سازمانی حاصل فراگرد سازماندهی و طراحی سازمان است و چگونگی توزیع قدرت و اختیار را در سازمان نشان میدهد (الیس[۴۱]، ۲۰۰۳). به عبارت دیگر ساختار سازمانی انتظار موجود از هر نقش و ارتباطات میان آنهاست که طی آن وظایف افراد تقسیم بندی و هماهنگ میگردد و قابل تفکیک به دو نوع تواناساز و بازدارنده میباشد (رابی[۴۲]، ۱۹۸۶؛ هوی و میسکل، ۲۰۰۸).
۱ ـ ۵ ـ ۱ ـ ۱ ـ ۲ ـ ساختار سازمانی تواناساز: ساختار سازمانی تواناساز، آن نوع ساختار سازمانی است که با تأکید بر قوانین و فرایندهای منعطف، زمینه ارتقاء میزان اعتماد، انگیزه، تعهد، مشارکت و وفاداری بین افراد را فراهم می آورد (هوی و سویتلند، ۲۰۰۱؛ آدلر و بورایز، ۱۹۹۶؛ هوی و میسکل، ۲۰۰۸).
۱ ـ ۶ ـ ۱ ـ ۱ ـ ۳ ـ ساختار سازمانی بازدارنده: ساختار سازمانی بازدارنده به آن دسته از قوانین، رویه ها و فرایندهای سازمانی اشاره دارد که منجر به توسعهی سوءظن، کاهش تعهد و میزان اعتماد و مشارکت بین افراد میگردد (هوی و سویتلند، ۲۰۰۰ و ۲۰۰۱؛ آرچس[۴۳]، ۱۹۹۱ و هوی و میسکل، ۲۰۰۸).
۱ ـ ۵ ـ ۱ ـ ۲ ـ سرمایه اجتماعی
۱ ـ ۵ ـ ۱ ـ ۲ ـ ۱ ـ سرمایه اجتماعی: سرمایه اجتماعی عبارت است از مجموعهای از منابع واقعی و مجازی که از طریق برخورداری از شبکه های پایا و کم و بیش نهادینه شده روابط دو جانبه، برای یک فرد یا گروه انباشته می شود (بوردیو[۴۴]، ۱۹۸۷). بنابراین، سرمایه اجتماعی بخشی از ساختار اجتماعی محسوب می شود که به کنشگر اجازه میدهد تا با بهره گرفتن از آن به منافع خود دست یابد (آگراوال[۴۵]، ۲۰۰۶).
۱ ـ ۵ ـ ۱ ـ ۲ ـ ۲ ـ سرمایه اجتماعی بخش (گروه) آموزشی: سرمایه اجتماعی بخش نیز حاصل روابط مبتنی بر تفاهم و اعتماد بین اساتید، کارکنان، مدیران و دانشجویان میباشد و به مجموع منابعی که زندگی اجتماعی را در بخشهای آموزشی دلنشینتر و مطلوبتر میسازد، اطلاق می شود و شامل سه بُعد شبکه اجتماعی، هنجار اجتماعی و اعتماد اجتماعی[۴۶]میباشد.
۱ ـ ۵ ـ ۱ ـ ۳ ـ رضایت تحصیلی: این مفهوم بیانگر این است که دانشجویان چگونه تجارب یادگیریشان را ادراک میکنند (کو، ۲۰۱۰). بر این اساس، رضایت تحصیلی بیانگر میزان ادراک دانشجویان از دانشگاه و مطلوبیتهایی است که در آنجا بهدست میآورند. ترکزاده (۱۳۸۶) رضایت تحصیلی مشتمل بر شش بُعد رضایت از تحصیل؛ رضایت از استاد؛ رضایت از همکلاسیها؛ رضایت از پیشرفت تحصیلی؛ رضایت از شیوه ارزیابی آموزشی و رضایت از محیط تحصیلی در نظر گرفته است.
