پژوهش های انجام شده با موضوع ارتباط بین جو سازمانی با خودکارآمدی و تعهد سازمانی (مطالعه ... |
![]() |
در این تحقیق روشهای آماری توصیفی، پایایی، روایی، رگرسیون خطی، ANOVA و تحلیل همبستگی پیرسون بکار گرفته شدند. نتایج حاصل از تحلیل به شرح زیر بوده است.
الف-رابطه پرستار بیمار میتواند روی خودکارآمدی بیماران بستری در درک آنها از درمان تأثیر بگذارد.
ب-رابطه پرستار بیمار میتواند روی میزان تمایل بیماران بستری به اهداف اعتراض آمیز آنها در مواجهه با کاستیهای درمانی نیز تأثیر بگذارد. و رابطه مثبت معنی داری با مراقبت بالینی در این رابطه پرستار – بیمار دارد.
ج- نسبت ومیزان تمایل به رفتار اعتراض به ارائه اطلاعات مراقبتهای پرستاری، با مراقبت صمیمانه در رابطه بیمار پرستار رابطه معنی دار مثبتی دارد
- ویلیام بومن رابرت اس رونین در سال ۲۰۰۴ در پژوهش با عنوان سبک رهبری و جو اجتماعی به این نتیجه رسیدند که گروه رهبران همگنان آنها از رفتار رهبری تحول گرای بیشتری برخوردار بودند، تمایل بیشتری به بروز رفتارهای خلاقانه از خود نشان دادهاند. (برومند، ۱۳۸۶)
- رابطه بین جو سازمانی، تعهد سازمانی با تعهد سازمانی معلمان، این تحقیق توسط عبدالعزیز فریدزاده در مدارس کوالالامپور در سال ۱۹۹۸ با هدف بررسی ارتباط بین آموزش محیط داخلی سازمان، جو سازمانی و ارتباط جو باتعهد سازمانی معلمان صورت گرفته است.
یافتههای این مطالعه نشان داد که ارتباط مؤثر و مثبتی بین تعهد سازمانی وجو سازمانی وجود دارد. همچنین نشان داد که سابقه کاری طولانی، موجب تعهد سازمانی بالا میشود.
-جوّ سازمانی و تعهد سازمانی، مطالعه دیگری که توسط دی کروز، جرج (۱۹۹۷) در کارخانه سیمان در کشور مالزی صورت گرفته است. مطالعات گذشته نشان داده که با بهره گرفتن از میزان تعهد سازمانی کارکنان میتوان برای پیش بینی حجم معاملات و غیبت آنها استفاده نمود. همچنین شواهدی وجود دارد که تجارب کاری و ویژگیهای شغلی با تعهد سازمانی همبستگی دارد. این تحقیق بعد عاطفی تعهد سازمانی و ارتباط بین جو سازمانی با استنباط کارکنان از موقعیت شغلی و تجارب کاری آنها و همچنین میزان درک مفاهیم جو و تعهد را در بین گروههای مختلف سنی، سطح متفاوت سازمانی میان گروهها و سطح آموزشی متفاوت افراد مورد بررسی قرار داده است.
در این تحقیق از یک کارخانه سیمان نمونهبرداری گردید که یافتههای آن عبارتست از:
۱-بین ابعاد جو سازمانی به انسجام و تعهد ارتباط معنی داری وجود دارد.
۲-شدت ارتباط بین انسجام و تعهد سازمانی در بین مدیران اجرایی و مشاوران تفاوت چندانی وجود ندارد.
۳-همبستگی منفی بین بعد شناختی و تعهد در بین مشاوران مشاهده شد.
۴-اختلاف درک مفاهیم از جو سازمانی در سطوح سازمانی نسبت به گروههای سنی متفاوت، بیشتر مشهود است.
-بوفارد-بوچارد، پرنت، لاریو[۶۸](۱۹۹۱) دریافتند دانش آموزانی که دارای خودکارآمدی بالایی هستند از راهبردهای خود تنظیمی بیشتری استفاده میکند. این بررسی از این عقیده بندورا حمایت میکند که خودکارآمدی، پافشاری دانش آموزان و عملکرد حافظه آماده را افزایش میدهد(شولتر و شولز ۲۰۰۳ به نقل از ابراهیمی بخت، ۱۳۸۶).
