بررسی پایان نامه های انجام شده درباره : بررسی عوامل مؤثر بر فرهنگپذیری دانشآموزان مهاجر افغانی،- فایل ۱۸ |
![]() |
۴-۷- تعاریف متغیرها
در مطالعات پیمایشی، تعریف مفاهیم و متغیرها که در تحقیق به کار رفته و مشخص کردن تعریف عملیاتی و تعیین سطوح سنجش آنها، برای آزمون فرضیهها بسیار ضروری است. بنابراین در این قسمت متغیرهای مورد استفاده در این پژوهش را تعریف و سطوح سنجش آنها را بیان میکنیم.
متغیرهای مستقل: منظور متغیرهایی است که محقق تأثیر آنها را بر سایر متغیرها مورد سنجش قرار میدهد. در این بررسی، متغیرهای مستقل به متغیرهای جمعیتی و اجتماعی فرهنگی تقسیم میشود.
۴-۷-۱- متغیرهای جمعیتی
سن: به تعداد سالهایی که از عمر یک فرد ( از لحظه تولد تا زمان تحقیق) میگذرد، گفته میشود. این متغیر در سطح فاصلهای سنجیده میشود.
بعد خانوار: اکثر افراد جمعیت در واحدهایی اجتماعی، اقتصادی و بیولوژیکی، به نام خانوار است گرد هم زندگی میکنند. خانوار دارای شماری از افرادی است که به این شمار، بعد خانوار میگویند( امانی، ۱۳۷۹: ۳۹).
مدت اقامت: به تعداد سالهایی که پدر و مادر این دانشآموزان مهاجرت کردهاند و در ایران زندگی میکنند.
البته در این پژوهش متغیرهای جمعیتی دیگر مانند جنس( دختر یا پسر)، مذهب( شیعه یا سنی) و محل تولد (ایران یا افغانستان) مورد بررسی قرار گرفت. این متغرها در سطح اسمی سنجیده میشوند.
۴-۷-۲- متغیرهای اجتماعی فرهنگی
تحصیلات: منظور فراگرفتن علوم و فنون که توسط نظام آموزشی جامعه ارائه و درجهبندی شده است. در اینجا سطح تحصیلات بر اساس تعدادسالهای کاملی که شخص پاسخگو صرف فراگیری آموزش رسمی نموده است و در سطح مقیاس فاصلهای سنجیده شده است.
تبعیض[۷۹]: تبعیض اشاره دارد به عمل متفاوت رفتار کردن با فرد به خاطر عضویت در یک گروه فرهنگی یا قومی فرهنگی (بری و دیگران، ۲۰۰۲).
احساس تعلق به افغانستان: یک ارزیابی از احساس تعلق و ارزش برای قومیت و فرهنگ خود است.
رفتار قومی: اشاره به میزانی دارد که فرد مطابق با آداب و رسوم فرهنگی خود به حفظ عناصر فرهنگی و رفتار خود میپردازد. این عناصر شامل زبان، شبکههای اجتماعی قومی، توجه به رسانهها خواندن روزنامه و دیگر عادات فرهنگی از جمله غذا خوردن است (بری و همکاران ۱۹۹۸).همچنین رفتار قومی زمینهای برای حمایت از هویت و جهت فرهنگی است.
۴-۷-۳- متغیرهای بینابین
رضایتمندی( رضایت از زندگی)[۸۰]:
تعریف نظری : رضایتمندی یکی از مهم ترین مولفه های سلامت روانی است که نیاز به آن از یک سو باعث ارتقای کیفیت زندگی، دستیابی به امکانات و دستاوردهای جدید و از سوی دیگر افزایش حس خودباوری و اعتماد به نفس شده است. و اشاره به شناخت جهانی فرایند قضاوت هرکس از زندگی است. قضاوت رضایت، به مقایسه هرکس از شرایط خود، با آنچه که از نظر او استاندارد مناسب است بستگی دارد. قضاوت دربارۀ اینکه مردم چگونه از وضعیت فعلی خود راضی هستند، به استانداردهایی که هر فرد منحصراً برای خود دارد وابسته است (دینر، امونس، لارسن و گریفین،۱۹۸۵).
تعریف عملیاتی: به صورت عینی از پاسخگو در رابطه با رضایت از زندگی در پرسشنامه مورد ارزیابی قرار میگیرد. در این قسمت با مقیاس ۷ گویهای پرسیده میشود.
۴-۷-۴- متغیر وابسته
فرهنگپذیری:
یک تعریف مقدماتی از فرهنگپذیری چنین است: پدیده ای که اساساً ناظر بر آن دسته از تحولات فرهنگی است که پس از استقرار روابط میان جوامع به وجود می آید.
فرهنگپذیری فرایندی است که فرد را عمیقاً و از هر لحاظ با فرهنگ جامعه همانند می کند، چنان که جامعه پذیری چنان است که فرد را کمابیش با هنجارهای اجتماعی سازگار میگرداند.
فرهنگ پذیری فرایندی از دگرگونی است که طی آن دو فرهنگ به همگرایی بیشتر دست مییابند. این همگرایی ماحصل تماس مداوم آن هاست، تماسی که می تواند به صورت گوناگون میسر گردد (رابرت اچ لاور ، ۱۳۷۳: ۲۰۸).
فصل پنجم
یافتهها
در این فصل به نتایج آماری (تجزیه و تحلیل) این تحقیق می پردازیم چرا که تجزیه و تحلیل اطلاعات به عنوان بخشی از فرایند روش تحقیق علمی، یکی از پایههای اساسی هر مطالعه و پژوهش بهشمار میرود که بهوسیله آن کلیه فعالیتهای تحقیق تا رسیدن به یک نتیجه، کنترل و هدایت میشود.
نمونۀ مورد نظر در این تحقیق، ۳۸۰ نفر از دانشآموزان افغانی ۱۹-۱۳ سال ساکن شیراز است. این افراد از مدارس نواحی ۱و ۳ شهر شیراز انتخاب شدهاند و دارای ویژگیهای جمعیتی و اجتماعی متفاوتی هستند. در این تحقیق به ارائۀ شناخت و تصویری از ویژگیها و مشخصه های نمونه میپردازیم.
۵-۱- آمار توصیفی
در این قسمت از تحقیق با بهره گرفتن از آمار توصیفی که شامل شاخصهای مرکزی و پراکنندگی مانند درصد، فراوانی، انحراف معیار می باشد به توصیف نمونه پرداختهایم.
۵-۱-۱- ویژگیهای جمعیتی نمونه
سن: با توجه به جدول ۵-۱ مشاهده میشود. دانشآموزان در ۷ سن تقسیم شدهاند.بیشترین سن ۱۶ سال با فروانی۸۷ نفر با ۳/۲۳ درصد و سپس گروه ۱۵ سالهها با فراوانی ۸۴ نفر و ۵/۲۲ درصد بوده است. کمترین
مربوط به ۱۹ ساله ها با فراوانی ۱۳ نفر و ۵/۳ درصد از پاسخگویان بوده است .
میانگین سنی دانش آموزان ۸/۱۵ و میانه و نما ۱۶ میباشد.
جدول ۵-۱- توزیع فراوانی و درصدی سن پاسخگویان
درصد | فراوانی | سن |
۷/۳ | ۱۴ | ۱۳ |
۶/۱۷ | ۶۶ |
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 05:00:00 ق.ظ ]
|