۱ ـ ۵ ـ ۲ ـ تعریف عملیاتی متغیرها
۱ ـ ۵ ـ ۲ ـ ۱ ـ نوع ساختار سازمانی دانشگاه: در این تحقیق نوع ساختار سازمانی دانشگاه برحسب سنخشناسی ارائه شده توسط هوی و سوئیتلند (۲۰۰۱) و هوی و میسکل (۲۰۰۸) در دو گونه تواناساز و بازدارنده، بر اساس نمره حاصل از ارزیابی اساتید از ساختار کنونی دانشگاه که با بهره گرفتن از پرسشنامه نوع ساختار سازمانی دانشگاه (ترکزاده و محترم، ۱۳۹۰) بهدست آمده است، مشخص شده است.
۱ ـ ۵ ـ ۲ ـ ۲ ـ سرمایه اجتماعی بخشهای (آموزشی): در این تحقیق سرمایه اجتماعی بخش، بر اساس نمرهی حاصل از ارزیابی اساتید از ابعاد شبکه اجتماعی، هنجار اجتماعی و اعتماد اجتماعی موجود در بخش خود، با بهره گرفتن از پرسشنامه محقق ساخته سرمایه اجتماعی بخش که شامل سه بُعد یاد شده میباشد و بر اساس الگوی انگارهای بُعدشناسی سرمایه اجتماعی (ترکزاده و محترم، زیرچاپ) تهیه شده است، اندازه گیری شده است.
۱ ـ ۵ ـ ۲ ـ ۳ ـ رضایت تحصیلی دانشجویان: در این تحقیق رضایت تحصیلی دانشجویان برحسب نمرهای که دانشجویان از مقیاس رضایت تحصیلی دانشجویان (ترکزاده، ۱۳۸۶) که بر اساس مقیاس ابعاد شغلی[۴۷] (رابینز[۴۸]، ۱۹۹۴) تهیه شده است، کسب کرده اند، اندازه گیری شده است.
فصل دوم
پیشینه پژوهش
مقدمه
در این فصل، ضمن بیان مفهوم ساختار سازمانی، ابعاد و متغیرهای اثرگذار بر آن، به توصیف انواع ساختار سازمانی از نظر محققان و صاحبنظران مختلف به خصوص نوع ساختار سازمانی تواناساز و بازدارنده (هوی و سوئیتلند، ۲۰۰۱، ۲۰۰۰؛ هوی و میسکل، ۲۰۰۸) و بیان برخی ویژگیهای هر یک از این دو نوع ساختار پرداخته شده است. در ادامه نیز پس از بیان مختصری از تاریخچه سرمایه اجتماعی، به تعریف سرمایه اجتماعی و تبیین ابعاد، دیدگاه ها، رویکردها و سطوح سرمایه اجتماعی پرداخته شده است. در نهایت نیز به تبیین مفهوم رضایت تحصیلی، ابعاد و مدلهای مرتبط با آن و همچنین نتایج و پیامدهای رضایت تحصیلی پرداخته شده است. در بخش پایانی این فصل نیز، به مرور سوابق پژوهشی پیرامون هر یک از متغیرهای تحقیق و سپس جمعبندی مطالب ذکر شده در این فصل پرداخته شده است.
۱ ـ پیشینه پژوهش
۲ ـ ۱ ـ مبانی نظری
۲ ـ ۱ ـ ۱ ـ نوع ساختار سازمانی
۲ ـ ۱ ـ ۱ ـ ۱ ـ تعریف ساختار سازمانی
ساختار سازمانی از جمله عوامل اساسی در شکل گیری هر سازمانی محسوب می شود. ساختار سازمانی با تعیین الگوی منظمی از روابط بین اجزای یک مجموعه، ضمن اینکه زمینه نیل به اهداف را فراهم می آورد (هچ، ۱۳۸۶؛ گرینبرگ و بارن[۴۹]، ۱۹۹۷)، چارچوبی سازمانی محسوب می شود که به تعیین جایگاه اشخاص، تصریح سازوکارهای هماهنگی و الگوهای تعاملی بین آنها نیز می پردازد (کسرایی و علیرحیمی، ۱۳۸۸). ساختار سازمانی جایی است که در آن ارتباطات سازمانی اتفاق میافتد، اقدامات سازمانی در آن صورت میگیرد و اغلب با یک طرح شناخته شدهای به نام نمودار سازمانی نمایش داده می شود (مقیمی، ۱۳۸۷؛ کسرایی و علیرحیمی، ۱۳۸۸). ساختار سازمانی علاوه بر اینکه باعث ایجاد هماهنگی بین کلیه فعالیتها و اهداف سازمان می شود، تعیین می کند که چه کسی باید در کجا قرار گیرد، با چه کسانی ارتباط برقرار کند و از چه رویه ها و روشهایی پیروی کند تا سازمان به اهدافی که دارد دست یابد (گرینبرگ و بارن، ۱۹۹۷).
