پایان نامه های کارشناسی ارشد درباره تعیین بهترین و مناسبترین تاریخ کاشت باقلا در منطقه باوی- فایل ... |
![]() |
۶۳/۶۶a
۰
۲۵ آبان
۶۳/۶۳a
۵۰
۶۶/۷۷a
۱۰۰
۰۳/۵۷a
۱۵۰
۶۳/۳۱b
۰
۱۰ آذر
۶۳/۲۹b
۵۰
۸/۴۹ab
۱۰۰
۸۳/۵۲a
۱۵۰
۸/۱۶
LSD
میانگینهای دارای حروف مشترک اختلاف معنیداری در سطح احتمال خطای پنچ درصد با یکدیگر ندارند.
۴-۲-۴ محتوای نسبی آب برگ
اثر تاریخ کاشت بر محتوای نسبی آب برگ
نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تاریخ کاشت دارای اثر معنیداری بر محتوای نسبی آب برگ داشت (جدول ۴-۴). به طوری که در تاریخ کاشت اول (۱۰ مهر)، محتوای نسبی آب برگ ۴/۶۵ درصد بود، ولی در تاریخ کاشت آخر (۱۰ آذر) به ۷۷/۴۴ درصد رسید (شکل ۴-۸). یعنی با تاخیر در کاشت و وقوع تنش گرما محتوای نسبی آب برگ باقلا کاهش یافت. این موضوع ناشی از افزایش تبخیر و تعرق در اثر افزایش دمای محیط و کاهش آب برگ میباشد (وجید و همکاران[۵۷]، ۲۰۰۷). کاهش محتوای نسبی آب در باقلا باعث بسته شدن روزنهها شده و با کاهش تعرق گیاه، قدرت خنککنندگی آن نیز کاهش مییابد، این افزایش دمای کانوپی نهایتا به افزایش دمای داخل سلولی گیاه و خسارت به تمامی اجزای آن مخصوصا سیستم غشایی یعنی مهمترین قسمت فعال سلول میشود. علاوه بر این، با کاهش فعالیت فتوسنتزی گیاه و افزایش تنفس نوری، متابولیسم نیتروژن که وابسته به انرژی حاصل از فتوسنتز و میزان تولید کربوهیدراتها است، مختل میگردد و نهایتا به کاهش محتوای کلروفیل و همچنین پروتئینهای محلول برگ از جمله آنزیم روبیسکو منجر میشود. از طرفی کاهش رطوبت نسبی آب برگ در تاریخ کاشت ۲۵ مهر (با میانگین ۱۴/۴۸درصد) نشاندهنده برخورد گلدهی گیاه باقلا به دماهای پایین میباشد. در توجیه این پدیده میتوان چنین استدلال کرد که مقدار آب در گیاه احتمال تشکیل یخ و خسارت حاصل از آن را کاهش میدهد. در نتیجه یکی از اولین رخدادهای مقاومسازی گیاهان در برابر سرما کاهش نسبت آب بافت به وزن خشک میباشد البته باید در نظر داشت که کاهش مقدار آب منجر به کاهش توسعه سلولی نیز میگردد. بنابراین گیاهان اغلب تا حدی میزان آب بافتهای خود را در جهت مقابله با سرما کاهش میدهند (جهانبخشگده کهریز و همکاران، ۱۳۸۸).
شکل ۴-۸ اثر تاریخ کاشتهای مختلف بر محتوای نسبی آب برگ باقلا
اثر کود فسفر بر محتوای نسبی آب برگ
نتایج جدول تجزیه واریانس نشان داد که اثر فسفر بر این صفت در سطح احتمال خطای ۵ درصد معنیدار شد (جدول ۴-۴). به طوری که با افزایش میزان کود تا سطح ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار محتوای نسبی آب برگ هم با میانگین ۸۱/۵۱ درصد افزایش پیدا کرد و کمترین میزان این صفت متعلق به تیمار شاهد (بدون مصرف کود) با میانگین ۱۶/۴۸ درصد گردید (شکل ۴-۹). با توجه به نقش فسفر در دیواره سلولی گیاه و جلوگیری از نشت غشاء میتواند عاملی در جهت حفظ محتوای نسبی آب برگ و جلوگیری از کاهش این صفت گردد.
شکل ۴-۹ اثر سطوح مختلف کود فسفر بر رطوبت نسبی آب برگ باقلا
۴-۴ عناصر غذایی گیاه
۴-۳-۱ غلظت فسفر در دانه
جدول تجزیه واریانس دادهها نشان داد که کاربرد فسفر و تاریخ کاشت تاثیر معنیداری بر غلظت فسفر در دانه داشت (جدول ۴-۷). این در حالی است که اثر متقابل معنیدار نشد.
اثر تاریخ کاشت بر غلظت فسفر در دانه
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 04:26:00 ق.ظ ]
|