متغیرهای ملاک شاملتوان هوازی، ضربان قلب و لاکتات در آزمون فزاینده آزمایشگاهی
متغیرهای پیش بین شاملمسافت ، ضربان قلب و لاکتات در آزمون میدانی طراحی شده.
روش اجرای تحقیق
تحقیق حاضر از نوع همبستگی بوده و اطلاعات آن به شکل میدانی جمع آوری شد . در این تحقیق آزمون آزمایشگاهی یک بار و آزمون طرح شده دو بار بر روی آزمودنی ها انجام شد . به بازیکنان۵ تا ۱۰ دقیقه فرصت گرم کردن داده شد ، بعد از گرم کردن ، آزمون مورد نظر توسط محقق گرفته شده، نتایج آن بر روی برگه های مخصوص ثبت شد . جهت کم کردن میزان تأثیر نتیجه هر آزمون بر آزمون دیگر، این آزمون ها در ۳ جلسه مختلف با فاصله های زمانی ۴۸ ساعت و زمان مشخصی از روز انجام گرفتند.
ابزار و چگونگی جمع آوری اطلاعات
در اولین جلسه پژوهش ، برای آزمودنی ها، نوع و هدف تحقیق ، نحوه همکاری، ابزار تحقیق و ….شرح داده شد و پس از آشنایی با آنان، مشخصات فردی بازیکنان در فرم های مخصوص ثبت اطلاعات ،ثبت شد .در جلسه دوم اندازه های ترکیب بدنی شامل قد، توده ی بدن ، درصد چربی و BMI با بهره گرفتن از دستگاه ترکیب بدن [۳۳]( In body 2 ) موجود در آکادمی ملی المپیک اندازه گیری شد.
دانلود پروژه
چگونگی طراحی آزمون
با توجه به اینکه هدف از طراحی آزمون در این تحقیق برآورد توان هوازی بازیکنان فوتسال بود، سعی بر این بود که آزمون میدانی طراحی و به روایی سنجی آن پرداخته و پایایی آن نیز مورد بررسی قرار گیرد.در طراحی این آزمون از اصل ویژگی ورزش و آزمون استفاده شده به طوری که حرکات استفاده شده در این آزمون شباهت بسیار زیادی با حرکات انجام شده توسط بازیکنان فوتسال در جریان این رشته ورزشی دارد. از طرف دیگر با توجه به مبانی نظری آورده شده در فصل دوم در مورد فیزیولوژی رشته فوتسال و عوامل مختلف آمادگی جسمانی و سیستم های انرژی در گیر در آن ، سعی بر آن شده است که این آزمون هر چه بیشتر از لحاظ نوع الگوی حرکتی و زمان اجرای آن به رشته فوتسال نزدیک شود. در این مورد با تنی چند از متخصصان این رشته ورزشی اعم از مربیان تراز اول فوتسال و استادان دانشگاه در زمینه فیزیولوژی ورزشی نظر خواهی به عمل آمد و طی چندین پیش مطالعه بر روی بازیکنان فوتسال تیم کرمانشاه حاضر در لیگ دسته یک آزمون نهایی بدست آمد . هدف از بررسی های مقدماتی ( pilot) میزان شدت آزمون به وسیله شدت ضربان قلب و میزان لاکتات خون پس از انجام آزمون بود که در حد قابل ملاحظه ای بالا و مطابق با این شاخص ها در جریان بازی فوتسال بود . در پایلوت ها نیز با توجه به استفاده کردن از حرکات فوتسال در آزمون طراحی شده سعی به نزدیک کردن حرکات و زمان اجرا متناسب با توانایی های بازیکنان فوتسال بود. در ابتدا زمان آزمون ۱۲دقیقه در نظر گرفته شده بود که با توجه به واماندگی آزمودنی ها در پایلوت ها به ۸ دقیقه کاهش یافت، در پایلوت بعدی باتوجه به ضربان قلب، لاکتات خون و توانایی آزمودنی ها برای ادامه آزمون، در نهایت به ۱۰ دقیقه افزایش یافت. بر همین مبنا پروتکل کلی اجرای آزمون طراحی شده، تنظیم شد تا به روایی سنجی آزمون طراحی شده در اندازه گیری توان هوازی و متغیر های فیزیولوژیکی پرداخته شود.با توجه به مطالب ذکر شده ، آزمون طراحی شده با نام، آزمون هوازی ویژه فوتسال ( FAST )[34] معرفی می گردد.
