طرح های پژوهشی دانشگاه ها درباره : تأثیر درگیری ذهنی کالا و ویژگیهای شخصیتی افراد روی تصمیم خرید آنی پوشاک- ... |
![]() |
روانرنجورخویی
سازگاری
وظیفهشناسی
شکل ۵‑۱- مدل نهایی تحقیق
محدودیتهای تحقیق
تحقیق یک کوشش حساب شده برای کشف مجهولات است. این تلاش به منظور یافتن راههای کمک به بشریت انجام میگیرد، بدیهی است که نیت یک محقق، انسانی است و تلاش او نیز در همین راستا صورت میگیرد. از بعدی دیگر، کاری طاقتفرسا و پرزحمت است و علت ان وجود موانع و محدودیت ها در این زمینه است.
کمبود مطالعات داخلی انجام شده در زمینه خرید آنی و محدودیت در دسترسی به منابع لاتین.
استفاده از سنجههای کوتاه برای سنجش متغیرهایی مثل شخصیت برای کاهش سوالات پرسشنامه.
محدودیت ناشی از مقیاس درجهبندی لیکرت، که تمایل به پاسخهای ممتنع را در پاسخدهندگان ایجاد میکند.
محدودیت در سنجش همه متغیرهای فردی تاثیرگذار بر خرید آنی مثل ارزشها، اهداف فردی.
این تحقیق در یک جامعه آماری کوچک و درباب یک رده محصول معین (پوشاک) انجام شده و برای تعمیم آن به همه مصرفکنندگان ایرانی و سایر محصولات، باید بررسیهای بیشتری صورت گیرد.
برخی از مشکلات نیز به توزیع پرسشنامهها، میزان همکاری پاسخگویان با محقق و نحوه پاسخگویی به سؤالات برمیگردد.
پیشنهادهای تحقیق
بر مبنای نتایج حاصل از این پژوهش، محدودیتهای تحقیق و همچنین بررسیهای محقق، یکسری پیشنهادها به مدیران و محققان آینده ذیلا ارائه میگردد:
پیشنهادهای کاربردی
پیشنهادهای مبتنی بر فرضیه اول
در این پژوهش اثرگذاری برونگرایی بر تمایل کلی به خرید آنی مورد تایید واقع نشد. ازآنجاکه مشخصه های عامل برونگرایی، تجربه هیجانات مثبت، قاطعیت و جرأتورزی، هیجانخواهی، اجتماعیبودن و نشاط میباشد، به تولیدکنندگان و فروشندگان پوشاک توصیه میشود برای شناسایی خریداران آنی به این ویژگیها تکیه ننمایند.
پیشنهادهای مبتنی بر فرضیه دوم
عامل وظیفهشناسی اساساً صفات رفتاری هدفگرا را در بر میگیرد. ویژگیهایی چون وظیفهشناسی و مسؤولیتپذیری، نظم و ترتیب، کفایت و تمایل به پیشرفت مشخصهی عامل وظیفهشناسی است.
از اینرو به فروشندگان پوشاک توصیه میشود برای ترغیب افراد دارای ویژگی وظیفهشناسی بالا به انجام خریدهای آنی، از اهرم تخفیفات به خوبی بهره گیرند. این بدان علت است که از این طریق مصرفکننده احساس میکند مقداری پول پسانداز میکند. تخفیفها ادراک روانی مصرفکننده را ارضا میکنند. تخفیفهای پیشبینینشده تأثیر بیشتری روی خرید آنی دارد. در نتیجه این نوع تخفیفها، مصرفکننده بیشتر از میزانی که هدفش بوده، دست به خرید میزند.
پیشنهادهای مبتنی بر فرضیه سوم
در این پژوهش اثرگذاری بازبودن به تجربه بر تمایل کلی به خرید آنی مورد تایید واقع نشد. ازآنجاییکه عامل باز بودن به تجربه، به گستردگی، عمق، و پیچیدگی وجوه فکری، ذهنی و تجربیات فرد مربوط است و مشخصه های آن، انعطافپذیری در برابر تجارب، خلاقیت، کنجکاوی، تخیل، ابتکار، درک احساسات و پذیرش ارزشها و ایدههای جدید میباشد، به تولیدکنندگان و فروشندگان پوشاک توصیه میشود برای شناسایی خریداران آنی به این ویژگیها تکیه ننمایند.
