تجزیه‌وتحلیل داده‌ها ۱۳۱
مقدمه: ۱۳۲
بخش اول) تجزیه‌وتحلیل متغیرهای جمعیت شناختی پژوهش به کمک آمار توصیفی ۱۳۲
آمار توصیفی: ۱۳۲
آمار استنباطی: ۱۴۰
نتیجه‌گیری و پیشنهاد‌ها ۱۵۸
۵-۱ مقدمه ۱۵۹
۵-۲ مروری بر فرضیات تحقیق و نتایج آن ۱۵۹
۵-۳ تحلیل نتایج فرضیه‌های پژوهش ۱۶۲
۵-۴ پیشنهاد‌ها ۱۶۸
۵-۴-۱ پیشنهاد‌های مبتنی بر نتایج پژوهش: ۱۶۸
۵-۴-۲- پیشنهاد‌ها برای پژوهشگران آتی ۱۷۰
پایان نامه - مقاله
۵-۵- محدودیت‌های پژوهش: ۱۷۱
ضمایم ۱۷۳
فهرست منابع و مآخذ ۱۷۸
فصل اول
کلیات تحقیق
مقدمه
تحقیقات و مطالعات مختلف فناوری اطلاعات را به‌عنوان یکی از عوامل و زیرساخت‌های مؤثر و حیاتی برای برنامه‌های مدیریت دانش شناسایی کرده است. این فناوری‌ها موجب توانمند شدن سازمان‌های دانش‌محور می‌شود و به‌عنوان مؤثرترین وسیله جمع‌ آوری، ذخیره‌سازی، انتقال و اشاعه دانش محسوب می‌شوند (وانگ و احمد ۲۰۰۳). لذا محقق در این پژوهش تلاش دارد تا با بررسی تأثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر پیاده‌سازی مدیریت دانش دریکی از بزرگ‌ترین نهادهای درمانی و بیمه‌ای ایران (بیمارستان‏های تأمین اجتماعی)، سازمان را در راستای پیاده‌سازی و استقرار اثربخش مدیریت دانش موردبررسی قرار دهد.
ساختار این فصل شامل موارد زیر است:
۱ تعریف و بیان مسئله
۲ ضرورت انجام تحقیق
۳ اهداف تحقیق:
۴ سؤال اصلی و فرضیه‌های تحقیق:
۵ کاربردهای متصور از تحقیق
۶ مراجع استفاده‌کننده از نتایج تحقیق
۷ روش انجام تحقیق
۸ قلمرو تحقیق
۹ جامعه آماری
۱۰ روش نمونه‌گیری
۱۱ تعاریف مفهومی واژگان
۱ -۱ ( ‌تعریف و بیان مسئله:‌
فناوری اطلاعات و کاربردهای آن به‌طور گسترده در سازمان‌ها استفاده می‌شود و می‌تواند به سازمان‌ها در کاهش هزینه‌ها، افزایش کیفیت خدمات، ارائه تجربیات حائز اهمیت، افزایش منافع، سود سهام، بازده درآمد و تولید سریع فناوری اطلاعات کمک کند. (بیلیگهان و همکاران، ۲۰۱۱: لاو و جوگارتمن، ۲۰۰۵: پیکول، ۲۰۰۸). فناوری اطلاعان همچنین نقش مهمی در گسترش فعالیت‌های مدیریت دانش در سازمان‌ها ایفا می‌کند. پیشرفت‌ها در حوزه فناوری اطلاعات فعالیت‏های مدیریت دانش را آسان‌تر و کارآمدتر ساخته است. به‌عبارت‌دیگر، رشد مدیریت دانش می‌تواند ارتباط نزدیکی با پیشرفت‌های اخیر و سریع در حوزه فناوری اطلاعات داشته باشد. (گرونا،۲۰۰۲: اوکونوی و برتوکس، ۲۰۰۸: تی سنگ،۲۰۰۸). به‌عنوان‌مثال، لانگ (۲۰۰۱) بیان می‌کند که بعدازاینکه بنگاه‌های تجاری تشخیص دادن که دانش سازمانی هسته رقابتی‌شان است و پیشرفت‌ها در فرایندهای اطلاعاتی و فناوری‌های اینترنتی می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا نفوذ کنند در دارایی‌های دانششان، پژوهش‌های قابل‌توجهی را در بهره‌گیری از کاربردهای فناوری اطلاعات در فعالیت‌های مدیریتی‌شان انجام دادند. لانگ (۲۰۰۱).
