پروژه های پژوهشی در مورد مدلسازی یک بعدی عملکرد پیل سوختی غشاء پلیمری- فایل ۳۹ |
![]() |
(۳- ۱)
مقدار آب درون غشاء به فاز آب نیز بستگی دارد، بطوریکه بیشترین مقدار آب درون غشاء در فاز مایع، ۲۲ مولکول آب به ازای یک گروه سولفونیک میباشد، یعنی ۲۲l=. در حالیکه اگر فاز بخار وجود داشته باشد این تعداد به ۱۴ میرسد.
زاودزینسکی[۹۴] و همکارانش[۲۷] محتویات آب غشاء در فاز بخار را بر حسب فعالیت بخار آب، با بهره گرفتن از آزمایش محاسبه کردهاند. نتایج آن درشکل ۳‑۲ ارائه شده است.
شکل۳‑۲: محتویات آب غشاء اندازه گرفته شده برای نفیون N117 در دمای oC30[27].
فعالیت بخار آب به صورت نسبت فشار جزئی بخار آب به فشار اشباع در دمای عملکرد پیل در نظر گرفته میشود.
شکل ۳‑۲ دو قسمت دارد:
الف) ناحیهای با فشار کم: در این حالت فعالیت آب از ۰.۱۵ تا ۰.۷۵ متغیر است و مقدار بیشینه محتویات آب غشاء در این حالت ۵l=میباشد.
ب) ناحیهای با فشار بالا: در این حالت فعالیت آب از ۰.۷۵ تا ۱ متغیر است و مقدار بیشینه محتویات آب غشاء در این حالت ۱۴.۴l=میباشد.
در حالت کاملاً اشباع[۹۵]، یعنی حالتی که در آن ۱a= است، مقدار محتویات آب ۱۴l=است. این در حالی استکه اگر فاز آب درون غشاء مایع باشد، ۲۲l= خواهد بود. این پدیده در سال ۱۹۰۳ توسط شرودر[۹۶] بیان شد و معروف به تناقض شرودر گردید. این پدیده را میتواناینگونه توجیه کرد که جذب آب[۹۷] از فاز بخار توسط غشاء شامل تقطیر آن نیز هست ولی در حالت مایع این جذب مستقیماً صورت میگیرد [۷].
شرحی بر مدل ارائه شده برای غشاء و لایه نفوذ گاز
شکل ۳‑۳ شماتیکی از یک پیل سوختی غشاء پلیمری را نشان میدهد. همانطور که در شکل ۳‑۳ نیز مشخص است، هوای اشباع (N2+O2+H2O(v)) به عنوان مخلوط گاز ورودی به کاتد و هیدروژن مرطوب ناشی از ریفرم سوخت طبیعی (هیدروژن همراه با دی اکسید کربن) اشباع (H2+CO2+H2O(v))به عنوان مخلوط گاز ورودی به آند در نظر گرفته شده است. حوزه حل در این مدلسازی لایه های نفوذ گاز در سمت آند و کاتد، غشاء و همچنین لایه کاتالیست است.همانطور که در شکل ۳‑۳ نشان داده شده است، سطح مشترک لایه های مختلف با یکدیگر، از راست به چپ به صورت Int.1 تا Int.4 نامگذاری شده است. از آنجایی در این فصل هدف بررسی رفتار غشاء و لایه نفوذ گاز میباشد، لذا لایه کاتالیست که در این قسمت از اهمیت کمتری برخوردار است به صورت یک لایه نازک (مدل لایه نازک) مدلسازیمیشود.از این رو برای مدل کردن لایه کاتالیست در این بخش از معادله تافل[۹۸] که در ادامه خواهد آمد استفاده می شود.
فرضیات این مدلسازی را میتوان در موارد زیر خلاصه نمود:
پیل سوختی در شرایط حالت پایا قرار دارد.
پیل سوختی به صورت همدما و هم فشار کار میکند.
گاز های مصرفی پیل سوختی، گازهای ایده آل هستند.
مخلوط ورودی نشان داده شده برای آند و کاتد در شکل ۳‑۳، اشباع هستند.
لایه کاتالیست به صورت یک لایه بسیار نازک در نظر گرفته شده است.
غشاء کاملاً مرطوب است.
شکل۳‑۳: شماتیک پیل سوختی غشاء پلیمری مورد مطالعه.
بالانس جرمی اجزاء ورودی به پیل در کانالهای سمت آند و کاتد
واکنش کلی، و همچنین نیمواکنشهای انجام شده در یک پیل سوختی غشاء پلیمری به صورت زیر است:
نیمواکنش آند:
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 09:22:00 ق.ظ ]
|