پیشنهادهای مبتنی بر فرضیه چهارم
سازگاری، صفاتی چون نوع دوستی، همدردی، خویشتنداری، بخشندگی و وفاداری را شامل میشود. از اینرو به فروشندگان پوشاک پیشنهاد میشود در قبال مشتری، رفتاری صمیمانه و صادقانه درپیش گیرند و از راهنمایی و ارائه اطلاعات به مشتری، مضایقه ننمایند. از این طریق مشتریان سازگار، خود را به نوعی مدیون فروشنده احساس کرده و سعی در جبران او نموده و برای جلوگیری از رنجش فروشنده، دست به خرید آنی میزنند. اما از طرفی این افراد، وفاداری بالایی دارند و اگر رضایتشان بهدرستی تامین شده باشد نسبت به فروشگاه، وفاداری پیدا میکنند. و خریدهایشان را تکرار خواهند کرد.
پیشنهادهای مبتنی بر فرضیه پنجم
این پژوهش در هماهنگی با پژوهشهای قبلی نشان دادکه ویژگی شخصیتی روانرنجورخویی بر تمایل افراد به خرید آنی تاثیرگذار است روی دیگر سکه آن است که افراد مستعد افسردگی و احساسات منفی، برای رهایی از این شرایط به خریدهای آنی دست میزنند. این مطلب هم برای فروشندگان (با شناخت بهتر خریداران آنی) قابل بهرهبرداری است و هم برای مصرفکنندگان مفید است تا در پی جلوگیری از هزینهکردهای غیرضرور و جستجوی راههای دیگری برای فرار از احساسات منفی خود باشند.
پیشنهادهای مبتنی بر فرضیه ششم
به تولیدکنندگان و بهویژه فروشندگان پوشاک توصیه میشود بر بالا بردن تمایل افراد به خرید آنی تمرکز نمایند، این مهم میتواند از طریق حفظ رضایت افراد از این گونه خریدها و کاهش ندامت پس از خرید و در نتیجه بهبود ارزیابی هنجاری مثبت تحقق یابد.
پیشنهادهای مبتنی بر فرضیه هفتم
به تولیدکنندگان و فروشندگان پوشاک توصیه میشود به انحاء مختلف سعی در افزایش درگیری ذهنی افراد نمایند تا از این رهگذر میزان خریدهای آنی افراد افزایش یابد برای نمونه در اکثر خریدهای آنی و بطور خاص خریدهای آنی یادآور و برنامهریزیشده با افزایش دانش محصول، درگیری ذهنی با آن محصول افزایش خواهد یافت. تجربههای قبلی خرید و تبلیغات، راههای اصلی کسب آگاهی از کالای مورد نظر مصرفکننده است
پیشنهادهای مبتنی بر فرضیه هشتم
با افزایش تمایل به خرید آنی پوشاک، تصمیم خرید آنی پوشاک افزایش خواهد یافت. برای افزایش تمایل به خرید آنی پوشاک به تولیدکنندگان پیشنهاد میشود از محرکهای بازاریابی (بهویژه تخفیفات) به نحو مناسبی استفاده نمایند و با ارائه اطلاعات درباره محصول و روشهای دیگر به افزایش درگیری مصرفکننده با پوشاک کمک نمایند.
پیشنهادهای مبتنی بر فرضیه نهم
جنبههای هنجاری در رفتار فردی، ارائهدهنده رهنمودهای اجتماعی برای قابل قبول بودن رفتار در یک موقعیت خاص است. خرید آنی (بهسبب ایجاد هزینههای مالی، نارضایتی از محصول، احساس گناه و مخالفت اجتماعی) همواره میتواند عملی پرهزینه و پرریسک قلمداد شود. با این وجود برای ببسیاری از افراد، پیامدهای خرید آنی، مسئله چندانی ایجاد نمیکند و بسیاری از خریدهای آنی، انحرافی حداقلی از هنجارهای مربوطه دارند. از این گذشته چه بسا موقعیتهایی هم هستند که در آن، تأثیرات هنجاری، خود مشوق خرید آنی بوده، آنرا بهترین اقدام بدانند. از اینرو و برای کاهش احساس گناه و نارضایتی پس از خرید، به فروشندگان پوشاک پیشنهاد میگردد محصولاتی را در معرض دید و برای خرید آنی افراد قرار دهند که از کیفیت مناسب و قیمت منصفانهای برخوردار باشند یا از طرق دیگری مانند تخفیفات مختلف و هدایا، سعی در تامین رضایت مشتری نمایند.
پیشنهادها برای تحقیقات آتی
پیشنهاد میشود که از مدل مفهومی این پژوهش برای بررسی خرید آنی سایر محصولات استفاده شود
پیشنهاد میشود که محققین به بررسی تاثیر سایر ابعاد و مدلهای شخصیت (مانند مدل مایرز- بریگز و مدل تلجن) روی خرید آنی بپردازند.
