پروژه های پژوهشی در مورد تعیین چندشکلی ژن دوپامین در مرغ بومی خوزستان- فایل ... |
![]() |
محصولPCR 10 میکرولیتر
بافر رقیق کننده 2 میکرولیتر
آنزیم BseNI 1میکرولیتر
H2O 17میکرولیتر
حجم کل 30 میکرولیتر
بعد از افزودن مخلوط نهایی به میکروتیوتیپها و سانتریفوژ کردن نمونهها را به مدت 16 ساعت در دمای 65 درجه برای آنزیم BseNI، و به مدت 16 ساعت در دمای 37 درجه برای آنزیم CfrI، در داخل بنماری گذاشته شد. سپس مقدار 10 میکرولیتر از محصول هضم روی ژل آگارز 3 درصد بارگذاری شد و برای تشخیص اندازه باندها سایز مارکر 100 به کار برده شد. نمونهها به مدت 80 دقیقه در 90 ولت الکتروفورز گردید. سپس با بهره گرفتن از دستگاه ژلداک از ژل عکس برداری گردید.
3-9 تجزیه آماری ژنوتیپها
پس از اتمام کارهای آزمایشگاهی و تعیین ژنوتیپ تمام نمونهها، کلیه داده ها وارد Excel شده سپس با نرمافزار GenAlex آنالیز گردید سپس فراوانی آللی، ژنوتیپی، وجود تعادل هاردی- وینبرگ مورد بررسی قرار گرفت.
.
فصل چهارم
نتایج و بحث
فصل چهار
نتایج و بحث
4-1 استخراج دی. اِن. اِ
موفقیت در اجرای تکنیکهای مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی منوط بر داشتن منبع دی. اِن. اِ مطلوب و عاری از هر گونه ناخالصی است. دی. اِن. اِ استخراج شده پس از استفاده از RNAas و تعیین کمیت و کیفیت به وسیله نانودراپ (شکل 4-2) بر روی ژل آگارز برده شد و نتایج نشان داد دی. اِن. اِ فاقد هرگونه آلودگی پروتئینی، آلودگی به RNA و شکستگی میباشد. همچنین بررسی غلظت دی. اِن. اِ با بهره گرفتن از نانودراپ نشان داد که دی. اِن. اِ استخراج شده در حدود 100-300 نانوگرم بر میکرولیتر میباشد و استخراج دی. اِن. اِ به این روش غلظت مناسبی از دی. اِن. اِ را جهت واکنش زنجیرهای پلیمراز فراهم نموده است. شکل 4-1 کیفیت ژنوم برخی از نمونههای مورد مطالعه را بر روی ژل آگارز به تصویر کشیده است.
شکل 4-1 کیفیت دی. اِن. اِ استخراج شده بر روی ژل آگارز
شکل 4-2 بررسی کمیت و کیفیت یک نمونه دی. اِن. اِ با بهره گرفتن از نانودراپ
4-2 نتیجه واکنش PCR
نتیجه واکنش زنجیرهای پلیمراز گیرندهی یک ژن دوپامین در تصویر 4-4 نشان داده شده است. در این تحقیق همانطور که انتظار میرفت قطعه 283 جفت بازی از ژن دوپامین در دمای اتصال 4/58 درجه سانتی گراد تکثیر شد. جهت تایید اندازه قطعه حاصله، از سایز مارکر 100 استفاده گردید. نتایج حاصل از الکتروفورز نشان داد که قطعهی 283 جفت بازی گیرندهی یک ژن دوپامین به صورت اختصاصی تکثیر یافت و هیچ گونه باند غیر اختصاصی مشاهده نگردید.
در شکل 4-3 توالی گیرندهی یک ژن دوپامین در طیور را مشاهده میکنیم که به وسیله نرمافزار Vector NTI پرایمر به آن متصل گردیده است.
شکل 4-3 توالی گیرنده 1 ژن دوپامین و نحوه چسبیدن پرایمر به آن
شکل 4-4 محصولات PCR(قطعه 283 جفت بازی)، بر روی ژل آگارز 5/1 درصد جهت تایید اندازه قطعه M سایز مارکر100 استفاده شد.
4-3 برش آنزیمی
قطعه 283 جفت بازی تکثیر شده از گیرندهی یک ژن دوپامین توسط دو آنزیم محدود کننده CfrI و BseNI هضم گردید که نتایج هر کدام از آنزیمها در زیر شرح داده شده است.
4-4 معیارهای چند شکلی گیرندهی یک ژن دوپامین به وسیله آنزیم CfrI
محصولات آنزیمی که با بهره گرفتن از آنزیم CfrI به دست آمده بود بعد از برده شدن بر روی ژل 5/2 درصد سه الگوی باندی AA، GG، و AG در مرغهای بومی استان خوزستان را نشان داد (شکل 4-5).