بنا به نظر سول (۱۹۹۴) نیز ساختار سازمانی، ضمن اینکه تعیینکننده نحوه کارکرد افراد میباشد، متأثر از آن نیز میباشد. لذا بر اساس این نظر میتوان گفت، ساختار سازمانی عبارت است از وسیله یا ابزاری پیچیده برای کنترل، که در فرایند روابط متقابل اعضا به وجود می آید، به صورت دائم تجدید میگردد و در عین حال تعیینکننده روابط متقابل آنها نیز میباشد. علاوه بر این، کرت و مارچ[۵۰] (۲۰۰۷) نیز ساختار سازمانی را الگو و نقشهی ارتباطات و تعاملات میان بخشها و اجزاء یک سازمان میدانند که تعیینکننده روابط رسمی و بعضاً غیررسمی افراد، جایگاه مشاغل و پستهای سازمانی، میزان دسترسی به چارچوب اطلاعات، شرح وظایف، شرح شغلها، چگونگی تخصیص منابع، قوانین و مقررات، مکانیزم های تبعیت، اجرای قوانین و ایجاد هماهنگی بین فعالیتها است (ارگانلی و همکاران[۵۱]، ۲۰۰۷). ساختار سازمانی از نظر هال[۵۲] (۲۰۰۲) نیز از طریق کاهش تاثیر ویژگیهای شخصی افراد بر سازمان و ایجاد زمینه های مناسب جهت اخذ تصمیمات لازم و اعمال قدرت در آن به تحقق اهداف سازمانی یاری میرساند. لذا هدف از ایجاد آن، ایجاد هماهنگی بین نیروی انسانی و منابع موجود جهت افزایش کارایی و اثربخشی سازمان است (موغلی، ۱۳۷۱). با نظر به آنچه گفته شد، ساختار سازمانی به عنوان کانالی بسیار منظم و مناسب جهت انتقال اطلاعات محسوب می شود که ضمن فراهم آوردن امکان دستیابی به اهداف سازمانی از ویژگیهایی به شرح زیر برخوردار میباشد (هال، ۲۰۰۹):
به تولید ستاده سازمانی جهت نیل به اهداف سازمانی یاری میرساند.
تأثیر تنوعات فردی بر سازمان را به حداقل ممکن میرساند.
به عنوان عرصه ای محسوب می شود که تصمیمات سازمانی در آن اخذ میگردد و قدرت در آن اعمال می شود.
۲ ـ ۱ ـ ۱ ـ ۲ ـ ابعاد ساختار سازمانی
ساختار سازمانی مشتمل بر ابعاد و عناصری است که بیان کننده ویژگیهای خاص هر سازمان است. با این وجود هر کس از منظری به آن پرداخته است. رابینز[۵۳] (۱۳۸۶) استراتژی سازمان، تکنولوژی، اندازه سازمان و نامطمئن بودن محیط را از جمله عوامل تشکیلدهنده ساختار سازمانی میداند. دفت[۵۴] (۲۰۰۶) نیز ابعاد ساختار سازمانی را بیانگر ویژگیهای درونی یک سازمان میداند و مواردی به شرح زیر را به عنوان ابعاد ساختار سازمانی معرفی می کند:
رسمیت: بیانگر حدی از قوانین، خطمشیها و رویههای موجود در سازمان است که برای عملیات سازمان به کار گرفته میشوند.
تمرکز: اشاره به چگونگی توزیع قدرت در سازمان دارد.
تخصص: بیانگر میزان یا درجهای است که سازمان به تفکیک فعالیتها و کارهای خود پرداخته است.
تعیین استاندارد: بیانگر مواردی است که بسیاری از کارهای مشابه به روش یکسان و هماهنگ انجام می شود.
سلسلهمراتب اختیار: اشاره به حیطهی کنترل و پاسخگویی افراد دارد.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-08-04] [ 09:36:00 ب.ظ ]
|