دانلود مطالب پژوهشی درباره مقایسه و اولویت بندی عوامل موثر بر ایجاد تقاضای بازار از ... |
![]() |
۱٫۱٫ مقدمه
در عصر حاضر ورزش به عنوان بخشی اقتصادی، چه از بعد عملی و چه تماشا یی، در تولید و مصرف کالاها و خدمات ورزشی و توسعه اقتصادی جوامع مختلف نقشی اساسی دارد و هم اکنون از مؤثرترین عوامل در رشد اقتصادی ملی و درآمدزاترین صنایع در قرن ۲۱ به شمار میرود. (برون وام ناجل، ۲۰۰۲)[۱]
تماشاچیانی که برای تماشای مسابقات ورزشی در ورزشگاهها حضور مییابند اهمیت خاصی برای هر لیگ ورزشی دارند و مهمترین سرمایه باشگاههای حرفهای به شمار میروند؛ زیرا علاوه بر اینکه به لیگهای ورزشی هویتمی بخشند، با خرید بلیت مسابقات نقش برجستهای در کسب درآمد برای لیگهای ورزشی دارند. از طرف دیگر، حضور بیشتر تماشاچیان در مسابقات باعث افزایش جذابیت در فضای ورزشگاه می شود. (آرمسترانگ و پرتو۲۰۰۵)[۲]
با توجه به تعریف پارخوز (۲۰۰۱)[۳] از بازاریابی ورزشی به عنوان پیش بینی، مدیریت، و تأمین نیازها و خواسته های مشتریان (تماشاچیان) از طریق به کارگیری و اجرای اصول بازاریابی، و تعریف کوریا(۲۰۰۷)[۴] از رویداد ورزشی «رویداد ورزشی یک تجربه اساساً ذهنی است که تماشاچیان و ورزشکاران خود بخشی از محصول هستند و ارزیابی آن بسیار مشکل است»، میتوان نتیجه گرفت که حضور تماشاچیان در ورزشگاهها، مهمترین بخش رویداد ورزشی است. بسیاری از مدیران باشگاهها باید در محیطی که در حال کاهش منابع درآمدی و افزایش هزینه های اجرایی است برنامه های خود را طراحی کنند (جفری و استفان، ۲۰۰۴). [۵]
در کشور ایران تحقیقات کمی روی تماشاچیان انجام شده است و با توجه به مشکلاتی که در این بخش وجود دارد، نیاز به انجام تحقیقات مرتبط، مبرم و مشهود است. از جمله مشکلات این بخش در ورزش ایران میتوان به پایین بودن میانگین تماشاچیان در مسابقات و پر نشدن استادیومها در بسیاری از بازیها، پایین بودن قیمت بلیط، دولتی بودن تیمها و وابستگی شدیدشان به دولت، سودآور نبودن اکثر تیمها، رفتارهای ناهنجار و خشونت آمیز تماشاچیان و بازار سیاه در فروش بلیط برخی از بازیها اشاره کرد. برای پر شدن استادیومها و سود آور شدن تیمها و خارج شدن آنها از وابستگی به دولت حضور تماشاگران الزامی است. تماشاگران با خرید بلیط مسابقات بخشی از هزینه های تیم را تامین می کند در ضمن با حمایت آنها و رفته رفته معروف شدن تیم، قیمت تبلیغات دور زمین و روی پیراهن تیمها افزایش یافته علاوه بر این افراد زیادی پای تلویزیون نشسته و به تماشای بازی میپردازند که منجر به افزایش حق پخش تلویزیونی می شود.
