تاثیر دوره های نوری و جیره های جلبکی بر رشد، تولید، هم آوری ... |
![]() |
۱۰۶×۶/۱
۲±۲۲
۲±۲۲
۶۰
۶۰
۷
سندسموس
۱۰۵×۵/۴
۷
۳-۴-۳-آزمایش سوم:کشت انبوه C. quadrangula در شرایط نوری و تغذیهای مختلف و تعیین اسیدچرب
تیمارهای این آزمایش با توجه به نتایج حاصل از آزمایش اول بهدستآمد. باتوجه به نتایج بهدستآمده تیمارهای D6:L6و D12:L12 برای آزمایش کشت انبوه انتخابشد. شرایط آماده سازی تیمارهای نوری مشابه موارد توضیحداده شده در قسمت ۳-۴-۱ بود. برای انجام آزمایش کشت انبوه از ظروفی با حجم ۱۲۰ لیتر به قطر ۷۰ سانتیمتر استفادهشد. استوک C. quadrangula برای کشت انبوه در ظروف ۲۰ لیتری تهیه و تحت شرایطی که برای تهیه استوک بیان گردید کشتدادهشد. حجم زیادی جلبک برای تغذیه C. quadrangula در محیط کشت BBMکشتشد و به صورت متناوب در ارلنمایرهای ۲ لیتری کشت دادهشد تا غذادهی توسط جلبکهای تازه و در فاز رشد انجامگیرد. آب مورد استفاده در آزمایش از آب شهر تامین شد و پس از فیلتر کردن و اتوکلاو نمودن (دمای ۱۲۱ درجه سانتی گراد به مدت ۱۵ دقیقه) دو روز قبل از استفاده برای از بین رفتن کلر آب هوادهی شدید صورت میگرفت. سختی کل آب ۱۳۵ میلی گرم در لیتر از کربنات کلسیم و عاری از هرآلودگی شیمیایی و غیره بود. پس از آماده نمودن ظروف کشت که شامل آبگیری تانکها، غذادهی با جلبکهای S. quadricauda و C. vulgaris به ترتیب با غلظت های ۱۰۴×۴۵ سلول در هر میلیلیتر و ۱۰۶×۶/۱ سلول در هر میلیلیتر در آغاز آزمایش، هوادهی، دمای ۲±۲۲ درجه سانتی گراد بود تراکم اولیه به میزان ۱۵۰ فرد در لیتر به هر تانک اضافهگردید. در طول آزمایش محیط کشت مرتب تمیز و آب هوادهی شده و جلبک تازه به آن وارد میشد. غذادهی هر دو روز یکبار با جلبکهای S. quadricauda و C. vulgaris با توجه به تراکم کشت برای اطمینان از غذادهی به میزان مازاد نیاز انجام گرفت. به طور کلی شرایط کشت مشابه با شرایط کشت آزمایشگاهی رعایت گردید. در سراسر آزمایش هر روز به میزان آب تبخیر شده از تانکها آب تازه به آنها اضافه میشد. روی تانکها با توری پوشیدهشد تا از ورود و تخمگذاری حشرات در تانکها جلوگیری گردد. حجم کشت انبوه ۸۰ لیتر ومدت آزمایش ۹۰ روز بهطول انجامید تا میزان نمونه مورد نیاز برای آنالیز اسیدچرب فراهم گردد. نمونهبرداری هر ۷ روز یکبار انجامگرفت و بعد از هر نمونهبرداری سیفون کردن کف تانکها و اضافهکردن آب تازه انجام میشد. در طول مدت کشت برای برداشت نمونه جهت انجام آنالیز اسیدچرب، C. quadrangula را سیفون کرده وسپس برای تغلیظ آنها از الک (۰۵۳/۰)۲۷۰ میلیمتری استفادهگردید. نمونهها پس از جمعآوری در اپندورف درون فریزر ۲۴- درجه سانتی گراد قرارمیگرفتند. در ۳۰ روز ابتدایی آزمایش سیفون صورت نگرفت تا تراکم جمعیت، میزان رشدویژه و زمان دوبرابرشدن جمعیت در شرایط کشت انبوه نسبت به کشت آزمایشگاهی ارزیابی شود.
۳-۵- خشککردن نمونهها و نحوه تعیین اسیدهایچرب
نمونههای C. quadrangula پس از جمعآوری برای آنالیز اسیدهای چرب با بهره گرفتن از روش عصارهگیری ]۲۸[ برای تزریق در کروماتوگرافی گازی آمادهسازی گردید. جهت خشک کردن نمونههای زئوپلانکتونی جمعآوریشده و به آزمایشگاه شهرک علمیتحقیقاتی انتقال یافت و از دستگاه خشککن انجمادی[۷۷] کمپانی Heto Holten مدل DW8 ساخت دانمارک استفادهشد. نمونههای فریزدرای شده تا زمان آنالیز بهوسیله دستگاه گاز کروماتوگرافی، در دیسیکاتور نگهداری شدند.