محل برشی آنزیم:CfrI
5’…G↓G N C C…3’
3’…C C N G↑G…5’
شکل 4-5 ژنوتیپهای مختلف AA، AG و GG در شش نمونه مرغ بر اساس هضم آنزیمی قطعه 283 جفت بازی با آنزیم CfrI بر روی ژل آگارز 5/2 درصد. چاهک M سایز مارکر 100، چاهک L1 تا L6 محصول هضم قطعه تکثیر شده از شش مرغ
4-4-1 بررسی تنوع ژنتیکی گیرندهی یک ژن دوپامین با آنزیم CfrI
الگوی الکتروفورزی حاصل از هضم قطعه 283 جفت بازی گیرندهی یک ژن دوپامین مرغهای بومی استان خوزستان توسط آنزیم برشیCfrI سه الگوی باندی را مشخص گردانید. دو آلل G و A و سه ژنوتیپ GG، AA و AG به دست آمد. ژنوتیپ AG نسبت به دو ژنوتیپ AA و GG فراوانی بالاتری را نشان داد. نتایج مشاهده شده در این تحقیق با نتایج تمپفلای و همکاران (2015)، وانگ و همکاران (2014)، زوا و همکاران (2011)، فیدلر و همکاران (2007) و سوجیاما و همکاران (2004)، مطابقت داشت. در گزارش وانگ و همکاران (2014) در غاز ضمن اینکه دو آلل G و A را شناسایی کردند اما بیان کردند که فقط دو نوع ژنوتیپ GG(قطعه بدون برش) و GAمشاهده شده است و هیچکدام از نمونه ژنوتیپ AA را نشان ندادند. در گزارشی سوجیاما و همکارانش بیان کردند که فقط چند شکلی در مرغ قابل مشاهده است و چند شکلی در سایر پرندگانی که مورد بررسی قرار گرفته بودند دیده نشد. زوا و همکاران (2010) نیز در ناحیه دیگری از ژن دوپامین، علاوه بر شناسایی دو آلل G و A، آلل C، T و ژنوتیپهای CT، TT و CCرا نیز مشاهده کردند که در این تحقیق مشاهده نگردید که دلیل آن می تواند در نوع آغازگرهای انتخابی و آنزیمی که برای عمل هضم از آن استفاده شده است باشد. وانگ و همکاران (2012) نیز در پژوهشی بر روی اردک به وجود دو آلل A و T اشاره کردند. این محققان سه ژنوتیپ AA، TT و AT را گزارش کردند. بنوانکیان و همکاران (1391)، تنوع ژنتیکی مرغهای بومی خوزستان را با بهره گرفتن از نشانگرهای ریز ماهوارهای مورد بررسی قرار دادند و در نهایت اظهار داشتند که تودههای مرغ بومی استان خوزستان دارای تنوع ژنتیکی بسیار بالایی میباشند، به طوری که تنوع موجود، از تنوع درون و بین جمعیتها منشا گرفته است. همچنین ایسوندی و همکاران (1394)، گزارش کردند که ژن پرولاکتین دارای چند شکلی بالایی میباشد. دریک مطالعه دیگری دارابی و همکاران (1386)، بیان کرد در ژن هورمون رشد هتروزیگوستی بالایی وجود دارد. در مجموع این تنوع بالا نشان دهنده اهمیت این تودهی مرغ بومی خوزستان میباشد و میتوان در کارهای اصلاحنژادی از آن استفاده کرد که اگر برنامه های اصلاحنژادی درست و با برنامه ریزی صورت گیرد این تنوع درون جمعیتی حفظ میگردد و میتوان ازآن در جهت توسعه صفات مطلوب استفاده کرد.
در دو تحقیق جداگانه تمپفلای و همکاران (2015) با زوا و همکاران (2010) بیان کردند که جهش در ناحیه G+123A گیرندهی یک ژن دوپامین بر تولید تخم و شدت آن تاثیر معنی دارد. درواقع بیان کردند در مرغهای تخمگذاری که این جهش یافت شد مقدار تولید نسبت به بقیه مرغها بالاتر بوده است. از آنجایی که این جهش نیز در مرغهای بومی خوزستان دیده شد میتوان با یک برنامه اصلاحی مناسب جهت بهگزینی، مرغهایی که داری این جهش هستند را به عنوان والدین نسل آینده انتخاب کرد و در نهایت تولید را افزایش داد.
4-4-2 فراوانی آللی گیرنده یک ژن دوپامین با آنزیم CfrI
در این تحقیق با بهره گرفتن از آنزیم برشی CfrI دو آلل Aو G و سه ژنوتیپ AA، GG، و AGبه دست آمد که در جدول (4-1) فراوانی آنها آورده شده است. ژنوتیپ AG بیشترین و ژنوتیپ GG کمترین فراوانی را نشان دادند. آلل A بیشترین و آلل G کمترین فراوانی را نشان داد. سودمندی یک نشانگر ژنتیکی به تعداد و فراوانی آللی آن مربوط می شود که این فاکتورها در میزان هتروزیگوسیتی و چند شکلی آن تاثیر دارند. فراوانی آللی به دلیل استفاده از داده های خام، نمونه ای تصادفی از ژنوم بوده و معیار مناسبی در بررسی تنوع ژنتیکی با بهره گرفتن از نشانگرها میباشد (لابات[103]، 2000). آلل A با61/0 دارای بیشترین فراوانی بود و آلل G با 39/0کمترین فراوانی را داشت که با زوا و همکاران (2010) مطابقت داشت ولی با تمپفلای و همکاران (2015)، مطابقت نداشت. در واقع مشاهدات تمپفلای عکس گزارش ما بود که شاید بتوان دلیل تفاوت فراوانی آللی با مشاهدات تمپفلای را در نوع آنزیم محدود کننده ای که استفاده شده ربط داد. از آنجایی که هر آنزیم محدودکننده یک جایگاه برشی خاصی دارد بنابراین میتوانند نتایج متفاوتی را نشان دهند و همچنین تفاوت می تواند در جمعیتهای که مورد مطالعه قرار گرفتهاند باشد.
جدول 4-1 فراوانیهای ژنوتیپی و آللی گیرندهی یک ژن دوپامین با آنزیم cfrI در مرغهای بومی استان خوزستان
تعداد ژنوتیپ و آلل فراوانیها
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 08:26:00 ق.ظ ]
|