نتیجه گیری و خلاصه
با توجه به موضوع پژوهش “رابطه جوّ سازمانی با خودکارآمدی و تعهد سازمانی کارکنان ‘ستاد مرکزی گمرک ایران، “به بیان مطالب ومبانی نظری مرتبط در این فصل پرداخته شده است. محقق بر آن بوده است که به این سوال پاسخ دهد آیا در گمرک ارتباطی بین جوّ سازمانی با خودکارآمدی و تعهد سازمانی کارکنان وجود دارد؟
نتایج پژوهشها نشان داده که باورهای خودکارآمدی بالا با تعیین هدفهای شخصی عالی، تعهد بالا، احساس سلامت، پشتکار رضایت از زندگی و شغل، عملکردهای مثبت اجتماعی، رابطه معنادار دارد.
یکی از مسائل اساسی که اغلب سازمانهای دولتی با آن مواجه هستند عمدتاً موضوع تعهد سازمانی کارکنان میباشد. برای اینکه کارکنان بتوانند کارآیی بیشتر و تمایل قویتری برای ماندن در شغل خود داشته باشند میبایست علاوه بر اینکه از خشنودی و دلبستگی بالایی برخوردار باشند، احساس تعهد بالایی نیز نسبت به انجام وظایف خود داشته باشند که این امر موجب مسئولیت و درک عمیق از شغل میشود.
جوّ سازمانی یک متغیر درونی است که باید توسط مدیریت از نزدیک کنترل شود و میتوان آنرا حاصل تلاش و کوشش روابط و کنشهای متقابل میان گروههای درون سازمانی داشت. تحقیقات هالپین کرافت و دیگران نشان داد که جوّ سازمانها متفاوت است و درجوّ باز، رضایت شغلی، اثربخشی بالاتر، عملکردها بهتر و اعتماد و همکاری و احترام و دوستی و پیشرفت و نشاط بیشتر و روابط و کارآیی بهتر و مشکلات کمتر است .
با توجه به اینکه گمرک یکی از مهمترین و گستردهترین سازمانهای مطرح در کشور بوده و حجم گستردهای از نیروی انسانی را در برمیگیرد، لذا با مطالعه پایههای نظری جو سازمانی (متشکل از ۸ بعد: روحیه، مزاحمت، علاقه مندی، صمیمیت، ملاحظه، فاصله، نفوذ وتولید)، خودکارآمدی و تعهد سازمانی ( متشکل از ۳ بعد: تعهد مستمر، تعهد هنجاری، تعهد عاطفی ) میتوان نتیجه گرفت که مطالعه جوّ سازمانی و میزان خودکارآمدی کارکنان و تعهد سازمانی آنها نسبت منجر به فهم بهتر رفتار سازمانی افراد شده و در نتیجه میتوان شرایط پیش بینی و کنترل رفتار سازمانی، خودکارآمدی فردی و در نتیجه تعهد سازمان را بهبود بخشید.
مدل مفهومی تحقیق
نمودار ۲- ۱۰ مدل مفهومی
جوّ سازمانی
تعهد سازمانی
خودکارآمدی
تعهد سازمانی ( دارای سه زیر مولفه یباشد) و خودکارآمدی بعنوان متغیرهای ملاک در نظر گرفته شده و با بهره گرفتن از جوّ سازمانی حاکم بر سازمان بعنوان متغیر پیشبین که ناشی از روابط پویای افراد درون سازمان میباشد مورد بررسی واقع شدند وعوامل جمعیتشناختی(جنسیت،سابقه کار،تحصیلات،سن) بعنوان متغیر تعدیلکننده عمل می کنند.هر یک از متغیرهای پیشبین وملاک توسط پرسشنامه های استاندارد بررسی قرار گرفتند وچون داده ها کمّی میباشد، بنابراین با بهره گرفتن از آمار توصیفی وآمار استنباطی قابل اندازه گیری میباشند.
فصل سوم روش تحقیق
مقدمه
فصل سوم به بررسی روش اجرای تحقیق مربوط می شود. ابتدا نوع تحقیق از نظر روش شناسی مشخص شده است و سپس جامعه آماری و مشخصات آن، حجم نمونه مورد نیاز و روش نمونه گیری، روش جمع آوری داده ها، پایایی و روایی ابزار و همچنین روش آماری مورد استفاده در این تحقیق بطور مفصل شرح داده شده است. فصل سوم به بیان ارکان و مراحل پژوهش اختصاص دارد. در این فصل پژوهشگر ابتدا نوع پژوهش و جامعه پژوهش را بیان میکند. سپس نمونه پژوهش و ابزار گردآوری دادهها را مشخص میسازد. پس از معرفی ابزار گردآوری دادهها به نحوه امتیاز دهی، روایی و پایایی آنها اشاره می کند. در نهایت روش گردآوری اطلاعات، داده ها و روش تحلیل آنها در پژوهش را شرح میدهد. در پایان به ملاحظات اخلاقی اشاره می شود.