نمونههای فریزدرایشده برای انجام آنالیز اسید چرب به آزمایشگاه مرکز تحقیقات آرتمیا و جانوران آبزی دانشگاه ارومیه منتقلگردید. برای آنالیز نمونهها جهت تعیین میزان اسیدهای چرب از دستگاه گاز کروماتوگرافی، کمپانی Agilent مدل ۷۸۹۰A استفادهگردید. مراحل آماده سازی نمونهها برای آنالیز اسیدهای چرب به صورت زیر انجامشد.
از هر یک از نمونهها حدود ۵۰ میلیگرم به لولههای ۱۵ میلیلیتری دربدار منتقل شد. مقدار ۱ میلیلیتر اتانول/ تولوئن (V/V 3:2) به هر لوله اضافهگردید. سپس ۱/۰ میلیلیتر محلول استاندارد داخلی (حاوی اسیدچرب C22: 2n-6 حلشده در ایزواکتان) به هر نمونه افزودهشد. آنگاه ۱ میلیلیتر مخلوط تازه تهیه شده استیل کلرید/ متانول (V/V 1:20) بهعنوان عامل استریفیکاسیون به لولهها اضافهگردید. مقداری گاز نیتروژن وارد هر لوله کرده و سپس درب لولهها محکم بستهشد. لولهها با بهره گرفتن از یک شیکر دستی به هم زدهشدند وسپس به مدت یک ساعت در درون حمام آب جوش (۱۰۰ درجه سانتی گراد) قراردادهشدند. در طول این مدت هر ۱۰ دقیقه، لولهها از حمام آب جوش بیرون آوردهشد و با احتیاط به هم زدهشدند. پس از یک ساعت لولهها را سرد کرده و به هرکدام ۱ میلیلیتر آب مقطر و ۱ میلیلیتر هگزان اضافهشد. لولهها به مدت ۵ دقیقه با ۳۰۰۰ دور در دقیقه، سانتریفیوژ گردید و قسمت فوقانی (لایه هگزان) به لولههای ۱۵ میلیلیتری منتقل شد. عمل سانتریفیوژ پس از افزودن ۱ میلیلیتر هگزان روی نمونهها دوبار دیگر تکرار شد تا زمانی که مطمئن شویم کل اسیدهای چرب به همراه هگزان به لولههای جدید انتقال دادهشد. محتویات لولهها از فیلتر سولفات سدیم عبوردادهشد و به ظروف گلابی شکل از پیش وزنشده منتقلگردید. سپس بخش حلال به کمک دستگاه هضم در دمای ۳۵ درجه سانتی گراد و با واردکردن گاز نیتروژن، جدا شد و مجدداً وزن گردید. به این صورت مقدار کل متیل استرهای اسیدهای چرب استخراج شده از هر نمونه مشخص گردید. سپس به ظروف کوچک (۲ میلیلیتری) منتقل گردید و پس از وارد کردن گاز نیتروژن تا زمان آنالیز در فریزر (۲۴- درجه سانتی گراد) قرارداده شدند. روز بعد نمونهها از فریزر خارج شده و جهت تزریق به دستگاه گاز کروماتوگرافی آمادهشدند و مقدار ۴/۰ میکرولیتر از آن به دستگاه گاز کروماتوگرافی تزریق شد. در نهایت مقدار اسیدهای چرب هر نمونه با مقایسه طول منحنیهای هر اسیدچرب با طول منحنی استاندارد داخلی محاسبهشد (درصد هر اسیدچرب نسبت به کل اسیدهای چرب تعیین شد) ]۲۸[.
۳-۶- شمارش زئوپلانکتونها
شمارش زئوپلانکتونها با بهره گرفتن از لام باگاروف[۷۸] صورتگرفت. به این نحو که پس از برداشت زیر نمونه از ظروف آزمایش، نمونهها به درون لام باگاروف انتقال و پس از آن شمارش با بهره گرفتن از لوپ انجاممیشد.
۳-۷- محاسبه میزان رشد ویژه و زمان دوبرابر شدن جمعیت
سرعت رشد ویژه جمعیت[۷۹](SGR) با بهره گرفتن از فرمول ارائه شده توسط امری و ایکیدا[۸۰] (۱۹۸۴) ]۸۹[ به صورت زیر محاسبهگشت:
SGR= سرعت رشد کلادوسر C.quadrangula، برحسب روز
Nt= جمعیت نهایی C.quadrangula بعد از زمان T
N0= جمعیت اولیه C.quadrangula در آغاز معرفی به محیطکشت
زمان دوبرابر شدن جمعیت[۸۱] (Dt) را ازطریق فرمول جیمزوال-خارس[۸۲] (۱۹۸۶) ]۵۸[ به شرح زیل مورد محاسبه قرارگرفت:
Dt= زمان دوبرابرشدن جمعیت C.quadrangula
SGR= رشد ویژه جمعیت C.quadrangula بر حسب روز
۳-۸-اندازه گیری طول و عرض و وزن
برای اندازه گیری طول و عرض C.quadrangula، از نمونههای فیکسشده با فرمالین ۵ درصد در آزمایش اول استفادهشد. از هر تیمار ۳ تکرار برای اندازه گیری بالغین و ۳ تکرار برای اندازه گیری نوزادان انتخاب و اندازه گیری شد. علاوهبر طول و عرض اندازه گیری قطر چشم نیز در بالغین و نوزادان صورتگرفت. سپس بر اساس فرمول ارائه شده توسط دمونت[۸۳] و همکاران ۱۹۷۵، ]۳۰[ وزن C. quadrangula برحسب میکروگرم دبهدست آمد.
