نگارش پایان نامه در رابطه با استفاده از الگوریتم بهینه سازی مبتنی بر آموزش- یادگیری ... |
![]() |
از آنجا که فعالیتهای ۰ , n مجازی هستند و فقط شروع و پایان پروژه را مشخص می کنند، برای آنها روابط زیر را داریم:
-
- هیچ فعالیتی قبل از فعالیت ۰ اجرا نمیگردد. یعنی هیچ فعالیتی پیش نیاز فعالیت ۰ نیست.
( i,0) ∉ A i=1,2,…,n (2-2)
-
- فعالیت ۰ زودتر از همه فعالیتها اجرا میگردد یعنی پیشنیاز همه فعالیتهاست.
( ۰,i) ∈ A i=1,2,…,n (2-3)
-
- فعالیت n پیشنیاز هیچ فعالیتی نیست.
( n ,i) ∉ A i=0,1,2,…,n-1 (2-4)
-
- همه فعالیتها پیشنیاز فعالیت n هستند و قبل از فعالیت n انجام میگیرند.
( i,n) ∈ A i=0,1,2,…,n -1 (2-5)
-
- زمان اجرای فعالیتهای ۰ و n ،صفراست.
d0=dn=0 (2-6)
-
- فعالیتهای ۰ و n نیازی به هیچ منبعی ندارند.
r0k = rnk = ۰ k=1,2,…,K (2-7)
مجموعه همه جایگشتهای تعریف شده برروی مجموعه فعالیتها (N) را π مینامیم. اگر روابط پیشنیازی و محدودیت منابع را در نظر نگیریم هر کدام از جایگشتهای عضو π می تواند یک ترتیب اجرای فعالیتها باشد و هر فعالیت می تواند قبل یا بعد از فعالیت دیگر باشد. ولی چون روابط پیشنیازی بین فعالیتها و همچنین محدودیت منابع وجود دارد، برخی جایگشتها با روابط پیشنیازی و محدودیت منابع سازگارند که هر یک از آنها را یک ترتیب ممکن میگوییم. مجموعه همه ترتیبهای ممکن را با F مشخص میکنیم. F زیر مجموعه π است. اگر f ∈ F یک جایگشت ممکن باشد، از طریق f می توان فعالیتها را به ترتیبی که در f است، زمانبندی کرد. اگر زمان شروع فعالیتها در f را به ترتیب فعالیتها،کنار هم قرار دهیم، تشکیل یک زمانبندی شدنی برای مسئله مورد نظر به ما می دهند که آن را با S=(S0,S1,…,Sn) مشخص میکنیم. همچنین t را بعنوان یک نقطه زمانی خاص و مشخص فرض میکنیم. با توجه به S و t و مجموعه فعالیتها (N)، مجموعه P(s,t) را بصورت زیر تعریف می کنیم:
P(S,t) = { i ∈ N | Si ≤ t < Si+ di } (۲-۸)
P(S,t) مجموعه همۀ فعالیتهای در حال اجرای مسئله در زمان t طبق زمانبندی S است. حال تابع rk(S,t) را بدین صورت تعریف میکنیم:
rk(S,t) : [0,Sn] ℝ+ rk(S,t) = k=1,2,…,K (2-9)
rk(S,t) میزان استفاده از منبع k ام در زمان t طبق زمانبندی S را مشخص می کند. با توجه به محدودیت ظرفیت منابع، داریم:
rk(S,t) ≤ Rk k=1,2,…,K 0 ≤ t ≤ Sn (۲-۱۰)
Sn زمان شروع فعالیت n یعنی فعالیت مجازی آخر است که در واقع زمان کل پروژه را مشخص می کند. برای تضمین شرط پیشنیازی نیز رابطه زیر را داریم:
Sh + dh ≤ Sj j∈ N (h,j) ∈ A (2-11)
همانگونه که قبلا گفته شد A مجموعه همه زوج فعالیت پیش نیاز و N مجموعه فعالیتهاست. این رابطه بیان میدارد که هر فعالیت مانند h که پیش نیاز فعالیت j است قبل از شروع فعالیت j باید پایان یابد.
اگرهمه زمانبندیهای سازگار با محدودیت منابع را SR و همه زمانبندیهایی که با پیشنیازیها سازگار باشند را ST بنامیم، آنگاه هر زمانبندی شدنی عضوی از SR ∩ ST است.
تابع هدف مسئله، کمینه کردن زمان پایان پروژه[۱۲] یعنی Sn است. شروع و پایان فعالیت مجازی n با هم برابرند. بنابراین مسئله زمانبندی پروژه با منابع محدود بصورت زیر قابل مدل کردن است:
Minimize Sn (۲-۱۲)
Subject to :
Si + di ≤ Sj j∈ N , (i,j) ∈ A (2-13)
≤ Rk k=1,2,…,K , 0 ≤ t ≤ Sn (۲-۱۴)
در ادامه برای مسئله RCPSP مثالی میزنیم.
مثال ۲-۳-۱
پروژهای را در نظر میگیریم که دارای ۶ فعالیت اصلی و ۲ فعالیت مجازی است. یک منبع با ظرفیت R=4 واحد نیز داریم. مجموعه روابط پیشنیازی بصورت زیر است:
A={(0,1),(0,2), (1,3) , (3,5) , (2,4) ,(4,6),(5,7),(6,7)}
رابطه پیشنیازی (۱,۳) یعنی فعالیت ۱ پیشنیاز فعالیت ۳ است. واضح است که در مجموعه A رابطه تراگذاری برقرار است، مثلا از روابط پیشنیازی (۱,۳),(۳,۵) نتیجه میگیریم که رابطه پیشنیازی (۱,۵) نیز برقرار است. پیشنیاز پیشنیاز هر فعالیت، پیشنیاز آن فعالیت نیز است. مدت اجرای هر فعالیت (di) و میزان نیاز هر فعالیت به منبع (ri1 ) در شکل زیر نشان داده شدهاست.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 08:10:00 ق.ظ ]
|