آزمون طراحی شده
در ابتدا آزمودنی ها حدود ۱۰ دقیقه به گرم کردن پرداختند که این گرم کردن شامل حرکات کششی ، دویدن آرام و سپس حرکات ویژه مورد استفاده آزمون طرح شده بود ( حرکت پای پهلو ،حرکات پا به توپ
و شوت کردن باشدت بسیار پایین ) تا آزمودنی از لحاظ عصبی – عضلانی نیزآماده برای اجرای آزمون شود. پس از بستن ضربان سنج، آزمودنی در محل شروع آزمون ( مخروط شماره ۱ ) قرار گرفت و برای انجام آزمون آماده شد. مسیر حرکت در آزمون طراحی شده در شکل ۱ – ۳ نشان داده شده است.
۱-۲ : دوید با سرعت به سمت عقب، فاصله ۵/۸ متر/ ۲-۶: مارپیچ از بین مخروط ها ، فاصله هر مخروط از بعدی ۵/۲ متر/ ۶-۷: دویدن با سرعت به سمت جلو ، ۴۰/۱۰ متر/ ۷-۱۰: دریبل با توپ با سرعت ، فاصله مخروط ها از هم ۱۰/۲ متر /۱۰-۱۱: حرکت با توپ با سرعت ممکن ، ۲۰متر/ ۱۱-۱۲: دریبل با توپ با سرعت ،۱۰ متر / ۱۲-۱۳: شوت به سمت دروازه،۲متر / ۱۳-۱۵: دویدن با سرعت ،۳۲ متر / ۱۵-۱ : حرکت پای پهلو، ۳۰/۱۱ متر .
فاصله مخروط های ۷،۸،۹،۱۰،۱۱،۱۴ از خطوط کناری زمین ۱متر
فاصله مخروط ۲ از ۱۵ : ۵ متر
فاصله مخروط های ۲،۴،۶،۵،۳ از هم ۳ متر
بدین ترتیب که آزمودنی در نقطه شروع که در محل قرار گیری مخروط شماره ۱ است، پشت به نیمی از
زمین که آزمون در آن انجام شد، ایستاد. سپس با شنیدن صدای سوت به سرعت به سمت عقب تا مخروط شماره ۲ دوید ، از بین مخروط ۲ تا ۶ به صورت مارپیچ عبور کرد، ازمخروط شماره ۶ به سرعت به سمت مخروط شماره ۷ دوید، از مخروط ۷ تا ۱۰ دریبل با توپ به سرعت، از ۱۰ تا ۱۱ حرکت با توپ با حداکثر سرعت ممکن، ۱۱ تا ۱۲ دریبل با سرعت، ۱۲ تا ۱۳ شوت به سمت دروازه، از مخروط شماره ۱۳تا ۱۵ به سرعت دوید در نهایت از مخروط ۱۵ تا۱پای پهلو حرکت کرد. کل مسافتی که آزمودنی در هر دور پیمود ۵/ ۱۱۰متراست. این آزمون به مدت ۱۰دقیقه اجرا و مسافت طی شده در پایان ثبت شد.
در انجام این آزمون از۲نفر استفاده شد، یک نفر ۱۰ دقیقه زمان آزمون را اندازه گیری می کند و شروع و پایان آن را اعلام می کند و ضربان قلب بلافاصله پس از آزمون را اعلام می کند، یک نفر که تعداد دور ها را در برگه مخصوص ثبت می کند و لاکتات پس از آزمون را اندازه گیری می کند.