W= 1.70×۱۰-۶ L2.26
۳-۹- تجزیه وتحلیل داده ها و آنالیز آماری
داده ها با بهره گرفتن از آنالیز واریانس دوطرفه مورد تجزیه آماری قرارگرفت. تفاوت موجود در بین میانگینها با بهره گرفتن از آزمون چند دامنه دانکن با هم مقایسهگردید. تمام آنالیزها با بهره گرفتن از نرمافزار آماری SPSS, version 16 ]112[ انجامشد.
فصل چهارم
نتایج و بحث
۴-۱- نتایج
۴-۱-۱- تاثیر رژیمهای نوری و جیره های جلبکی متفاوت بر تراکم و رشد ویژه و زمان دوبرابرشدن جمعیت در کشت آزمایشگاهی
نتایج حاصل از آنالیز واریانس دوطرفه تاثیر رژیمهای نوری و جیره های غذایی بر تراکم جمعیت، میزان رشد ویژه و زمان دوبرابر شدن جمعیت در طول ۳۰ روز آزمایش در جدول ۴-۱ ارائه شدهاست. نتایج نشانداد که رژیمهای نوری و جیره های جلبکی اثر معنیداری را بر موارد یادشده دارا هستند. نتایج نشان داد میانگین بالاترین تراکم، بیشترین میزان رشد ویژه و کوتاهترین زمان دوبرابر شدن جمعیت C. quadrangula بهترتیب برابر ۲۷/۸۰±۰۴/۲۶۱۹ فرد در لیتر، ۰۰/۰±۱۰/۰ فرد در روز و ۰۷/۰±۴۷/۶ روز در رژیم نوری ۱۲ ساعت روشنایی: ۱۲ ساعت تاریکی در تغذیه با جلبک C. vulgaris میباشد. نتایج حاصل از انجام آزمایش تاثیر دوره های نوری مختلف و دو جیره جلبکی بر تراکم، میزان رشد ویژه و زمان دوبرابر شدن جمعیت C. quadrangula در شکلهای ۴-۱، ۴-۲ و ۴-۳ ارائه گردیدهاست. همچنین مقایسه روند تراکم در روزهای آزمایش در تیمارهای نوری و جیره های جلبکی در شکل ۴-۴ نمایشداده شدهاست.
۴-۱-۲- تاثیر رژیمهای نوری و جیره های جلبکی بر تراکم بالغین و نوزادان در جمعیت در کشت آزمایشگاهی
تراکم بالغین و نوزادان در جمعیت زئوپلانکتونی از اهمیت ویژهای برخوردار است. نتایج نشانداد میانگین بالاترین تعداد بالغین در رژیم نوری ۴ ساعت نور:۴ ساعت تاریکی تحت تغذیه با جیره جلبکی C. vulgaris و برابر با ۱۴/۵۷±۱۴/۸۵۷ میباشد. همچنین میانگین بالاترین تعداد نوزادان در رژیم نوری ۱۲ ساعت نور: ۱۲ ساعت تاریکی و تحت تغذیه با جیره جلبکی C. vulgaris برابر ۹۸/۶۵±۶۲/۲۰۴۷ میباشد. نتایج حاصل از آنالیز واریانس دوطرفه تاثیر رژیمهای نوری و جیره های جلبکی بر تراکم بالغین و نوزادان در جمعیت C. quadrangula در جدول ۴-۱ ارائهگردیدهاست. تراکم بالغین و نوزادان به کل جمعیت تحت رژیمهای نوری و جیره های جلبکی در شکل ۴-۵ ارائه شدهاست. نتایج نشان میدهد تیمارهای نوری و جیره های جلبکی تاثیر معنیداری را بر نسبت بالغین و نوزادان در جمعیت دارند.
جدول۴-۱: آنالیز واریانس (Two-Way ANOVA) از اثر رژیمهای نوری (D4:L4، D6:L6، D8:L8، D12:L12) و جیره های جلبکی (S. quadricauda و C. vulgaris) بر تراکم جمعیت، میزان رشد ویژه، زمان دوبرابر شدن جمعیت، تراکم بالغین و نوزادان به کل جمعیت در C. quadrangula.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 12:53:00 ق.ظ ]
|