تحقیقات انجام شده در رابطه با رشد سطوح ناهموار و بررسی رسانندگی الکتریکی آن- فایل ۶ |
![]() |
بررسی مسئله رسانش متناوب در جامدات بی نظم
۲-۱ رسانش متناوب
رسانش متناوب در جامدات بینظم، از چندین دهه پیش مورد مطالعه قرار گرفته است. بعد از سال ۱۹۷۰ مقالات متعددی رسانندگی الکترونی یا یونی وابسته به فرکانس جامدات بینظمی چون، نیمهرساناهای آمورف ، پلیمرهای رسانای یونی یا الکتریکی، پلی کریستالها، ترکیبات فلز-کلاستر[۴۸]، اکسید شیشههای یونی[۴۹]کریستالهای غیر کامل و … را مورد بررسی قرار دادهاند.
اگر ،چگالی کل جریان حاصل از حاملهای بار آزاد و مقید و ، میدان الکتریکی وابسته به فرکانس باشد، آنگاه رسانندگی مؤثر با قانون اهم بصورت تعریف می شود که ، رسانندگی مختلط وابسته به فرکانس است. رابطه و با فرکانس به صورت و در نظر گرفته می شود که قسمت حقیقی تابع را نشان میدهد. به کمک رسانش مؤثر میتوان ثابت دی الکتریک مختلط وابسته به فرکانس را بصورت زیر تعریف کرد:
(۲‑۱)
که در آن گذردهی الکتریکی خلأ است. اگر بار آزادی وجود نداشته باشد، آنگاه و خواهد بود که در آن چگالی دو قطبیهای الکتریکی است. در این صورت رابطه (۲-۱) به تعریف استاندارد ثابت دیالکتریک وابسته به فرکانس، یعنی، ، منجر می شود که در آن، ، دامنه مختلط بردار جابجایی، ، میباشد.
در فرکانسهای خیلی کمتر از فرکانسهای فونونی، ، که در اینجا مورد توجه ما قرار دارد، پلاریزاسیون بارهای مقید بصورت آنی [۵۰] است. این موضوع بیانگر این مطلب میباشد که، ثابت دیالکتریک بارهای مقید،، مستقل از فرکانس خواهد بود. بنابراین سهم بارهای مقید در رسانش مؤثر، ، بصورت میباشد. اگر رسانش متناوب ، بعنوان سهم بارهای آزاد در در نظر گرفته شود، خواهیم داشت:
(۲‑۲)
که با مقایسه رابطه ۲-۱ و ۲-۲ رسانش وابسته به فرکانس بارهای آزاد بر حسب ثابت دیالکتریک بصورت زیر بدست می آید.
(۲-۳)
بطور کلی قسمت حقیقی را با و قسمت موهومی آنرا با نمایش می دهند. قسمت موهومی ، بیانگر اختلاف فاز بین میدان و جریان بارهای آزاد است. در فرکانسهای پایینتر از فرکانسهای فونونی، جابجایی بارهای آزاد همیشه یک گام زمانی، که حداکثر به اندازه یک چهارم دوره تناوب است، عقب تر از میدان الکتریکی است. از این رو جریان زودتر از میدان به بیشینه مقدار خود میرسد. این مطلب دلالت بر مثبت بودن دارد. قسمت حقیقی نیز بیانگر اتلاف ترمودینامیکی بوده و همواره مقدار مثبتی است. معمولاً داده های تجربی بر حسب قسمت حقیقی رسانندگی وابسته به فرکانس گزارش می شود.
۲-۱-۱ عمومیت رسانش متناوب در جامدات بینظم
مطالعات تجربی انجام شده بر روی رسانش متناوب در جامدات بی نظم نشان دادند که، رسانندگی وابسته به فرکانس، در اکثر جامدات بینظم دارای رفتار کیفی مشابهی میباشد بطوریکه برای فرکانسهای بالاتر از فرکانس مشخصه ، رسانندگی ، با یک قانون توانی از بصورت زیر با افزایش فرکانس افزایش مییابد[۴۱].
(۲-۴)
در اکثر موارد بوده و در یک بازهی فرکانسی معین، با کاهش دما افزایش مییابد. به این صورت که وقتی دما به سمت صفر میل می کند، n به یک نزدیک می شود. فرکانس مشخصهی متناسب با رسانندگی میباشد.
(۲-۵)
این رابطه به قانون بارتون-ناکاجیما-نامیکاوا[۵۱] معروف است[۵۱و۵۲].
در شکل ۲-۱ نمونه ای از رسانندگی متناوب، بر حسب فرکانس و دما، برای یک فیلم الماسی پلیکریستال، که رسانشی الکترونی است و همچنین برای ، در حالت مذاب با ویسکوزیتهی بسیار بالا ،که رسانشی یونی میباشد، نشان داده شده است.
شباهت دو تصویر قابل توجه است. بویژه با در نظر گرفتن این حقیقت که رسانش یونی، که یک فرایند کلاسیکی عبور از سد پتانسیل است و رسانش الکترونی در جامدات بی نظم، که معمولاً از طریق تونل زنی مکانیک کوانتمی بین حالتهای جایگزیده میباشد، با دو مکانیزم کاملاً متفاوت دارای رفتارهای کیفی یکسانی هستند. سؤالی که در اینجا مطرح می شود این است که چه چیز مشترکی بین این مکانیزم های رسانندگی در جامدات بینظم وجود دارد؟ دایر[۵۲] [۵۵] والیوت[۵۳] [۳۸] به این نکته اشاره کردند که منشأ این تشابه، توزیع پهن آهنگ پرش (در مورد رسانش یونی) و یا آهنگ تونل زنی (در مورد رسانش الکترونی)، برای رسانندگی متناوب در جامدات بینظم است.