کمیسیون اروپا به تازگی، به منظوربرآورد اهمیت اقتصادی مصرف ورزشی، بدنبال توسعه یک سیستم حسابهای ماهوارهای ورزشی است. استفاده از این روش، اهمیت اقتصادی مصرف ورزش درانگلستان را ۳٫ ۰٪ از کل مخارج مصرفی، ۳٫ ۷٪ در قبرس و ۳٫ ۶٪ در اتریش را نشان میدهد(کمیسیون اروپا، ۲۰۱۰). با افزایش رو به رشد توجه مردم به ورزش، علاقه و توجه به تماشاچیان ورزشی به عنوان مصرف کنندگان افزایش یافته است. همچنین با افزایش هزینه های باشگاههای ورزشی و رقابت فشرده برای جذب سرمایه های ورزشی از قبیل بازیکنان، مربیان و امکانات ورزشگاهی و کسب رتبه های بالاتر در مسابقات، باشگاهها و سازمانهای مرتبط با آنها به دنبال حصول بیشترین در آمد از امکانات موجود هستند. باشگاهها و سازمانهای ورزشی علاقه مند به جذب حداکثر ممکن مشتریان، برای خرید بلیط مسابقات و محصولات باشگاه هستند. (فلاحی ۱۳۸۷ ).
به منظور افزایش حضور، شناخت فاکتورهایی که بیشترین تأثیر را بر افراد میگذارند برای بازاریابان ورزشی از اهمیت بسیاری برخوردار است. این موضوع به بازاریابان اجازه میدهد که استراتژی های بازاریابی مؤثری را برای هدف قرار دادن تماشاچیان مورد استفاده قرار دهند (مولین و همکاران، ۲۰۰۷)، و به مدیران اجازه میدهد که مسابقات را به شکل مؤثری برنامه ریزی و بازاریابی کنند، کارشان را شکل بهتری ببخشند (اسکات، ۱۹۹۶)، و شیوه های نوینی را برای بیشتر شدن تکرار حضور و افزایش درآمد به کار گیرند (باکر و کرامپتون، ۲۰۰۰).
۲٫۱٫ بیان مسئله:
امروزه ورزش به صنعت بین المللی و درآمدزا تبدیل شده است. در عرصه تجارت جهانی ورزش استثنا است زیرا مشتریانی دارد که در ازای تماشای ورزش و نه خرید یا مصرف آن پول پرداخت می کنند(مک پرسون و همکاران). (۲۰۰۰ باشگاههای حرفهای در سراسر جهان برای تامین منابع و هزینه های خود از روشهای مختلفی همچون جذب حمایت کنندگان، تبلیغ کالای تجاری، فروش بازیکن، فروش بلیط و محصولات و ارائه خدمات جانبی استفاده می کنند (هانسن و گوتر، ۱۹۹۲)
(هانس و گوتر، ۱۹۹۲) می گویند مهمترین عامل در رونق ورزش حرفهای افزایش تعداد تماشاگران است. تماشاگران علاوه بر اینکه با خرید بلیط مسابقات به صورت مستقیم در آمدهایی برای باشگاهها و لیگهای حرفهای دارند به صورت غیر مستقیم سهم عمدهای در درآمد زایی از راه جذب حامیان مالی، فروش حق پخش و خدمات جانبی دارند (تری مک پرسون و همکاران، ۲۰۰۴) از این رو با افزایش رو به رشد توجه مردم به ورزش، علاقه و توجه به تماشاگران ورزش به عنوان مصرف کنندگان افزایش یافته است. هم چنین با افزایش هزینه های باشگاههای ورزشی و رقابت فشرده برای جذب سرمایه های ورزشی از قبیل بازیکنان، مربیان، امکانات ورزشگاه هی و کسب رتبه بالاتر در مسابقات، باشگاهها و سازمانهای ورزشی مرتبط با آنها به دنبال حصول بیشترین درآمد از امکانات موجود هستند باشگاهها و سازمانهای ورزشی علاقمند به جذب حداکثر ممکن مشتریان برای خرید بلیط و محصولات باشگاه هستند.
