مبانی فقهی حقوقی حق مالی زوجه با تأکید بر جنبه های ... |
![]() |
این نقد به ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی وارد است که نیازهای اولیه را با تناسب زمان و دقت مشخص نمینماید. نیازهای اولیه بشری هر چند تا حدودی مطلق است ولی در هر زمان و مکان تغییراتی مییابد. به طور مثال، در سالهای دور پیش از این، تحصیلات ابتدایی و کسب سواد خواندن و نوشتن جزء نیازهای اساسی محسوب نمیشده است اما امروزه یک نیاز اساسی است.[۶۴۲] همچنین جای تعجب است که چرا قانونگذار هزینه های لازم جهت حفظ بهداشت یا درمان را جزء نفقه به حساب نیاورده است.
در تحلیل اقتصادی نفقه، جای پرسش است که چرا زوج موظف به تأمین نیازهای اولیه زوجه است؟ فرض کنیم مردی بسیار فقیر، با زنی که در یک خانواده بسیار فقیر زندگی کرده، ازدواج نماید. در این فرض هم مرد و هم زن در وضعیت فقر مطلق قرار دارند، اما پس از ازدواج، به موجب قسمت اول ماده ۱۱۰۷ ق.م. مرد مکلف به تأمین نیازهای اولیه زن میباشد. به نظر میرسد الزام قانونگذار برای تأمین نیازهای اولیه زوجه منطبق با کارکرد توزیعی یا جبران خسارت نفقه نیست ولی موجب الزام مرد به فعالیت مفید اقتصادی می شود. علاوه بر این، ازدواج مرد فقیر با این زن، فرصت ازدواج با مردی ثروتمندتر را از زن سلب نموده است. در هر صورت ماده ۱۱۰۷ ق.م. از این جهت مقررهای متعالی و مثبت ارزیابی می شود.
سوال مهم دیگر آن است که آیا از منظر اقتصاد، نیازهای اولیه زوجه محدود به موارد اعلام شده در ماده ۱۱۰۷ ق.م. میباشد؟ در دیدگاه های سنتی و قدیمی پاسخ به این سوال مثبت است و نیازهای اولیه انسان را خوراک، پوشاک و مسکن میدانستند.[۶۴۳] اما با ورود به دنیای جدید و نیازهای مردم در جوامع صنعتی و رو به توسعه، نیازهای اساسی نیز مورد بازتعریف قرار گرفت. یکی از مهمترین شاخص های نیازهای اساسی، شاخص میکس است که توسط میکس و استرتین در اوایل دهه ۱۹۸۰ میلادی تدوین گردید و به تدریج مبنای گزارش نهادهای بین المللی همچون بانک جهانی و گزارش توسعه جهانی قرار گرفت.[۶۴۴]
جدول شماره ۳: شاخصهای نیازهای اساسی میکس
نوع نیاز | شاخصهای ارزیابی عملکرد |
خوراک | میزان کالری سرانه |
بهداشت | میزان مرگ و میر کودکان |
مسکن | سرانه فضای مسکونی (بر مبنای متر مربع) |
آموزش | باسوادی (درصد محصلین در سنین ۵-۱۴ سال) |
سلامتی | امید به زندگی در آغاز حیات |
آب آشامیدنی | درصد دسترسی افراد به آب سالم |
این شاخص گرچه برای تعیین توسعه بافتگی جوامع به کار میرود اما به خوبی تحول مفهوم نیازهای اساسی را نشان میدهد.[۶۴۵]
بند دوم: محاسبه میزان نفقه توسط دادگاه
با توجه به مصادیق نفقه در قانون مدنی و توصیههای تحلیل اقتصادی، دادگاه هنگام مطالبه نفقه، مرد را باید به پرداخت چه مقدار نفقه محکوم نماید؟ بررسیهای نگارنده نشان از آن داشت که دادگاهها مبالغ متفاوتی را به عنوان نفقه زوجه در نظر میگیرند و زوج را محکوم به آن مینمایند (بررسی دقیق پرونده ها)
به راستی دادگاه ها چه معیاری برای تعیین ارزش نفقه یا به عبارت روشنتر، بهای هزینه های زندگی زوجه در نظر میگیرند؟ به نظر میرسد چند معیار برای تعیین ارزش مقداری نفقه قابل ارائه باشد که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