آزمون فزاینده آزمایشگاهی
در جلسه دوم به منظور تعیین vo2 max آزمودنی ها از دستگاه گازآنالایزر (QUARK b2, ITALYA)و نوارگردان(COSMED , ITALYA)موجود درآکادمی ملی المپیک استفاده شد. پروتکل اجرایی که قبلا در دستگاه تنظیم شده بود و برای تمام ورزشکاران سطح ملی مورد استفاده قرار گرفته بود، شامل ۱ دقیقه استراحت بر روی نوارگردان ،۳ دقیقه گرم گردن با سرعت km/h 6 و سپس به ازای هر ۱ دقیقه، سرعت km/h 1افزایش پیدا می کرد ودر نهایت با توجه به ضربان قلب بیشینه (سن – ۲۲۰ )،نمودار اکسیژن مصرفی ( به فلات برسد ) ،۱/۱ RER≥ و واماندگی ارادی (علامت دست آزمودنی به معنی عدم توانایی برای ادامه) آزمون متوقف شد ودر پایان ۱ دقیقه ریکاوری با سرعت کاهنده تا صفر بود.
اندازه گیری ضربان قلب
ضربان قلب آزمودنی ها با بهره گرفتن از ضربان سنج پلار مدل ( kempele) ساخت فنلاند در زمان های پیش از آزمون ( در ابتدای جلسات آزمون گیری ) و بلافاصله پس از آزمون در هردو آزمون آزمایشگاهی و میدانی اندازه گیری شد .
اندازه گیری لاکتات خون
لاکتات خون آزمودنی ها ۲ دقیقه پس از اجرای آزمون آزمایشگاهی و آزمون طراحی شده با بهره گرفتن از دستگاه لاکتومتر(دستگاه Lactate Scout ساخت شرکت Sens Lab آلمان) اندازه گیری شد.
روش های آماری تحقیق
برای توصیف اطلاعات جمع آوری شده از روش های آمار توصیفی در قالب جداول و نمودار، با ارائه شاخص های میانگین و انحراف معیاراستفاده شده است.همچنین از آزمون کلموگروف – اسمیرنف به منظور اطمینان از طبیعی بودن توزیع داده هااستفاده شد .برای تعیین روایی آزمون از ضریب همبستگی پیرسون ،برای تعیین پایایی آن از ICC و برای نشان دادن تفاوت های بین متغیرهای دو آزمون از آزمون t زوجی استفاده شد. جهت عملیات آماری از نرم افزار ۱۶SPSS و۲۰۰۷EXCEL استفاده گردید.از جنبه آمار استنباطی، سطح ۰۵/۰ P<برای ارزیابی ارتباط یا مقایسه معنی داری میانگین ها در دو آزمون منظور گردید.
مقدمه
در فصل حاضر، اطلاعات جمع آوری شده با بهره گرفتن از روش های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.در بخش اول، اطلاعات گردآوری شده در قالب جداول و نمودارهای مربوطه ارائه می شود.در بخش دوم با بهره گیری از روش های آمار استنباطی به تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها پرداخته می شود.از آزمون کلموگراف – اسمیرنف به منظور اطمینان از طبیعی بودن توزیع داده هااستفاده شد (پیوست۱). برای تعیین روایی آزمون از ضریب همبستگی پیرسون، برای تعیین پایایی از ICC و برای نشان دادن تفاوت های بین متغیرهای دوآزمون ازآزمون تی همبسته استفاده شد.نرم افزار مورد استفاده ۱۶SPSS و۲۰۰۷excel بود.
شاخص های مورد اندازه گیری
جدول۱-۴ توصیف متغیرهای منتخب و مورد مطالعه (vo2max و مسافت طی شده ، لاکتات خون و ضربان قلب) دو آزمون را نشان می دهد.
جدول ۲-۴ : توصیف متغیر های تحقیق

 

آزمون طراحی شده آزمون فزاینده آزمایشگاهی آزمون
انحراف معیار ± میانگین بیشترین کمترین انحراف معیار ± میانگین بیشترین کمترین شاخص های آماری
شاخص های آزمون
- - - ۵۰/۲ ± ۹۸/۴۸ ۹۳/۵۲ ۰۷/۴۴ حداکثر اکسیژن مصرفی(vo2max)
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...