درک عوامل انگیزشی تماشاگران یکی از وظایف مهم مدیران ورزشی است. اینکه چه عواملی در حضور تماشاگران موثر هستند برای بازاریابان ورزشی از اهمیت خاصی برخوردار هستند اگر عوامل موثر بر حضور تماشاگران مشخص باشد. بازاریابان ورزشی قادر خواهند بود که استراتژی های بازاریابی مناسبتری را برای حضور تماشاگران در ورزشگاهها طراحی کنند. مطالعات انجام شده فاکتورهای درونی و بیرونی فراوانی که بر حضور تماشاگران در ورزشگاهها تاثیرگذار هستند را بررسی کرده اند. نمونههایی از این مطالعات در رشته های ورزشی مختلف و در سطوح مختلف هر رشته ورزشی انجام شده است
بنا بر تعریف بازاریابی عبارت است از فعالیتی انسانی در جهت ارضای نیازها و خواسته های بشری از طریق فرایند مبادله(پارسائیان ۱۳۸۳) یکی دیگر از جنبه های مهم کار بازاریابان ورزشی در ورزش حرفهای رقابت با سایر مقوله های اوقات فراغت در کسب پولهایی است که افراد برای اوقات فراغت خود و خانواده خود هزینه می کنند (شانک). با توجه به تعاریف و بالا بودن هزینه های اجرایی و کاهش درآمدهای باشگاهها مدیران باشگاهها باید برنامه های اجرایی جدیدی را طراحی کنند.
جذب افراد و تماشاگران به ورزشگاهها می تواند راه حل مناسبی برای بسیاری از باشگاهها برای افزایش درآمد، تامین بخشی از هزینه های اجرایی باشگاه و هم چنین متفاوت شدن از دیگر باشگاهها و رقبای فعال در این عرصه باشد.
رضایت تماشاچیان به خرسندی و لذتی است که از یک رویداد ورزشی ناشی می شود و خرسندی و لذت ناشی از فاکتورهای مختلف یک مسابقه ورزشی که بر احساسات و نگرشهای یک تماشاچی در مورد یک تیم یا رویداد دارد (معصومی، ۱۳۸۷)
بر طبق نظر (شانگ، ۲۰۰۵) حضور در بازی مهمترین و سنتیترین گونه رفتار مصرف ورزشی (استچلودرای، ۱۹۹۹) صنعت ورزش را به ۳ دسته تقسیم کرده است. فعالیتهای اقتصادی ورزشی، ورزشهای تماشاگری و ورزشهای مشارکتی. ورزشهای تماشاگری از بین این ۳ نشانه بر اساس معادلات تجاری رشد دو چندانی کرده است.
در سال ۲۰۰۵ تقریبا ۱٫۳ میلیون نفر مردم بازیهای بسکتبال کالج مردان مارس مدنس را مشاهده کرده اند. مردمی شدن فزاینده ورزشهای تماشاگری باعث شکل گیری لیگهای جدید، تیمها و خروجی چند رسانهای شده است که این نتنها انتخابهای متاملانه را برای تماشاگران و مصرف کنندگان ورزش تهیه کرده است بلکه برای مشتریان رقابت زیادی در بین تیمها و لیگهای متعدد ایجاد کرده است. با چنین بازار جمعی و مردمی شدن، مشتریان ورزش انتخابهای زیادی دارند که اوقات فراغت و دلارهای اضافی خود را خرج کنند در نتیجه سازمانهای ورزشی حرفهای با رقابت برای بدست آوردن سهم بیشتری از بازار مواجه هستند و باید تصمیمات درستی را اتخاذ کنند
از طرفی افزایش وفاداری و علایق شدید افراد به لیگها و تیمهای ورزشی حرفهای در طول زمان و در دراز مدت شکل خواهد گرفت. بنابراین مدیران و بازاریابان ورزشی باید بر افزایش علایق و رفتارهای متعاقب آن توجه کنند (ماهونی، ۲۰۰۲) اشاره می کند که در سالهای اول تاسیس لیگها تماشاگران لیگ را پدیدهای نو میدانند و در مسابقات آن شرکت می کنند تا بتوانند چیزی جدید یاد بگیرند و تجربه جدیدی کسب کنند اما بهر حال نو و جدید بودن مسابقات به زودی به پایان خواهد رسید. بنابر این تیمها و لیگهای ورزشی حرفهای باید استراتژی بازاریابی بهتر و منسجمتری را اتخاذ کنند تا بتوانند علاقه طرفداران و تماشاگران را حفظ کنند و از کاهش آنها جلوگیری و بدنبال افزایش حضور تماشاگران در ورزشگاهها باشند
هم چنان که بازار در ورزشهای حرفهای وسیعتر می شود هم برای فعالان و هم برای محققان و مدیران مهم است که متغیرهای مرتبط با مشتری ورزشی را درک کنند تا بتوانند کیفیت محصول رقابت ورزشی را تقویت و رقابت برای محصول ورزشی را تسریع بخشند. هم چنین خریداران تیمهای ورزشی حرفهای نیاز دارند طرحهای راهبردی خرید و فروش را توسعه بخشند، طرحهایی که مبتنی بر فهم عمیق تماشاگران و مشتریان محصول ورزشی است ضروری است که آنها آن دسته از متغیرهای دخیل را مشخص کنند که بر مصرف تماشاگران تاثیر می گذارد (چلادوری، ۱۹۹۹).