(الف)
شکل ۲‑۱: رسانندگی متناوب بر حسب دما و فرکانس برای دو نوع رسانش الکترونی و یونی. الف) رسانندگی فیلم الماسی پلی کریستال [۵۳]. ب) رسانندگی در حالت مذاب با ویسکوزیتهی بسیار بالا[۵۴]. در فرکانسهای پایین رسانندگی ثابت است و در فرکانسهای بالا از یک قانون توانی، با نمای زیر یک، تبعیت می کند.
(ب)
به منظور بررسی مشاهدات تجربی، مدلهای متعددی از رسانندگی متناوب ارائه گردیده است. شاید بتوان گفت که بیشترین مطالعات روی مدل جهشی صورت گرفته است. این مدل پرش حاملهای بار را در یک محیط تصادفی، که معمولاً با یک شبکه نمایش داده می شود، تشریح می کند. مدل جهشی برای احتمال پیدا کردن یک حامل بار، در مکان و زمان t، با معادله مادر[۵۴] زیر داده می شود:
(۲-۶)
که در آن آهنگ گذار یا احتمال پرش از مکان به مکان بوده و مجموعه تمام مکانهایی است که امکان پرش به آنها وجود دارد. برای وارد کردن اثر بینظمی محیط، آهنگ گذار را بصورت یک تابع نمایی از انرژی فعالسازی[۵۵] یا فاصلهی تونلزنی[۵۶] که تنها برای پرش به نزدیکترین همسایهها غیر صفر است، در نظر میگیرند. بجز حالت یک بعدی، حل دقیقی برای معادله (۲-۶) وجود ندارد. بنابراین برای تخمین رسانندگی متناوب، تقریبهای متعددی پیشنهاد شدند. یکی از تقریبهایی که کاربرد زیادی نیز پیدا کرده است تقریب محیط مؤثر()[۵۷] [۶[۵۸]-۶۰] و روشهای وابسته به آن است[۱[۵۹]]. این تقریبها یک تصویر کیفی از اکثر خصوصیات رسانش متناوب را فراهم می کنند ولی مقادیر آنها برای تعیین دقیق نیستند. در مدل جهشی معمولاً فرض بر این است که حامل های بار با یکدیگر بر هم کنش ندارند، بنابراین اثر خود طردی[۶۰]، که طبق آن در هر مکان شبکه تنها یک ذره می تواند وجود داشته باشد، و همچنین اثر برهم کنش کولنی نادیده گرفته می شود. اخیراً این اثرها نیز در نظر گرفته شده اند[۴۶]، ولی با وارد کردن این اثرها، مدل بسیار پیچیده می شود. مدل ماکروسکوپیک که در بخش بعد به آن خواهیم پرداخت، برهم کنشهای کولنی را از طریق قانون گاؤس در نظر میگیرد بدون اینکه مدل چندان پیچیده شود.
۲-۲ مدل ماکروسکوپیک
در اینجا به بررسی معادلات حاکم بر رسانندگی متناوب در یک جامد با رسانندگی متغیر با مکان و مستقل از فرکانس خواهیم پرداخت[۶۲و۶۳]. در این مدل فرض بر این است که جسم جامد دارای حاملهای بار آزاد با رسانندگی موضعی و بارهای مقید که با ثابت دی الکتریک ثابت مشخص میشوند، میباشد. اگر چگالی جریان بارهای آزاد، بردار جابجایی میدان الکتریکی و پتانسیل الکترواستاتیکی باشد ، معادلات اساسی به صورت زیر خواهند بود:
(۲-۷)
با ترکیب این معادلات در قانون گاؤس و معادله پیوستگی:
(۲-۸)
(۲-۹)
که چگالی بارهای آزاد میباشد و با فرض یک میدان خارجی به صورت تابعی از مکان ضربدر، خواهیم داشت:
(۲-۱۰)
با قرار دادن روابط ۲-۷ و ۲-۸ در رابطه ۲-۱۰ و معرفی فرکانس لاپلاس بصورت :
(۲-۱۱)
به رابطه زیر برای پتانسیل الکترواستاتیکی میرسیم:
(۲-۱۲)
میانگین چگالی جریان بر حسب با رابطه زیر داده می شود.
(۲-۱۳)
با گسسته کردن معادله ۲-۱۲ که جزئیات آن در بخش بعد خواهد آمد، به یک شبکه خازن-مقاومت میرسیم، بطوریکه هر باند شبکه شامل یک خازن و یک مقاومت است که بصورت موازی با هم قرار دارند. رسانش ظاهری بین هر بلوک از شبکه با رابطه زیر داده می شود.
(۲-۱۴)
در این رابطه ثابتی است که با توجه به شرط تصحیح حد پیوستگی چگالی جریان بار آزاد، ، تعیین می شود. به این صورت که، اگر جریان مقاومت باشد، بصورت عددی با رابطه:
(۲-۱۵)
داده می شود ( ثابت شبکه و بعد آن است). از طرف دیگر با در نظر گرفتن اختلاف پتانسیل بین هر بلوک بصورت، ، داریم:
(۲-۱۶)
(۲-۱۷)
با جایگذاری رابطه ۲-۱۶ و۲-۱۷، در دو طرف رابطه ۲-۱۵، ثابت مورد نظر بصورت، ، بدست می آید و رابطه رسانش ظاهری بین هر بلوک شبکه بصورت زیر خواهد شد.
(۲-۱۸)
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-08-04] [ 11:49:00 ب.ظ ]
|