فصل سوم:
مواد و روشها
۳- مواد و روشها
در این آزمایش مخلوط‌‌های مختلف بستر حاصل از کمپوست فضولات کرم ابریشم، ضایعات چای، پوست برنج، پرلیت و کوکوپیت که به نسبت‌های مختلف با هم مخلوط شده بودند، برای پرورش گیاه زینتی سینگونیوم پودوفیلوم[۵۸] و اختصاصاً اثر کمپوست فضولات کرم ابریشم در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با ۲۴ تیمار در ۳ تکرار در یکی از گلخانه‌های ایستگاه تحقیقات گل و گیاهان زینتی لاهیجان مورد بررسی انجام گرفت. شاخص‌های رشد که در این آزمایش مورد بررسی قرار گرفتند عبارت بودند از: تعداد برگ، ارتفاع گیاه، تعداد شاخه‌های جانبی، طول و عرض برگ، شاخص سطح برگ، شاخص کلروفیل برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی.
پایان نامه - مقاله - پروژه
۳-۱- تهیه گیاه
قلمه‌های گیاه سینگونیوم از گلخانه ایستگاه تحقیقات گل و گیاهان زینتی لاهیجان در آذر ماه سال ۱۳۹۰ تهیه شد. سعی شد که قلمه‌ها یک اندازه گرفته شود هر قلمه دارای یک جوانه بود که در گلدان‌های نشایی کشت شدند، گلدان‌ها به گلخانه انتقال داده شد و جهت تأمین رطوبت و درجه حرارت روی آن‌ها با پلاستیک پوشانده شد.

۳-۲- زمان اجرای طرح
این آزمایش از تاریخ ۱۲/۴/۹۰ شروع و تا پایان بهمن ماه ۹۱ به طول انجامید.
۳-۳- تهیه و آماده سازی بسترهای کشت
در این آزمایش کمپوست تهیه شده از فضولات کرم ابریشم در ایستگاه تحقیقات گل و گیاهان زینتی لاهیجان با تأکید بر ضایعات کشاورزی منطقه گیلان برای یافتن اثر بخشی این ضایعات در بهترین بستر کشت برای پرورش گیاهان زینتی از جمله سینگونیوم پودوفیلوم مورد استفاده قرار گرفت.
۳-۳-۱- کمپوست فضولات کرم ابریشم
فضولات کرم ابریشم از مزرعه پرورش کرم ابریشم پرنیان واقع در صومعه سرا استان گیلان جمع آوری شد و پس از انتقال به ایستگاه گل و گیاهان زینتی لاهیجان اقدام به تهیه کمپوست از آن شد. مخلوط فوق پس از آنکه کاملاً خیسانده شد در جعبه‌های چوبی به اندازه ۵/۲ مترمکعبی ریخته شد و کمی فشرده شدند تا اینکه ذرات به خوبی در تماس با هم باشند.
اندازه گیری درجه حرارت :
درجه حرارت هفته‌ای یکبار اندازه گیری شد و دماسنج الکلی توسط چوبی به مرکز کمپوست هدایت گردید و پس از چند دقیقه قرائت می‌شد، جهت جلوگیری از ریزش باران در کپه کمپوست، روی جعبه‌ها پلاستیک کشیده شد. عمل اندازه گیری درجه حرارت ۳ ماه ادامه یافت. بیشترین درجه حرارت بعداز ۳۳ روز از شروع تهیه کمپوست ۷۵ درجه سانتیگراد و کمترین درجه حرارت ۲۱ درجه سانتیگراد بود که در پایان مراحل کمپوست مشاهده گردید.
تنظیم رطوبت:
وقتی یک مشت از کمپوست از داخل جعبه برداشت گردد و در اثر فشردن لای انگشتان آبی جمع نشود نشانه کمبود رطوبت و در صورتی که آب از لای انگشتان چکه کند نشانه زیادی رطوبت است(پاداشت دهکایی، ۱۳۷۷). بر این اساس هر زمان کمبود رطوبت احساس شد آبپاشی کپه کمپوست موجود در جعبه انجام گردید.
بهم زدن و اکسیژن دهی:
فضولات کرم ابریشم در ابتدای مراحل کمپوست دارای بوی نامطبوع بود و جهت تأمین اکسیژن لازم برای فعالیت باکتری‌ها و فرایند هوازی کمپوست شدن عمل زیرو رو کردن کپه کمپوست هر هفته یکبار صورت می‌گرفت.

۳-۳-۲- ضایعات چای
شامل ضایعاتی که در فرایند تولید چای سیاه در کارخانه‌های چای‌سازی باقی می‌ماند. ضایعات چای استفاده شده در این تحقیق در ایستگاه تحقیقات لاهیجان موجود بود.
۳-۳-۳- پوست برنج
از کارخانجات شالیکوبی منطقه به ایستگاه آورده شده بود و به عنوان زهکش زیر گلدان‌ها همچنین به عنوان ماده اضافه شده به برخی از تیمارها استفاده شد. پوست برنج استفاده شده در این تحقیق تازه بود و کمپوست نشده بود، و به عنوان ماده‌ای برای ایجاد تخلخل تیمارها استفاده شد.
۳-۳-۴- کوکوپیت
کوکوپیت وارداتی از کشور سریلانکا از شرکت جهان کشت سینا تهیه شد. این نوع بستر به صورت بلوک‌های فشرده شده بود که درون وان آب قرار داده شده و پس از خیساندن و باز شدن مورد استفاده قرار
گرفت.
۳-۳-۵- پرلیت
این ماده معدنی از شرکت جهان کشت سینا تهیه گردید. اندازه قطر پرلیت‌ها ۳-۲ میلیمتری بود. این ماده جهت بهبود خصوصیات فیزیکی تیمارها به بسترها اضافه شد.
۳-۴- چگونگی مخلوط کردن مواد اولیه و کاشت گیاهان
بسترها با نسبت‌های اشاره شده در جدول زیر بصورت حجمی با هم مخلوط و بخوبی بهم زده شدند تا مخلوط همگنی بدست آید. پس از پر کردن گلدان‌ها مقداری از بسترهای کشت در کیسه‌های جداگانه ریخته و در محل خشکی داخل گلخانه برای بررسی خصوصیات فیزیکی وشیمیایی نگهداری شدند.
جدول۳-۱- تیمارهای مورد استفاده در این آزمایش، شماره آنها و علامت اختصاری آنها به انگلیسی

 

شماره مخلوط بستر(مشخصات تیمار) علامت اختصاری تیمار به حروف انگلیسی
۱ کوکوپیت۵۰% + پرلیت ۵۰% COC50%+PER50%
۲
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...