تریل و گیبسون (۲۰۰۵) توضیح دادند که تقاضای بازار مجموعه ای از سازههای ضروری است که با بازی ارتباط دارد و این همان چیزی است که تیم ورزشی می تواند به مشتریان دور اندیش خود اعطا کند. در اصل مجموعه ای از فاکتورهای همسان با بازی است که یک تیم ورزشی حرفهای می تواند به تماشاگران خود ارائه کند. به عبارت دیگر متغیرهای تقاضای بازار متشکل از ویژگیهای متغیرهای بازار اصلی هستند که مستقیما با اجرای تیم ورزشی، جدول ورزشی و فروش بلیط ارتباط دارد.
هر چند تقاضای بازار مفهوم مهمی قلمداد می شود که رفتار مشتری ورزش را تحت تاثیر قرار میدهد اما مطالعات قبلی معمولا به بستر سازی خاصی پرداختهاند و فاقد تعمیم بخشی و کارایی در باره محیط وسیع بازار ورزشهای حرفهای هستند (مولین و همکاران، ۲۰۰۷).
در کشور ایران تحقیقات کمی روی تماشاچیان انجام شده است و با توجه به مشکلاتی که در این بخش وجود دارد، نیاز به انجام تحقیقات مرتبط مبرم و مشهود است. از جمله مشکلات این بخش در ورزش ایران میتوان به پایین بودن میانگین تماشاچیان در مسابقات و پر نشدن استادیومها در بسیاری از بازیها، پایین بودن قیمت بلیط، دولتی بودن تیمها و وابستگی شدیدشان به دولت، سودآور نبودن اکثر تیمها، رفتارهای ناهنجار و خشونت آمیز تماشاچیان و بازار سیاه در فروش بلیط برخی از بازیها اشاره کرد. برای پر شدن استادیومها و سود آور شدن تیمها و خارج شدن آنها از وابستگی به دولت حضور تماشاگران الزامی است. تماشاگران با خرید بلیط مسابقات بخشی از هزینه های تیم را تامین می کند در ضمن با حمایت آنها و رفته رفته معروف شدن تیم، قیمت تبلیغات دور زمین و روی پیراهن تیمها افزایش یافته علاوه بر این افراد زیادی پای تلویزیون نشسته و به تماشای بازی میپردازند که منجر به افزایش حق پخش تلویزیونی می شود.
با توجه به مطالب بالا سازمانهای ورزشی باید با شناخت کافی از مصرف کنندگان تماشاگران و نیازهای بازار و با تصمیم گیری به هنگام با عرضه محصول خوب مسابقه و با قیمتی مناسب در بکار گیری روشهای مطلوب توزیع، استفاده از تبلیغات آگاه کننده، شناسایی رقبا و شناسایی فرصتها و تهدیدات سهم بازار خود را افزایش دهد. (پارسائیان، ۱۳۸۳) لذا تحقیق حاضر برآن است تا اولویت بندی عوامل موثر بر ایجاد تقاضای بازار در لیگهای منتخب ورزشی را تعیین و به مقایسه آنها پرداخته شود.
۳٫۱٫ اهمیت وضرورت:
تحقیقات زیادی برای اندازه گیری و مشخص کردن عوامل جذب و ایجاد تماشاگران انجام میگیرد. تحقیقات بازاریابی نشان میدهد که بجز جمع آوری اطلاعات جمعیت شناختی و تعداد مشتریان و تماشاگران ورزش عوامل بسیار مهم دیگری هستند که هنگام تدوین استراتژی بازاریابی باید از آنها اطلاع پیدا کرد (ماهونی۲۰۰۲).