امروزه موتور محرک رشد سازمان‌ها به سرمایه و نیروی انسانی محدود نمی‏شود. مهم‌ترین متغیر رشد همه‌جانبه سازمان‌ها و بنگاه‌های اقتصادی در عصر حاضر دانش است. دانش به معنی واقعی خود مجموعه‏ای از مهارت‌ها و توانمندی‌های انسانی است که با آگاهی از و اطلاعات از روش‌های روز دنیا همراه است. بدین‌صورت سازمان‌ها در پی بهره‌برداری صحیح و به‌موقع از منابع دانشی خود و منابع پیرامونی خود می‌باشند، چنین رویکردی مفهوم جدیدی را تحت عنوان مدیریت دانش توسعه داده است. ابزاری که استفاده و پیاده‌سازی مدیریت دانش را در سازمان‌ها بیشتر گسترش داده است، فناوری اطلاعات و ارتباطات می‌باشد. در این میان مدیریت دانش به‌عنوان منبع و سرچشمه اصلی مزیت رقابتی در آینده می‌باشد. نیاز به دانش به‌عنوان منبعی برای بقای سازمان اجتناب‌ناپذیر است و شرط موفقیت و پیشرو بودن سازمان‌ها در عصر حاضر دستیابی به دانش و فهم عمیق آن در تمامی سطوح سازمان است. درک نقش واقعی دانش در سازمان‌ها ممکن است به یافتن پاسخی برای این پرسش که چرا برخی سازمان‌ها همواره موفق هستند کمک کند. به گفته پیتر دراکر: راز موفقیت سازمان‌ها در قرن ۲۱ همان مدیریت دانش است.
ما در دنیایی زندگی می‌کنیم که به خاطر جهانی‌شدن، دچار تغییرات سریع و اجتناب‌ناپذیری است. در این دنیا، اقتصاد به سمت اقتصاد دانش‌محور حرکت کرده و بسیاری از معادلات کنونی کشورها را با چالش‌ مواجه ساخته که این امر، خود حاصل فناوری اطلاعات و ارتباطات است. سازمان‌های کنوین، اهمیت‌ بیشتری جهت درک، انطباق‌پذیری و مدیریت تغییرات محیط پیرامون قائل شده و در کسب و به‌کارگیری‌ دانش و اطلاعات روزآمد به‌منظور بهبود عملیات و ارائه خدمات و محصولات مطلوب‌تر به ارباب‌رجوعان‌ پیشی گرفته‌اند. چنین سازمان‌هایی نیازمند به‌کارگیری سبک جدیدی از مدیریت به نام «مدیریت دانش» می‌باشند. برخی از سازمان‌ها بر این باورند که با تمرکز صرف بر افراد، فناوری و فنون می‌توان دانش را مدیریت کرد.
به اعتقاد دانپورت و پروساک (۱۹۹۸) در اقتصاد جهانی امروز دانش و مهارت به‌عنوان عامل کلیدی موفقیت سازمان‌ها و به‌عنوان حیاتی‌ترین و راهبردی‌ترین منبع برای حفظ و افزایش مزیت رقابتی به شمار می‌رود. دانش زمانی می‌تواند فایده و تأثیرگذاری لازم را داشته باشد که به‌صورت مناسبی مدیریت شود. (سرلک، فراتی ۱۳۸۷:۲۱۶)
مسئله اصلی تحقیق این است که عوامل بسیار زیادی وجود دارند که موجب موفقیت سازمان‌ها در به‌کارگیری راهبرد مدیریت دانش می‌شوند شاید یکی از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار گسترش زیرساخت‌ها مناسب فناوری اطلاعات باشد. با توجه به گستردگی و تعداد بالای نیروی انسانی شاغل در بیمارستان‌های تأمین اجتماعی کشور و وجود واحدها و بخش‌های مختلف در این بیمارستان‌ها و ازآنجایی‌که مدیریت دانش و پیاده‌سازی آن در بیمارستان‌ها یکی از اهداف راهبردی وزارت بهداشت و درمان محسوب می‌شود این سؤال پیش میاید که آیا فناوری اطلاعات بر پیاده‌سازی مدیریت دانش در بیمارستان‌های سازمان تأمین اجتماعی کشور تأثیر معناداری دارد؟
از سوی دیگر با توجه به آنکه فناوری اطلاعات نقش مؤثر و مهمی در پیاده‌سازی، ارتقا و اثربخشی سیستم‌های مدیریت دانش دارد لازم است نقش و تأثیر آن موردبررسی قرار گیرد. بر این اساس محقق بر آن شده است تا در این زمینه پژوهش نماید.