۳-۲- روش تحقیق
باید توجه داشت هدف از انتخاب روش تحقیق آن است که محقق مشخص نماید، اتخاذ چه شیوههایی او را هرچه دقیقتر، آسانتر، سریعتر و ارزانتر به پاسخ برای پرسش تحقیقی مورد نظر میرساند. در این تحقیق با توجه به موضوع مورد بررسی، تحقیق از نوع میدانی است و پژوهشگر روش تحقیق خود را برمبنای توصیفی پیمایشی و همچنین روش همبستگی قرار داده است. باید توجه داشت که تحقیق توصیفی به منظور توضیح دقیق و نظامدار وقایع و خصوصیات جامعه مورد نظر یا موضوع مورد علاقه صورت میگیرد. اینگونه تحقیقات برای جمع آوری دادههای توصیفی مورد استفاده قرار میگیرند(ایزاک، ۱۳۸۰). از طرف دیگر مطالعات سرشماری، پیمایش، نظرخواهی عمومی، بررسیهای پرسشنامهای، مصاحبهای و مشاهدهای از سری پژوهشهایی هستند که در آنها از روش توصیفی استفاده میشود(نادری و سیف نراقی، ۱۳۷۰). تحقیقات پیمایشی یا زمینه یابی، متداولترین شیوه جمع آوری داده های اولیه به منظور انجام تصمیمات بازاریابی است. زمینه یابی ها میتوانند داده هایی را در مورد نگرش ها، احساسات، باورها، رفتارهای گذشته، رفتارهای نیت شده، شناخت، تملک و دیگر موضوعات توصیفی فراهم آورند(تال و هاوکینز، ۱۳۸۳، ص ۲۱۵).
۳-۳- جامعه آماری پژوهش
جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان حوزه ستادی گمرک، میباشد که از ۴ معاونت و ۱۹ مرکز، دفتر و اداره کل تشکیل شده است و بالغ بر ۲۳۰۰ نفر در این معاونتها وحوزه ستادی مشغول به کار میباشند. البته چون شرکتهای خدماتی مد نظر نبوده است لذا کارکنان رسمی، پیمانی و قراردادی بعنوان جامعه آماری انتخاب گردید.
۳-۴- نمونه و روش نمونه گیری:
جامعهی فوق الذکر از افرادی با ترکیب سنی، جنسیتی و شغلی متنوع تشکیل شده است. نمونه گیری به روش طبقهبندی تصادفی و خوشه ای صورت گرفتهاست. جهت محاسبه حجم نمونه از رابطه زیر استفاده شده است که در آن:
Z: مقدار متغیر نرمال واحد، درسطح اطمینان ۹۵ درصد، ( )
: مقدار اشتباه مجاز، (۰۵/۰ = )
N : حجم جامعه محدود که در حدود ۲۳۰۰ نفر می باشد.
مقدار P برابر با ۵/۰ در نظر گرفته شده است. زیرا اگر ۵/۰ = P باشد، n حداکثر مقدار ممکن خود را پیدا میکند. این امر سبب میشود که نمونه به حد کافی بزرگ باشد (آذر و مومنی، ۱۳۸۰).
بنابراین حجم نمونه مورد نیاز پژوهش با تقریب عبارت است از: ۳۳۰ n =
۳-۵- روش گردآوری دادهها:
روش جمع آوری دادهها در ارتباط با متغیرهای موجود در پژوهش به دو صورت بوده است.
الف- روش کتابخانهای و مطالعات اکتشافی: در این راستا پژوهشگر به بررسی متون و ادبیات علمی مربوط به موضوع تحقیق پرداخت و با توجه به ابزارهای جمع آوری اطلاعات کتب، منابع خارجی، مجلات، پایاننامه، سایتهای اینترنتی)، مؤلفه های مربوط به هر متغیر استخراج گردید.
سپس در رابطه با مؤلفهها با اساتید راهنما و مشاور بحث و مذاکره شد. براساس این مطالعات پرسشنامه استاندارد که حاوی مؤلفههای هر متغیر باشد، انتخاب گردید.
ب- روش میدانی: با این روش دادههای مربوطه جمع آوری و مورد سنجش قرار گرفت. ابزار این روش بهرهمندی از ۳ پرسشنامه استاندارد در رابطه با متغیرهای تحقیق میباشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 01:33:00 ق.ظ ]
|