در حال حاضر بلیط فروشی در ایران منبع بسیار ناچیزی از درآمدهای باشگاهها و لیگها را تامین می کند از این رو هزینه های باشگاه بیشتر توسط وزارت ورزش تامین می شود و با توجه به سیاستهای کلی وزارت ورزش و امور جوانان مبنی بر خصوصی سازی تیمها و خودکفا شدن آنها در زمینه مسائل مالی در آینده نزدیک باشگاهها و لیگها باید به دنبال راهکارهای جذب تماشاگران و افزایش در آمد حاصل از حضور تماشاگران در ورزشگاهها باشند (پارسامهر، ۱۳۸۵).
با توجه به اینکه در خارج ار کشور تحقیقات در زمینه تقاضای بازار بیشتر به توسعه مقیاس
پرداختهاند و در زمینه اولویت بندی عوامل موثر پژوهشهای زیادی انجام نشده است و همچنین در کشور بیشتر تحقیقات انجام شده در رابطه با بررسی بروز خشونت در تماشاگران فوتبال
(رحمتی ۱۳۸۲، جهانفر و همکاران ۱۳۸۲) یا علل انگیزشی حضور تماشاگران در مسابقات فوتبال (فلاحی ۱۳۸۷، معصومی ۱۳۸۷) میباشد و با توجه به اهمیت بالای حضور تماشاگران در افزایش کسب درآمد، بالا بردن سطح کیفی مسابقات و افزایش جذابیتهای رشته های ورزشی مختلف محقق برآن شده است تا به اولویت بندی عوامل موثر بر ایجاد تقاضای بازار در لیگهای منتخب ورزشی و مقایسه آنها بپردازد.
۱٫۴٫ اهداف پژوهش:
۱٫۴٫۱٫ هدف کلی:
مقایسه و اولویت بندی عوامل موثر بر ایجاد تقاضای بازار از دیدگاه علاقه مندان لیگهای فوتبال وکشتی در شهرستان تهران
۲٫۴٫۱٫ اهداف اختصاصی:
۱- اولویت بندی عوامل و گویه های موثر بر ایجاد تقاضای بازار در بین علاقه مندان لیگهای فوتبال و کشتی
۲- مقایسه ۵ مولفه اصلی ایجاد تقاضای بازار در بین لیگهای فوتبال و کشتی
۳- بررسی رابطه بین ۵ مولفه اصلی ایجاد تقاضای بازار در لیگ فوتبال
۴- بررسی رابطه بین ۵ مولفه اصلی ایجاد تقاضای بازار در لیگ کشتی
۵٫۱٫ سوالات تحقیق:
اولویت بندی عوامل و گویه های موثر بر ایجاد تقاصای بازار در لیگهای فوتبال و کشتی چگونه است ؟
۶٫۱٫ فرضیه های پژوهش:
بین ۵ عامل اصلی موثر بر ایجاد تقاضای بازار در لیگهای فوتبال و کشتی تفاوت وجود ندارد.
بین ۵ عامل اصلی موثر بر ایجاد تقاضای بازار در لیگ فوتبال رابطه معنیداری وجود ندارد.
بین ۵ عامل اصلی موثر بر ایجاد تقاضای بازار در لیگ کشتی رابطه معنیداری وجود ندارد.
۷٫۱٫ قلمرو پژوهش:
محدوده مکانی: تحقیق حاضر درشهرستان تهران صورت خواهد گرفت.
محدوده زمانی: جمع آوری اطلاعات تحقیق از بهمن ماه سال ۱۳۹۲ لغایت خرداد سال ۱۳۹۳ انجام می شود
نمونههای تحقیق: نمونه تحقیق با توجه به مشخص نبودن حجم جامعه تعداد نمونه و نحوه نمونه گیری به طور کامل در فصل سوم توضیح داده خواهد شد.
۸٫۱٫ پبش فرضهای پژوهش:
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 08:17:00 ق.ظ ]
|