۱ - تعریف روش تحقیق :
روش یا متد تحقیق عبارت است از تدوین مراحل تحقیق و تنظیم شرایط لازم برای مشاهده جمع آوری توصیف و تجزیه و تحلیل اطلا عات یا هدف حداقل سرمایه و زمان به منظور بیان آنچه بوده آنچه هست و آنچه خواهد بود و آنچه باید باشد و بیان علت وقایع و پدیده ها و پیش بینی کنترل آنها.
دانلود پایان نامه
انواع روش های تحقیق:
از نظر هدف : تحقیقات بنیادی و تحقیقات کاربردی و تحقیقات توسعه ای و تحقیقات ارزیابی.
از نظر مکان: تحقیقات آزمایشگاهی و تحقیقات کتابخانه ای و تحقیقات اجتماعی یامیدانی.
از نظر زمان : کوتاه مدت(۱ تا ۵ سال) میان مدت(۵ تا ۱۰ سال)بلند مدت (۱۰سال به بالا).
روش تحقیق این پروژه:
روش تحقیق در این پژوهش بصورت میدانی و توصیفی (توصیفی و آماری)می باشد.
بخش چهارم :
جمع آوری اطلا عات
جمع اّوری اطلا عات :
۱: تعریف روش های جمع اّوری اطلا عات :
جمع اّوری اطلا عات برای پاسخ دهی به سئوالات مطروحه ویا حل مشکلات و کشف نا شناخته ها و با پی بردن ارتباطات میان پدیده ها و کنترل اّنان است چگونگی دستیابی به اطلا عات مورد نیاز را روش جمع اّوری اطلا عات گویند.
۲: انواع روش های جمع اّوری اطلا عات :
الف – روش مشاهده , از راه پرسشنامه و از طریق مصاحبه .
الف – روش مشاهده : ثبت و ضبط تمام جوانب از یک حادثه که این حادثه می تواند رفتار . گفتار یا عملکرد باشند.
انواع مشاهده :
ساده یا اّزاد
مشاهده منظم و سیستماتیک.
مشاهده ساده یا اّزادهنگامی که نگرش و دیدن صورت مصلحی و ابتدائی می باشد مشاهده ساده می باشد. این روش به صورت اّزاد و کنترل شده می باشد ممکن است که مشاهده کنترل شده شرکت فعال در فعالیت های اجتماعی داشته باشد و یا این که هیچ شرکتی در اّن موقعیت اجتماعی نداشته باشد در حالت اول محقق در فعالیت های اّن اجتماع شرکت می کند بدین صورت بیان می شود که محقق خود را به عنوان یکی از اعضای جامعه مورد مطالعه صورتی قرار میدهد که دیگران نسبت به او احساس بیگانگی نکنند به عبارت دیگر اّن اجتماع او را به عنوان افراد خودی بحساب می اّورند. و محقق باید طوریعمل کند که مشاهده شوندگان در مورد اّنها مطالعاتی صورت می گیرد.
در حالت دوم هیچ شرکت فعالانه ای در اّن اجتماع نداشته بدین صورت عمل میکنند که به صورت ناظر واقعه یا گروهی را مورد مطالعه و مشاهده قرار میدهد و اّنچه که می گذرد یاداشت بر می دارد.
۲: مشاهده منظم و سیستماتیک:
مشاهده گر در این روش باید اصولی را که قبل پیش بینی شده و به صورت منظم می باشد را رعایت کند یعنی باید محقق موضوع را بخوبی در ابتدا مطالعه کرده و به هر شکلی که عرضه میشود بتواند اّن را تجربه و تحلیل و شناسایی کند در این نوع مشاهده هم مشاهده شونده و هم مشاهده کننده تحت کنترل هستند و این روش در صورتی بکار می روند که قبلأ مقدمات مشاهده به طریق پیش بینی شده و فراهم اّمده شده باشد و کلیه وسایل علمی برای ثبت و ضبط و یادداشت برداری استفاده گردد.
محاسن روش مشاهده :
۱- حجم اطلا عات زیاد در کوتاه مدت.
۲- بالا بودن اعتماد و اعتبار.
سهولت در جمع اّوری اطلا عات
نظارت و صحت و سقم اطلا عات
۱- حجم اطلا عات زیاد در کوتاه مدت :
بدلیل اینکه خود محقق در آن محیط می باشد و محقق به طور مستقیم مشاهده گر است بنابراین می تواند نظارت کامل بر رویدادها داشته و همچنین می تواند اطلا عات وسیعی در زمان کوتاه مدت بدست آورد در روش های دیگر نمی توانیم به این سرعت اطلا عات را جمع آوری کنیم.
۲ - بالا بودن اعتماد و اعتبار : بدلیل اینکه محقق بصورت عینی و شخصا” وقایع و حوادث را مشاهده می کند از اعتماد و اعتبار بالایی برخوردار می باشد زیرا مشاهده کننده می داند که دقیقا” بدنبال چه موضوعی می باشد .
۳ – سهولت در جمع آوری اطلا عات :
در بعضی موارد که محقق دیگر نمی تواند اطلا عات را جمع آوری کند و به واقعیات برسد مشاهده بهترین روش برای جمع آوری اطلا عات و کشف حقایق است.
۴- نظارت و صحت و سقم اطلا عات :
چون که محقق در جریان امر و مشاهده با حضور مستقیم او در موقعیت می باشد از اعتبار و صحت و سقم بالایی برخوردار می باشد .
معایب روش مشاهده :
همرنگ نشدن مشاهده گر
محدودیت دامنه مشاهده و زمان وقوع وقایع
عدم توانایی مشاهده گر در گزارش نویسی
انحصاری و کیفی بودن اطلا عات
همرنگ نشدن مشاهده گر:
بدین معنی که اگر محقق نتواند خودش را با آن جامعه یکی کند موقعیت محقق برای آن جامعه مشخص می شودو این مسئله باعث می شود که مشاهده شوندگان دیگر در آن وضعیت قبلی نباشند و رفتار و اعمال آنها حالت طبیعی نداشته باشد. و این امر باعث می شود مشاهده شوندگان رفتار و گفتار خود را کنترل کنند .
۲ – محدودیت دامنه مشاهده و زمان وقوع وقایع:
بدین صورت که موضع( محدوده ) دید مشاهده گر کوچک می باشد و نمی تواند همه موارد را مشاهده کند . بنابر این ممکن است مشاهده گر از گزارش وقایع بسیار حساس ولی خارج از حوزه دید خود غافل بماند و نتواند همه موارد را مشاهده کند .
۳ – عدم توانایی مشاهده گر در گزارش نویسی :
در بعضی موارد محقق نمی تواند آنچه را که مشاهده می کند بطور صریح و دقیق بنویسد که این مشکلاتی را به همراه دارد.
۴ - انحصاری بودن اطلا عات :
در این روش جمع آوری اطلا عات توسط خود محقق صورت می گیرد و حالت انحصاری دارد .

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...