برخی متغیرهای فردی دیگر بهدلیل محدودیت زمانی و اجتناب از پیچیدگی مدل و همپوشانی متغیرها، در این پژوهش لحاظ نشدهاند. پیشنهاد میشود محققین، به بررسی عوامل دیگر تاثیرگذار بر خرید آنی، خواه فردی (مثل ارزشهای فرهنگی) و خواه غیرفردی (عوامل مربوط به محصول مثل قیمت، عوامل مربوط به محیط خرید مثل کمک فروشنئه، طراحی محیط خرید، عوامل موقعیتی مثل زمان و پول در دسترس) بپردازند.
در این تحقیق تنها از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. پیشنهاد میشود در تحقیقات آتی از روشهای کیفی مانند مصاحبههای عمیق، گروههای کانون و یا تکنیکهای بازارایابی عصبی استفاده گردد (برای نمونه جهت سنجش متغیر تصمیم خرید آنی در این رساله از روش سناریو و در قالب پرسشنامه استفاده شد که به جای آن میتوان به افراد سیاهه خرید آنی داده شود تا آزمودنیها کلیه موارد خرید آنی روزانه خود را، طی مدتی معین یادداشت نمایند).
در اغلب پژوهشهای انجام گرفته در زمینه خرید آنی، جامعه از میان افراد بزرگسال یا دانشجویان انتخاب شده است و نوجوانان مورد غفلت واقع شدهاند در حالیکه این افراد بیشتر از سایر گروههای سنی مستعد تاثیرپذیری از محرکهای بازاریابی و انجام خرید آنی هستند (براتک و بوتکوویچ، ۲۰۱۳). از اینرو بررسی مدل مفهومی تحقیق حاضر در میان نوجوانان به محققین پیشنهاد میشود.
نتیجهگیری فصل پنجم
در این فصل ابتدا یافتههای توصیفی مورد مرور قرار گرفت، سپس نتایج آزمون فرضیههای تحقیق مورد بحث قرار گرفت و مدل نهایی و مبتنی بر یافتهها ارائه گردید. در ادامه پیشنهاهای کاربردی و پیشنهادهایی برای تحقیقات آتی طرح گردید و در پایان نیز، محدودیتها و مشکلات تحقیق مورد اشاره واقع شد.
منابع و مراجع
منابع فارسی
ﺑﺎﺑﺎﻳﻲ، ﻣﺤﻤﺪ ﻋﻠﻲ. احدی، پری. (۱۳۸۹). “ﺑﺮرﺳﻲ راﺑﻄﻪی وﻳﮋﮔﻲﻫﺎی ﺷﺨﺼﻴﺘﻲ و رﻓﺘﺎر ﺧﺮﻳﺪ ﻛﺎرﺑﺮان اﻳﻨﺘﺮﻧﺖ در اﻳﺮان"، ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻓﻨﺎوری اﻃﻼﻋﺎت، دوره ۲، ﺷﻤﺎره ۴، ﺻص ۳۹ ﺗﺎ ۵۸٫
پروین، لارنس، ا؛ جان، الیور، بی(۱۳۸۱). روانشناسی شخصیت نظریه و پژوهش. ترجمه: محمدجعفر جوادی و پروین کدیور، تهران: نشر آییش.
حیدرزاده، کامبیز. حسنیپارسا، الهام. (۱۳۹۱). “بررسی تأثیرات لذتجویانه بر رفتار خرید مصرفکنندگان". مدیریت بازاریابی، شماره۱۷٫
خاکی، غلامرضا.(۱۳۸۴)، روش تحقیق با رویکردی به پایان نامه، چاپ دوم. تهران: انتشارات بازتاب
ساترلند، ماکس (۱۹۹۳) روانشناسی تبلیغات تجاری. ترجمه سینا قربانلو. تهران: مبلغان، ۱۳۸۰٫
سکاران، اوما. ۱۳۸۵، روش های تحقیق درمدیریت، ترجمه محمد صائبی و محمود شیرازی، چاپ چهارم. تهران: موسسه عالی و آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی
ﺻﻤﺪی، منصور. ﺣﺴﻴﻦزاده، ﻋﻠﻲﺣﺴﻴﻦ. ﻧﻮراﻧﻲﻛﻮﺗﻨﺎﻳﻲ، محمد. (۱۳۸۹). “ﺑﺮرﺳﻲ راﺑﻄﻪ ﺑﻴﻦ ﺗﺎﻛﺘﻴﻚﻫﺎی ﺑﺎزارﻳﺎﺑﻲ ارﺗﺒﺎﻃﻲ ﻓﺮوﺷﮕﺎهﻫﺎی زﻧﺠﻴﺮهای و رﻓﺘﺎر ﺧﺮﻳﺪ ﻣﺸﺘﺮﻳﺎن"، ﻧﺸﺮﻳﻪ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖﺑﺎزرﮔﺎﻧﻲ، دوره ۲، ﺷﻤﺎره ۴، ﺻص ۹۳ ﺗﺎ ۱۱۰٫
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 07:47:00 ق.ظ ]
|