پژوهش های انجام شده با موضوع اثر محلول پاشی برگی و خوشه ای با اسید بوریک و ... |
![]() |
شکل ۳- ۱- اندازه گیری طول میوه بوسیله کولیس
شکل ۳- ۲- اندازه گیری وزن میوه بوسیله ترازوی دیجیتال
ج- اندازه گیری صفات شیمیایی میوه
صفات شیمیایی شامل: درصد کل مواد جامد محلول[۳۳]، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH عصاره میوه، درصد قندهای احیاکننده و قند کل، درصد رطوبت و ماده خشک میوه با بهره گرفتن از روش های استاندارد اندازه گیری شدند.
روش اندازه گیری میزان کل مواد جامد محلول ((TSS عصاره میوه :
نه گرم از نمونه همگن گوشت میوه در هاون چینی با ۴۵ میلیلیتر آب مقطر ترکیب گردید سپس این محلول برای تهیه عصاره میوه برای مدت ۱۵ دقیقه سانتریفیوژ شد ]۶۷[. چند قطره از عصاره حاصل بر روی منشور دستگاه قندسنج دیجیتال جیبی مدل Atago PAL-3 ( °Brix93-0%) چکانده شد و عدد مربوطه در دمای آزمایشگاه قرائت گردید (شکل ۳- ۳). به دلیل مجهز بودن دستگاه قندسنج دیجیتال به سیستم تصحیح دمایی خودکار[۳۴] نیازی به استفاده از جدول تصحیح دمایی نبود.
شکل ۳-۳- اندازه گیری درصد کل مواد جامد محلول عصاره میوه به وسیله رفراکتومتر۳ دیجیتال
روش اندازه گیری pH عصاره میوه :
pH عصاره تهیه شده با بهره گرفتن از دستگاه pH متر دیجیتال قلمی (مدل AZ 8686 ) اندازه گیری شد (شکل ۳-۴).
شکل ۳-۴- اندازه گیری pH عصاره میوه بوسیله pH متر دیجیتال قلمی
۳ . روش اندازه گیری اسیدیته قابل تیتراسیون[۳۵](TA):
به منظور تهیه عصاره میوه برای اندازه گیری اسیدیته قابل تیتراسیون، ۵ گرم از نمونه همگن گوشت میوه در هاون چینی با ۳۰ میلیلیتر آب مقطر ترکیب و برای مدت ۱۵ دقیقه سانتریفیوژ شد ]۶۷[. چون اسیدیته میوه در مرحله خرما بسیار پایین است تشخیص نقطه تغییر رنگ[۳۶] (شروع پیدایش رنگ صورتی) در محلول مشکل بود بنابراین برای تعیین دقیق میزان سود مصرفی اولاً عصاره با بهره گرفتن از سود ۰۱/۰ نرمال به جای سود ۱/۰ نرمال تیتر شود، و ثانیاً از pH عصاره برای تشخیص نقطه خنثی شدن استفاده شد. با این روش ۱۰ میلیلیتر از عصاره حاصل با سود ۰۱/۰ نرمال در حضور معرف فنلفتالئین تا رسیدن به pH1/8 تیتر شد ]۳۱[ (شکل ۳- ۵). داده های تیتراسیون با بهره گرفتن از فرمول ۳- ۵ به درصد اسید غالب میوه تبدیل شد.
(۳- ۵) |
N= نرمالیته سود مصرفی
V1= حجم سود مصرفی برای تیتراسیون اسید میوه (میلیلیتر)
Eqwt= اکی والان گرم اسید غالب میوه (در این آزمایش ۰۵/۶۰ Eqwt =)
V2= حجم نمونه عصاره میوه (میلیلیتر)
اسید غالب میوه خرما در مرحله خرما اسید استیک است ]۶۷[.
شکل ۳-۵- تیتراسیون اسید عصاره میوه با سود ۰۱/۰ نرمال
-
- روش اندازه گیری قند کل[۳۷]و قندهای احیاکننده۲:
جهت اندازه گیری درصد قند کل و قندهای احیاکننده از روش لین- اینون۳ استفاده شد. در این روش یون مس در یک محیط قلیایی در اثر احیاء شدن تبدیل به رسوب آجری رنگ اکسید مس دو ظرفیتی میشود ]۲۱[.
برای اندازه گیری قند کل، ۵ گرم از نمونه همگن گوشت میوه در هاون چینی با ۳۰ میلیلیتر آب مقطر ترکیب شد و برای مدت ۱۵دقیقه سانتریفیوژ شد]۶۷[. از هر تکرار ۱۰۰ میلیلیتر عصاره تهیه و با بهره گرفتن از آب مقطر به حجم ۲۰۰ میلیلیتر رسانده شد. یک بورت ۵۰ میلیلیتری از این محلول اولیه (محلول قبل از هیدرولیز) پر شد، سپس ۵ میلیلیتر از محلول فهلینگ۴A و ۵ میلیلیتر از محلول فهلینگ B و مقداری آب مقطر (۲-۱میلیلیتر) درون یک ارلن ریخته و بر روی چراغ الکلی قرار داده شد به طوری که بورت بالای دهانه ارلن باشد. حدود ۵ میلیلیتر از محلول درون بورت به ارلن اضافه و شعله چراغ الکلی روشن شد. چند قطره معرف متیلنبلو به ارلن افزوده شد تا رنگ آبی حاصل شود، سپس از بورت قطره قطره محلول به محلول در حال جوش درون ارلن اضافه شد تا رنگ آبی زایل شده و رسوب آجری پدیدار شود. در این زمان حجمی از محلول درون بورت که مصرف شده بود یادداشت شد که مربوط به میزان قندهای احیاکننده قبل از هیدرولیز میباشد ]۲۱[.
برای اندازه گیری قندهای احیا کننده ۵۰ میلیلیتر از محلول اولیه به درون یک بشر ریخته و ۲ میلیلیتر اسیدکلریدریک ۱% به آن اضافه شد، سپس بشر روی حمام آب گرم ۷۵- ۷۰ درجه سانتیگراد به مدت ۱۰دقیقه قرار داده شد. بر روی بنماری، بشر ۳ دقیقه بطور پیوسته و با شدت تکان داده شد و ۷ دقیقه ثابت نگه داشته شد تا هیدرولیز صورت گیرد. طی این عمل قندهای موجود در عصاره تبدیل به قندهای احیاکننده میگردد. پس از تغییر رنگ محلول روی حمام آب گرم به رنگ قهوهای روشن، بشر از روی حمام برداشته شده و سرد شد. به منظور خنثی نمودن pH محلول پس از هیدرولیز چند قطره معرف فنل فتالئین به بشر افزوده شد و با سود ۱/۰ نرمال تا تشکیل رنگ صورتی روشن تیتر شد. بورت از محلول هیدرولیز شده قند پر شد، و تیتراسیون مشابه تیتراسیون قبل از هیدرولیز انجام شد. در این زمان حجم محلول مصرفی درون بورت قرائت شد که مربوط به میزان قند بعد از هیدرولیز بود (شکلهای ۳-۶، ۳-۷ و ۳-۸) ]۲۱[. درصد قندهای احیاکننده و قند کل از طریق فرمولهای ۳- ۶ تا ۳-۹ محاسبه گردید :
(۳- ۶) | RS1</s ub>% × ۱۰۰ |
(۳- ۷) | RS2% × ۱۰۰ |
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-08-04] [ 10:18:00 ب.ظ ]
|