الف) معیار خط فقر مطلق[۶۴۶]
ممکن است برخی دادگاهها به کمترین میزان هزینه لازم برای کسب حداقل استاندارد زندگی نظر داشته باشند. وضعیتی کمتر از این را «فقر مطلق» میدانند.[۶۴۷] البته خطر فقر واقعیتی بیرونی نیست. اقتصاددانان بر معیار و استاندارد واحدی برای تعیین فقر اتفاق نظر ندارند و تفاوتهای زیادی در درک ایشان از موضوع فقر وجود دارد.[۶۴۸] برخی اقتصاددانان بر آنند که فقر مقولهای کیفی است و تعریف مشترک واحدی از آن در همه نقاط جهان وجود ندارد. در واقع تفاوتهای اجتماعی، اقتصادی، جسمی و حتی فرهنگی در نقاط مختلف جهان، تعاریفی متفاوت را به دنبال می آورد.[۶۴۹] علاوه بر این، زمان نیز از عوامل مؤثر در تغییر مفهوم فقر است. روشن است که حداقل استاندارد زندگی در سال ۱۳۰۰ شمسی با ۱۳۹۴ شمسی تفاوت دارد.[۶۵۰] از همین رو برخی نویسندگان به جای تعیین مقدار مشخصی به عنوان خط فقر مطلق، یک بازه را برای خط فقر تعیین میکنند.[۶۵۱]
در تعریف مفهوم کلی فقر مطلق، اختلاف چندانی مشاهده نمی شود. همه متخصصین اتفاق نظر دارند که فقر مطلق یعنی نداشتن حداقلهای معیشت. اختلاف اصلی در تعیین مصادیق «حداقل معیشت» است. برخی معتقدند که حداقل معیشت یعنی سبد کالایی که تأمین کننده حداقل ۲۳۰۰ کیلو کالری باشد و برخی علاوه بر مورد فوق، پوشاک، مسکن و بهداشت را نیز از ضروربات حداقل معیشت میدانند.
به طور کلی دو رویکرد و روش برای برآورد خط فقر مطلق مورد توجه است و غالباً با این دو نگاه، خط فقر مطلق محاسبه می شود:
رویکرد نیازهای اساسی[۶۵۲]
بر اساس این رویکرد، خط فقر مطلق میزان درآمدی است که با توجه به شرایط خاص اجتماعی و زمانی جامعه مورد بررسی، برای برآوردن حداقل نیازهای افراد مانند غذا، پوشاک، مسکن و … لازم است. البته این تعریف در اصل با توجه به نیازهای غذایی افراد یا معیار کالری مورد نیاز بیان می شود. در تعریف فقر مطلق، حدود ۲۳۰۰ کیلو کالری به عنوان انرژی سرانه در روز مد نظر قرار میگیرد.[۶۵۳] روش محاسبه آن نیز به دو شیوه معمول است. برخی با روش راونتری[۶۵۴] به محاسبه میپردازند؛ بدین صورت که میزان درآمد مورد نیاز برای تأمین هزینه های غذایی مصرفی در نظر گرفته می شود و سپس مقداری ثابت برای تأمین هزینه حداقل نیازهای دیگر به آن اضافه میگردد. برخی نیز روش اورشانسکی[۶۵۵] را ترجیح می دهند. در روش اورشانسکی، درآمد لازم برای تأمین هزینه غذای لازم برای بقای حیات در نظر گرفته می شود و با بهره گرفتن از میانگین هندسی نسبت غذا به هزینه کل یک نفر در جامعه برای تأمین هزینه نیازهای اساسی، تعدیل می شود.[۶۵۶] به بیان روشنتر در روش محاسبه اورشانسکی:
خط فقر کل = خط فقر غذایی سرانه *
رویکرد نسبت غذا[۶۵۷]
در رویکرد نسبت غذا که به روش معکوس ضریب اِنگل نیز معروف است، همواره نسبت ثابتی بین مخارج خوراکی و درآمد برقرار نیست. با توجه به قانون اگل[۶۵۸] یا تابع مصرف انگل در جامعه، با افزایش درآمد فرد، نسبت هزینه غذا به درآمد کم می شود.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-08-04] [ 10:34:00 ب.ظ ]
|