۱-۲ ضرورت انجام تحقیق
به‌کارگیری فناوری اطلاعات در تمام عرصه‌های زندگی تحول بزرگی را به وجود آورده است و توانسته بسیاری از موانع و مشکلات مربوط به ارتقا خدمات و توسعه آن‌ها را از پیش رو بردارد… یکی از اولین عرصه‌ها عرصه سلامت است که در اینجا هم این فناوری با رویکرد توانمند ساز خود خدمات بخش پزشکی را متحول ساخته است و کاربرد ابزارهای فناوری اطلاعات در حوزه پزشکی در کشورهای مختلف جهان سبب بهبود کیفیت درمان، بهینه‌سازی روش‌های مدیریتی و کاهش هزینه‌های حوزه پزشکی شده است. نودوپکا و همکاران.) ۲۰۰۹).
دانش به‌عنوان یک منبع حیاتی و راهبردی برای سازمان‌ها محسوب می‌شود و مدیریت صحیح آن گامی در جهت دستیابی به مزیت رقابتی تلقی می‌شود (سرلک و فراتی ۱۳۸۷: ۲۲۲ ). اگرچه دانش به‌طور انحصاری محصول فناوری اطلاعات نیست ولی تکنولوژی اطلاعات به‌طور لاینفکی در ایجاد دانش و فرایندهای مدیریت دانش از گذشته مشارکت داشته است. فناوری اطلاعات می‌تواند به‌عنوان ابزار قدرتمندی عمل کند و ابزارهایی مؤثر و کارآمد برای همه وجوه مدیریت دانش شامل تسخیر- اشتراک و کاربرد دانش را تأمین کند توانایی فناوری اطلاعات در کاوش، تلفیق، بایگانی و انتقال اطلاعات می‌تواند تحولی در گرداوری، سازمان‌دهی، رده‌بندی و اشاعه اطلاعات ایجاد کند. فناوری‌هایی مانند سیستم‌های مدیریت بانک‌های اطلاعاتی به هم مرتبط، سیستم مدیریت اسناد، اینترنت، اینترانت، موتورهای کاوشگر، ابزارهای جریان کار، سیستم‌های مدیران پشتیبان ارشد، سیستم‌های پشتیبان تصمیم‌گیری، داده‌کاوی، ذخیره داده‌ها، پست الکترونیک، کنفرانس‌های ویدئویی، تابلو اعلانات، گروه‌های خبری و تابلوهای بحث می‌تواند نقش اساسی در تسهیل سازی مدیریت دانش داشته باشد (همان منبع ۲۳۳ ).
مهم‌ترین پرسش در دنیای رقابتی امروز این است که دانش موجود در سازمان را چگونه می‌توان شناسایی کرد و از آن به بهترین نحو بهره جست. ایجاد سیستم‌های مدیریت دانش یکی از مهم‌ترین راهکارها در جهت بهبود سطح دانش در هر سازمانی است (توربان و دیگران،۲۰۰۲: ۱۲۹) و با توجه به این سازمان‌ها نیازمند شناسایی و فرموله کردن دانش موجود، کسب دانش جدید برای استفاده در آینده، بایگانی در حافظه سازمانی و ایجاد سیستم‌هایی می‌باشد که کاربرد کارا و مؤثر دانش درون سازمان را میسر می‌سازد. لذا با توجه به نقش برجسته بیمارستان‌ها در شکل دادن و بهبود وضع سلامت جسمانی و روانی افراد جامعه و اهمیت بیمارستان‌های تأمین اجتماعی به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین نهادهای آموزشی - درمانی در توسعه و بهبود سلامت جامعه و عدم وجود نظام مدیریت دانش در آن، نیاز به پیاده‌سازی و به‌کارگیری مدیریت دانش جهت افزایش راندمان کاری، بهره‌وری، بهبود در تصمیم‌گیری مدیران و دانش‌محور شدن فعالیت‌ها، شدیداً احساس می‌شود.
این پژوهش در پی آن است که تأثیر فناوری اطلاعات را در پیاده‌سازی مدیریت دانش در بیمارستان‌های سازمان تأمین اجتماعی شهر تهران را موردبررسی قرار دهد.
۱-۳ اهداف تحقیق:
هدف کلی:
این پژوهش در پی آن است تا با ارزیابی تأثیر فناوری اطلاعات در پیاده‌سازی مدیریت دانش در بیمارستان‌های تأمین اجتماعی شهر تهران مدیران، کارکنان و پزشکان و پرستاران را در جهت بهره‌گیری از آن و جهت حل مسائل سازمانی و بهبود کارایی یاری رساند.
هدف‌های جزئی:
۱ سنجش تأثیر فناوری اطلاعات در خلق دانش در بیمارستان‌های تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی شهر تهران
۲ سنجش تأثیر فناوری اطلاعات در ذخیره دانش در بیمارستان‌های تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی شهر تهران.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...